Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Такси за хотели скачат двойно
Добави мнение   Мнения:4 1
NENO
10 Ное 2008 08:53
Мнения: 180
От: Slovenia
Що ли ми се върти из главата, че размера на държавните такси трябва да покрива административните разходи по издаване на съответния документ. Демек зависи от заплатата на чиновника, цената на хартията, мастилата за принтера и копира. И няма нищо общо с цената на бетона, теракота, стоманата и др. подобни. Хеле пък с цената на сградите няма никаква връзка. Ама нали не е в моята област, пък ме мързи да търся.
alin
10 Ное 2008 09:33
Мнения: 10,233
От: Bulgaria
Да се обвърже цената на разрешително за строеж със цената на строителните материали, е горе-долу същото като да се вдигне цената а хляба заради по-скъпите домати през зимата...
bat izo
10 Ное 2008 10:49
Мнения: 1,366
От: Bulgaria
що не си признаят, че за 5г. просто се е натрупала 100% инфлация и е съвсем нормално таксите да скачат. или че са нужни средства за нови две предизборни кампании и особено откак ни отряза ес да не правим изборите за НС и европарламент едновременно - бизнесът трябва да даде своята лепта.
Apolitichen
10 Ное 2008 11:25
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
"Тарифата не е променяна значително от поне 5 години, а цените на строителните материали и жилищата са се повишили многократно", коментира Георги Даракчиев, зам.-началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Тарифата може и да не е променяна, но "качеството" на удостоверителния документ "Разрешение за ползване" не полза обществото като цяло, сиреч влошило се е, а ползва само инвеститора - отговорността за "грешките" (липса на инфраструктура, канализация - тип лайнярка и др. простотии) се прехвърлят на държ. орган.
От седем години се опитвам да разбера как цените на жилищата са се повишили (НСИ отчита по декларации на агенции за недв. имоти) след като над 60% от сделките се вписват в "Службата по вписвания" на цена под данъчната оценка, също непроменяна от 5 год. Още по-ниска е цената на имоти, обявени за публична продан от съдилища и данъчни служби. А общините и държ. ведомства предоставят имоти по цени като от Татово време. Това, че някой оферира цена 2000 лв./кв.м. не значи, че сключва сделка. Сделка за държ. орган има след като е платен данъкът, а приходите не са се увеличили с процент, повече от инфлационния.
Добави мнение   Мнения:4 1