Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Стига сте ни будалкали! Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки*
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:130 Предишна Страница 2 от 7 1 2 3 4 Следваща »
Meto ot Interneto
11 Май 2011 21:45
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Аз съм си "атакишче" по убеждение и пристрастие, но в случая ще кажа само това: банките може да са алчни, но и закъсалите държави не им отстъпват по прахосничество, измами и корупция. Въпросът е: искаш ли капитализъм, или не. Ако не - обратно към планови комисии и режисирано вкочанено стопанство. Ако да - стига си псувал банките, щото те - добри, или лоши - са си самия капитализъм. Трети път досега не е измислен.
burning daylight
11 Май 2011 21:47
Мнения: 925
От: Bulgaria
онзи от СОС-толкова го мразя, че винаги му забравям фамилията

Нещо на "К" беше... Курумбашев? Кадиев? Каролев?... Не че има значение. Фани кой да е и прЕбий другите двама, няма начин да сбъркаш. На тях гъсениците не им шумолят, ами им звънят в ушите, та не чуват нищо друго
aver4e
11 Май 2011 21:48
Мнения: 12,201
От: Bulgaria
Мето, аз пък мисля че не може да няма, мамка му !
За Тимо
За Дъртите
Юнивърс, пропуснал си обясненията между старите
Езоп
11 Май 2011 21:51
Мнения: 5,087
От: Greece
Стига сте ни будалкали! Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки*
Европейския фонд за финансовастабилност
трябва спешно да се възприеме в БГ като препъни камъкът на ББ - и то незабавно.
Ако това не се случи и политиците не го подемат -
просто не са нужни никакви други доказателства, че ни управляват едни и същи бандити предатели.

Капитан Немо
Много точно и изчерпателно.

Редактирано от - Езоп на 11/5/2011 г/ 22:03:46

Мето от Факултето
11 Май 2011 21:54
Мнения: 1,071
От: Bulgaria

Самият факт, че 1/3 от отпуснатия заем се покрива от МВФ, показва в каква посока ще се развият нещата за засегнатите страни.Ако погледнем листа с препоръки на тази международна институция към тези страни ще установим, че нейните процедури са непроменени:налагане на ниски заплати, приватизиране в държавния сектор и значителни ограничения в социалната политика.За сметка на това, политиката на МВФ винаги е водила до обедняване на населението.
intel_inside
11 Май 2011 21:55
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Неплатежоспособните банки и финансови институции трябва да бъдат затворени. Ние трябвада възстановим пазарния принцип на свобода на фалит
---
Това е Абсолютно Вярно.
Но статията е писана на принципа,
Истината , но никога Цялата истина.
-----
Нека да отбележим,
Не само в БГ, но и във всички развити страни, има механизми за защита на депозитите. На теория означава че Ако си вложил пари, спестявания, пенсия, капитал - на несигурна банка или институция и тя фалира - твоето е гарантирано - ще се възстанови.
И тук е ключа от палатката - банките като институции, фирми и посредници ще ги фалираме. Добре. От къде обаче пари за техните вложители? Може би "банкерите изедници" ще чукат камъни в кариерата и ще изплащат?
Колкото и да ви блазни перспективата - фалити на банките ОК, но върви и с фалити за вложителите. До колко този път би бил по добър и справедлив не смея да гадая - замислете се обаче преди да съдите.

Редактирано от - intel_inside на 11/5/2011 г/ 21:59:56

Apolitichen
11 Май 2011 21:57
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Алчни банки, оставени да затънат в блатото на алчността.
Каква жестокост! Липса на грам хуманизъм, състрадание към ближния!
Абе, вие хора ли сте да оставите бедните банкери в калта!? Няма ли милост в вашите души!? Знаете ли колко работни места създават като наемат прислуга за къщите, където живеят, за яхтите, които не могат да управляват, изобщо целия антураж тарикати подир тях!?
Ако ги няма банките, няма кой да ви даде кредит за една "мотика" да си прекопаете нивата. Да не си мислите, че сами ще си направите "мотиката", ако не сте взели кредит за образование !?
Знаете ли на какъв стрес са подложени банкерите всеки ден да рискуват вашите пари!? Всъщност даже е справедливо държавата да поеме част от техния риск, нейде 100%, с лихвата 117% . Тъй де, с избиратели овце какво са виновни банкерите за инфлацията, която се случва (Даскал Цеко да случи да ме извини)?
Ех, таз българска завист - все намира решенията за "идиотски".
Mrx++
11 Май 2011 21:58
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Нещо на "К" беше... Курумбашев? Кадиев? Каролев?... Не че има значение
Ами защо си пропуснал Костов и той започва с К.
Mitev
11 Май 2011 21:59
Мнения: 20,056
От: Bulgaria
Стига сте ни будалкали! Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки*


Този път редакцията заслужава поздравления за отпечатването на тази статия.

babajaga2-2
11 Май 2011 22:00
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
Веднага ще се запиша в такава партия. Но лошото е, че като дойдат на власт, и те ще станат "политкоректни". Или трябва да воЮват срещу носителите на пари.
aver4e
11 Май 2011 22:00
Мнения: 12,201
От: Bulgaria
Кофти новина... Натиснете тук
Чичо Фичо
11 Май 2011 22:01
Мнения: 24,838
От: United States
Трагедията на еврото е трагедия на некадърното недемократично управление на бонзите, на неполитическите, технократски евроелити, но и на господството на пазарния фундаментализъм в цял свят по това време.
rbb
11 Май 2011 22:03
Мнения: 373
От: Bulgaria
intel_inside,
депозитите са само основата, на която се крепи кредитната дейност на банките и следователно са малка грижа. но си прав за едно - трябва да се гледа какъв ще е ефектът на колапса на засегнатите банки и други финансови институции върху икономиката. чудя се защо няма клирингова система за лошия дълг, с която поне част от него не бъде взаимно погасена... но това е друга тема.
Manrico
11 Май 2011 22:04
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Абе нещо напоследък почнах много да се съгласявам с Интела, да не се повреждам нещо? От една страна, предложенията са добри по принцип, от друга са трудно реализуеми тук и сега. Както се видя от последната криза, капитализмът трябва да се върне към основите си, в случая на инвестиции - всеки да си мисли къде инвестира, да си носи последствията, а обществото да не спасява глупавите инвестиции. Щото като са гарантирани банковите депозити, никой не мисли в коя банка да си вложи парите, а пък банките спокойно си ги влагат я в subprime mortgages, я в гръцки облигации - нали са гарантирани - и ето ти криза. От друга страна, сегашните влогове вече са гарантирани - ако банките фалират, държавите все ще трябва да ги покрият - така че може да е по-изгодно да се намесят в подкрепа на гръцкия дълг. Но става ясно, че така не може да се продължава безкрай - трябва да се промени системата, трябва да има фалити и на банки, и на държави, за да се оздрави финансовата система.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
orfei-edin mesten
11 Май 2011 22:07
Мнения: 1,657
От: Bulgaria
Da, аверче, Европейският съюз незабавно трябва да забрани земетресенията... !
Mitev
11 Май 2011 22:13
Мнения: 20,056
От: Bulgaria
Самият факт, че 1/3 от отпуснатия заем се покрива от МВФ, показва в каква посока ще се развият нещата за засегнатите страни.Ако погледнем листа с препоръки на тази международна институция към тези страни ще установим, че нейните процедури са непроменени:налагане на ниски заплати, приватизиране в държавния сектор и значителни ограничения в социалната политика.За сметка на това, политиката на МВФ винаги е водила до обедняване на населението.


Мето от факултето,
отдавна срещу наемните работници не стоят отделните капиталисти, а държавата на капиталистите. А в последно време срещу наемните хора на труда вече не стоят дори отделните държави на капиталистите, а световната капиталистическа централа в лицето на МВФ.
Дано се окажа лош пророк, но според мен с ликвидирането на социалистическата система процесът на относително и често пъти абсолютно обедняване на населението ще се усилва. И теорията на Маркс за абсолютното и относителното обедняване ще стане все по-актуална.

Cruella de Vil
11 Май 2011 22:16
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Както се видя от последната криза, капитализмът трябва да се върне към основите си, в случая на инвестиции - всеки да си мисли къде инвестира, да си носи последствията, а обществото да не спасява глупавите инвестиции. Щото като са гарантирани банковите депозити, никой не мисли в коя банка да си вложи парите, а пък банките спокойно си ги влагат я в subprime mortgages, я в гръцки облигации - нали са гарантирани - и ето ти криза. От друга страна, сегашните влогове вече са гарантирани - ако банките фалират, държавите все ще трябва да ги покрият - така че може да е по-изгодно да се намесят в подкрепа на гръцкия дълг. Но става ясно, че така не може да се продължава безкрай - трябва да се промени системата, трябва да има фалити и на банки, и на държави, за да се оздрави финансовата система.

Точно така! Нека банките да фалират и акционерите и вложителите да погнат в съда техните мениджъри, да ги осъдят за умишлен фалит заради рисковите инвестиции и необезпечени кредити и ако не успеят да си върнат парите поне да ги разорят. Все е нещо. След това банкерите мно-о-о-го ще си мислят как да управляват банките си.
Във всеки случай загубите на обществото биха били по-малки в случай на фалит, отколкото при наливане на държавни пари в банките.
И авторът безспорно е прав: при пазарната икономика всеки трябва да носи отговорност за действията си.

Редактирано от - Cruella de Vil на 11/5/2011 г/ 22:21:23

intel_inside
11 Май 2011 22:20
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Чичо Фичо -Трагедията на еврото е трагедия на некадърното недемократично управление на бонзите, на неполитическите, технократски евроелити.....
===
Фичка недей,
трагедията не еврото е че се замотаха много, ако бяха почнали сериозно още 85 -90, до сега да са ритнали столчето на долара и да живеем в един по добър свят. Най голямата грешка на европа е, че приема падането на златния стандарт основно по политически причини и се стига до тази вакхалня на виртуалните пари в момента (защото реално това гърми, а къде са най виртуалните питай сина - в крайна сметка с това се занимава)
===
Относно банките и капитала - не забравяйте че банките дефакто никога не работят със собствени пари.
Имаше едно много сладко обяснение на Едмон Дантес от граф Монте Кристо относно богатството на банкера Данглар - нещо от сорта как богатството на банката е дим около локомотива. Банално е, но е безкрайно вярно.
Те така те - кой плаща фалита на банката? Банкерът Данглар или домът за сираци?

Редактирано от - intel_inside на 11/5/2011 г/ 22:24:45

Бармалей
11 Май 2011 22:22
Мнения: 15,926
От: Bulgaria
Ндаа...Сложна тема...виша математика...Азъ си мисля, чи докато има лихви - се ще е тъй

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
Manrico
11 Май 2011 22:22
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Кру, не става въпрос и не е толкова важно пост фактум да се осъдят мениджърите - важно е да се върне разумността и предвидливостта в банкирането и инвестирането. В момента изобщо не ме интересува къде моята банка си влага парите - гледам само обслужването и условията - риск до Е100 хиляди няма. Ако я няма гаранцията, ще мисля много къде да си вложа моите трудно спечелени пари - а пък банката ще трябва да ме убеди, че тя самата ги влага разумно.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
Добави мнение   Мнения:130 Предишна Страница 2 от 7 1 2 3 4 Следваща »