Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Плиска не е превземана през 811 г.
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:50 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Kotka
20 Юли 2011 20:06
Мнения: 13,187
От: Aruba
ИВАН ПЕТРИНСКИ
ivankin
20 Юли 2011 20:56
Мнения: 1,143
От: 0
"Плиска" избщо не е превземана, само "Преслав" и "Слънчев бряг" са превземани...
Hugin
20 Юли 2011 21:29
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
SvSophia
20 Юли 2011 21:30
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
"Плиска" избщо не е превземана, само "Преслав" и "Слънчев бряг" са превземани...

И "Поморие", и "Поморие". "Живи са още онези, които [го] помнят" :)
Rogatia
20 Юли 2011 21:47
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Драги Петрински, благодаря че четете форума!
Адския ми адрес е валиден, до второ разпореждане, така че ето малко задачки-закачки.
1. Теофан яко слъгва и за Никифор (когото мрази) и за омразните българи. Пример: кое е вярно, че Крум превзема Сердика и коли населението и гарнизона, или че началниците им падат главите в Цариград? Двете се изключват.
2. Има много източници, че Плиска не е превзимана, а и да е падала, то тя не е от значение за отбраната. И Плиска и Преслав са на места без значение на отбраната, а Римското командване едва ли е имало илюзии по този повод.
3. Битката и засадата са подготвени отрано, а не в паника, както рисуват ромеите. Едва ли си представяте, че е възможно майсторите с трионите и брадвите да си работят, докато до тях вражата армия хърка непробудно?
4. Даже Рънсиман счита (въпреки огромния си наивитет) че похода е постигнал подпалването на няколко ниви и ограбването на една две паланки.
5. Няма религия освен исляма и средновековното католичество, която да обръща насила хората в нея. Крайно време е историците да признаят публично, че в българското землище е било разпространено арианството, има предостатъчно извори, да пият до насита!
6. Числото 50 000 явно е било хипнотично за ромейските писатели (попове) и я повтарят непрекъснато. Ако описаните от тях битки през тази война бяха наполовина верни, то Никифор трябва да е бил победен от баби с хурки и дядовци с бастуни. НО е вярно единствено, че малко преди да почине Крум, е подготвял 50 000 "облечени в желязо" войници, за да шурмува Константинопол. Тоест 50 000 рицари. Толкова е имал в цяла Европа само през 14 век от Христа. Явно това е била заплахата, поради която Никифор тръгва на отчаян поход, барабар с престолонаследника.
7. Последното е доста неприятен момент от ромейската история, ерго - затова и изопачена баш там.
8. Хронистите от това време са.... поповете! Пример: накарайте игумена на Бачковския манастир СЕГА, да напише кратка монография за състоянието на съвременните ВМС на България и ще видите какво ще се получи!
Те така...

Редактирано от - Rogatia на 20/7/2011 г/ 21:50:20

бонго-бонго
20 Юли 2011 22:02
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Това ще да е и отговорът на нашата загадка. Теофан все още смята като България само земите на Добруджа и на страшната област Варна. Не е изключено федеративният характер на българската държава, вече доста поизбледнял, да е премахнат именно след 811 г. или най-късно през 813 г.

Дано, ама надали, защото говорейки за Константин V Копроним. няколко десетилетия по-рано, Теофан сспоменава, че императорът "като тайно изпратил хора в България, заловил княза на северите Славун , който бил направил много злини в Тракия."
Д. Ангелов е прав, като счита сведението за потвърждение на тезата за самостоятелността на славянските племена през 8ми в. Но, също тъй е ясно, че Теофан слага северите в България, а не извън нея.
Пак за същия император, Теофан споменава, че "като намерил клисурите без стража, навлязъл в България чак до Чика (Камчия). И като предал аулите на огъня, страхливо се завърнал, без да направи нищо доблестно".
Ясно е, че Теофан разглежда проходите на Стара Планина като подстъпи към България. Но надали Теофан идентифицира България само с Добруджа и Варненско, защото очевидно поставя Камчия във вътрешността на България.
Ние знаем за превземането на Сердика от Крум три години преди злополучния похпод на Никифор пак благодарение Теофан. Дали авторът е читал, че въпросната крепост е присъединена към България?
Най-вероятно след преминаването на проходите в Стара Планина се навлиза в България, според Теофан, поне що се отнаса до източните краища. От там насетне логистиката на ранносредновековните войски позволява достигането на Плиска и ограбването и.
Що се отнася до подготвената "62 хилядна войска", според Анонимния Ватикански разказ, 12 000 чакали императора във въпросния аул. Там той ги разбил. Анонимният разказвач разказва за двете битки - с 12те хиляди и с 50те хиляди като две отделни битки, но ги поставя все във връзка с "настаняването" на Никифор в резиденцията. Най-вероятно императорът обсадил 12те хиляди , а 50те хиляди са били изпратени от Крум , за да свалят обсадата. Тезата, че Крум е подмамил императора за похода срещу България не се връзва и с предложението на българския владетел за мир след разграбването на въпросната резиденция. Разбира се, това предложение (засвидетелствано само у Теофан) може да е измислица на автора, за да покаже невъздържаната арогантност на Никифор. Бягството на Византий трудно може да бъде доказано български заговор. Доста ромеи дезертират от войската на Никифор, дори след раграбването на въпросната резиденция. Дезертьорството продължава и в следващите години.
Rogatia
20 Юли 2011 22:21
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Между другото по телевизията на горния свят повтарят филма за Атилах!
Облечен в кожи варварин, неграмотен, неук, немит и доверчив като дете. А войниците му наподобяващи кроманьонци реват "Хане - победихме!"
Ето какво са наслагваните векове тъпоумни клишета!
Фандорин
20 Юли 2011 22:41
Мнения: 3,938
От: Bulgaria
е подготвен, изглежда, от българските тайни служби

Дългата ръка на Държавна сигурност...
бонго-бонго
20 Юли 2011 22:46
Мнения: 26,313
От: Swaziland
4. Даже Рънсиман счита (въпреки огромния си наивитет) че похода е постигнал подпалването на няколко ниви и ограбването на една две паланки.


"През юли имперските войски нахлули в България и се насочили право към Плиска. Войските на Крум отстъпили и на 20 юли[87] императорът достигнал българската столица. Обзет от ярост, той опустошил града: войниците му колели, палели и дори премазвали невръстните деца с дървени дикани. Ханският дворец се превърнал в пепелище (вероятно е бил построен от дърво), а на ханската съкровищница Никифор сложил своя императорски печат, алчен да заграби сам цялата плячка. Крум отново поискал мир, като отправил към Никифор следните думи: „Ето, ти победи. И тъй, вземи каквото ти е угодно и си иди в мир.“ Но замаян от успехите си, императорът отново проявил надменност и неотстъпчивост. "

С. Рънсиман, Натиснете тук История на Първото българско царство

за останалите фантазии, просто не'ам нерви.
suhar
20 Юли 2011 22:48
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
То и София не е превземана, ама се свихме в орехова черупка. Пък някои ни оспорват и ореховата черупка.
Rogatia
20 Юли 2011 23:19
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
"Българската столица трябвало да плати за разрушаването на Сердика. Дворецът на Крум бил плячкосан, а Никифор изпратил в Константинопол тържествуващо писмо, в което съобщавал за пристигането си в българската столица. Това била блестяща победа на имперските зойски. Благочестивият хронист Теофан, който никак не обичал Никифор, бил убеден, че императорът не би могъл да постигне подобен успех и хвалбите му са лъжливи."
Това е от Теофан! Цитат от същата "книжка" на Рънсиман.

Тъй както българите не коментират събитията в Африка и Туркестанска Азия, така би било редно африканците и туркофилите да не коментират Българска история, било то и в електронен форум. Проява на елементарно възпитание.
Предварително благодаря!
бонго-бонго
20 Юли 2011 23:37
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Може би си струва да погледнеш, че твоят цитат от Рънсиман се отнася за друг, различен поход, датиран от Рънсиман за 809 г.
Впрочем, Теофан никъде не споменава, че всички военоначалници от града са избити от Крум. Той казва "6 хиляди души ромейска войска, освен множеството обикновени граждани". Тъй че няма противоречие със сведението за наказаните от Никифор офицери. Още повече и двете сведения са под една глава, делят ги няколко изречения. Теофан, макар и "поп" (съществен недостатък според някои), все пак не е такъв идиот, че да си противоречи сам в рамките на една и съща случка, за която разказва.
Атаките ad hominem надали правят написаното от теб по-достоверно.

Редактирано от - бонго-бонго на 20/7/2011 г/ 23:51:46

Бат Димо
20 Юли 2011 23:44
Мнения: 1,233
От: Bulgaria
Петрински е като лайнцето в кацата с мед за хубавия вестник!
Rogatia
20 Юли 2011 23:49
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Бонгич! Айде да дискутираме вежливо, става ли?
Книгата е на Рънсиман. Нелоша за времето си но наивна. Тя "преразказва" според автора, какво е написал попа Теофан. Самия Теофан поне на 19 места изпада в творческо скодоумие, макар да се опитва хем да е обективен по християнски, хем заради вярата си да охули вразите, пък те сами един на друг пак врази. А сега де, кой е по-враг? Никифор иконобореца и тирана на църквата или езичника/арианина (това е по-лошо и от езичник за тогавашната църква) Крум! Нещо като тесеракт в кръгла дупка. Затова писанието му (по-скоро преписваниците му) се е получило малко тюрлю-гювеч, дори според елементарната логика. Бъди здрав!
бонго-бонго
20 Юли 2011 23:55
Мнения: 26,313
От: Swaziland
И тук идваме на другата точка: никъде Теофан не споменава, че Крум е арианин. За него той е безбожник - сиреч езичник, а не еретик.
бонго-бонго
21 Юли 2011 00:05
Мнения: 26,313
От: Swaziland
3. Битката и засадата са подготвени отрано, а не в паника, както рисуват ромеите. Едва ли си представяте, че е възможно майсторите с трионите и брадвите да си работят, докато до тях вражата армия хърка непробудно?

Всъщност, ако четеш по-внимателно изворите, ще видиш, че те внушават, че българите приготвяли засадите, докато ромеите грабели и безчинствали в Плиска.
потребител,07
21 Юли 2011 00:15
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Опиянени от "победата" си и от предвидливо оставеното вино, византийците понесли на 26 юли, събота, 811 г. едно от най-страшните поражения в цялата история на империята. Наш свещен дълг днес е с всички средства да разучим и да разберем докрай целия замисъл на великия господар Крум и блестящото му изпълнение.
Rogatia
21 Юли 2011 00:19
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Не ми се спори Бонги драги, прости ми! Ако не ти се мисли трезво в късния час - кажи си. Буквояденето не е аргумент. Ето ти пример: "Крум бил отчаян, но Никифоровото нехайство му предоставило още една възможност. Българските войски се оттеглили в планините и Никифор ги последвал. На 24 юли, четвъртък, имперската войска се озовала в една планинска теснина и българите бързо й отрязали пътя, като го препречили от двете страни с дървени прегради. Никифор твърде късно разбрал, че е попаднал в клопка и поражението му е сигурно. Тогава той казал на хората си: „Дори крилати да бихме станали, никой да не се надява, че ще избегне гибелта.“ Целия четвъртък и петък българите заздравявали дървените укрепления. В събота те спрели — вероятно били решили да изчакат и да изтощят от глад вражеската войска. Но нетърпението им надделяло: късно през същата нощ, 26 юли, те нападнали."
Три дни и нощи българите дърводелци рязали дървета и ковали тараби, а ромеите пели лагерни песни и се наливали с кумис!!!
Това според теб е един издържан логически, тактически и в пълна връзка с елементарното абстрактно мислене текст!?!?
В цялото повествование на Теофана няма да видиш един военен термин - легион, магистер, турма, стотна, ескадрон, кастел... . Вместо това виждаме "войски от цялата империя със стратезите им...". И тези глупости ми ги пробутваш! Отвори си за приспиване Цезар и открий разликите!
Не казвам че Крум е арианин, просто това е разпространената в региона религия, а добрите католици и ортодокси охотно горят и избиват предимно еретиците, нежели същинските езичници!
Обърни една ракия и се успокой, или ако искаш може да си поспорим без да занимаваме уважаемия форум!
бонго-бонго
21 Юли 2011 01:01
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Рогати, прочети самия извор, а не разсъждавай за него по преразказите на тоя или оня изследовател. Не ми е работа да защитавам Теофан. И в предишната статия споменах, че към Теофан трябва да се подхожда критично, а и по-горе не изключих възможността той да украсява историята или да си измисля. Но възстановката по-горе не е Теофан. Ето текста на Теофан с превод:
Натиснете тук
Сравни с трактовката на другия извор - Анонимния Ватикански разказ:
"И тъй войската , като намерила удобен случай, разграбвала безпощадно, опожарявала непожънатите още ниви, прерязвала жилите на воловете и одирала ремъци от слабините им (а животните мучали със силен глас и издъхвали), изклала овцете и свинете и вършела непозволеното. Най-сетне някои , като виждали безредността и объркаността на Никифор, и това, че никой не дръзвал да му говори, постепенно започнали да бягат и чрез някаква хитрина да се измъкват. А пък българите били направили от големи дървета страшна и мъчнопреходима преграда, подобна на стена. Прочее като намерили удобен случаи и като наблюдавали от планините , че (ромеите) обикалят и се лутат, българите наели срещу заплата авари и съседните славянски племена , въоръжили по мъжки жените и на петнадесетия ден от нахлуването , призори в събота на 23 юли , ги нападнали."
Това са изворите, с които разполагаме. Колкото и да се блазним, не можем да градим логически конструкций без да отчитаме онова, което имаме като сведения.

Rogatia
21 Юли 2011 01:27
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Да Бонги! Да, прав си, макар и полегнал!
За 15 дена наели аварите от Чехия и све сволочи до Милано включително, по интернета чрез "Колектива ком", събрали жените във фейсбука и с джиесемите, пътем викнали трудоваците от Грудово и Елхово да дигнат оградата, през това време чрез Гугъл мап наблюдавали и.... нататък оставям на теб и развинтената ти фантазия!
Апропо, казах за азиатците и африканерите, аз например не пиша за тюрките и историята им, ти защо?
Старшината
21 Юли 2011 01:30
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
... спокойно, дами и господа ... никой не е тръгвал да превзема нещастните камънаци ... ама и да беше - пак чукундури щеха да раснат вокруг ...
Добави мнение   Мнения:50 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща