Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Една хипотеза за Свещения път между Плиска и Мадара
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:24 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Chreston
08 Окт 2008 22:21
Мнения: 587
От: Bulgaria
Може и да е така, но трябва да се правят археологически разкопки за да се докаже . . .
Chreston
08 Окт 2008 23:46
Мнения: 587
От: Bulgaria
Хипотезата за колонадите е още на Бешевлиев, не на Георгиев, а май и по-ранна.
Чичо Фичо
09 Окт 2008 05:31
Мнения: 24,838
От: United States
Много интересна идея, сигурно подсказана от това, че мегалитите около Плиска се наричат от местните "девташлари" или "дикилиташлари", както е името и на Побитите камъни. Имало 33 групи девташлари. Те са строени като модел на вселената, като древните мегалитни паметници, като Стоунхендж и дървените и землените му предшественици. Анчо Калоянов предполага, че са свързани с русалските гробища тук

Освен Побитите камъни, българите са виждали и действащи или разрушени древни храмове с колони в черноморските градове. Наскоро беше намерен храм на Кибела в Балчик, най-голям по рода си на Балканите. Голям храм с колони и статуя на великия бог Дарзалас имало във Варна, вижда се по монетите на одеситите. Самите Побити камъни чак до началото на 19 в., когато са описани от руски офицери, са били смятани за останки от древен град. (Високата част от Римските терми, т.с. стената на западния аподитерий, която се подавала над Вароша, пък се наричала първо Дженевиз кулеси - Генуезка кула, по аналогия с Галата в Истанбул, после след Освобождението - Аспарухова кула и Римска кула.) Побитите камъни са съвсем близо и до развалините на Марцианопол, някога най-големия римски град у нас, служил за временна столица на имп. Валент през Готските войни в 4 в. Амфитеатъра досега стърчи, в него се развъждат крави. Има и музей на мозайките, в една запазема инсула - "каре" м/у 4 улици. До него има цигански къщи.

Градежите в Плиска били ценна кариера за строителни материали през цялото средновековие и до края на 19 в. Шуменската Томбул джамия и новата варненска крепост (от 1830-34 г., строена след събарянето на средновековната крепост от руснаците), са градени с плисковски камъни. Возили с каруци по римския път, който личал до средата на 20 в. След освобождението турската крепост била срината в изпълнение на Берлинския договор, последна паднала цитаделата в 1908 г., катедралата и двете гимназии били построени с камъни от крепостта. В тях има вградени много камъни от Плиска, може би и с надписи. Но когато са стоени тези сгради в 1880-те, още не се е знаело какво е Плиска - братя Шкорпил я идентифицирали в 90-те години в развалините край с. Абоба.

Друго природно явление, предизвикващо религиозно благоговение от най-старо време, са девненските извори. Интересно дали д-р Петрински е правил разкопки там. Има наоколо много български селища.Там е и кръглия гроб с 65 български скелета, може би най-голямото масово погребение на българи. Халката край Равна е друг близък природен паметник, до който е построен големия манастир, наречен от Умберто Еко "езикова лаборатория нот 9 в." със стотици графити (драсканици по камъните от обикновени хора) на няколко езика с няколко азбуки - български руни, гръцки, глаголица и кирилица. Друга природна забележителност са изворите на Теке караач (над кв. Възраждане), дето Шкорпиловци намериха другия голям манастир от времето на Борис, дето в последните години разкопаха скрипториума - двуетажна сграда със сводове и стенописи, с основи 40 м на 10 м, с десетки монаси книжници начело с ученик на Кирил и Методий.

Също е интересно, че в селата от Провадийското плато (съртските села) от Провадия до Мадара, заедно със селата в съседната Девненска низина и Гебедже (Белослав) - околностите на Побитите камъни - живее най-старото българско население в североизточна България, останало още от Първото бълг. царство.
huntervalley
09 Окт 2008 07:25
Мнения: 464
От: Bulgaria
Статията както винаги е много добра. Но твърде много се използва ще ..., ще ....
Демиург
09 Окт 2008 07:48
Мнения: 95
От: Bulgaria
.
Фичо,

Най-старото население в Североизточна България са капанците, а не хърцоите.
Democrat
09 Окт 2008 08:06
Мнения: 801
От: Bulgaria
"Много чело, много знай" (Вазов).
чичата
09 Окт 2008 08:14
Мнения: 5,225
От: Bulgaria
...докато не погледнете напред, ще вървите все в неправилната посока...
shtoto
09 Окт 2008 09:50
Мнения: 349
От: Bulgaria
"Трябва да е ясно веднъж завинаги - смислен научен резултат за прабългарската прародина могат да дадат единствено археологически проучвания, подобни по мащаб на тези, които доказаха славянската прародина. Всички останали езикови, етнографски, културологични, артистични, правоговорни, музикални и хигиенни данни могат да служат само за разкош, за цвят, за черешки върху тортата на познанието, но не и да имат самостоятелна доказателствена сила. Това много отдавна в сериозната наука се смята за ясно."
Урааа, да живее болшевизма в науката - Който не е с нас е против нас!
dardan
09 Окт 2008 09:55
Мнения: 311
От: Bulgaria
Да Българска Историография прави научните си доклади на базата на проучване и анализиране на чужди автори занимаващи се с въпросите на прабългаристиката.Няма разкопки няма проучване и съпоставяне на документи, поне като не правите нищо господа историци не критикувайте хората които са тръгнали професионално или не, да търсят миналото си в средна Азия.Пийте си ракийките в кабинетите си , като се изпотите избършете
си голите си кратуни и продължавйте да търсите праотечеството си прелиствайки трудовете на Съветските историци.
BraveBG
09 Окт 2008 10:07
Мнения: 40
От: Bulgaria
Много харесвам статии, които ми разказват нещо полезно, интересно и ново за мен.
Garabed
09 Окт 2008 10:59
Мнения: 565
От: Bulgaria
Хм - замисли се Киркор - ето нещо ново за нас арменците като странични наблюдатели - "...археологически проучвания, подобни по мащаб на тези, които доказаха славянската прародина." Пак сме изпуснали събитията доказващи наличието на славянски землянки, пълни с брезови дъсчици в българската земя. Вярно, че Божидар Димитров беше писал нещо негативно в неговите "Митове.." ама явно не се е консултирал с г-н Петрински.
Чичо Фичо
09 Окт 2008 14:38
Мнения: 24,838
От: United States
Демиург,
И аз искам да идем на панаира на киселото мляко в Гецово догодина. В казармата имахме един капанец, който ни разправяше, но не знам много за тях.

Интересни са отношенията на българите в тези райони със съседите им мюсюлмани и тюркоезични християни - къзълбашите и гагаузите. Има история на толерантно отношение и много двойни (утраквистични) култове и свети места и за двете религии.
umeen
09 Окт 2008 14:51
Мнения: 53
От: Bulgaria
Че с трудовете си, Петър Добрев доказа, че нашата българска прародина е в централна азия, точно Таджикистан, Узбекистан и Афганистан.Само че историците не искат да го приемат, защото Добрев не е чист историк.И още едно доказателство-и сега на територията на Русия има република, наричаща се Кабардино-Балкария.Това Балкария говори красноречиво, но отново т.н. историци мълчат.Въобще българската история има големи грехове, не само за прародината, но и за други важни неща и от по-ново време.За това , че Левски не е предаден, че е погребан в църквичката СВ.Петка и т.н.
Марко Ив. Тотев
09 Окт 2008 14:58
Мнения: 1,837
От: Bulgaria
Също е интересно, че в селата от Провадийското плато (съртските села) от Провадия до Мадара, заедно със селата в съседната Девненска низина и Гебедже (Белослав) - околностите на Побитите камъни - живее най-старото българско население в североизточна България, останало още от Първото бълг. царство.

Това е много интересно, кои точно села от Сърта имаш предвид и къде мога да попрочета нещо повече за това?
suhar
09 Окт 2008 15:11
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
Не проявявам интерес към "хранените хора" на българските ханове и царе, както и към хранените хора на Тодор Живков и на сегашните министър председатели и кметове. Тяхното предназначение е ясно, и е недостойно за всеки нормален и цивилизован човек, да проявява положителни чувства към тях.
ТОТО-2
09 Окт 2008 15:30
Мнения: 435
От: Bulgaria
Демиург, трудно издържа тезата ти за капанците. В единственото пространно изследване на тази етническа група няма и помен от подобна мисъл. Далеч по- правдоподобна е тезата за капанците като "хранените хора на хана" . Ограничения ареал на местообитанията им и фактът, че те са на половин ден с кон от старите столици говорят за ролята им на лична гвардия. В капанските села земята не става за земеделие, т.е. -разчитали са на друг доход. Между другото голяма част от капанските села по време на турското робство практически не са били поробвани и в тях е било невъзможно замръкването на турчин
чичата
09 Окт 2008 16:44
Мнения: 5,225
От: Bulgaria
...благородните бащи на селянчетата, трезво преценили ги, като достатъчно несръчни, некадърни и слабоумни за да им се поверява - основния поминък на семейството, и на база христянската си добродетел ги насичили към ровене в миналото - от което никой не страда, не са си давали сметка за екологическата катастрофа до която ще докарат българския интелигентски корпус...
...още от времето на людмила започна параноята на историческите ни оригиналности...
...после и куцо и сакато завърши история...
...пак на база христянската ни добродетел ...
...и сега и президент и премиер и 133 души от парламента - все "исторически личности"...
suhar
09 Окт 2008 16:50
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
Тото,
"хранените хора" на хана са онези, които са пращани за управители, или са им давали десетки и стотици села и градове, за да им събират за себе си данъците. Естествено, те са били задължени на владетеля и се е очаквало лоялност от тях. Сега ти дават да приватизират нещо, след което се отчиташ в партийната им каса. Обръчите от фирми на Доган са точно такива - получават изгодни поръчки с мним конкурс и част от печалбата връщат в ДПС.
Чичо Фичо
09 Окт 2008 17:33
Мнения: 24,838
От: United States
Марко,
Л. Милетич има най-хубавото изследване, от 1902 г., ходил е по всички села. Имаше го на Гугъл букс като факсимиле, не помня как го намерих. Селата са Невша, Равна, Кривня, СнЕжина и други към Мадара, също ДобрИна, Петров дол, Манастир, Девня и Р. Девня, Хадърча (Николаевка). Някъде ги наричат хърцои (може би от бог Хърс), някъде шиковци. Хърцои има и в разградско и на други места.
Други много стари български села в нашия край са балканските Ченге (Аспарухово), Голица и Еркеч (Козичино). Те са побългарили десетки други села, като например Аврен, Аксаково, Игнатиево и Тополи.
Ченге (от старобълг. Овчага) било прекръстено Аспарухово, заюотоК. Шкорпил решил, че са потомци на прабългарите - всички еднакви наглед, мургави, тънки, с много имена като Курти (вълк), големи юнаци (дервентджии), много хайдути и много богат и стар фолклор - Анчо Калоянов смята, че са селото с най-много записани оригинални песни от цяла България.

Селата Арковна, Ягнило, Доброплодно пък са преселници българи от Мала Азия от след освобождението - селата Гьобел и Мандър край Бруса, дошли с гемии. Заменили с турците къща за къща. Бяла и Горица са преселници от Егейска Македония, с. Бозец в 1913 г., сменили се с гърците. Много села са с преселници от Котленско и Казанлъшко - Нова Шипка са от Шипка. Има и от Кюстендилско и Трънско.

Редактирано от - Чичо Фичо на 09/10/2008 г/ 17:50:51

Чичо Фичо
09 Окт 2008 19:19
Мнения: 24,838
От: United States
Чувал ли е някой от Неминона, чорбаджи Мичо, др. Тодар Живков, Олег Офренов? Почнах да се тревожа. Доц. Китов почина миналия месец, да нямат някаква връзка?


Никовете са на един и същи участник, който си говори сам (пр. с ник №2 пише, че ник №1 е прав), съответно това е пряк опит за манипулиране на дискусии ( количествен превес по дадена теза, създаване на впечатление за многобройна подкрепа на дадена теза и т.н. ) След достатъчно на брой предупреждения получи дългосрочен бан (подобна ситуация е визирана във форумния FAQ)


Редактирано от - bot на 10/10/2008 г/ 00:31:42

steppenwolf
09 Окт 2008 21:04
Мнения: 4,887
От: New Zealand
Може да са сметнали, че тук няма адекватна среда за техните брилянтни постинги ( това не го казвам за обида на участниците в този форум). И са се прехвърлили в някой специализиран форум.
Мичо може би ще го четем след Новогодишния концерт.
Добави мнение   Мнения:24 Страница 1 от 2 1 2 Следваща