Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Отмъщението на 52 прабългарски рода
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:239 Предишна Страница 3 от 12 1 2 3 4 5 Следваща »
Петър Петров
29 Май 2008 09:28
Мнения: 2,254
От: Bulgaria
Ще повторя, за тези, които не разбират, не искат да разбират и няма как да разберат: От гледна точка на последвалите събития - схизмата от 1054 година, и предхождащите я събития, приемането на Източно Православната религия от страна на Свети Княз Борис I Покръстител е прозрение, надхврърлящо това за азбуката.
Останалото е историография, която в България, е създавана от хора, нямащи нищо общо с Православоето. Пък били те и историци по образование.
bakalin
29 Май 2008 09:30
Мнения: 546
От: Bulgaria
Mrx++ , обикновенно сме на едно мнение по доста неща, но сега изниква въпроса:
Къде са археологическите находки от пребиваването на СЛАВЯНИТЕ по тия земи???
Защото има тракийски, български, римски, древногръцки и т.н. ама славянски -нъц.

Поне една две счупени делви да имаше , ама то и тях ги няма.
Тия славяни явно са били духовна нация и са презирали всичко материално.
Един вид са подскачали голи, досущ Адам и Ева , в горите и са сукали от козите.

И заглавието на статията е подвеждащо. Какви са тия прабългари??
За пра-пра-пра българите знам - издавили са се в Атлантида/ това е ясно доказателство защо след това се вричат във вечна дружба с конете си - те плуват / ама тези са неизвестни..

----------------------------------------- ---------

Ако изборите можеха да променят нещо - отдавна да са ги забранили
malinas
29 Май 2008 09:30
Мнения: 1,374
От: Bulgaria
Не искам да споря , кога и как е наложил християнството у нас княз Борис.Факт е обаче, че на територията на днешна България са живели няколко различни племена, със своя религия и обичаи.От това една държава не става. Покръстването е довело до единна териториална единица, но в душите си всички са останали антихристи и неверници(инстинкт за оцеляване).Това продължава и днес.Кръстим се на празници, а в къщи целуваме муските.
borowan
29 Май 2008 09:34
Мнения: 1,891
От: Bulgaria





Хаистина, прав е Хер Васко в последната репл8ика! И мисля, че три реда няма да ни стигнат.
Миналия четвъртък казах, че Петрински демагогски се опитва да твърди някакви недоказани неща - обобщаващо, елементарно, манипулативно. Днес не искам да повтарям някои изказали се, но
Костадинка, Ста, чорбаджията, дори Фичо -
Ангел Кандилото е намерил базата на разсъжденията на Петрински -
Един владетел, поставил основите на ДНЕШНАТА българска цивилизация...и опити да бъде принизен заради дребнави спорчета?
Наистина - къде и какво шщяхме да сме днес, а? Откъсналите се от християнството сръбски богомилски племена в Босна набързо са мюсюлманизирани, варварите печенеги, кумани и всякакви пришълци изчезват.
Един източник твърди за избиване на 52 рода. Помислете - от 100 рода, 52 са против - и Борис печели?
Мисля, че господин Петрински все повече се издънва с подобни изсмукани от пръсти псевдомодерни твъдения. Но ми е интересно да чета - докъде ли ще стигне? В плаващите пясъци на субективните измишльотини.
Gozambo
29 Май 2008 09:35
Мнения: 7,892
От: 0
Какви научни факти бе, юнак? Аз не съм прочел от този автор един цитат от древен източник. Ганчо Ценов се оплаква, че по негово време историците се цитират един друг и никой не се позовава на древен източник. Със сълзи на очи ги е молил да му отговорят това, което цитира, дали вярно го цитира и дали има такъв ръкопис, дали вярно го превежда и всички са го игнорирали само с хули. И професора ти Златарски и другата пасмина. Сега е същото.
"Научните факти" ви са такива, че трябва да се опрем и на логиката.
Вие си противоречите. Хем цар Борис покръстил от раз целият си народ от езичници, езическите духовници, езическата аристокрация и с това е извършил подвиг, непознат в историята. Никой друг владетел няма това постижение, никой не е притежавал тази божествена сила. Хем в същото време бил слаб и страхлив и никакъв. Кое от двете взаимно изключващи се твърдения за царя е вярно?
И като какви ни виждате ако не сме приели християнството? Каква нова религия щяхме да измислим или още щяхме да сме езичници? Вие не знаете вече какво приказвате.
Hugin
29 Май 2008 09:38
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
Виждаме как лека-полека и със силен "скрежет зубовен" тавагишчите се съгласяват че Кубрат е бил християнин - засега CRYPTо, ама християнин.
Следва Великият Тервел - Цезар на Римската Империя.
Той нема как да е бил CRYPTо и затова още отсега се чува "скрежет зубовен".
borowan
29 Май 2008 09:38
Мнения: 1,891
От: Bulgaria




Бай Вълчане, религията е идеология. А всяка идеология се крепи на идиологеми. И всяка идеология може да стане религия /комунизъм, фашизъм/. Днес ни поднасят религията на антибългарското. Последователност. Нямало българска държава - имало федерация, избити са водещите родове, князът е със славянска титла, християнството е вредно...Остава да се достигне до "Религията е опиум за народа!", "Да разрушим храмовете!" и "С желязна ръка ще заведем народа при комунизма!".
П.П. Не съм вярващ! Просто оценявам ролята на религията за народа и държавата ни.
Gvardeec
29 Май 2008 09:48
Мнения: 56
От: Czech Republic
Четете книгата на д-р Ганчо Ценов - Произходът на Българите и началото на българската държава и българската църква!
хунвейбин
29 Май 2008 09:51
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Уж в Библията пише-по делата ще ги познаете?
Пък попската философия /идеология/ е на пълни обороти-не ме гледай какво правя , слушай ме какво ти говоря , това е поведението което се наблюдава.
Де престрашете се и кажете , като сте вярващи , защо библейските закони не спазвате , ами крадете и лъжете , сякаш сте ги усвоявали 2 000 години криминалните дисциплини, под мъдрото ръководство на религията и църквата?
Кире
29 Май 2008 09:54
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Чичо Фичо
Борис явно се е измъчвал от греха си. Г. Тодоров показа, че не е точен преводът "всички деца", а било само "синове", лат. proles, и то 52 души, а не 52 рода. Намерен е и масов български гроб (кръглия) в Девня с 65 мъжки скелета, явно набързо избити и нахвърляни безредно в дупката, за който се смята, че е останка това клане. Скелетите имали българска черепна деформация и са от разни възрасти и антропологически различни, каквито бъли българите - има и кавзказоиди, и някои монголоиди. Не Златарски, а младежа Иречек според Тодоров е създател на мита за 52-та рода. Борис обаче бил тачен и на запад и победата му над бунтовниците се смятала за чудо.


Да се отворят Бертинските анали и да се прочетата не е много сложно. А тая статия още от заглавието си затвърждава мит. Междувременно това не значи, че е нямало кланета. По принцип християнството със зор се е налагало и в Англия, и в Скандинавия, сред естонци, литовци, прибалтийски славяни. Ето един извор от Хелмод, който отделно говори за ината на славяните при покръстване

Покръстване на датчаните

Не след много време, когато яростта на датчаните затихна, разрушеният Хамбург започна да се възстановява и нордалбингските племена започнаха да се завръщат по своите места. Като изпълняваше поръката на императора, архиепископ Анскар започна често да навестява датския крал. И защищавайщи ревностно установяването на полезен мир между двете държави, благодарение на уважението на краля, макар и езичник, успя да го предразположи към своята вяра. И кралят в края на краищата му разрешава да основе църква в Шлезвиг и Рина, обещавайки в началото, че няма да пречи на тези, които желаят да се покръстят и да следват християнския закон. И тутакси незабавно бяха изпратени свещеници да осъществят това дело.

Покръстване на шведите

По такъв начин, когато божията благодат постепенно започна да се разпространява сред датския народ, споменатия епископ (Анскар) започна с голяма ревност да се подготвя за покръстването на шведите. Като взе върху себе си това тежко бреме, той измоли от краля на датчаните писмо и нунций и отправяйки се заедно с мнозина на морски път, пристигна в главния градна Швеция Бирка. С голямо разположение и радост той беше приет тук от вярващите, които сам някога още преди своето посвещаване в архиепископски сан, изпратен тук като проповедник, приведе към Христа. Удаде му се да получи от краля на шведите разрешение, по силата на което на всички желаещи се предоставя пълна свобода да приемат християнството. Поставяйки в Швеция епископ и свещеници, за да могат вместо него да вършат божиите дел, и поощрявайки народа към твърдост във вярата, той се завърна в своята столица. От това време семето на божието слово, разпръснато сред датчаните и шведите, започна да дава по-обилни плодове. И макар сред тия народи да се появиха много тирани, проявявайки жестокост не само към християните в своя народ, но също така и към чуждите народи, може да се отбележи, че християнството от времето на първото му засаждане в Дания и Швеция толкова укрепна, че ако и понякога да се е разколебавало, когато са се разразявали бурите на преследванията, то никога не е било изкоренявано докрай.
достамногозле
29 Май 2008 09:55
Мнения: 555
От: Ireland
за едни вярата е небе, за други винаги ще си остане камък. Камък за препъване и камък на шията дори
Д-р Тормозчиян
29 Май 2008 09:55
Мнения: 8,152
От: Botswana
Какво толкова сте се разпенили рано-рано - в статията на Петрински няма нищо оригинално. Тя просто преповтаря накратко тезите на Петър Мутафчиев от статията му Към философията на българската история. Византинизмът в средновековна България, публикувана още през 1931 г. За близо 80 години българската историческа "наука" явно не е отбелязала никакъв напредък. Щото толкова е и наука.
malinas
29 Май 2008 09:56
Мнения: 1,374
От: Bulgaria

Brigthman,
В постинга си твърдя, че независимо от това дали сме приели християнството под натиск или доброволно, в душите си сме си останали езичници, каквито сме и днес.Така постъпваме с всичко-приемаме"Европейските ценности", но само по договор.У нас си казваме"Абе те ще ми кажат, кой ще кара влака".
liben
29 Май 2008 09:57
Мнения: 226
От: Bulgaria
Нека си почитаме хубавите езически празници и традиции - Коледа, Петльовден, Бабинден, Трифон Зарезан, Тудоровден, Гергьовден; Кукерите, Нестинарството, Баба Марта ... и без да спорим с никого, да ги оставим тях да почитат когото си искат и както си искат. И да помолим Държавата да не налага силово "официалната религия". 52-та болярски рода са силна метафора за изтребването на българския елит при всяка смяна на Доктрината.
A.Notaras
29 Май 2008 09:59
Мнения: 286
От: Bulgaria
добре де, не е ли заслугата на Борис, че налага християнството в превод на старославянски? иначе пак щяхме да го приемем, ама на гръцки....не е ли в крайна сметка и негова заслугата, че днес има българи и с вас пишем в тоя форум?
иначе нямам нищо против провокативни статии - нека има дискусия, нека се замислим над историята си
а дали е сбъркал, че е приел християнството - ами че това е било въпрос на време, и не само на религия, а на политика и култура.
Кире
29 Май 2008 10:03
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Брайтман, какви са били тия прабългари не е много ясно. Вероятно са увлекли със себе си някакви ираноезинчи племена, както и анти, които като етнос сигурно знаеш към какви са. Поради тая причина намираме тюркски надписи и титли сред управляващата върхушка и ираноезични пластове от онова време. А да мислим, че тенденциозно Теофан, Никифор, Контантин Профирогент и сума други автори са измисляли лъжи е смешно. Все пак панславизма се заражда като идея векове по-късно
достамногозле
29 Май 2008 10:04
Мнения: 555
От: Ireland
Натиснете тук
Кракатау
29 Май 2008 10:11
Мнения: 4,538
От: Indonesia
Аспарух - христиенин ЕЙ ТУКА
Hugin
29 Май 2008 10:13
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
"Не кради!"
Като гледаме сегашното положение и като знаем, че 52-та рода са възстанали срещу Закона даден им от Борис-Михаил е естествено да заключим, че именно тази част от Закона е предизвикала спонтанно недоволство сред част от българския народ. И сега комунистите ненавиждат християнството най-много заради това простичко "Не кради!".
Просвета
29 Май 2008 10:20
Мнения: 2,958
От: United States
..допускам, че христянството се е наложило по нашите земи понеже техните (византийските) храмове са изглеждали много по-модерни и уелнесс от старите(езически) такива
Добави мнение   Мнения:239 Предишна Страница 3 от 12 1 2 3 4 5 Следваща »