Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Рекордно много двойки на изпита по история в СУ
Добави мнение   Мнения:5 1
probuzhdane
26 Юли 2008 09:49
Мнения: 1,243
От: Bulgaria
Българските ВУЗове /най-вече СУ/ да продължават да обявяват българските младежи за неграмотни и немислещи /без Ик. Университет Варна, за които всички кандидатстуденти са отличници/ и после да не се чудят, че огромен процент вече завършили ученици предпочитат чуждите университети, без изобщо да са се опитали да кандидатстват в наши. Там не само, че не ги смятат за глупави, ами и им обясняват как точно такива кандидати като тях търсят. Защо им е на младежите да преминават през стреса, сложните процедури, хаоса и унижението тук, като всичко може да е по-лесно и приятно там. Кредити, за финансово затруднените - бол.
Нашите ВУЗове /и най-добрите/ рано или късно ще преминат през трудностите, през които минаха училищата в страната /а на някои тепърва предстои/ - раздутата мрежа от училища, малкия брой кандидатстващи /поради демографски причини/, необходимостта от драстично занижаване на критериите - все причини, за които те нямат вина, но с които се налага да се съобразят ако искат да просъществуват. В задаваща се и за ВУЗовете такава ситуация да се пишат 60% двойки е, най-малкото, неадекватно. Освен ако не очакват да има чадър над тях, под който да останат сухи във всякакви задаващи се бури.
Рози
26 Юли 2008 11:58
Мнения: 265
От: United Kingdom
То да е само кандидатстването унизително... Унизително е отношението към студентите през цялото им обучение. Като започнеш от преподавателите и свършиш с домакините на общежитията и гаднярките от канцелариите.

Историк съм и в случая, изобщо не разбирам, за какво му е на един студент, юрист например, да знае броя на вдишванията на Раковски?! Не се отърсиха от това превъзнасяне на фактологията. Има ключови дати, за всичко останало си има справочници. Но не, нашите професори си умират да им цитираш поименно всички участници във ВСВ. А това че си нямаш идея от анализи и причино-следствени връзки... За какво ти е-те нали вече са го направили. Твоята задача е само една-да назубриш техните мъдри мисли. Бляк.

Бай Вълчан
26 Юли 2008 14:30
Мнения: 1,118
От: Bulgaria
Още по лошо е че след унизителната кандидатстудентска кампания следва унизително, жалко и некачествено следване. Рози е абсолютно точна. Мога само да я допълня с лични впечатления. Институтът, сега наречен университет, в който учих, и в който сега учи детето ми, не се е променил на йота. Отпаднали са само история на бкп, истмат, диамат и политикономия. Дори част от преподавателите и чиновничките са същите. За сгради, оборудване, мебели- същите, само с 25 години по-стари. Това са някакви дупки във времето и пространството в които сичко е спряло. Дори хората са се консервирали и мумифицирали, макар че изглеждат като живи.
Хинин
26 Юли 2008 16:25
Мнения: 4,146
От: Bulgaria
Да са "боси" само по история, с мед да ги храним...Завчера на приемния по български, 53% не знаели, че стихотворението "Левски" не е написано от Хр.Ботев, и че написано от Вазов в Епопея на забравените...Това е жив ужас...
Butterfly*
26 Юли 2008 16:36
Мнения: 134
От: Bulgaria
Бай Вълчан, съгласна съм напълно с теб, но в другите университети положението е още по-отчайващо.
Говори се /в което никак не се съмнявам/, че мизата за "Право" в ПУ тази година се е качила на 15 000 лв., а в Търново тестовете са били продадени предварително на цена 500-550 лв., което също е доста вероятно. Не мога да се начудя как синът ми, който има 5.25 на "Външната политика на България за периода 1939-1944г." в СУ, където 78% бяха скъсани, и то без да е ходил на частни уроци, а също и 5.74 на ДЗИ по История и цивилизация, където средния успех беше 3.50, в Пловдив на темата за Левски и Каравелов да е изкарал едва 3.30. Не мога да си го обясня /или всъщност мога/?! Като чета по форумите как и другите деца се възмущават от оценките си в ПУ ще излезе така, че високи оценки са изкарали тези с купените вече места, може би са пуснали гювеч на някой друг от кумова срама. ВТУ още не е изкарал резултатите нито от теста по български, нито от теста "История на България", може би и там се играят някакви игри, тъй като мина вече седмица, поне от първия изпит - все пак това не са теми, та да се проверяват толкова дълго. Иначе самата аз бях свидетел как кандидатите се изнесоха масово в София и в Пловдив на изпита по история още като съобщиха темите и никак не бях учудена от процента на двойките, не знам защо всички напускащи коментираха, че очаквали да пишат за Симеон, Борис или Иван Асен II. От другите родители разбрах, че и в Търново е било същата работа на темата "България в Балканските войни (1912 – 1913 г.)” Така че... продължението тепърва предстои.
Поздрави!
Добави мнение   Мнения:5 1