Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
НОИ прилага двоен стандарт при нарушилите закона майки
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:77 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
komar1
16 Май 2011 20:45
Мнения: 7,007
От: Bulgaria
А ако бяха "самотни майки" като хиляди от едно малцинство щяха ли да имат проблем??
len
16 Май 2011 20:50
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Ега си държавата! То затова раждаемостта пак започна да спада през 2010 след увеличението от 2008-2009. При тази демографска криза вместо да поощряват всячески българките, решили се да имат деца, те създават бъркотии и простотии. Ощетено било НОИ-то сега, ами след 20-30 години каква ще е ситуацията, когато липсващите данъкоплатци, дето трябва сега да се раждат, няма да ги има? Или мургавите дето се плодят като зайци, те ли ще плащат пенсиите на сега работещите?! Това не е държава.
intel_inside
16 Май 2011 21:51
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Ало,
Магистралите и финансовата дисциплина
Освен това има достатъчно сигани и "горди българи", за да се купят всички избори.
гошо
16 Май 2011 22:37
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
Без да се опитвам да омаловажа свинщината на това правителство:

Зародишът на този гаф е заложен от НДСВ и гласуван от БСП. Поправката в закона, позволяваща на НОИ фриволното тълкувание, че "настанен в детско заведение" е равносилно на "записан в детска ясла" е гласуван през 2006-а г. с подкрепата на БСП. Естествено, допреди кризата, никой не се е сещал да тълкува закона по сегашния перверзен начин. Но с кризата, новото правителство и нови шефове в НОИ, нещата придобиват друга посока, и ето удобна жертва -- майките "разбойнички". От тях е много по-лесно да вземеш пари, отколкото от, например, ДДС-измамниците. Майките имат постоянен адрес, имущество, а и нямат средства да дадат адекватен отговор.

Преди време се свързах с Драгомир Стойнев, който минава за юпи на БСП (завършил в Сорбоната, в момента шеф на социалната комисия в парламента). Пред него изложих идеята, че НОИ и административния съд тълкуват не в духа на закона, и че бившите депутати от БСП (тези, които са гласували закона, и които са първа и последна инстанция относно тълкуването му) биха могли да излезнат с публична декларация, че когато са гласували закона не са имали предвид детските ясли. Подобен акт би попречил на НОИ и административния съд да изискват връщане на сумите, а също така вече върнатите суми биха могли да бъдат поискани от майките обратно по административен и/или съдебен ред.

Ползите и за майките и за БСП от подобен акт са очевидни:
- майките няма да се налагат да прекрояват семейните бюджети (в голяма част от случаите водещи до лишения и за децата);
- БСП получава голяма червена точка в публичното пространство;
- БСП изчиства греховете си заради гласуваното от 2006 г.;
- Правителството на Б.Б плаща масрафа.

Драгомир Стойнев уж прие идеята присърце и каза, че щял да отнесе въпроса до необходимото в БСП място. Седмица-две по-късно каза, че юристите в БСП, начело с Миков, не били желаели да извършат подобно тълкувание, без ясна аргументация.

Поведението на БСП в случая е меко казано странно. БСП уж е социална партия:
-- би трябвало да ги е грижа за хилядите майки и деца, които в кризата ще трябва да връщат пари с 20% лихва (толкова е лихвата за "недобросъвестно" получени средства);
-- би трябвало да искат да си вдигнат рейтинга;
-- би трябвало да искат да понижат рейтинга на ГЕРБ.

Въпреки горното, БСП НЕ предприема действия. Това може да има едно обяснение, а именно, че горните три предположения не са верни:
-- БСП не ги е грижа за хилядите майки и деца, който ще трябва да живеят в лишения заради тяхното безумие през 2006-а година;
-- БСП явно не желаят да си вдигнат рейтинга;
-- БСП не желаят да понижат рейтинга на ГЕРБ;

От горното могат да се направят следните допълнителни изводи:
-- БСП не е социална партия (не, че не беше ясно и преди, но друго си е да има пряко доказателство);
-- БСП вероятно работят в комбина с ГЕРБ;
-- БСП не извършват действия, от който нямат пряка веществена полза.
гошо
16 Май 2011 22:43
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
Още един неточен момент в статията: не е вярно, че решенията в съда са само в полза на НОИ. Има (наистина единици) решения в полза на майките.

Интересна статия по темата: Натиснете тук
гошо
16 Май 2011 22:49
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
И още нещо, което отново попада "в градината" и на БСП, и на ГЕРБ.

НОИ така или иначе проверява само държавните ясли и градини. Какво е пречело след въвеждането на закона да се направи разпореждане майките, записващи децата си на градина, задължително да попълват декларация, с която да уведомяват НОИ за това? По този начин щяха да се избегнат всички простотии, станали впоследствие.

НОИ също така има отговорността да отпуска плащания само на онези, които действително имат право да ги получават. Това е едно от основните задължения на НОИ, което служителите му не са изпълнили, и 2-3 години по-късно се сещат, че някакви пари били платени "неправомерно".

Подобно престъпно бездействие позволява източването на НОИ от некоректни фирми, като най-фрапантния случай е авторемонтна фирма, с "назначени" 20 бременни на 2000 лв. и нито един служител -- мъж

Но, както вече споменах, най-лесно е да се гонят слабите -- те няма "да извадят нож".

Като във вица:
Срещнали се двама ученици:
- Какво ново?
- Вчера видях двама големи да налагат един малък.
- И к'во?
- 'ми намесих се!
- И к'во?
- К'во, к'во? Пребихме го.


Та така и НОИ. А и цялата държава.

Редактирано от - гошо на 16/5/2011 г/ 22:52:26

fractal
16 Май 2011 22:50
Мнения: 9,824
От: Bulgaria
нои гони маиките с деца а не гони
тези дето не работят на трудови договори и да внасят в бюджета социални да издьржат маиките на бьлгария
komar1
16 Май 2011 22:50
Мнения: 7,007
От: Bulgaria
Гошо, мисля си, че сегашният управител на НОИ- г-жа Митрева дълги години е била в ръководството на НОИ и този проблем й е познат.Защо до сега не го е решила??Все пак не е работи с системата на НОИ от вчера..
гошо
16 Май 2011 22:56
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
това е в правомощията на НС, не на определена партия


В конституцията пише, че цялата власт произлиза от народа, и от институциите, описани в конституцията. Пряк изразител на народната воля е народния представител. В мотивите в решенията на съда пише "законодателят е имал предвид еди-какво си". Ако самият законодател, гласувал промяната, каже: "Не беше така!" какво става с аргументацията на съда?

Забележи, че в случая е достатъчно да се събере само такава група депутати, която да развали мнозинството, с което е гласувана поправката.

Знам, че горното може да не е юридически перфектно, но за сметка на това е съвсем логично. Знам също, че в българското право няма логика, защото правистите влизат с литература, а повечето литературисти са оперирани от логика.
itisiprav
17 Май 2011 00:39
Мнения: 143
От: Bulgaria
Със сигурност никой няма да си мръдне пръста, едните са го гласували, другите охотно се възползват - просто прилагат закона, тия дето са го гласували си мислят, че тия които го прилагат ще се удавят, Дянков пък сигурно е готов и децата да вземе за да скърпи бюджета, Боко просълзен чака някой да го потупа по рамото, че хванал двама бандюги, които утре ще ги пусне същият тоя съд, който е осъдил майките...
intel_inside
17 Май 2011 00:40
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Е глупости - депутатите, а и политическите партии, сами по себе си са никой.
Тук говорим за официално, автентично тълкуване на норма - може да стане само от законодателя - ерго НС.
Всичко осанало е пара в свирката.
Не че дупетатите на БСП не могат да дигат шумиха по вестниците - но първо ще е безполезно, и второ - противопоказно за интересите на самото БСП
(интересът на БСП е ГЕРБ да имат пълна свобода на безумието и да се самобесят на собствената си инициативност)
БТЛ по една дефиниция имаше нещо от сорта, че "правните норми се създават с висока степен на абстрактност, с цел по голяма дълговечност"

Редактирано от - intel_inside на 17/5/2011 г/ 00:53:58

Старшината
17 Май 2011 01:29
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
... аз знам едно - неправомерно взети пари трябва да се връщат ... толкоз .. а къде - колко? разни обяснения ... ето едно: средномесечната температура в отоплителния сезон в Южна България е с 2.8С над тая в Северна ...
Red Baron
17 Май 2011 01:40
Мнения: 190
От: Bulgaria
Това го пишете, защото подгониха шефката на НОЙ ли? По-добре пишете дето си изплати неползваната отпуска- например колко пенсии са това аджеба!!!
Бат Димо
17 Май 2011 06:08
Мнения: 1,233
От: Bulgaria
Бел. на модератора: Моля, не помествайте постинги изцяло с големи букви, придържайте се към правило 1.5.

Редактирано от - sybil на 17/5/2011 г/ 11:02:26

Бат Димо
17 Май 2011 06:17
Мнения: 1,233
От: Bulgaria
Бел. на модератора: Моля, не помествайте постинги изцяло с големи букви, придържайте се към правило 1.5.

Редактирано от - sybil на 17/5/2011 г/ 11:02:41

Енчо
17 Май 2011 07:51
Мнения: 1,199
От: Bulgaria
Всички заведени дела са спечелени от осигурителния институт.


Така си е. Което показва, че НОИ е прав. Само дето на някой не му се връщат неправомерно получените пари...
И защо никой не казва, ако приемем становището на протестиращите майки, какво ще правим с жените, които са прекратявали отпуска и обезщетението, кагота са давали децата си на ясли, т.е. - с тези, които са спазвали закона...
k99
17 Май 2011 08:29
Мнения: 164
От: Bulgaria
Ако ставаше въпрос за магистрали Господ вече да се беше намесил и да реши проблема, ама тук става въпрос за майки и за техния материал който са произвели а той е лош, така, че да плащат тези престъпнички и така да пълнят хазната, че трябва да има пари за магистрали
svetche
17 Май 2011 09:03
Мнения: 2
От: Bulgaria
Откога незнанието на закона е оправдание?! Аз съм една от майките, които са спазили закона. И според мен тук има дискриминация-едни са продължили да вземат, а други-не. Съвсем друг е въпроса защо не е осъществена превенция, а е позволено това да се случи. И как държавата стимулира раждаемостта?
Evasion
17 Май 2011 09:37
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Старшината безспорно е прав. И пак опираме до вечната правда на всички български власти - за кокошка няма прошка...
KaizerSoze
17 Май 2011 09:38
Мнения: 5,044
От: Bulgaria
Ама всичко си е шест в държавата - малките хора крадът малки суми, големите хора крадът големи суми. Малките джудженца им завиждат и крадът още повече.

Както Софиянски, Ковачки и други подобни са гепили, така и майките....е мащаба е друг но деянието си е едно и също. Когато същите тези хора попаднат в някоя англосаксонска система са по-тихи от водата и по-ниски от тревата - нема кражби, нема стачки и всичко е наред. Типично поведение за мангали и отрепки.

И когато свършат хората, които плащат за да може някой да краде, ще се издържате съвсем сами.
fractal
17 Май 2011 09:46
Мнения: 9,824
От: Bulgaria
двоиното счетоводство
крие пари от бюджета и няма пари за социална деиност на бьлгарските маики с деца тьргашите дьржат парите в банки крили доходи повече от 20 години
Добави мнение   Мнения:77 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »