Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Големият обича малкия - с гарнитура
Добави мнение   Мнения:10 1
Чарли Дарвин
05 Дек 2011 20:09
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
национализмът и имперските мераци са само временно явление в историята на Земята

Временно, временно, колко да са временно? Има ги горе долу откак човечеството е слязло от дърветата и е навлязло в цивилизационния си етап. Всеки народ е гледал да се наложи над другите, всяко племе е гледало да победи съседното, да му вземе плячката, земята, и да го прогони, както и съседни племена са се обединявали срещу по-далечни им. Всака по-силна и замогнала се държава е искала да се разгърне още повече до имперско ниво. Това са съвсем естествени неща. Има ги е откакто свят светува (ако под свят се разбира човешка цивилизация, а не Земята или пък Вселената), и ще ги има докато свят светува.

Важният въпрос, на който всеки народ трябва да си отговори е - кои са ни правилните съюзници? Тоест - кой ни обича с гарнитура, и кой - като сътрапезник на масата? Народите, които не могат да си отговорят правилно на този въпрос, имат предизвестен исторически край. Естествен подбор - глупавия го изяждат. И защо не, след като е имал глупостта да участва в угощение, в което изначално не му е отредена друга роля, освен като част от блюдата.
mick
05 Дек 2011 20:53
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Всъщност лошо няма - да използваме правото на по-силния. Няма лошо в сравнение със сегашната ситуация - по-наглият да има право. Просто наглите са много много много повече. И вече натежаха на клона до счупване.
Filosofa
05 Дек 2011 22:23
Мнения: 1,376
От: Bulgaria
Всяка Велика сила има интереси. Ние също. За да ги защитим, трябва да сме по-бързи и по-умни. От еничарите. За това системата за образование е стратегическа.
За да произвежда български граждани. А не слуги на Великите сили....
Tim
06 Дек 2011 08:30
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Filosofa!
Patriot1965
06 Дек 2011 10:50
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Наивно е да се говори за големи и малки. Във всеки смисъл.
По-удачно е да се говори за по-образовани и по-прости народи. А какъвто народа, такава и държавата му.
Дядо Заре
06 Дек 2011 11:22
Мнения: 1,293
От: Bulgaria
Братлета! Време е отново /ако сте го чели/ или за първи път да прочетете един пророчески, с доказаните си твърдения - преди 100 години, та и до днес. "Популярен очерк" - "Империализмът като ....." - едно далеч не временно явление. Напротив! Изключително актуално четиво, където ще се срещнете с популярни и днес "герои" на капитализма. - Написал го е най-омразният за капитилизма чичко...
Може пък като го прочетете, ще се окаже, че е писал и за глобализма, като модерен стадии на мимикриращия империализъм!?
Michael_P
06 Дек 2011 16:41
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
Наивно е да не си чел Макиавели и Кисинджър например.
Оболенски
06 Дек 2011 17:24
Мнения: 595
От: Bulgaria
Дедо Заре, повечето от тези тк не са го чели, те попрочитат това-онова за"края на историята...", за "пооследния човек" и така смятат, че аа в крак с модерната история.А за "висшия и последен етап на капитализма"пише още Маркс.Точно той предвиждаше и неизбежния етап на глобализация преди социализма.Ама кой да чете?!
Germanik
08 Дек 2011 09:43
Мнения: 3,187
От: Bulgaria
А, значи социализЪМА тепърва предстоял!? Брех, каква изненада! Пък ние мислехме, че си е отишъл.


Чарли, дай пример за някой слаб, когото са "обичали като сътрапезник на масата", а не като "блюдо". Че нещо не се сещам за такъв случай. Сам си противоречиш. Само два реда по-нагоре казваш, че е естествено силния да изяде по-слабия, а после говориш все едно за тигър, който ей тъй, заради черните му очи, ще покани зайче на трапезата си. Вярно е, ама с лека корекция. Не само заради очите. А заради целият заек!

Изборът на слабия е само един - да избере от кого да бъде изяден.
moment
19 Дек 2011 14:50
Мнения: 1,085
От: Bulgaria
Джордж Рендъл, когато говори това на Богдан Филов, крие в британската легация Г.М.Димитров [неуспял да направи преврат, както ген. Симович в Югославия], който по-късно изнася през Турция, заключен в дипломатически сандък. Липсва взаимно доверие в разговора. Само за справка - Кимон Георгиев е вербуван далеч по рано от Гемето [1928], но от друга велика сила Разбира се, и за двамата документите за това са недостъпни, съответно в Лондон и Москва. Разказвам; да направите алюзия към днешна дата
Добави мнение   Мнения:10 1