Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Сега онлайн: Терминът "турското робство" разгневи турски военни в Афганистан
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:185 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »
Анонимен
16 Мар 2010 19:12
Мнения: 13,673
От:
Meto ot Interneto
16 Мар 2010 19:31
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
niksan
16 Мар 2010 19:41
Мнения: 698
От: Bulgaria
По-късно командващият българските сили в Афганистан се извинил на турския си колега за използването на термина „турско робство".


И военните ни вече са станали едни путьовци.Немам думи.Извинил се бил.Да му беше направил и една свирка
last
16 Мар 2010 19:42
Мнения: 519
От: Bulgaria
Браво на момичето, браво и на проф.Марков...Аман /пак турска дума/ от онанисти /пардон-османисти/...

zamislen
16 Мар 2010 19:42
Мнения: 7,563
От: Bulgaria
Майор Даниела Благоева направила презентация за националния празник, от която турски военни от мисията останали обидени
- аре сега нали сме под един байряк
Ронълд Рейгън
16 Мар 2010 19:52
Мнения: 6
От: Bulgaria
Приятелите сам си избираш , но комшиите са божи дар.
Нил
16 Мар 2010 19:55
Мнения: 428
От: Bulgaria
Майор Емел Етем е пренебрегната в цъфналия мак.
Stern
16 Мар 2010 19:59
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
"турско робство" не било политически коректно.
Я да видим всички онези, дето като Матросовци защитаваха 3 март да е нац. празник? Да ми кажат щом един празник се пречупва през призмата на политическата коректност, то заслужава ли да е национален? И ако момата направи презентация за 6 септември ще има ли санкция за полит. коректност?
Чичо Фичо
16 Мар 2010 20:05
Мнения: 24,838
От: United States
Ами и Макиавели в 16 в. нарича турското робство в Гърция "робство", schiavitù , в англ. прев. - servitude. В главата за наемниците, как използването на турски наемници от императора в Константинопол с/у съседите му довело турското робство.
доньо
16 Мар 2010 20:14
Мнения: 814
От: Bulgaria
майор Даниела Благоева е като Райна Княгиня.Слава Богу, че все още има такива българки, смели и правдиви.От кого и от какво сме се освободили на 3 март и кой ни е освободил и срещу кого "дружините наши като скали твърди" на Шипка срещу кого са се сражавали.Работата е много по-дебела.Геноцид трябва да се признае , а не робство, владичество и "шменди капели"

tode3n
Гн Фотон
16 Мар 2010 20:15
Мнения: 1,612
От: Finland
Хайде пак тази тема.
Вярно нямало е Турция по онова време. Но турците са били господарите тук. Империята може да е била Османска, но турците са решавали кое как. Исторически може да е коректно названието османско владичество, но в народната памет си е турско робство/иго.
Друг въпрос е след като си в състава на международна войскова сила да се държиш коректно съобразно утвърдени международни норми.
Аз като българин, възпитан в духа на родолюбие и преклонение пред жертвите на народа ни, имам едно име за това време - иго. Под игото - така казал го е дядо Вазов и него следвам по сърце и по дух.
Колкото до майор Даниела Благоева, като се завърне от мисията, да се повиши в полковник! За поука на българското войнство!


Редактирано от - Гн Фотон на 16/3/2010 г/ 20:24:07

A Bulgarian in the USA
16 Мар 2010 20:17
Мнения: 2,540
От: United States
"Турско робство" е емоционале израз на подтисничеството на българите. Коректният термин трябва да бъде "турско владичество".
Vitalius
16 Мар 2010 20:18
Мнения: 361
От: Bulgaria
Терминът трябва да е турско иго. Няма защо да си опростяваме езика, изхвърляйки от него кратката и точна дума "иго".
Drug
16 Мар 2010 20:22
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
"Майор Даниела Благоева направила презентация за националния празник, от която турски военни от мисията останали обидени, съобщи агенция "Фокус". По-късно командващият българските сили в Афганистан се извинил на турския си колега за използването на термина „турско робство"."
***
Браво - стигнахте дотам да се извинявате на наследниците на поробителите си! От тях няма ли да чуем извинение за турското робство? Виж извинения за преименуването се приемат нонстоп.
Чарли Дарвин
16 Мар 2010 20:23
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
В САЩ вече нямало да използват думата "жена".
Било оскърбителен намек за полова принадлежност.
Новият политически коректен термин е
"вагиноамериканец".Ловкия
16 Мар 2010 20:25
Мнения: 56,087
От: Ghana
Каквото и да коментираме, колегата niksan го е казал най-добре.
Pojar
16 Мар 2010 20:27
Мнения: 1,204
От: Bulgaria
Аз лично предпочитам по- звучното yoke, пред servitude.
Шломо З.
16 Мар 2010 20:31
Мнения: 3,562
От: Bulgaria
...Вратата се удари силно.


- Воденчарю, отвори! - извикаха по турски. Той пристъпи към вратата, натисна хубаво ключалката и се обърна пребледнял.


Вратата се блъснаха пак и нов вик се чу, последван
от кучешко джавкане.


- Авджии - продума си воденчарят, който позна, че лае хрътка. - Какво ще правят тия проклетници! Тук е Емексиз Пехливан.


Емексиз Пехливан, най-лютият пладнешки и нощен злодеец, беше разпространил ужас по околността. Преди две недели беше изсякъл цялата челяд на Ганча Даалият, в село Иваново. За него също казваха, и не нахалост, че отрязал главата на детето, което вчера докараха на кола в града.


Вратата трещеше от ударите.


Воденчарят постоя малко замислен, хвана си главата, като че се чудеше какво решение да вземе. Едър пот поби по челото му. Веднага той се наведе под прашната лавица, извади една брадва и се изправи с нея до вратата, която пукаше от натиск. Но тая мигновена решителност го остави, щом погледна дъщеря си. Страшна безнадеждност, мъка, страдание се изписаха по лицето му. Бащинското чувство надви над възмутената му съвест. Той си науми българската пословица "Преклонена глава сабя не я сече" и реши, вместо да се опира, да проси милост - от немилостивите. Бързо остави брадвата зад хамбара, дето беше скрит Краличът, зави хубаво Марийка и отвори вратата.


На прага се изправиха двама въоръжени турци, с ловджийски вулии на гърбовете. Единият държеше за синджир хрътка. Първият от тях, който беше действително кръвожадният Емексиз Пехливан, изгледа изпитателно вътрешността и тогава влезе. Той беше висок, камбурест, мършав постал и кьосе, физиономията му не беше страшна, както името му и делата му. Само малките му сиви безцветни очи играеха лукаво и злобно, като на маймуната. Другарят му, нисък, мускулест, хром и със скотоподобно лице, по което личеха най-животински инстинкти и жестокост, влезна след него с хрътката и притвори вратата.


Емексиз Пехливан погледна сърдито воденчаря.


И двамата снеха мокрите си ямурлуци.


- Защо не отваряш, воденчарино? - попита той.


Воденчарят избъбли някакво смутено извинение, като се наведе покорно до земята и хвърли безпокоен поглед към дъното на воденицата, дето спеше Марийка.


- Ти сам ли си тука? - И Емексизът се обърна.


- Самичък - отговори бързо воденчарят, па като помисли, че лъжата е безполезна, притури: - И детето спи там.


В тоя миг Марийка се отви и обърна лицето си насам. Бледното сияние на ламбицата играеше по бялата й излъчена гушка. Турците впиха жадни погледи в заспалата девойка. Студен пот обля челото на воденчаря. Емексизът се обърна с притворно добродушен вид към него:


- Чорбаджи, стори труд и иди ни купи едно стъкло ракия.


- Пехливан ага, сега е среднощ и всички кръчми са затворени в града - отговори воденчарят, разтреперан от страшната мисъл да остави Марийка сама с тия хора.


Куцият възрази:


- Иди, иди, за наша чест все ще се найде някъде открит дюкян. Ние искаме да ни почерпиш тука, приятелство тъй се завързва.


Куцият каза тия думи на подигравка, уверен в несъмнена победа. Той нито искаше да прикрие замисъла си от нещастния баща.


Емексизът впиваше очи в момичето, легнало в безгрижно-страстно положение. Като забележи, че воденчарят още стои, той се намуси, но пак се престори кротък и рече добродушно:


- Чорбаджи, ти си имал лепа девойка, машала. Разгеле да почерпи гостите. Хайде, иди за ракия, а ние ще пазим воденицата. - После прибави заплашително: - Ти познаваш Емексиз Пехливана кой е...
Rio
16 Мар 2010 20:31
Мнения: 43
От: Bulgaria
Турско робство, османско робство.... Смисълът е един и същи. Не сме българите тези, които да трябва да се извиняваме.
товарищМаузер
16 Мар 2010 20:32
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
По-късно командващият българските сили в Афганистан се извинил на турския си колега за използването на термина „турско робство".

Уволнение от армията без почести и право на пенция.
A Bulgarian in the USA
16 Мар 2010 20:38
Мнения: 2,540
От: United States
Turkish rule.
Добави мнение   Мнения:185 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »