Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
„Този, който управлява другите, не бива никога да греши”
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
cymen
08 Юни 2011 19:59
Мнения: 2,779
От: Bulgaria
хахах, евала! това беше по-добро от vicove.com
Гладиатор
08 Юни 2011 20:20
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
предвижданата огромна по мащабите си приватизация накара наблюдателите да говорят за "разпродажбата на Гърция".

Точно казано. Разумните в България също говореха за разпродажбата на България и за безсмислената приватизация особено на стратегическите и монополни отрасли, но лековерни умове се присмиваха. Приватизаторите съсипаха голяма част от предприятията а които оживяха изнасят печалбата навън. А хазна пълни ли се само с данъци, такси и глоби
Езоп
08 Юни 2011 21:09
Мнения: 5,087
От: Greece
Това не е статия, а соросова манипулация.
Какво иска да каже - че да се батакляса дългово една държава е нещо нормално?
Че гърците лакоми, лукави и агресвни срещу дървжавата си, са далновидни (?)
и в тези неща си имат традиция?
ПП
Много важно-вредни неща "научаваме", и не е много чудно кой ли ще да ги е поръчал.


генек
08 Юни 2011 21:09
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
се "разпада стопанско-социалната система на средновизантийската империя" (Г. Острогорски, 1963).

Стигнах до безсмисленото цитиране отпреди половин век и...Ами толкова!
И защо е тая илюстрация с великото откритие, че е била част от по-голяма скулптурна група? Още в 1965 година Зенон Косидовски описва историята им - и то много по-художествено.
Абе...
-------
Блогът на Генек


The Bulgarian Lion
08 Юни 2011 23:19
Мнения: 13,869
От: Antarctica
Siol En
08 Юни 2011 23:42
Мнения: 1,171
От: Bulgaria
Истинският наследник на Византия е Османската Империя. Гърция възниква като наследник на елинската, а не на ромейската държавна традиция.
Rogatia
08 Юни 2011 23:55
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Rogatia
бонго-бонго
09 Юни 2011 01:04
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Стигнах до безсмисленото цитиране отпреди половин век и...Ами толкова!


Е, Острогорски си е класика в жанра. Макар да е ревизиран през последните две десетилетия, той си остава основният класик, на когото се позовават българските автори, когато пишар за Византия.
И е трябвало да четеш след звездичките - а не опитите на Петрински да "актуализира" темата. Защото между Гърция днес и Византия през 12-15 в., приликата е само в задлъжнялостта. Но Византия не е единствената държава, задлжняла по онова време - няколко пъти "държавните ценности" на Франция, няколко германски държави, Англия (май само веднъж) и т.н. отиват при лихварите.
За политиката на допускане на италиянските държави във византийската търговия (май първата беше Пиза, но да не издребняваме) - това добре.
Но защо нито дума за вътрешната задлъжнялост, за това, че много пъти държавата е принуждавана да прибира данъци в натура поради липса на достатъчно пари в циркулация. Петрински е барем археолог - защо не спомена за промените, настъпили с номизмата във Византия? Ей, такива неща биха били по-интересни, отколкото разсъжденията, обхванали първата третина на статията.

Редактирано от - бонго-бонго на 09/6/2011 г/ 10:27:10

генек
09 Юни 2011 06:04
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
"разпада стопанско-социалната система на средновизантийската империя" (Г. Острогорски, 1963).

Бонго,
не говоря нещо против автора, а против нелепицата тези обикновени, несъдържащи оригинална формулировка думи, да се цитират в смисъл - "Мъ, колко много знам!".
Нищо особено няма в израза, спокойно е можело да мине дори без кавички /че кой ще обърне внимание на баналността/.
Ама понеже тук е скучно - гледаш все някой да намериш, да се "закачиш", че да стане по-интересно.
------------------------------- ---------
Блогът на Генек

historian
09 Юни 2011 10:14
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
Някак си е безсмислено да сравняваш една икономика, в която хората плащат със злато, а лихварството е презряно /макар и безспорно необходимо за властта/ занимание за евреи и италианци, с една икономика в която кредитът е култ и основа на всички блага. Едно сравнение на Гърция от 19 век с днешната би било по-оправдано и интересно.
бонго-бонго
09 Юни 2011 10:37
Мнения: 26,313
От: Swaziland
О, не се заяждам , Генек. Това, което намираш за безмислено е просто едно клише от онова време.
Апропо, загубата на голямата част от Мала Азия също е една от причините за упадъка на византийската икономика.
Бай Илия
09 Юни 2011 11:19
Мнения: 2,234
От: Bulgaria
"Истинският наследник на Византия е Османската Империя. Гърция възниква като наследник на елинската, а не на ромейската държавна традиция."

Siol En,
maxilianus
09 Юни 2011 11:31
Мнения: 324
От: Bulgaria
Според мен, не е коректно съвременна Гърция да се третира като наследник на Византия, след като, от една страна, националното у тази държава произтича още от древна Елада, докато от друга, самата Византия е източна Римска империя -- още преди това римляните са се възхищавали и учели от постиженията на древногръцката цивилизация -- и може да се възприема като своеобразен окупационен период в историята на гърците

Редактирано от - maxilianus на 09/6/2011 г/ 11:32:52

hocataotkonstantinie
09 Юни 2011 11:49
Мнения: 220
От: Bulgaria
Наследник на Източната Римска Империя е Османската Империя, но днес не само Гърция но и всички Балкански народи могат да твıрдят че са наследници на Византия и на Османскта Империя.Статията е слаба , не си струва критиката.
генек
09 Юни 2011 13:15
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Стигнах до безсмисленото цитиране

Именно! Разбрахме се - аз говоря, че е безсмислено да се цитира, ти добавяш, че е клише.
Те това е!
------------
Блогът на Генек
historian
09 Юни 2011 14:41
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
А иначе е вярно, че дължим рушветчийството, злоупотребата с власт, изнудванията и насилието в обществения живот на имперското наследство - и византийско, и османско.
А относно елинското наследство и 2500-те години демокрация в Гърция, си спомнете: Грък съм, значи съм православен. И трите стожера на гърцизма: алчността, православието и омразата към турците. Толкоз за Платона и Аристотеля.
бонго-бонго
09 Юни 2011 16:07
Мнения: 26,313
От: Swaziland
"Истинският наследник на Византия е Османската Империя. Гърция възниква като наследник на елинската, а не на ромейската държавна традиция."

Много са сложни тези опростявяния. Петрински имат основание да посочат Гърция сред наследниците на Византия. Стриктно погледнато наследникЪТ е фенерската патриаршия. Да, и Мехмед Фатих наистина се провъзгласил за 'султан-василевс" след превземането на Цариград. Но доколкото мисията на старата империя е осъзнавана като съхранение и разпространение на християнската (православна) култура, Патриаршията определено се вписва по-добре в критериите за наследство.
Никоале Йорга още на времето показа византинизма на фанариотската върхущка, управлявала Влашките княжества. Национализмът впоследствие измества фокуса върху имагинерната приемственост със старата Римска Империя и романизираните дакийски племена. Самото име "Romania", обаче, никога не е споменавано в старата Империя. В Източната империя, Византия, е използвано честичко. Разбира се, не бива да пропускаме и Русия - "Третият Рим". За "Византия след Византия" в Руската идеология и култура, могат да се напишат многотомници.
Отначало Гърция, като продукт на просвещенския национализъм, се опитва съзнателно да се разграничи от Византия, макар по-голямата част от гръцкото население на новосформираната сържавица да са се наричали "ромиос", а не "елинос". И не малко от дейците на гръцкото Освобождение виждат бъдещата си държава като една възродена Византия - например каподистрия и Ригас Фереос. Но, идеалите на съвременните западноевропейски университети си казват думата, а и младата гръцка държава е създадена в схизма с патриаршията - единствената институция, останала от Византийската империя. В Западна Европа по онова време историята на Византия е просто историята на упадака на древната Римска империя. Съчинението на Гибън напълно отразява разбирането на епохата. Пък и претенции за възстановяването на Византия би противопоставило на новата държава Великите сили. Част от тях се опитват да съхранят Османската империя, а други - като Русия, сами претендират за правото да въстановят Цариградската империя - естествено за своя собствена изгода.
Но от средата на 19 век, грубо Кримската война, споменът за Византия все по-често присъства в идеологията на Гръцкото кралство. В условията на противоборство с надигащия се български национализъм за Македония и Тракия, византийската тема се актуализира и бива официално възприета в гръцката идеология. Не е съвпадение, че това става в момент, когато Фенерската патриаршия деградира и е превърната в инструмент на новогръцкия национализъм, а Гърция възприема доктрината "Мегали идеа". Та т.нар. "вулгароктони", за които четем по време на Втората Балканска война, не се появяват за една нощ.Редактирано от - бонго-бонго на 09/6/2011 г/ 16:25:10

Гмуций Клеций Пий
09 Юни 2011 17:35
Мнения: 982
От: Ghana
Византия на Юстиниян, Византия на Константин четвърти, на Константин пети, на константин седми, на василий втори, на михаил дука, на мануил комнин, на йоан дука ватаци, на михаил палеолог, на кантакузин и на мануил втори ги обединява единствено православието. ем че и никой не я е наричал Византия. Византия от 1354 г. (превземането на галиполи) до гибелта си 1453 е призрак, агония, жалка имитация и низ от унижения.
това дали днешния йоргос от патра се мисли за наследник на ромеите е точно толкова от значение, колкото и параграфа да се мисли за потомък на свтослав тертер или хан кардам.
KingOfPain
09 Юни 2011 17:44
Мнения: 248
От: Bulgaria
бонго-бонго
винаги ми е по-интересно да чета твоите коментари под статиите на Петрински
Иначе в началото на статията само се претупва ранната история на Византия, когато е била фактор в Евразия. И после се говори само за проблемите в края на съществуването, когато дългите вътрешни борби са отслабили империята. А високите стени на Константинопол удължават агонията повече от век. Началото на края е превземането на Константинопол от кръстоносците през 1204г. (лично мнение, няма да цитирам автор, както прави Петрински )
Diver N
09 Юни 2011 18:21
Мнения: 4,004
От: Bulgaria
Признателните потомци са издигнали внушителен паметник на този държавен мъж

***
След, като закупил 51% от Солунското пристанище и 100% от солунската митница.
бонго-бонго
09 Юни 2011 23:05
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Самото име "Romania", обаче, никога не е споменавано в старата Империя. В Източната империя, Византия, е използвано честичко.

Получила се е двусмислица. Има се предвид, че името "Романия" е използвано често в И.Римска Империя, а не "Византия", разбира се.
Що се отнася до наследството на Византия в България - то винаги е било съзнателно отхвърляно от Паисий насам. Българският възрожденски и след-Освобожденски национализъм безпогрешно разпознава възката "Гърция"-"Византия" (още повече, че и средновековните българи неизменно наричали византийците "гърци" заради езика).

Редактирано от - бонго-бонго на 09/6/2011 г/ 23:17:56

Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща