Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
НАП и митниците все още говорят на различни езици
Добави мнение   Мнения:14 1
UNIVERS
20 Юли 2011 20:35
Мнения: 5,614
От: Bulgaria
То единната система между НАП и Митници , за което всяко правителство говори, не е само технически проблем. За да се изнесе такъв пул /работно място/ трябват промени в поне в 3-4 закона - достъп до данни, търговски закон, класифицирана инфо, закон за акцизите и данъчните складове, митнически кодекс, и т.н .Те естествено минават през парламента. А там нали се сещате лобито на контрабандистите какъв бой ще даде.... за да не работи системата. В една Холандия и Германия - с най-развити системи за митнически контрол, за да вкараш акцизна стока - трябва да я манифестираш предварително поне 1 месец, с всички реквизити. Следва онлайн проверки за оценка на риска и достъп до територията на Общността не само до митници и такс администрацията им, а включително и в разузнавателните и контраразузнавателни служби. Събира се т.нар. изпреварваща инфо - всичко по елекронен път, синхронизирано.Чак след това те пускат на рутинна проверка , а ако има съмнения - Бог да ти е на помощ. Пускане под гаранция, ще доставя допълнително ПАД и т.н., че го забравих ? Мама е болна....
Rogatia
20 Юли 2011 21:12
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Мммм... нещо не ми хареса статията, малко острия патос звучи фалцетно на моменти. Едва ли ЕК ще спре да не попилее митниците, ако системата им е "хлабава и скърпена". И се казва БИМИС 3.1 ако се вярва на страницата.
Всъщност истината е друга. Психично болния СД подражавайки на Бибитко се изхвърли, като чик....я на пясък, че с тая жица ще докара "милионите", а невежите Дееволирали сапиенси се израдваха, гаче ще им ги раздават в кварталния клуб на ГРОБ. Ако ще да се омотаят с кабели до ушите, проблемите с кутрубаната са от съвсем друго естество!

Редактирано от - Rogatia на 20/7/2011 г/ 21:17:28

Angel Kandiloto
20 Юли 2011 22:49
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
В началото поради бедност , всеки новоназначен министър се изказва така !!
Като мине една година и стане богат , или всъщност го направят , разбира за какво става въпрос и ентусиазма му намалява правопропорционално на увеличаването на сумата в банковата му и други сметки !!
Ала всичко е въпрос на манталитет и на мноооооого пари !!
Когато и Турция стане член на Европейската Общност тогава ще секнат паричките и много лесно всичко ще си дойде на място !!
Така че , Турция вън от Европа и шапка на тояга - има ли мед -мухи се намират !!!
zdran
20 Юли 2011 22:51
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
В духа на горните разсъждения, как по-точно ще се осъществи свързването на 300-400 хиляди търговци с НАП?
Diver N
21 Юли 2011 09:05
Мнения: 4,004
От: Bulgaria
Въпреки похарчените милиони и клетвите на финансовия министър Симеон Дянков приходните агенции нямат обща информационна мрежа, която да им позволи навреме да засичат измамниците


Eто възможност за нов вот към другия Заместник Председател.
kempes
21 Юли 2011 09:36
Мнения: 4,716
От: Argentina
Чакаме БирникЪ

kempes
21 Юли 2011 09:41
Мнения: 4,716
От: Argentina
Според мен, наистина въпросът е политически.
Имаме идентификатор на субекта, това е БУЛСТАТ.
Ползва се и от НАП и от Митници.
Всеки програмист, за десет минути ще ви навърже данните.
Но няма интерес да излезе истината наяве.
Всички правителства, от 1989 насам имат интерес да е мътна водата.
Защото при чиста вода, ще стане ясно кой къде дава едни пари и коя фирма какво внася.
Как ще се финансират партиите тогава.
За да има политическа воля, трябва правителството да не е от ... българи.
01.01.2007, това беше моментът.


Red Baron
21 Юли 2011 10:22
Мнения: 190
От: Bulgaria
Според експерти с дълъг данъчен стаж сливането на мрежите на двете приходни агенции е особено важно заради прословутия режим 4200. Той засяга вноса на стоки от страни като Турция, Китай и т.н., когато митото се плаща у нас, а стоката е предназначена за друга държава от ЕС. Тогава вносителят има право да плати ДДС там, където ще се продава пратката.


Доста неточно и неграмотно! Всъщност ДДС въобще не се плаща при внос . Така е по директива
БирникЪ
21 Юли 2011 11:10
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Доста глупавичко е да се мисли, че свързването на едно кабелче ще донесе някакви си милиони в бюджета. И без кабелчета и без информационни системи, данъчни и митничари са си обменяли информация. ИС и кабелчетата само са съкратили времето на този обмен. И безспорно са облекчили анализите на риска и т.н.
Но ако някой иска да си свърши работата ще го направи и по пощата, телефона, факса, имейла и др. средства за комуникация. Въпрос на желание.
Не съществува никакъв технически проблем и никога не е съществувал такъв за даване на достъп на служители от едната институция до информационната система на другата. Просто е липсвала воля за това. Сега, като тази връзка я има, какво ? Контрабандата ли секна, ДДС ли спря да се точи ? Приходите в бюджета ли рипнаха да небето ?
Основният проблем в тези администрации не са информационните им системи, а човешкият фактор. Корупция, демотивация, липса на лоялност, перманентни реформи, политическо кадруване и свързаното с него опъване на чадъри над фирмите, финансиращи политическите сили.
А за качеството на Софтуера за Управление на Приходите, небезизвестната СУП-а, отговорност трябва да носи Николай Исаев Попов, който подписа договора н френската "Бул", както и неговия управленски екип.
вила
21 Юли 2011 11:19
Мнения: 15,014
От: Bulgaria
НАП и митниците все още говорят на различни езици

Не е вярно!Говорят само на един език-мафиотският!Нали чухте на какъв език говорят премиер, вицепремиер, митничар?...Мафията се сдобила с държава.
Red Baron
21 Юли 2011 11:30
Мнения: 190
От: Bulgaria
А за качеството на Софтуера за Управление на Приходите, небезизвестната СУП-а, отговорност трябва да носи Николай Исаев Попов, който подписа договора н френската "Бул", както и неговия управленски екип.
И кака Мара, както и един заместник имаше от Перник (още си е заместник). Колко премии и ДМС взеха само за тази СУП на Булл. Но я осъдиха за глупости
kempes
21 Юли 2011 12:00
Мнения: 4,716
От: Argentina
А пък на кака ти Мара заместника сега е ... шеф на НАП.
На съда всичко е ясно. Да влезе убитият.

Red Baron
21 Юли 2011 12:14
Мнения: 190
От: Bulgaria
Кемпес, явно това е ключа за бараката... В НАП всичко си е както по времето на кака Мара. А иначе софтуер СУП-а, чорба, напредък, клиенти на НАП, големи средни и не знам какви си данъкоплатци и ред още простотии. А приходи няма.
Мошенник
21 Юли 2011 15:42
Мнения: 4,376
От: Bulgaria
И ся ми кажете, че некой нема далавера от цялата та раб`та!!
Добави мнение   Мнения:14 1