Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Християнизираният ислям съществува и в наши дни
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:131 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »
Me4o
22 Авг 2012 20:48
Мнения: 641
От: Bulgaria
А стига с тези глупости! Поемам отговорността от тук нататък да бъда плют от всеки следващ форумец, ама това са пълни глупости! Вера Мутафчиева го разказа в един рядък учебник по история от 1994 г. (и аз бях смаян, като го прочетох), ама винаги мислете се главите си и забравете всички глупости, дето са ви набивани там с десетилетия! Ами Отоманската империя не е имала никаква полза да обръща местните християни в "правата" вяра! Данъците се плащат от друговерците, а не от "православните", т.е. всеки със сменена вяра - загуба за хазната, т.е. султана! После: според корана християните, евреите и мюсюлманите вярват в един бог (така е според всички канони на босгословите) и на "правоверните" е абсолютно забранено на упражняват насилие за да ги правят "правоверни". Ако си "правоверен", обаче има ред блага - не плащаш данъци (вече го казахме), можеш да се включиш в армията и да грабиш трофеи при завоевания и т.н. Само мюсюлмани могат да се цанят за охрана на проходи (т.н. "дервентджии) и затова цели села в планината са си сменяли вярата, защото да си дерведжийско село си е било далавера, вървяло е с плащане на такси и т.н. Вера Мутафчиева разказваше, че според ритуалите, за да преминеш в "правата" вяра се е плащало от джамията "пари за кат нови дрехи", които според онова време са били достатъчни за чифт волове или малка нива. Като отчетем, че обикновеното българско население никога не се е вживявало особено в християнството - за това говорят запазените обичаи от езичеството, като мартениците, прескачането на огньове на Заговезни и др. - формалното приемане на мюсюлманството е било поредната далавера, а знаем, че това е най-обичаната българска дума! А историите, вдъхновили "Време разделно" и пр. са писани от един поп повече от век по-късно и са си обсолютна худовествена измислица!
Хайде, почвайте да ме псувате!
Doctora
22 Авг 2012 21:09
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Ако си "правоверен", обаче има ред блага - не плащаш данъци


А данъците върху султанските хасове, върху постъпленията от леновете (раздадени за временно ползване на военачалници, санджакбейове, везири, служители и сановници )? А общите за мюсюлмани и немюсюлмани данъци като юшур, беглик, серчим ..Порови се из дефтердарските регистри..и не дрънкай на аба.


StrikeEagle
22 Авг 2012 21:12
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Авторът да е жив и здрав да пише !
Me4o
22 Авг 2012 21:12
Мнения: 641
От: Bulgaria
Е, Докторе, като гледам си професионалист, аз само преразказвам, ама идеята е все тая - било е "на сметка" да си "правоверен...
Doctora
22 Авг 2012 21:19
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Аз не знам какво преразказваш, ама хората преди да седнат да пишат, първом са изчели бая дебели книги. Уважавай труда им и не се прави на чукча. Щом не искаш да те псуват.
Бъди здрав.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Doctora
jorro22
22 Авг 2012 21:35
Мнения: 1,250
От: Bulgaria
Произлизащите от Молиската (Μολισκοΰ област, еди кой си и еди кой като прибягнаха при светата божия църква и като се явиха пред всесветия наш владика (δεσπότη - архиепископа на цяла България1 (άρχιεπισκόπψ πάσης Βουλγαρίας, разказаха следното (свое) прегрешение. Те казаха, че в тяхната страна имало стар обичай, който се нарича Русалия (Ρουσάλια: да става през (първата) седмица след Петдесетница сбор на млади хора, които да обикалят селата в страната и чрез някакви игри, пантомимни танци, възторжени скачания и други неприличия да предизвикват жителите да им дават подаръци. Излезли и те през настоящата година, като се събрали и приготвили, за да представляват така из страната
Luca
22 Авг 2012 21:50
Мнения: 1,597
От: Bulgaria
Me4o
тото
22 Авг 2012 21:50
Мнения: 714
От: Bulgaria
..."блестящата ни имперска столица"...Твърде патетично казано!? Втората Българска държава не е наричана империя от нито един международно признат медиавист, за разлика от Първото Българско Царство!
Стайнбек
22 Авг 2012 22:15
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Мечо, първият съм който ще те напсува! Далаверата си е далавера, винаги си е имало далавераджии, виж само колко българи са депесари. Какви идеи споделят те, а? Но тук въпросът е друг. А за "Време разделно" и историческите данни не прекалявай. Имало е насилствено помохамеданчване и то доста! Бъди българин, ако ще и да си помак (защото турци у нас няма, има турчеещи се помаци и цигани). Срамота е да пишеш такива неща. Човек трябва да има и малко страх от Бога, даже и да не вярва много.
Vitalius
22 Авг 2012 23:11
Мнения: 361
От: Bulgaria
...Само мюсюлмани могат да се цанят за охрана на проходи (т.н. "дервентджии)...


Хайде стига глупости! Дервенджийските села са християнски. И сред привилегиите на дервенджиите дори е влизало това, че турчин не може да мине през селото им. Ха сети се сам ако накараш някого на сила да си смени вярата, то какъв ще си ако мислиш, че след това той ще те заобича горещо? Подсказака - съответният епитет започва с "т".
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Vitalius
Brightman
23 Авг 2012 01:48
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Me4o,
не си съвсем точен, но в общи линии точно така е било. Има едно насилствено помюсулманчване в Западните Родопи и то е по време но войната на Осменската империя със Свещената лига в края на 17 век и е в отговор на повсеместно организираните от агенти и с финансиране основно от Австрия на размирици и чети във вътрешността на Османската империя. През останалото време не само, че е нямало насилствено приемане на исляма, но поради масовият наплив на кандидат-мюсюлмани султанът изрично е забранил християни да приемат исляма. Точно защото му страдали данъчните приходи. Мюсюлманите не са били съвсем освободени от данъци, но данъчното им облагане е било значително по-леко.
-
За де ме разберат тези, които са оцапани с "възродителният процес" и още си пеят, че "в България няма турци", то ще им дам едно сродно сравнение - членството в БКП до 1989 г., включително.
Днес считаме този факт за позорен и родените след 1990 г. не могат да си представят, като как и защо е имало огромен наплив да влизат в БКП, а пък тя не ги е приемала. Сигурно са се натискали за да могат после демонстративно на седесарските митинги да си хвърлят партийните книжки ? Не. Просто имаха изгода, защото така се причисляваха към властващата прослойка и им се отваряше възможност за ускорено кариерно развитие. Инерцията от този натиск бе толкова голяма, че от 700 000 към ноември 1989 г. БКП след отваряне на възможността за членство стана 1 000 000 към януари 1990 г..
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Brightman
noob
23 Авг 2012 01:51
Мнения: 1,073
От: Bulgaria
Аз винаги съм се питал и чудел , как сме оцелели като нация - християни в продължение на 500 години в толкова враждебна среда . При условие , че са избити голяма част от лидерите - аристокатичен и духовен/книжовен елит , при условие, че има сериозни имиграция ( бежанци ) и имигрански вълни след някой въстания , които допълнително обезкървяват местното население , и намаляват процента на българите в османската империя.
Как сме оцелели , пък и даже сме били мнозинство - Санстефанска България е "оградена" върху региони с преобладаващо българско население - 65% и нагоре процента .

Една от теориите които обесняват "възкресението" на българите е - теорията за сериозен демографски прираст ( бейби буум ) в 19ти век. И като причината за това се посочва добрата икономическа среда в империята през периода , която от своя страна води до забогатяване на българите и създаване на солидна средна класа .... и т. н. и прочее , но ми се струва , че не е само това.
Brightman
23 Авг 2012 01:55
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Аз винаги съм се питал и чудел , как сме оцелели като нация - християни в продължение на 500 години в толкова враждебна среда .

Въпросът ти е риторичен. Ако действително някой бе решил да унищожава и асимилира християните в Османската империя, то само 100 години щяха да са му напълно достатъчни, а след 500 да не остане и следа.
Brightman
23 Авг 2012 02:02
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
noob,
и чети Захари Стоянов как са вдигали въстанието и каква тактика са приложили при избухването му. Съвсем съзнателно използват безобразни лъжи, а след това карат въстаналите да извършват безсмислени убийства и насилия за да се "окървавят", да ги е страх от възмездие и да предизвикат ответна реакция, която действително да създаде разделение, където го е нямало преди и проблем, който го е нямало преди.
Brightman
23 Авг 2012 03:08
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Исторически преглед, 1987

Всички "исторически" "изследвания", относно помюсюлманчвания, правени в периода 1984-1989 г. са гаратирано недостоверни. Що "историци", "писатели" и "режисьори" захлебиха тогава покрай "Възродителният процес", продавайки научната си съвест, достойнството и истината.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Brightman
Brightman
23 Авг 2012 03:22
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
той установи, че както е видно по всички данни в исляма е била обърната цяла християнска обител - тази около търновската църква "Св. 40 мъченици",

С други думи турската махала в Търново, която е преместена под Царевец точно от там, е била насилствено помюсюлманчвана и турците от нея правилно са възродени.
-
Още ми е смешно, като се сетя, как точно по това време (1987-1988 г.) оперни прими, които бяха в Търново за представления на Царевец и бяха настанени в студентските общежития, които са точно над турската махала ги беше страх да преминат през нея, за да не би турците да ги заколят. Сигурно си ги представяха с чалми и ятагани между зъбите.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Brightman
Brightman
23 Авг 2012 03:59
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
И да приключа. Ако се опитаме от насипната хаотичност на статията да изведем някаква есенция, то ми си струва, че липсва главното. За да не обяснявам много съветвам автора да отиде на християнско погребение, например в Крумовград. Там вероятно с изненада ще установи вплетени чисто ислямски моменти. Защо е така ?
Щото са били мюсюлмани пък после приели християнството ? Нищо подобно. Винаги са си били християни.
-
Обяснението е простичко и се нарича културно влияние. В случаят основата е в дълбочината си езическото разбиране на религията, като сделка с Бога. При положение, че не го заплашва кладата на фанатичният свещеник, а живее в среда на религиозна свобода и разнообразие, където един му казва, че този е истинският Бог и трябва да се почита така и така, а пък друг му казва, че не е баш така, ама иначе, и все достолепни и мъдри хора с бели бради, то простият седностатистически човечец почва да се обърква и защо да не се подсигури и презастрахова и с всичките знаци и адети ? От боллук глава не боли.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Brightman
Brightman
23 Авг 2012 04:22
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Междувпрочем, като минавате покрай руска църква, (включително в София), обърнете внимание, че кръстът е съчетан с полумесец Натисни тук
Nebol
23 Авг 2012 04:55
Мнения: 1,671
От: United States
Brightmen,
тези, които са оцапани с "възродителният процес"

Eее, чак и на Стайнбек му светна.
Eisblock
23 Авг 2012 05:19
Мнения: 9,157
От: Iceland
Полумесец ли? Ами виж, че вертикалната част на кръста пронизва полумесеца.

По откровено от това - здраве му кажи...

Друг е въпросът, че сегашното подреждане на "историческите" събития е направено, хронологията де, в 15 век. Има мнения, от само себе си се подразбира че са много оспорвани, как цялата история следвало да се ревизира основно. Единствения достоверен период бил от 10 до 14 век. Всички събития в този период се откриват, променени, преиначени и мултиплицирани, в столетията по-назад.

Едно от конкретните изследвания засяга християнството. Изводът е, ще мюсюлманството е било отклонение, ерес и в манастирите до към 15 век двете течения, деривати на юдаизма, са съжителствали под един и същ покрив.

А 2000 г. след Христа са в същност само 1000 г.
Brightman
23 Авг 2012 06:04
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Eisblock,
Попрочел си, подочул си Фоменко, ама отук-оттам и не си го разбрал.
-
Изходните му постановки са правилни:
-
1. За достоверна може да се счита историята след 16-17 век.
-
2. Достигналите до нас извори са преписи предимно от този период, и не можем да сме сигурни, дали не са "преписи", още повече, че "преписването" им става и се финансира от заинтересовани политически центрове и владетели, (нови династии търсещи история). Прави се основно във Ватикана, Виена, Москва.
-
3. Установява явни случай на фалшификация, включително и почти на бъзик, както и повторяемост на едни и същи разкази, но отнесени за различни времена, народи и страни.
-
И до тук.
-
Нататък изпада във великоруски комплекси, като се опитва да скъси историята и да представи Русия за центъра на вселената.
Излагайки тези тези, обаче, той си служи с извори, достоверни защото са от 16-17 век, в които има и любопитни моменти. Например на щлема на руският цар (запазен и до днес) има надпис на арабски. В друг извор се преминава от руски на арабски написан на кирилица и обратно. Това говори за силно взаимодействие, вероятно чрез Волга и Каспийско море с арабите, от където най-вероятно идва и полумесецът при кръста. Нека не забравяме, че християнството в Русия се развива относително изолирно и по свой път, щото, когато Романови решават да се правят на наследници на византийските императори, а Москва - Трети Рим, то се нуждаят от яка реформа на обредите, а вероятно и съдържанието за да го уеднаквят с гръцката ортодоксия.
-
Друго, което е интересно за нас от тези брожения в Русия е например изваждането на монголо-татарски и други извори на чист български език, което в съчетание с твърдението на Карамзин, че между 13 и 15 век в "поробена от татарите Русия" този език, който той нарича "старосръбски" е бил наложен, като официален, заменяйки говореният до тогава от населението и е залегнал в основата на съвременният руски език, обяснява защо с руснаците сме генетично и културно различни, но езиково близки.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Brightman
Добави мнение   Мнения:131 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »