Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кичът в археологията е страшна работа
Добави мнение   Мнения:12 1
pisalka
26 Юли 2008 07:31
Мнения: 199
От: Bulgaria
Ценностите се изнасят всеки ден. В Европа граници няма. Просто трябва да се легализира търговията.
vui4o
26 Юли 2008 07:38
Мнения: 295
От: Bulgaria
Аз казах 100пъти че не иманярите са проблема.Трябва да се гледа доста по-нагоре.Госпожата е много права-нагоре по веригата играят много пари .
Руританец
26 Юли 2008 10:11
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Много добро интервю във всяко отношение, впечатлен съм. Доказателство, че в България има сериозни и разумни учени, но мненията им не се чуват много често, защото не нагъват кебапчета заедно с Гоцето.
Forza NATO
26 Юли 2008 10:16
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Госпожата е права за всичко
Като почнем от Перперек, минем през тамплиера - фантаст и стигнем до Будапеща...
Добре е че се чуват и трезви гласове на професионалисти!
mehudi
26 Юли 2008 10:54
Мнения: 695
От: Bulgaria
да, и на мен ми хареса интервюто. мисли в съзвучие с моите нагласи
razumen chovek
26 Юли 2008 12:29
Мнения: 1
От: Bulgaria
Докато има такива бабички , които не са излизали от кабинета си и нямат никаква представа за какво иде реч , няма да има културно наследство . Ясно е , че когато има закон за национализация колекционерите ще укрият и изнесат всичко . Тя как си представя , че държавата ще ги опази ? Ще подложат 60000 колекционери на изтезания да кажат къде са си укрили колекциите ? Смешно и несериозно . Тази жена е просто чиновник . Ако имаше полза от рестриктивни мерки , отдавна нямаше да има наркотици и наркотрфик .
Не е редно заради плитически игри и лични отношения с 2-3 богати колекционери , да страда цялото нумизматично движени в България , което съществува много преди Нина Чилова да е родена !







Единственото което държавата ще постигне с този недообмислен проектозакон е безвъзвратна загуба на подбирани с години колекции , тотално покриване на паметници на културата и увеличаване на контрабандата . Нито един колекционер , няма да обяви колекцията си и да я дари на държавата след като с години е влагал интелектуален труд , пари , все пак се е лишавал , и себе си и семейството. Аз имам чуство че Нина Чилова и сие са получили пари от западните аукциони , за да направят така , че никой да не може да си регистрира колекцията и единственият му шанс е да се спотаи или да плюе на всичко и да ги изнесе . Разберете , че освен 2-3 едри колекционери, които вие познавате , в България има хиляди други колекционери които НЯМА КАК ДА ВЗЕМАТ ФАЛШИВИ ФАКТУРИ И МИТНИЧЕСКИ ДЕКЛАРАЦИИ , ЧЕ СА ВНЕСЛИ ЗАКОННО АНТИКИТЕ .

Толкова реакционен и вреден за Националното ни културно наследство закон не е създаван в цялата история на БГ . Дори Тодор Живков , подкрепяше нумизматичното движенив в Бг. Да се изисква документ за произход е абсолютна глупост . По добре да бяхте написали , че е закон за конфискация . Защото досега държавата не е била създала условия за това .! С този закон приличате на комунистите които са извършили експроприация на след 9 септември ! Не можете ли да проумеета , че освен няколко ултра богати колекционери , в България има и около 20000 колекционери съвсем обикновенни хора , които по нумизматичните клубове в България които са от 60 години на миналия век , са разменяли купували , наследявали основно монетки ! Вие сега искате да конфискувате всичко това , да ги лишите от възможност децата им да ги унаследяват ! Въпроса е кое е по добре , рестрективен закон и всичко събирано , консервирано и подбрано , да се изнесе и захрани чужди колекции и икономики , или като задължите всички да си регистрират колекциите без да ги лишавате от право на собственост да излезе всичко един път завинаги на светло и да се следи движението му . Ако изберете рестриктивния закон , няма земна сила която да принуди колекционерите да регистрират колекциите си , а всеки ще опита да ги изнесе и осребри навън .Моля правете разлика между колекционери и иманяри . Ако държавата искаше , щеше да смачка иманярите за 24 часа , когото хванат на полето да работи с металотърсач , 5 год. ефективен затвор .

България е държава с традиции в нумизматиката и клекционирането . Нумизматичното движение съществува преди да се роди Нина Чилова .

Освен Божков и Иванов и Радев , има хиляди обикновенни колекционери , помислете и за тях . Ще загубите и електорат от мин 100000 души на изборите с този антинационален проект
buzefal
26 Юли 2008 12:32
Мнения: 229
От: Bulgaria
Да срещнеш в тази чалгосана, опростачена държава интервю със стойностен човек, чието мнение е противоположно на "елита" е истинско съкровище!
Благодарности за редакцията на "Сега"!
Рози
26 Юли 2008 15:01
Мнения: 265
От: United Kingdom
Разумен, първите Ви думи ме подразниха. Проф. Ваклинова не е някоя проста бабичка-чиновничка. Но за всичко останало сте безкрайно прав. Последният проблем на държавата ни са нумизматичните колекции на-да ги нарека-обикновените хора-събирани от любов към археологията, хоби и без някакви печалбарски интереси. Дори големите колекционери ми стоят по-на място от "учени" като Георги Китов, който копае посред нощ, винаги е в комбина с големите иманяри и противно на всички правила не е публикувал резултати от разкопки повече от 10 години. И другата псевдо звезда - Николай Овчаров, който обяви Перпирикон за световно откритие, много след като сума студенти археолози
ежегодно обхождаха въпросното "откритие".
hamalin
26 Юли 2008 16:48
Мнения: 1,752
От: Bulgaria
перперек, ако обичате...какво щвеше да бъде бг, ако имаше високи хора, които поканени в газетите , тивитата и на други места отвръщаха по този начин на шизофреници, които питат за вашите приоритети, за промоции и утилизации
м в е боли, болката се усеща
за хотел рила и...тези хора не са от този град:...не:тези човеци са от друга планета, става дума за типове с друг вид мозък, направен от лайна
от какво се страхуваме да посочваме с имена идиотите
щом толкоз много плачат за закон, ние да го направим и да им разгоним фамилиите

gregory
26 Юли 2008 18:34
Мнения: 555
От: Bulgaria

За проф. Ваклинова - .
Не знам как мелят заедно по въпроса с директора на НИМ.
Малката нумизматична правда на хомо сапиенса звучи трогателно, но нелепо на фона на заявеното от проф. Ваклинова.Да оставим настрана некавалерските квалификации.
Категорично не вярвам, че и най-либералният закон ще извади на бял свят най-ценното от много частни колекции.Случвало ми се е да видя невероятни неща.Нумизматични предимно.
Така, че със заплахите за износ и за пресушаване на електората - по-кротко, че е просто смешно.
Рози, що ли си мисля, че Китов въобще не копае.През нощта "разпуска", а през деня - рине с багера. И защо да публикува, като стига просто да отчита.
Виж, за Индиана не си съвсем права.Човекът кипи от енергия да популяризира. Лошо нема!
Democrat
27 Юли 2008 09:31
Мнения: 801
От: Bulgaria
Интервюиращият и ст. н. с. ІІ степен Маргарита Ваклинова са допуснали неприятна грешка. "Маската-фиала" от могила "Светицата" се приписва на Терес І от Китов, а бронзовата глава от могилата "Косматка" с голяма доза сигурност може да се приема за глава на Севт ІІІ. Колкото до Индиана Перпериконов (не по български Перпереков):
Дори под шапката на Индиана
личи му мутрата посрана.
ostropisec
23 Сеп 2008 18:04
Мнения: 10
От: Bulgaria
тук има много точна информация и документи по темата
Натиснете тук


spam Натиснете тук

Редактирано от - bot на 25/9/2008 г/ 12:41:49

Добави мнение   Мнения:12 1