Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
При ГЕРБ финансовата децентрализация замръзна
Добави мнение   Мнения:6 1
beagle
07 Мар 2012 21:13
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Феноменът на Сдружението на Общините в нашата Държава е Камуфлажно сходен с феномена на т.н. НПО в многопосочната "система" на Гражданското Общество . Тях , и по Длъжност и по Предназначение , трябва да ги имаме , но и всякак ги нямаме . Те са ни нужни , за Камуфлаж на архаичния тип Политическа демокрация , която вече господства в системата на общия ни живот . Да не беше така , досега да бяхме най-малко "фифти-фифти" в противостоенето между Статуквото на "прехода" и дълбоките Реформатори на вече зловредната за Обществото ни , Структура на Политическата система , която практикуваме , но не само , а и с устойчиво позитивна тенденция от всичко това .Тук си говорим за проблеми пред Политическата бюрокрация в "положението" ...
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: beagle
сип
07 Мар 2012 22:04
Мнения: 881
От: Bulgaria
Дора Янкова даде добро за разсипването на Пампорово, предстоящото застрояване на Перелик, винаги в услуга на "бизнеса". Нагла, корумпирана, отдавна отродена от Родопите "родопчанка"..
Отеца
07 Мар 2012 23:20
Мнения: 1,243
От: Bulgaria
Браво!
Другия път напрво Станишев! Или Гоце.
То и без това в.Дума залезе безславно. Време е за нов партайшпигел
Gozambo
08 Мар 2012 04:18
Мнения: 7,892
От: 0
Дорето Янкова е стара моя приятелка и аз я харесвам, но нейното разбиране за децентрализация е от скромно по-скромно. Да отидем, да се помолим да ни отпуснат повече пари. Още не е стигнала до разбирането за децентрализацията като власт, като функции, като права и отговорности. Това сдружение на общините е някаква казионна организация, която само претендира, че извършва някаква народополезна дейност.
Споделял съм много пъти в този форум, глобализацията ликвидира националната държава, налага изземване на функции и власт от държавата в полза на наддържавни институции. Противодействието, в смисъл приспособяване, е в същата степен отдаване на власт, функции, права и отговорности надолу по регионите. Но тази власт няма да се отдаде доброволно, тя трябва да се изземе. По инициатива и борба отдолу срещу държавата.
Настоящото сдружение на общините по никакъв начин не се вързва с подобна, сравнително революционна идея.
StrikeEagle
08 Мар 2012 07:17
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Страшно!
mick
08 Мар 2012 09:07
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Децентрализация и сега може да се направи - общините имат право да вдигат данък имоти до 4 промила и нещо. Никоя община не го прави. Всички чакат на общия бюджет. А би могло с парите от този данък да се поддържа инфраструктурата в общината и то на добро ниво.

Защо жител на северозападна България да плаща/през държавния бюджет/ за улиците на гр. Смолян да речем? Защо да не дава той тия пари в своята община? И тя да е добре подредена?
Добави мнение   Мнения:6 1