Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
ГЕРБ обеща до месец да свали осигуровките с 5%
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:50 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Brightman
08 Юли 2009 01:00
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Днес се видях с един от шефовете на една гръцка банка работеща и в България. Това, което ми каза звучи много притеснително - капиталите панически бягат от България в последните дни. Незнам дали са просто червени или уплашени от предстоящи безумия, но бягат от България. Кризата, която досега ни заобикаляше явно ще ни връхлети с огромна сила. И дано не се сбъдне, това, което ми каза, но ще го цитирам - " Положението по време на Виденов бе по-добро в сравнение с това, което ви очаква".
-
И тук ще перифразирам оня израз от рекламата - не става само с мускули, трябва и акъл.
armani
08 Юли 2009 02:29
Мнения: 329
От: Bulgaria
Браво, адмирирам. Осигуровките спъват НОРМАЛНИЯ пазар на труда. Аз лично имам проблем с наемането на хора, защото бизнеса ми е 100% на светло и високите осигуровки ме демотивират, качват ми разхода, а някои конкуренти се спасяват, което сваля моята конкурентноспособност. Ако свалят осигуровките, ще зарадвам служителите с едно увеличение в същия размер, като даже ще им го обявя "от мен и бате ви Бойко".
Brightman
08 Юли 2009 02:44
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
armani,
ти ще си щастливо изключение.
-
И "Подкрепа" го е казала - ще има повече луксозни коли, яхти и частни самолети.
-
Приходите от бизнеса в България са прекалено концентрирани за да може това да има този ефект. Единственият му ефект ще е дупката в бюджета на социалното осигуряване. И то ако всичко останало е нормално. А май съвсем няма да е.
armani
08 Юли 2009 03:17
Мнения: 329
От: Bulgaria
Brightman - може и да се окажеш прав, но ако това стане, отпиши я БГ, защото :
Укриването на осигуровки ВИНАГИ ти надува касата и всеки грамотен данъчен, и по сега действащите закони, лесно ще ти скъса анцунга. Така че, за да става тая работа, трябва задължително да върви в комплект със сивички приходи. За магазина на чичо Колзо от третия етаж, това не е голям проблем (и все пак е, ако сме малко по-читави и си искаме бончето), но за по-едрия бизнес, нещата не са толкова прсти. Сега просто следствие - ако ББ няма волята да избели икономиката и да ошамари Мургиновците, то той ще се провали като всички останали. Ако го направи, работата с осигуровките става малко по-запечена. И още - от опит твърдя, че много по-често РАБОТНИКЪТ започва разговор за повечко чисто, пък за пенсия имало време. Това все пак е въпрос и на култура, и на себеуважение, дори и на мъничко патриотизъм. Ама ако овцата сама моли да я коляш, прав си, трудно е да се спре.
Чичо Фичо
08 Юли 2009 03:38
Мнения: 24,838
От: United States
Не мога да кажа отсега за капиталите, но от бизона всичко може да се очаква, дори и х.й пред белия дом.
pasiv
08 Юли 2009 05:48
Мнения: 1,985
От: Bulgaria
Брити,
до изборите бе оптимист, ясно, тез плазмодии от бишото управление оставят всичко ок, ма видите ли чуждия капитал е уплашен от евентуална законност
Пенка от Прокатния
08 Юли 2009 06:12
Мнения: 2,210
От: Bulgaria

Дянков не обясни дали намалението й ще е от частта, която плащат работодателите, или от тази на работниците


Аве докога ще делят осигуровките по този изкуствен начин?! Какво значение има това след като в края на краищата тези средства се изваждат от инвестицията на работодателя и НЕ влизат в текущия доход на работника?! Т.е. това е сума пряко взета и от двамата и от фирмата, в която и за която работят. И като така и двамата губят. Пък ако толкова се пънат и ще спят по-спокойно, да вземат да прехвърлят всичката осигурителна тежест върху работодателя. Това няма да промени реалността и с грам защото в крайна сметка за работодателя значение има общия разход, а за работника чистия доход.____________________________
Спортът е опиум за народите!
Пенка от Прокатния
08 Юли 2009 06:18
Мнения: 2,210
От: Bulgaria

"Подкрепа" мигом се обяви против безусловното сваляне на осигурителната тежест. "Практиката показва, че това не води до директни инвестиции в бизнеса, повишаване на заплати и запазване на работни места, а до инвестиране в автомобили "S класа", бентлита и хеликоптери"


Ако може да попитам, какво лошо има в автомобилите "S класа", бентлитата и хеликоптерите?! Това не са ли работни места за хората произвеждащи автомобили "S класа", бентлита и хеликоптери?! И какво лошо има ако се произвеждат те?! Освен може би, че не се произвеждат в България. Ама правилния въпрос е защо не се произвеждат в България, а не защо се произвеждат. А ако толкова са проблем, все пак има и данъци и акцизи и други механизми, с които могат да се ограничат харчове от такъв характер.____________________________
Спортът е опиум за народите!
Пенка от Прокатния
08 Юли 2009 06:27
Мнения: 2,210
От: Bulgaria

Брайтман:
капиталите панически бягат от България в последните дни. Незнам дали са просто червени или уплашени от предстоящи безумия, но бягат от България. Кризата, която досега ни заобикаляше явно ще ни връхлети с огромна сила.


Това просто не мо'е да е вярно. Онзи ден Чичо Фичо каза, че правителството на "интелигентния" Станишев е (цитирам) "спечелило доверието на световните капитали". А да бягат без още да знаят какво ще направи Бойко ми се струва несериозно.____________________________
Спортът е опиум за народите!
Scandinavian
08 Юли 2009 07:14
Мнения: 2,320
От: Botswana
Браво на Милен Велчев - 2! (пардон - Симеон Дянков)
За какво са им на работниците тези осигуровки?! След време ще искат и пенсии да получават!
A Bulgarian in the USA
08 Юли 2009 08:37
Мнения: 2,540
От: United States
А българските паспорти кога ще ни ги вземат?
vitrina
08 Юли 2009 08:58
Мнения: 288
От: Bulgaria
Фабриката за илюзии в България отново заработи, за неин директор българите този път избраха Б. Борисов, пише в уводна статия авторитетният ФАЦ. Авторът Михаел Мартенс коментира изборните резултати в доста сатиричен план... През 90-те години, когато ръководеше охранителна фирма в София, той /Б.Б./ спадаше към онези мъже, които по онова време можеха често да бъдат видяни по улиците на редица източноевропейски градове. Появяха ли се те, по правило беше по-благоразумно да се премине на отсрещния тротоар или да се излезе от заведението.
ххх
Такива неща пише чуждата преса... За разлика от някои вестници с четири букви
Бург Гаски
08 Юли 2009 09:06
Мнения: 1,663
От: Bulgaria
Крайно време беше да ви вземат българските паспорти, защото всички които са навън са предатели! Само ние, дето останахме тук правим нещо за Родината си, а онези мислят само за Д-то си. Работим за България и понасяме всички несгоди, но твърдо вярваме, че си заслужава, защото България може! А вие просто си оставате с носталгията и с чувството, че нито сте амриканци в Америка, нито българи в България!
Пенка от Прокатния
08 Юли 2009 09:13
Мнения: 2,210
От: Bulgaria

За какво са им на работниците тези осигуровки?! След време ще искат и пенсии да получават!


Ще искат. И ще получат. И тези пенсии ще бъдат изработени от бъдещата икономика, а не от сегашната. Въпросът е, как сегашната икономика да бъде по-ефективна, за да е по-ефективна и бъдещата. Защото ако сегашната икономика се спъва, това автоматично спъва и бъдещата (която неизбежно е функция на сегашната). Следователно, за да има силна икономика в бъдеще е необходимо сегашните пари да се инвестират умно. И ефективно. А по-ефективно се инвестира, когато се инвестират собствени пари. Когато се инвестират чужди пари, парите на другите, отношението е по-различно. И точно това по-различно отношение доведе сегашната криза. Едни наети банкери ""инвестираха"" едни чужди пари, прибраха едни космически премии и сега остава всички да им плащаме едни големи сметки...

Накратко, колкото по-малко се инвестират чужди пари, толкова по-ефективна е икономиката. А това значи и по-ниски осигуровки и данъци. Парадоксално е и за някои е трудно да се разбере, но е така.____________________________
Спортът е опиум за народите!
Scandinavian
08 Юли 2009 09:47
Мнения: 2,320
От: Botswana
Пенка от прокатния,
"сегашна икономика", "бъдеща икономика" ... "икономика" ...
.......
За коя държава става дума?
BOLGAR
08 Юли 2009 10:17
Мнения: 5,074
От: Bulgaria
Брайтмане, почнахте с олигофренската пропагандата в типичния болшевишки стил - тука един нещо каза и .....
Нека първо да те открехна, че Гръцката Национална Банка е разпоредила на банките в Гърция да се въздържат от финансиране на своите клонове на Балканите с парите които тя отпуска (25 млрд Е) за стабилизация на Гръцката финансова Система. Навярно ще бъдете в състояние да си преведете казаното и това няма нищо общо с изборите в БГ.
Второ, чуждите инвестиции по принцип се свиват в световен мащаб някъде от края на 2007 - но от България избягаха поради корупционното управление на БСП / ДПС / НДСВ. По същата причина и ние ги изхвърлихме от властта.
Трето, кабинета Станишеф не направи нищо за стимулиране на бизнеса, от там за създаване на нови работни метса и пр. Те само съдираха данъци които не се харчеха по предназначение (акциза в/у горивата напр), правеха нереален бюджет - големи излишъци с единствената цел да ги харчат безконтролно.
Икономическата обстановка в България е в плачевно състояние, Държавата е пред икономически колапс и това видно за всички трезво мислещи икономисти, но не и за "експертите" от кабинета Станишев!

Редактирано от - BOLGAR на 08/7/2009 г/ 10:21:08

BOLGAR
08 Юли 2009 10:18
Мнения: 5,074
От: Bulgaria
Следващото българско правителство е изправено пред задълбочаваща се икономическа рецесия и „неизбежно” споразумение за заем с Международния валутен фонд /МВФ/, смята Нийл Шиъринг, експерт по Източна Европа в Кепитал икономикс, съобщи агенция Bloomberg.
Просвета
08 Юли 2009 10:50
Мнения: 2,958
От: United States
..една жена на женския пазар му казала, че капиталите бегали от България
Нещата са прости: и за сивия и за белия капитал важи, че ако има добри сделки са тука, а ако няма изчезват.
Дали БГ беше добро място за правене на бизнес през изминалите 4 год.?!
Никак не съм убеден.
Имаше голям строителен цикъл, който увлече и др. отрасли нагоре включително и кредитирането.В тази връзка тука парите се продаваха скъпичко и заробващо.Дори ББ да върне европейските пари в икономиката ще бъде доста голям успех.Още по ценно е това във времена на световна криза, когато европейските донори нямат излишни милиарди и си ги кътат за собствените икономики.
Трудно ми е да кажа, какъв ще е ефекта от намаляване на осигуровките.
При всички положение правилната линия е държавата да преразпределя по-малко пари.Хората и фирмите най-добре знаят как да се погрижат за парите си.
И стига с тези лицемерни забележки, че щели да си купуват S класи и хеликоптери!И да си купят - техни са си парите, а и тези мераци са преувеличени и бързо отминават.
И ако те не си купят, то това ще направят държавните харантутници, защото държавата няма да похарчи парите по по-разумен начин, а ще потънат в обръчни фирми и за възпроизвеждане на бюрокрация..
OLDMAD
08 Юли 2009 10:56
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Без излишни илюзии, молим.
Да не ревете после...
XYZxyz
08 Юли 2009 11:13
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Поне на мен ми прави впечатление, че в ГЕРБ има доста икономисти и то най-вече свързани с Свищов и финансите. Може да очакваме сравнително по-добра икономическа политика на ГЕРБ в сравнение с тройната коалиция, НДСВ, СДС и БСП преди тях.
Все пак някак си предпазливо приемам изказванията на Симеон Дянков по две причини. Първата е, че не е ясно дали той ще пожелае да стане финансов министър. Втората е, че разсъжденията му сякаш са за друг нормален свят, а не за България. Няма начин свалянето на осигуровките да спаси 100000 работни места. Много прави са от Подкрепа, че това ще доведе до "инвестиране" в нови супрелуксозни автомобили и други подобни като яхти, хеликоптери, частни самолети, ...
Просвета
08 Юли 2009 11:27
Мнения: 2,958
От: United States
..по-добре собствениците на тези пари да ги инвестират в 'луксозни лимузини', отколкото тъпирите от някое министерство или агенция
При всички положения парите, дето влизат в държавата не се харчат ефективно от гл. т. на обществения интерес..
И това е безспорен факт.
Требе да си голем малоумник да пълниш каца, дето изтича отвсекъде..
Добави мнение   Мнения:50 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща