Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
ГЕРБ пак ще вдига здравната вноска
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:33 Предишна Страница 2 от 2 1 2
вила
26 Мар 2010 11:05
Мнения: 15,014
От: Bulgaria
ИМА И ОТРИЦАТЕЛЕН ЕФЕКТ, но той е за контрабандистите и "Лапачите" на ДДС и акцизи, а те не си играят да дават безплатно акъл като мен, а си купуват директно ...властимащи

Пикачу,
, властимащите имат и средства, а нямат морал-така, че по -прикрито за хората, които имат едно нещо , с което преразпределят едни чужди богатстра.Та пак
проф. дървингов
26 Мар 2010 11:43
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Манрико ?
Heat
26 Мар 2010 11:48
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Вдигането на здравната вноска от червенопрашковците от 6% на 8% беше с обявата, че допълнителните 2% ще отиват в частни фондове и по поименни партиди. За тази цел тези наши пари от допълнителните 2% не бяха харчени и стоят като резерв. Сега се опитват да ги опукат и искат още 2% отгоре, пак със същите намерения. Не става. Първо направете партидите с тези 2% които вече са отдделени е се отделят за това и после ще видим.
Old_BG
26 Мар 2010 12:37
Мнения: 22,342
От: Kiribati
Че парите за здравно осигуряване са малко - в това съм убеден.
Още по-сигурен съм, че голямата част от тях се профукват за - "да са живи и здрави баламурниците дето ги плащат"
Бе я вземете си оправете първо малоумното харчене бе!
Сетне - щем не щем ще стигнем и до по-високи вноски - но! ще се знае за какво.
А това недоразумение:
Шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов не се е отказал от намерението си да накара гражданите да се осигуряват задължително в частни здравни фондове
1. Приберете го, ако няма свободни места в подходящите заведения - от мен легло, сламенник и налъми.Милозливи хора вярвам ще се намерят да донадят к`вот трябва.
2. Явно не разбирам - моля обяснете казуса:
Държавата /недоразумението е като такъв/, да задължи гражданите, да се осигуряват в частни фондове.
Сирена
26 Мар 2010 12:48
Мнения: 3,190
От: Bulgaria

Хората отдавна са го измислили и направили, ама явно на някои не им отърва:
Ефективно финансиране на здравната система – опитът на Сингапур

...
През 1984 година Сингапур създава система на медицински спестовни сметки, които са собственост на отделните граждани /заедно с пенсионни и други сметки/. От тези сметки се покриват при нужда медицински разходи, които в други страни се поемат от здравно-осигурителни компании. Фактът, че сметките са собственост на отделните хора и при нужда те харчат собствените си средства позволява да се избегнат неефективностите в централизираните здравни системи и да се поддържат сравнително ниски разходи. В Сингапур разходите за здравеопазване са около 3.7% от БВП, от които около 1% се осигуряват от държавния бюджет.

Разходите за здравеопазване в Сингапур са по-ниски отколкото в другите страни от групата на “Азиатските тигри”, но здравните показатели на населението са по-високи. Детската смъртност е 2.2 на хиляда – два пъти по-ниска отколкото в Европейския съюз /за сравнение – в България детската смъртност е над 10 на хиляда/. Въпреки че разходите за здравеопазване като дял от БВП са сравнително ниски, пациентите имат възможност за избор и достъп до новите технологии в медицината. Очакваната продължителност на живота в Сингапур е 78.49 години – по-висока отколкото в ЕС, където е 78.28.

...
Натиснете тук


Сирена
26 Мар 2010 12:55
Мнения: 3,190
От: Bulgaria

Обърнете внимание на най-важното:
Фактът, че сметките са собственост на отделните хора и при нужда те харчат собствените си средства позволява да се избегнат неефективностите


При всички други схеми - застраховки, осигуровки, частни или държавни, осигуреният харчи общи пари (събрани от всички) и изобщо не му пука колко ще плати за лечението си. Отделно от това, когато са събрани общи пари, те са повече и създават илюзия, че пари има, дай да вземем колкото можем повече от тях. Затова в САЩ са достигнали до 16% от БВП-то за здраве (въпреки частните фондове), а в Сингапур минават само с 3.7% без да има проблеми с качеството при това.
...Ама то само с пари не става. И акъл трябва!



hamer
26 Мар 2010 13:51
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
2% отиват в частни фондове, още не е ясно обаче какво ще получават гражданите срещу това


Как какво? Ще получат възможност да гласуват предсрочно за президент. Щото нали в бюджета нямало пари, пък искат да свалят президента, и откъде пари за избори? Е, от предсрочните избори за президент няма да станат по-здрави и да получат повече здравеопазване, но какво е болното тяло, когато душата ще бъде горда с новия си президент.
dancheto_67
26 Мар 2010 13:51
Мнения: 447
От: Bulgaria
Абе, няма ли край това дране на кожи, бе! Да покажат управляващите документ, че са се разплатили с осигуровките на своите служители и тогава да ми мислят глупостите, които творят. Сметнете колко пари дължи държавата за осигуровки, умножете ги за месеците, през които е на власт и свят ще ви се завие! И после нямало пари! И откъде ще ги вземат - от нашия джоб! Не мисля, че имат моралното право да бъркат в джобовете на обикновените хора и да налагат глоби за щяло и нещяло, при положение, че самата държава не се разплаща с никакви институции, без да търпи наказания за това!
Джъно Гъге
26 Мар 2010 13:56
Мнения: 332
От: Bulgaria
Сирена, сигурна ли си, че си го разбрала това за сингапурските здравни сметки? Защото написаното от теб не е много смислено. Спестявам си значи няколко години, събирам едни 2000 лева /точно толкова са ми се натрупали за 8 години в личната партида за задължително допълнително осигуряване без да съм прекъсвал работа/ и за лош късмет ми се налага сърдечна операция. Последните, както знаем, са мно-о-о-го скъпи /интересно как ли ги определят цените, след като тепърва касата и МФ ще калкулират себестойността на услугите по пътеките/. Отделен въпрос е дали ще имам време да избирам къде да ме оперират според предлаганите цени в София, Пловдив или Варна.
И какъв е резултата - изтеглят ми двете хилки от сметката и висвам с още 18 например. Голяма полза от сметката. Виж, ако държавата ми покрие разликата, защото съм съвестен и си имам сметка - така става. Но пък нещо се загуби първоначалният смисъл на цялата гимнастика.
Naschenec
26 Мар 2010 15:54
Мнения: 3
От: Bulgaria
Лъчо "Мозъка " отново демонстрира мисловен нихилизъм !

Защо вдигането с 2% няма да ни донесе нищо хубаво?
В първи курс на икономическите университети се учи кривата на Лафер, която показва, че вдигането на данъци води до намаляването на приходи в бюджета! Това е доказано не само икономически, но и статистически, т.е. на практика.
Драги управляващи, опомнете се!С няколко ей такива хода и ще трябва Бойко Борисов да вади остаката, която си носел в джоба!
Защото вече ви гледаме с погнуса !...
По време на криза данъците се свалят, за да заработи икономиката! Къде остана идеята за намаляване на ДДС-то? А за свалянето на осигуровките? Имаме твърде много държава, 42%преразпределение чрез държавният бюджет. Изземването от бизнеса е огромно, от 1997год. не е било така високо ! Държавният бюджет е почти с милиард по-голям от миналата година! Това не е правилната посока, г-н премиер. Обърнете я, защото така води директно към Гърция! ГЕРБ поболява хората, кара ги или да напускат тази страна, или да се затварят в себе си, или да се превръщат в животни, които се борят за оцеляване. Но всяка криза е възможност. След поредица провали е време да изгрее слънце и на нашата улица... След ликвидирането на ГЕРБ !
Впрочем ГЕРБ е пълна катастрофа и по отношение на институционалното си поведение, което показва непознаване на законите и конституцията.
Сирена
26 Мар 2010 17:10
Мнения: 3,190
От: Bulgaria

Спестявам си значи няколко години, събирам едни 2000 лева /точно толкова са ми се натрупали за 8 години в личната партида за задължително допълнително осигуряване без да съм прекъсвал работа/ и за лош късмет ми се налага сърдечна операция. Последните, както знаем, са мно-о-о-го скъпи

Джъно Гъге,
Последните са мно-о-о-го скъпи именно защото има кой да плаща - касата или застраховател (ако имаш застраховка за 20'000 примерно). Ако обаче нямаш (и имаш само 2'000), то операциите няма да струват 20, а ще струват примерно 4 или 6 хиляди. От този порядък. Защото просто толкова са реалните възможности и доходи на хората, а и е икономически обосновано - разходите за труд в една операция едва ли са повече от 50-тина човекочаса (от които само 10-15 са на високоспециализирани лица, другите не чак толкова). Но тук закона за търсенето и предлагането действа с пълна сила. Ако "само" имаш 5 хиляди (което никак не е малка сума - това е близо една годишна заплата у нас), то какво няма да им стигнат ли? Ще им стигнат разбира се. Ако обаче имаш застраховка за 20'000 или касата плаща 15'000 за тази операция, то по закона "търсенето определя предлагането", цената за операцията автоматично става толкова, колкото можеш да дадеш. То това същото правило важи за всеки търговец по принцип. Ако при теб дойде някой и каже "виж искам това и това и имам бюджет 10'000 лв.", ти какво ще направиш? Много ясно - ще направиш всичко възможно сметката му да излезе 9'999 лв (ако не си много нахален), или 11'000 лв. (да нaмери още хиляда ако си по-нахален). Така и с болниците и фармацевтите - когато има заделен някакъв бюджет за лечение, независимо чрез частна застраховка или от държавна осигуровка, се прави всичко възможно този бюджет да бъде "запълнен". След това, се иска увеличение на вноската/застраховка, пак следва "запълване", пак увеличение и така доката разходите за здраве достигнат 20% от БВП-то (което е прогнозата за САЩ за след няколко години). Просто защото липсва механизъм за удържане на цените.


Редактирано от - Сирена на 26/3/2010 г/ 17:15:54

galia2
26 Мар 2010 19:24
Мнения: 1,418
От: Bulgaria
Нашенец,
Нарича се крива, а не права линия на Лафер. Та има възходяща част, при която като се увеличава данъчната ставка, приходите се увеличават, и обратното. По-ниски от нашите преки данъци има в малко страни в света. Истината е, че трябва да кажем: Г-н Премиер, кой малоумник намалява здравните осигуровки, когато очаква 2 млрд. бюджетен дефицит. Не допускайте преливане на парите от осигуровките в частни здравни фондове.
Добави мнение   Мнения:33 Предишна Страница 2 от 2 1 2