Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Били ли са папагалите в българския герб?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:55 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
BOLGAR
12 Май 2011 09:37
Мнения: 5,074
От: Bulgaria
Папагалииииии, папагалиииии : папа гали, папа гали
Нещо като камила под камила, камила под камила, камила под камила - трябва да се изговаря бързо и на висок глас.
Г-н Петрински, хапчетата ...
historian
12 Май 2011 09:42
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
и колкото римляните са имали кавалерия във всички бози.


Ама после дошли прабългарите и запознали източните римляни с коня, гадните ромеи го взели, а на българите останала само конската опашка. Но след три века тя вече съвсем се проскубала и вмирисала, та юдео-християните взели да се кичат с фазанария и папагалия.
А сега да поздравим Петрински, че ни занимава с неща, с които е доста по-наясно, а не с читалищни беседи по националния въпрос.
historian
12 Май 2011 09:48
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
Страйк, а конническото съсловие какво е яхало, камили ли?
Nickolas
12 Май 2011 10:09
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
(ДНК), че неандерталците са оставили гени у нас - хомо сапиенсите


.... и то до такава степен, че бидейки предполагаемо лузърите и оставяйки все пак гени, техните наследници, също по предположения, са тия, които не се справят с живота и живеят на социални помощи или без помощи, къкъвто случаи имам с двама приятели в България. Доста смело разсъждение на (мисля) датски учени. Но иначе схващането е, че има повече учени неандерталолози, отколкото неандерталци. Но пък и обратното е извинение: Аз ги мислех за некадърници, пък те били неандерталци!
historian
12 Май 2011 10:15
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
Аз ги мислех за некадърници, пък те били неандерталци!

Не, те били учени от висшата раса!
бонго-бонго
12 Май 2011 10:17
Мнения: 26,313
От: Swaziland
"Възстановяването" на лица по черепи е толкова точно,
колкото Орфей е негър в холивудската боза,
а брат Пит е Ахил в друга боза,


Какъв ти е проблемът с Ахил, представен от Брад Пит - избръснатите гърди?
бонго-бонго
12 Май 2011 10:50
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Тая статия на Петрински доста разумна. За жалост, често става единичен артифакт да бъде тълкуван напълно произволно.
Подобен е проблемът с испилон с две харти "IYI", който неусетно някак стана символ на Тангра или герб на рода Дуло в историографските и параисториографските писания и започна свой живот като емблема на някои националистически организации.
dibo
12 Май 2011 10:52
Мнения: 2,059
От: Bulgaria
Впрочем интерпретацията на съдържанието на градените гробове в южния дял на кораба на базиликата "Св. Ахил" трябва да се разглежда до голяма степен като предположителна. С изключение на гроб 3 всички останали са отваряни и са ограбени далеч в миналото. Провидението е запазило непокътнат, за наша радост, единствено гроба на цар Самуил. Именно това засилва увереността ни, че на о. Свети Ахил се намира единият от двата сигурни гроба на български владетели - на цар Самуил.


Логика струи отвсякъде.
orfei-edin mesten
12 Май 2011 11:10
Мнения: 1,657
От: Bulgaria
Иначе заглавието на статията е гениялно. Поздравление за Петрински или редакцията! Защото дори и папагалите да не са били в герба на старата българска държава, те спокойно могат да станат част от него в НАСТОЯЩАТА ! Това поне ще бъде честно и ще отговаря напълно на истината, която показва, че понастоящем все по-голяма степен от българския новопръкнал се интелектуален елит не е в състояние или напълно отказва да развива и използва самостоятелното човешко мислене и все повече се оставя на въздействието на външни влияния и заучени мисловни форми, най-често взаимствани от европейския съюз - най-големия унищожител на оригиналното мислене. Така този елит все повече се пръвръща в един Папагал, достоен за ГЕРБ, а за негова компания и симетрия може да се добави и един европейски Папагал (неговите внушения идват от друга посока). Ето как се стигна до пророческия замисъл на тази древна емблема, която всъщност се е отнасяла до състоянието на настоящата българска държава. Поклон пред гения на Самуила!..... Постепенно тази емблема ще се превърне и в емблема на ЕС, което е неизбежно при положение, че живеем в свят без граници.....за полетите на папагалите!
чичата
12 Май 2011 11:20
Мнения: 5,225
От: Bulgaria
стига с тия глупости/ мислете за бъдещето си/ имате ли го/ търсите ли го/ рабоите ли за него/ оставете некрофилите и тунеядците да рупат вкаменелости
Rogatia
12 Май 2011 11:36
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
бонго-бонго
StrikeEagle И на мен не ми стана много ясно това с конницата...?
Forza NATO
12 Май 2011 12:02
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
voivodata,
проблем с достъпа до Св. Ахил няма - паркираш край острова, отиваш пешки по понтонния мост, който го свързва постоянно със сушата, и разглеждаш всичко. Можеш дори да спиш там. Има семеен хотел на острова, който го държи местен славяноезичен гръкомакедонец и съпругата му - македонска македонка от Кочани, чиито гозби няма да те разочароват.
Хората са готини и гостоприемни - и на острова, и в околностите. При условията на задължителната за района преценка на ситуацията и кореспондента, можеш спокойно да си говориш на българо-македоно-славяногръцки.
Надписът пред самата Самуилова базилика си обяснява съвсем коректно на гръцки и английски, че това е еди-що-си на българския цар Самуил, а незнайна ръка със скопски почерк е изпълнила дълга си към Букефал, зачерквайки думата "български" в английския текст.
Има и други старини на острова, както и прекрасни гледки в изобилие.
Препоръчвам горещо!
orfei-edin mesten
12 Май 2011 12:04
Мнения: 1,657
От: Bulgaria
Toва с конницата си беше обикновен капан, Рогати....за папагали.
historian
12 Май 2011 12:43
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
Турист се озовава в отдалечено село. Вижда няколко дядовци да седят на една пейка и ги пита: Извинявайте, има ли тука някакви местни забележителности? Дядовците мълчат, след малко един казва: А бе, имаше една. Ама наскоро се ожени.
Firmin
12 Май 2011 13:29
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Папагалът като хералдически символ (popinjay) се свързва с мъдрост, знание, добри съвети и пророчески дарби. Заедно с това е посредник с отвъдното и бъдното. Това е, защото папагалът има дарбата да "говори". Папагалите на гербовете в Средновековието имат обичайно подкрепяща функция. Интересното в този герб е, че точно там, където трябва да бъде неговият фокус - основната идея, изразена със символ - намираме една абстрактна геометрична форма, образувана от крилата на папагалите като огледална симетрия.
Ако сравним с доминиращата хералдиката в тези времена византийска символика - тази на двойката орли, грифони или двуглавия имперски орел - там е мястото на владетеля, на хероя. Има едно много разпространено и силно изображение във византийското изкуство - мотивът на мита за Александър, който се издига в небето, носен от два орела, които храни с парче месо. Архетипът е свързан с тази част от мита, в която се говори, че когато месото е свършило, Александър е отразъл от плътта си, за да храни орлите. Архетип, който ни насочва към жертвата, която дължи владетеля, за да обезпечи материалния и духовния възход - и за себе си, и за държавата, и за народа. Жертвата подхранва силата, чрез живота си владетелят заслужава небесното царство, към което го отнасят орлите. Животът на владетеля е стеза.
В случая с герба на Самуил папагалите сякаш разтварят портите към бъдното и в по-широк смисъл - от и към отвъдното. Така това, което е било и това, което ще бъде, се съчетават в това, което е. Отново идеята за стезата. Но тук стезата е показана като неопределеност. Тя няма форма. Форма ще и придаде изборът и изборите, които владетелят прави непрекъснато.
orfei-edin mesten
12 Май 2011 14:33
Мнения: 1,657
От: Bulgaria
Да, H., много интересни забележителности крият тракийските недра и тепърва те ще има да се разкриват.. Тези, които обичат да поглеждат малко по-дълбоко в нещата, нека отбележат няколко интересни подробности в изображението на папагалите на Самуил. Първо, те надали представляват обикновени копия на тези птици от земния свят, още повече, че както е показал колегата по-долу, по онова време те не са били познати в Европа, а по-скоро са образи на една друга, скрита действителност. (Това впрочем се отнася до повечето древни изображения. Едва с настъпването на епохата на Папагалите (горе-долу края на Ренесанса), която достига своя връх в наши дни, започват безсмислено да се копират едно към едно предмети от околната среда. Но абстракционизмът унищожи дори това иначе нелишено от майсторство и красота човешко дело..) Та, ако човек се загледа, ще отбележи наличието на две симетрично разположени маймунски глави зад краката на птиците (на нивото на колената!). Ясно се вижда, че те не представляват част от тялото на птиците, а са допълнение към него. Маймуната е едно от изображенията, използвани за означаване на това, което библията нарича най-общо дявол. Има много изображения на дяволски глави на мястото на капачките на колената на фигури, показващи известната близост между тях. Именно преодоляването на тези сили загатват античните наколенници с изображение на човешка глава. Същото е загатнато при папагалите.
orfei-edin mesten
12 Май 2011 14:57
Мнения: 1,657
От: Bulgaria
Другото, което исках да отбележа, вече го е забелязъл Фирмин. Поздравления! То е очевидно. А именно тази геометрична фигура, която се образува от сключените криле на папагалите. (Тя е била широко разпространена и разбирана в нейната същност по онова време, за разлика от значението, което й влагат тези, които я обсебиха преди точно 100 години.) Трябва да призная, че много красиво се е получила, дори е най-красивата, което съм виждал. Тя просветлява вътрешното пространство на фигурата, сякаш слизайки отгоре. Ако използвам думите на Фирмин, тя символизира просветленото вътрешното пространство на Хероя. Той е добивал власт над определен вид сили, които са произлизали отдолу и бидейки пречистени са достигали сърцето. Издигането на тези сили отдолу е загатнато с клона, на който са стъпили папагалите, който може да бъде нарисуван и в средата между папагалите. Той се състои от 8 стъпки, толкова колкото са и листенцата на цветето в средата/сърцето на птиците. Наистина обикновено процесите, които опитах да загатна, са символизирани от птици като орел или паун, но това с папагала е уникално. Лесно е от орел да се превърнеш във феникс, но да сториш това от нивото на Папагала, това вече е майсторство!..

Редактирано от - orfei-edin mesten на 12/5/2011 г/ 15:01:35

Firmin
12 Май 2011 15:09
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
orfei-edin mesten,
И все пак папагалите са били познати в Европа. Дори преди Средновековието. Това са африкански папагали, които египтяните са държали, а от тях, навярно, тази мода са прихванали и римляните.
Съгласен съм с теб, че в този герб могат да се открият интересни неща. Аз бих се върнал към това, че така, както ни е представен (не съм видял снимки на оригинала), двете негови части са свои огледални копия. Този огледален ефект ме насочва към мисълта, че изображението на папагала е елемент от друг, по-сложен герб, който е изведен от него буквално чрез огледално изображение. Плоскостта на огледалото, от една страна е "изрязала" елемента от протообраза, а от друга - допълнила го е с огледалното му изображение до този вид, в който не се представя.
В тази връзка и в контекста на символиката на хералдиката можем да търсим причините в две насоки - запазена е чрез пренесения елемент връзката с протообраза, но от него е скрито това, за чието изобразяване основанието е отпаднало. Същевременно, отпадналото не е заменено с друг символ, а вместо това в центъра (фокуса) на герба е оставено естествено създалата се с огледалния образ геометрична форма (подобна на мандала от Изтока). Нещо повече, позициите на птиците са така ориентирани, че с поза и посока на погледа им да подчертаят този композиционен и геометричен център. Ясен знак, че там е имало нещо, което сега отсъства, но мястото му е там и се пази. Ако човек се вгледа в този център, не след дълго го обзема желание да "разтвори" двете части на герба, подобно завеса, зад която е скрита тайна. Дори това желание да е оптична илюзия и да не води до никъде, то остава си открит въпросът защо, макар и стилизирани, формите по периферията на герба са конкретни, реалистични и разпознаваеми, докато неговият център (към който те ни насочват) е така рязко различен с абстрактността си.
orfei-edin mesten
12 Май 2011 16:02
Мнения: 1,657
От: Bulgaria
Нещо повече, позициите на птиците са така ориентирани, че с поза и посока на погледа им да подчертаят този композиционен и геометричен център.
Фирмин, с това съм напълно съгласен. Фигурите са така направени, че да насочат вниманието към пространството на техния център. Аз съм се опитал да загатна каква е фигурата там, но явно не се разбира. Ясно се вижда, че там има един стилизиран триъгълник/пирамида, с подобие на прословутото око в средата. Това е древен символ на откъсналите се след пречистване от низшото, долнопробното, или най-общо казано земното, творчески, божествени сили. Въобще птиците от физическия свят са най-близо до този образ и за това те често се използват. Орелът най-вече....символ, откраднат от американските папагали.
А за познаването на папагалите съм съгласен, не споря. Познати са били в Египет и другаде...
Енчо
12 Май 2011 16:08
Мнения: 1,199
От: Bulgaria
Къде пък ги видяхте тия две маймунски глави? Нищо подобно не виждам.
Обаче виждам в центъра на герба надпис "СЕГА".
Я обяснете той какво означава...
Добави мнение   Мнения:55 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща