Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Стига сте ни будалкали! Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки*
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:130 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »
Капитан Немо
11 Май 2011 22:24
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Интеле, казваш:
Колкото и да ви блазни перспективата - фалити на банките ОК, но върви и с фалити за вложителите.

Момент - КОЙ от обикновените хора в развитите държави, по дяволите, държи сухи пари в банките? НИКОЙ! Всеки е на практика на минус - ипотека, коли, образование на децата - всичко е заем! От БАНКИТЕ! Е, може да изключим пенсионните фондове, ама то така или иначе след некоя и друга годинка те няма да са това, което бяха.
Та колкото и да звучи парадоксално - след като обикновения човек живее в заем (за САЩ - средния американец харчи 150% от отва, което получава, за Канада е същото - мързи ме да проверявам за другите развити държави) - това и му е и единствения шанс да излезе с поне малка компенсация и да е над нулата при рестарт на системата и зануляване на броячите.
Решението е просто - имотите, колите и едрата сонбственост (работилнички, магазинчета, ферми, всякаква едро-габаритна техника, лодки/яхти/каравани и пр.) ще си останат като единствена "конвертируема" собственост на средностатистическия гражданин.
Къде по-лесно, къде с повечко врътки - тези неща няма как да му бъдат взети, накй-малкото защото освен на него - на никой друг не са нужни. А и некой трябва да остане да мърда и да бачка.
А който живее на "сървис" - под наем, коли на лизинг и всичко до стотинка разпределено за закъупуване на слуги и слигуване (пардон - сървис) - ще си остане с един пръст в... мда.
Така че - носете си новите дрехи, момчета и момичета и - колкото и да звучи парадоксално - вземайте максималния размер заеми, които можете да изплащате и влагайте парите в нещо реално - основни ремонти на имоти, имоти за под наем (дадени под наем, така че почти да се самоизплащат, не само за бройка!), работилнички, апаратура (ако ви трябва), образование, лечение и не на последно място - за почивка и екскурзии.
Щото иначе да не констатирате: "Толкоз бели пари(имоти) за черни дни насъбрах, че вече чакам с нетърпение черните дни да дойдат, че да си отживея!"..... кофти тръпка е тогава...
Meto ot Interneto
11 Май 2011 22:25
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Г-жа О'Вил, ако банките фалират, вероятно и тебе ше те изхвърлят от бачкането, такава е системата. Единствената полза от това би била, че няма да можеш да ме снимаш с камуфлажната си камера и да ме глобяваш/даваш точки за 5 мили превишена скорост.
Apolitichen
11 Май 2011 22:29
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
трябва да има фалити и на банки, и на държави, за да се оздрави финансовата система.
Ти какво предлагаш - фалитите на държавите да се естествени като Сомалия, Зимбабве (свобода на пиратството) или изкуствени като Ирак, Афганистан (свобода на демокрацията) ?
Не е ли по-добре да се променят правилата на финансовата система, защото след "оздравителните" фалити при спазване на старите правила пак ще има нови фалити? Например, да се забрани държавата да емитира дълг, особено външен.
Manrico
11 Май 2011 22:33
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Например, да се забрани държавата да емитира дълг, особено външен.
Разбира се - но докато на народите им дойде акълът за това, трябва да се мине през фалити - акъл лесно не идва.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
Tim
11 Май 2011 22:34
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Винаги съм уважавал финландците!
Браво на автора!
Old_BG
11 Май 2011 22:38
Мнения: 22,342
От: Kiribati
И кво - няма управия, тъй ли излиза? Бития все ще е бит...
А както има "консенсус" за "хуманитарни мисии", що пък не вземат да изпедепцат една баш хуманитарна мисия - на-ци-о-на-ли-за-ци-я в световен мащаб. Със санкция бе - на съвета за сигурност?Глобализация нали, мчи как? Тъй и тъй държавите гарантират голяма част от депозитите.Кво - иначе не им е ясно, че ще се гръмнат, ама бавно ли?Държавите.Или вече и за тях спасение няма - превзети са, а? Файда от фалити също няма- нали се получиха, "Лемъни" и други тути фрути, е, и? Ми да идва наистина "Аврора" тогава, то друго излиза, че не остава. Или да фащаме сопите - същото.
intel_inside
11 Май 2011 22:40
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Немо,
По горе съм отбелязал - проблемът е комплексен.
Това което си описал е така /изключвам съждението ти за "пенсионните" - с него не съм съгласен/.
Така или иначе говорим за твърде комплексен проблем с много различни измерения, но решението категорично не е "убийте пратеника".
За мен корените се крият в огромната "виртуализация" на платежните средства. Всички - държави, хора, фирми, банки харчат и разполагат с блага с които дефакто не разполагат, неща които не са произведени.
Риск ли е ? Да. Оправдан ли е? Не
Къде отиваме без виртуалните пари обаче? Къде отива потребителския модел на "искам тук и сега"?
Глупаво? Може би. За сметка на това се получава стандарт.
Без виртуални пари имаме моделите на кой ... България, Китай, Дубай
Ние нямаме виртуални но сме бедни, китайиците бачкат като диви и пак са бедни, арабите ... арабите копат нефт.
Как да се оправи "белия свят" обаче без нито едно от 3те и без залитане към финансовите перверзии в момента не знам. Съмнявам се да има и общовалиден отговор.
Cruella de Vil
11 Май 2011 22:41
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Кру, не става въпрос и не е толкова важно пост фактум да се осъдят мениджърите - важно е да се върне разумността и предвидливостта в банкирането и инвестирането.

Е, ако няма осъдени как ще се върне разумността и предвидливостта? Щом подобни практики остават ненаказани то след време пак ще се повторят. Колко му е, с оглед близка печалба някой пак да рискува парите на акционери и притежатели на банкови сметки.
Г-жа О'Вил, ако банките фалират, вероятно и тебе ше те изхвърлят от бачкането, такава е системата.

Поемам всякакви рискове, вкл. и изхвърлянето от работа.
Обаче искам да знаеш, че сестра нямам.
Gan(ю)гоТрий
11 Май 2011 22:44
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Тимо Сойни
Факт е, че Европа не спасява закъсали държави, а алчни банки, както е факт, че УСА не спасява себе си, а алчни банки(в смисъл фараони). За релацията с БГ да не приказваме, че става грозна картинка.
Мето от Факултето
11 Май 2011 22:46
Мнения: 1,071
От: Bulgaria

Дано се окажа лош пророк, но според мен с ликвидирането на социалистическата система процесът на относително и често пъти абсолютно обедняване на населението ще се усилва. И теорията на Маркс за абсолютното и относителното обедняване ще стане все по-актуална.


Предоставянето на европейското икономическо и финансово управление в ръцете на МВФ представлява по-нататъшна стъпка в разпадането на капацитета за инициатива на страните членки на ЕС и е преходен етап към интегрирането им в трансатлантическа цялост.Загубата на националния суверенитет на страните-членки в най-общия смисъл, е предпоставка за крайния успех на това начинание.

Тъмно пиво
11 Май 2011 22:57
Мнения: 13,758
От: Canada
Тимо Сойни - за ПРЕМИЕР на България!
Езоп
11 Май 2011 22:57
Мнения: 5,087
От: Greece
"Парите като дълг" - със субтитри, на четири части :
http://vbox7.com/play:2e858d4e Target=_Blank id=url>Натиснете тук
http://vbox7.com/play:f0038b21 Target=_Blank id=url>Натиснете тук
Натиснете тук
http://vbox7.com/play:0eeb0561 Target=_Blank id=url>Натиснете тук

Капитан Немо
11 Май 2011 22:57
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Интеле, както и да го въртиш - все се получава, че банката от слуга и посредник - в момента се превръща в главния притежател на световното богатство и собственост.
Я включи Fox и CNN - какво се рекламира там - само кредитни карти, банки, пенсионни фондове, застрахователи и всякакви финансови връткаджии.
Сложно и комплексно е, ама истината е проста - лакомията банкерска е универсална и безкрайна. А банките не са някакъв странен триглав змей (да ме извини колегата от Форума, никаква налогия с него...) от приказките - те са собственост на определени хора, така случайно, може би, от един етнос).
И вложителите НЯМА КАКВО ДА ЗАГУБЯТ от тотален фалит на банките, Интеле! Извинявай за брадатия израз - ама на бедния освен цървулите... нали знаеш?
Най-доброто решение за мен е: банките се национализират и държавата РАЗДАВА акции на населението пропорционално на вложените данъци. Не на корпорациите, а на населението. Да, ама откато Корпорация = Човек - системата е обречена и такива неща не могат да станат.
Мда... комплексно е, наистина... Некои другаре са си опекли работата много яко и точно.
За нас остава да излезем живи, здрави и с най-малко синини по г@за, да ме извинят дамите.
...ако можем...
Gan(ю)гоТрий
11 Май 2011 22:59
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
От друга страна, сегашните влогове вече са гарантирани

Гарантирани са в "гаранционния фонд" където банките внасят процент пт депозитите, ама къде е гаранциата на "гаранционния фонд"?
Манрико, влоговете в банките винаги са били гарантирани, за разлика от трезора на Ралчев. Дали ще вземеш за 100 1 или 10 или 20 или нищо си е моментен обменен курс - единственото реално е да има съществуваща бойна единица дето да да ти се издължи доколкото може. На книжка може всичко да имаш.

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 11/5/2011 г/ 23:07:00

Езоп
11 Май 2011 23:06
Мнения: 5,087
От: Greece
Нищо не са опекли - само така изглежда.
Всъщност им се иска да е така, но много добре знаят каква е истината.
Когато тази истина стане масова за света - с банкерите е свършено.
ББ от техен слуга ще се окаже - отправящ ги да садят картофи.
Явно ние сега в бг обгрижваме бъдещия им пророк.
Както виждате - той и на нас каза за картофите.


ПП
Все пак Банкя е в БГ - поне засега.

Редактирано от - Езоп на 11/5/2011 г/ 23:09:23

Старшината
11 Май 2011 23:13
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
... спокойно, дами и господа, ако си нямате хралупка за черни дни - дупе да ви е яко ..
Meto ot Interneto
11 Май 2011 23:16
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Другаре, що не погледнете истината право в очите? Банките са кръвоносната система на стопанството - такова, каквото е днес. Въпросът не е дали тая система е справедлива, или не е. Проблемът е, че ако преебете банките, ще си унищожите собственото препитание - такова, каквото е днес.
intel_inside
11 Май 2011 23:18
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Лакомията не е банкерска, и колкото по бързо се осъзнае този факт, толкова по добре за всички.
Лакомията е потребителска, лакомията е политическа, лакомията е обществена, и едва на последно място - банкерска.
Банкерите са просто проводник, медиатор, или ако повече ти харесва - самопровъзгласили се жреци на общественото настроение и желания.
Нищо повече обаче от това. Както правилно си отбелязал погоре - "слуга и посредник", но нещо като "слуга с претенции" или взискателен фейс контрол, на входа на частен клуб.
Колкото и да е важен в собствените си очи - решенията са му строго подчинени насобственика на клуба. А този собственик е акцонерно дружество - всички онези които под една или друга форма са саи дали парите на банката / или гласът на държавата.
Рамката от правила, нагласата, очакванията от играта - това са елементите които определят какво се случва на финансовия пазар. Разговорът отиде на софистика, а на мен не ми се пишат есета.
Фактът си остава - преди да стреляте по банките - помислете какво реално седи зад тях.
По горе съм дал една примерна верига свързани субекти - удар по банките би вървал точно по обратния път - отново с нарастваща сила.
66
11 Май 2011 23:19
Мнения: 7,170
От: Bulgaria
Идеята да се забрани държавите да генерират външен дълг поставя нещата с краката нагоре според мен.
А статията е меко казано интересна, поне за медийната БГ среда. За Газетата е меко казано революционна.

Та без да коментирам, да напомня, че има една банкова система, която е високо ефективна, особено в последните години и която има изгледи да се окаже доминираща в скоро време. Страната и принципите на функциониране си ги знаете
Мисля, че има или поне би трябвало и друг /банков, и не само/ път. Явно го търсят. Да видим.
Чарли Дарвин
11 Май 2011 23:20
Мнения: 8,816
От: Bulgaria

Банките са кръвоносната система на стопанството

Не са кръвоносната, ами черния дроб. И са болни от цироза. Щото пациента много пие. На вересия.
Добави мнение   Мнения:130 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »