Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Изселници в Турция съдят България в Хага за геноцид
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:270 « Предишна Страница 13 от 14 11 12 13 14 Следваща
бонго-бонго
29 Сеп 2012 13:43
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Параграфе, не виждам защо се хабиш - уточнил съм, че обвинението в геноцид е "идиотско".
Що се отнася до "доброволното" изселване, то като "доброволната" ислямизация в Османската империя.
paragraph39
29 Сеп 2012 18:04
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
НЕ съм видял с очите си как е било- доброволно или не?!- ислямизирането в България по времето на Османската империя?!
Но видях с очите си опашките пред гишетата на "Паспортна служба", когато "екскурзиантите" доброволно си вадехе международни паспорти, за да заминат доброволно за Турция!
А в същото време Властта в България тогава ги МОЛЕШЕ да не заминават и с радост приемаше тези от тях, които се завърнаха обратно(около 150 хиляди)!
Така че, НЯМА как "екскурзиантите с еднопосочен билет" да са били "насилствено" накарани да заминат за Турция!
"Насилствено", но в рамките на закона(тогавашния) те бяха накарани само да си сменят турско-арабските имена с българо-славянски! После много от тях НЕнасилствено си запазиха и дадените им "насила" българо-славянски имена, НЕ пожелаха да бъдат заличени тези им имена в регистрите и си извадиха международни паспорти с тези имена! Това е Истината!
П.П. Впрочем, и на български Граждани от български произход Властта в ония години НЕ им разрешаваше да си кръщават децата с каквито и да е имена- имаше даже ЗАДЪЛЖИТЕЛНО-"препоръчителен" списък в общинските сружби с имена, които могат да бъдат давани на такива деца! И това съм го видял с очите си!!!
П.П.П. Но защо никой НЕ обелва и дума, дори, че Властта тогава НЕ "насилваше" българските Граждани от НЕбългарски и НЕтурски етноси(евреи, арменци, гърци, виетнамци, араби и др.) да си сменят имената с българо-славянски- и те НЕ си ги сменяха и НЕ са им сменени до ден-днешен?! А причината е само една: тези български Граждани се чувстваха-и показваха и доказваха това!- като принадлежащи към българската Нация и като НЕразделна част от нея! Т.е. имаха българско НАЦИОНАЛНО Самосъзнание(за разлика от българските Граждани от турски Етнос!!!), макар и с НЕбългарско ЕТНИЧЕСКО самосъзнание! И, поради тази причина, те НЕ бяха опасни и вредни за целостта на българската Нация и държавата Й България, към която Нация(българската), те, всъщност принадлежаха и принадлежат(щом са Граждани, по паспорт, на Народна Република България)!!! Това е Истината!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: paragraph39
бонго-бонго
29 Сеп 2012 22:18
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Но видях с очите си опашките пред гишетата на "Паспортна служба", когато "екскурзиантите" доброволно си вадехе международни паспорти, за да заминат доброволно за Турция!


Е и, и аз видях с очите си опашките на бедни за раздаваните брашно и боб с изтекъл срок на годност преди две години.
===
Такива като тебе трябва да ги съдят в Хага, а не България.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
Nebol
30 Сеп 2012 04:59
Мнения: 1,671
От: United States
Бонго
Няма да можеш да се справиш с фанатизма на предразсъдично обременените. Бог с ними.
len
30 Сеп 2012 10:56
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Ванков, не си прав за изселниците ни в Турция, много добре са си хората там, и сигурно пред самите себе си признават, че с "голямата екскурзия" Тодор им е сторил голям хаир. С добро образование, получено в България, с професионализъм в занаятите - строителство и прочие - се устроиха много по-добре, отколкото сме ние тука. Имам съученици и комшии, които са там и наистина са по-добре от нас, защото в икономически план Турция е доста по-напред от нас.

Що се отнася до помаците - там въпросът е май доста по-сложен от този с турците. Една голяма част от помаците е със доброволно сменени имена още от времето на "Дружба Родина", която организация беше обявена за фашистка по соц времето. Тези хора и техните потомци са си с български имена и не са си ги сменили. И което е интересното /защото познавам лично много такива/, имената им са традиционно български. Какво имам предвид? Когато почна промяната на имената на помаците през соц времето /доста преди възродителния процес на турците/, те си избираха имена от сорта на Бисер, Албен, Карамфил, Асен, Митко /не Димитър!/, и ... Альоша! Докато онези от времето на Дружба Родина имат имена като Гинка, Георги, Никола и пр. Та хората, които си смениха имената с турски, са от помаците, които бяха преименувани през 70-те. Но далеч не са всички от тях, даже мисля, че процентът е малък. Основно го направиха хора от селата в Смолянско и Гоцеделчевско и то тези с по-ниско образование. Помаците в града /Смолян имам предвид/, особено тези с по-високо образование и утвърдени в професията си - не го направиха. В някои селища, като тези в Маданско, Рудоземско, Гоцеделчевско - там се развихриха ислямски организации, финансирани с арабски пари, познавам лично един от ръководителите им /момче, завършило в Йордания, но преди години, когато организацията им беше обявена за незаконна, то предпочете да емигрира в Англия!/. На забрадените млади жени в Смолянско им се плаща и това е обществена тайна. Познавам дете, което не дойде на абитуриентския си бал, защото техните са го накарали да се забради. И всичкото е не толкова от фанатизъм /има го и него, разбира се/, но основно от беднотия...Бедни хора лесно се манипулират...
Чичо Фичо
30 Сеп 2012 16:55
Мнения: 24,838
От: United States
Твърдението за геноцид е абсолютно измислено. Имаше опит за насилствена асимилация на турците в 1984-89 г. (но не преди това), както и за частично принудително изселване на турци в 1989 г. (някои наистина се изселиха доброволно). (В жалбата става дума само за турци.)

Турция обаче не беше готова да приеме всички изселници от България в 1989 г., създаваше им спънки, а след няколко месеца затвори границата. Турция прояви голяма търпимост и по време на възродителния процес, избягваше да потенцира въпроса в международен план и след 1989 г. помогна да се свали от дневния ред на ОИК.

Фактите в "голямата картинка" са красноречиви: в България днес живеят значителен процент турци (8.8% в 2011 г.), а в Турция всички немюсюлмани са под 1%.

Съвременният турски етнос е в най-голяма степен продукт на масова и често насилствена турцизация. В Турция няма официални данни за етническите и религиозни малцинства, но неофициално и двете се смятат за значителен процент, може би общо до 40-50% във всяка категория. В момента в Турция отново пламва междуетническата война в Кюрдистан, а въпрос на време е да се пренесе в нея и религиозният конфликт от съседна Сирия между сунитските бунтовници, подкрепяни от сунитския режим на Ердоуан, и шиитския режим на Асад, подкрепян от съседните на Турция шиитски страни Иран и Ирак и от шиитската общност в региона. Алевиите са до 40% от мюсюлманите в Анадола и голямата част не са кюрди.

Самите български турци имат разнороден етнически произход; особеностите на говорите им, както няколко пъти съм показвал, и съм молил знаещите български турски народни говори наши форумни колеги да коментират, показват български езиков субстрат, т.е. че някои от тези турци вероятно са езиково асимилирани българи.

Влиянието на турския език и на различните тюркски диалекти върху българските говори на ислямизираното българско население е довело до такива сложни форми, резултати и взаимоотношения, че тези говори с право биха могли да се наричат българско-тюркски или българско-турски.

Тези местни диалекти на българите притежават редица особености, които поотделно или като елементи на цялостната диалектна система ги отличават от анадолските турски говори.

От фонетичните особености по-характерни са:

Затвърдяване (депалатализация) на гласните е, о и у. След съгласна те преминават в мекост на съгласната и твърда гласна: г’ал — ела, г’орди — видя, г’уз’ал — хубав, и др.

Неутрализиране на вариантообразуващите протуберанси на предните и закръглените гласни: ек’мек’ — хляб, гузел. — хубав, гул. — роза, бул.бул. и др.

Неутрализиране на позицията като определяща вариантите на е: бен — аз, гел.ди — дойде, деделер — дядовците, и др.

Неутрализиране на влиянието на сонорните съгласни пред гласна за удължаване на предходната гласна: олду — стана, кардаш — брат, салдъ — пусна, бенден — от мене, и др.

Потъмняване на неударените гласни: уннар — те, уну — него, уджак — огнище, ирик — слива, душек — дюшек, и др.

Закръгляване на гласната а: борут — барут, собун — сапун, довул — тъпан, чобук — бързо, и др.

Йотуване на предисловните гласни: йеллерим — ръцете ми, йет — месо, йекин — жито, йетти — стори, направи, йoл.ду (йулд.у) — умря, и др.

Замяна на предисловното ъ с и: илък — хладък, ишък — светлина, исмарладък — поръчахме, и др.

Наличие на съгласната ц: улувица — бухал, аджийца — хаджийца, Цанко — умалително от Хасан, каца — каца, Милица — местност около с. Климент, Варненско, и др.

Обеззвучаване на краесловните в и з: каф — прахан, еф — къща, деф — великан, демон, джевис — орех, бис — ние, и др.

По-характерни морфологични особености са:

Изразяване на биологичния род чрез наставките ка: мухтарка — кметица, фотанка — жена от Фотиново, софиянка; -ко/-ку: Алико, Исмаилку; -чо/-чу/-чи: сончо — изтърсак, последно дете (от думата сон — край), каинчо, каинчу, кайънчи — шурей, и др.

Повторение на притежателното окончание за 3 л.: бурнусу — носът му, аннъсъ — челото му, куусу — селото му, и др.

Субстантивиране и прономинализуване на числителните имена: бешлер — петте, петимата, бешлери — петимата, учлер — трите, тримата, учлери — трите, тримата, и т. н.

Употреба на български местоимения. Кратката, местоименна форма си се съчетава с преходни и непреходни турски глаголи: душунмуш си — помислил си, ал си — вземи, вземи си, гиттим си (взех, че) отидох (лично, самият аз), гитмиш си — отишъл (си), заминал (си), алдъм си — взех, и др. Кратките винителни форми на личните местоимения, съответно за род и число — гу, йа, ги: ал си гу — вземи (си) го, брак си гу — остави го, качирдъм си йа — изтървах я (овцата), ат си йа — хвърли я (ябълката), бактъм си ги, е, буду лер — гледах ги (децата), е, пораснаха, йаздъ си ги — (тези неща) ги записа, и др.

Глаголната система претърпява промени, които засягат граматическото значение на формите. По-значителните от тях са: инфинитивът на -мак/-мек се субстантивира; поради отсъствието на синтетични форми за значението на наложително наклонение неговата основа губи парадигматичността си и се превръща в неспрегаема форма; поради същата причина повелителна и желателно наклонение се сливат и граматически нееднородните им форми започват да функционират като единна система: сегашно и сегашно бъдеще време показват тенденция към сливане или са се слели, бъдеще време поема някои нюанси и случаи на употреба на сегашно бъдеще време, минало неопределено време разширява обхвата си за сметка на минало свършено време, преизказната свидетелска и несвидетелска форма на сегашно време изцяло е изчезнала и е заменена от съответните форми на сегашно бъдеще време, което се наблюдава и в условно наклонение; неспрегаемите глаголни форми — причастията и деепричастията, отстъпват своето място на конструкции, в които участвуват спрегнат глагол и въпросителна дума, преосмислена като относителна (съюзна): разширява се употребата на непълния глагол *имек за сметка на неговата функционална успоредица глагола олмак — ставам, бивам; глаголно словообразуване по български образец или от българска основа и др.

От служебните думи са запазени отделни български думи с твърде специфично значение и служба: те, чак и др.

Синтактичните особености, отразяващи български черти на народните говори, са регистрирани навсякъде по българската народностна територия. Те придават чужд, нетурски характер на т. нар. румелийски турски говори. Тези черти се съдържат в строежа на словосъчетанията, в словореда на простото и сложното изречение, във връзките между главното и подчиненото изречение, в рамките на сложното съставно изречение, където въпросителни местоимения и наречия изпълняват службата на съюзни думи. В някои говори се е появило и двойно допълнение, при което и двете думи, с които се изразява, са във винителен падеж. Променената според българския първообразец рекция на глаголите създава в изречението друг вид синтактични връзки.

Речниковите особености на българско-турските говори зависят от начина, по който са се формирали и развивали тези говори. Същевременно те отразяват в различна степен речниковите особености на съседните български говори. Така например в родопските и пиринските говори са запазени думите: пеперуга, катриса/катерица, плоча, тикла, галвач, лочка, кроено, бръснига, пила, ребло, липа, корлеш, шипка, гърба, бобулка, гурел, кука, ракаф и т. н. [51]. В Североизточна България българската лексика има по-различен характер: баба/бабу, божур/бокжур, брана/бърана, гущри/гущери, датка/ятка, катерица, квачка/кувачка, клочка/кулочка, козанак, колач, копана, коприва, кошара, кочара, кросно/кросна/кросну, кука, купраля, мазга/мъзга, миске /мисирка/, морков/морку/моркул, пандар, патика/патека, печка, пляна/пиляна /пелена/, попара, пуста, пупка /пъпка/, пъйка/ пуйка, сосал/сосел/сосил, соя, стърга/ъстърга, унука, чирешне, чебър, йарка, йасла, пешере, тояка, чендиле /цедило/, земник/зимлик и др.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Чичо Фичо
Чичо Фичо
30 Сеп 2012 17:20
Мнения: 24,838
От: United States
Възродителният процес беше престъпление, и по-лошо - грешка. Ако не беше той, днес асимилацията на бълг. турци щеше да е много напреднала. И преди 1984 г., и дори по време на самото "възраждане" много образовани, млади и градски бълг. турци и др. мюсюлмани бяха доволни, че си сменят имената, без да бъдат укорявани от по-старите. Самопобългаряването на имената (при заминаване в чужбина или в града, или в друг регион) и днес е постоянен процес, особено сред помаците, но сигурно и сред турците. В условията на ЕС процесът се ускори.

Възродителният процес създаде изкуствени условия за вторично турцизиране на бълг. мюсюлмани - едно като ги унизи и сплоти за защита на честта им, второ като ги накара насила да се се отъждествят с Р Турция, вкл. да си измислят нови, "двойно възродени" имена след 1989 г. (татаро-циганинът Ахмед Юсеинов Ахмедов - Меди Доганов - турчинът Ахмет Демир Доган), трето, като ги отвори изкуствено за дълбокото ислямистко (уахабитско, салафитско) влияние откъм Персийския залив, което точно тогава започна опитите си да проникне на Балканите. Без възродителния процес нямаше да има ни Ахмет Доуан, ни ДПС, ни толкова "пършинги" (пардон, минарета) по селата, ни толкова "пингвини" (пардон, забулени жени), ни проблем за електрическото усилване на воя на муезините.

Нямаше да има и немислимото за българите не само в 19 век, но и до началото на 80-те години на 20 в. убеждение на Лен, че "Турция е доста по-напред". В 1989 г. Турция беше "демократична", съюзник на САЩ (получател - и все още е - на значителна американска военна и икономическа помощ, каквато напълно липсва в България) и кандидат за ЕС - а България беше посрамена, на подсъдимата скамейка, изолирана и от СССР. Оттогава Турция преживя няколко години икономически подем благодарение на държавното стимулиране, анатемосано у нас, вкл. и на плонжиране за "руските" проекти, нежелани у нас, на усиленото държавно инвестиране в инфраструктурата и образованието, забравени у нас. България преживя 30-годишен упадък. Въпреки всичко това, и въпреки убийствения за България герберски режим, и днес числата за БПВ на калпак в двете страни в справочника на ЦРУ са равни, а доскоро България водеше.

Перспективите на България, разбира се, ако някога падне Герб, и днес са много по-оптимистични. Турция е политически нестабилна и все по-изолирана в региона, а пътят й за Европа е затворен завинаги. Авантюристичната намеса на умиращия Ердоуан и Давутоулу в Сирия завърши, както прогнозирах, с катастрофа. Антизападната вълна, която обзе арабския свят в последните седмици и образа на Турция като маша на САЩ в Сирия унищожиха напълно кредита, който Ердоуан натрупа със смразяването си с Израел. Добрите връзки на АКП с египетските Мюсюлмански братя не попречиха на Мохамед Морси да отхвърли безусловно всякакви претенции на Анкара да дели с Кайро лидерството в региона. Асад даде на сирийските кюрди автономия, която те използваха и за галванизиране на ПКК. Шиитското ръководство на Ирак се амбицира да накаже Ердоуан за подкрепата му за сунитските бунтовници, като радикализира и собствените шиити на Ердоуан. Иран, чието влияние расте и това стана ясно на срещата на необвързаните в Техеран, и от позицията на Обама, и от отказа на самия Нетаняху онзи ден да дрънка прекалено шумно оръжие, а също Русия, са се заели да снабдят Ирак с ПВО, с което да се тури завинаги край на турските полети над Ирак в преследване на ПКК.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Чичо Фичо
konur
01 Окт 2012 11:24
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Г-н русофил Фичо,не е убеждение на len,че Турция е икономичeска сила,а е истина.Още през 90-те години на миналия век,един руснак предубеден(от червената пропаганда),че в Турция няма нищо,отива на посещение ,като носи някакви руски"стоки" и мисли да ги продаде лесно,нали Турция е "бедна страна".?Но нищо не можал да продаде и останал без пари на улицата,в Трабзон хората събрали пари помежду си и му ги дали за да може да се върне в родината си.Проектите с Русия са от няколко години и не преставляват водещи проекти,Турция се крепи на частния сектор,филмите и сериалите също ги правят частни фирми и не са държавна пропаганда,както твърдят някои.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: konur
konur
01 Окт 2012 12:36
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
paragraph39,ти още ли не си разбрал,защо смениха имената на турците"доброволно"?Не защото бяха "нелоялни" към държавата,а защото бяха нах-голямата малцинствена група.Държавата(БКП) беше започнала да се "страхува" от това малцинство,да не би утре да искат някакви права?Поради тая причина и поради това,че БКП не искаше да изгони робите,измислиха формулата насилствено асимилиране.Вярно е,че не всички турци бяха изгонени,но се принудиха да се изселват заради имената,тоест,когато започнеш да биеш(репресираш)робите,те търсят пътища да избягат.Така стана и с турците в България,добре,че имаше кой да ги приеме.Разбира се поради причини и от двете страни,не всички можаха да се изселят,една малка част се върнаха обратно в България,затова,че бяха оставили имоти,близки и някои заради добрите преведени пари от лири в левове,което беше 1:10-11.Тогавашното изселване не беше нормално изселване,разрешаваше се да вземат малко имущество и пари до 5000 лева за да изпаднат в трудно положение в Турция.От 350 000,около 50 хиляди се върнаха обратно,после още 250 хиляди се изселиха(или работят в Турция),но вече поради икономически причини,между които има и етнически българи.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: konur
Turhan
01 Окт 2012 16:34
Мнения: 2
От: Bulgaria
Геноцидът извършен срещу Турците в България трябва да се осъди ! Сменени бяха насилствено имената на 1,5 милиона, забранен бе майчиният Турски език, затвориха джамиите,забраниха религията,стотици невинни бяха убити,други бяха хвърлени по затворите без съд и присъда.През 1989г. 360 000 хиляди бяха прокудени от родните си места. Е това ако не е геноцид какво друго може да бъде ??? Османците не са забранявали религията и езика, ако бяха го направили то днес нямаше да има българи...
Turhan
01 Окт 2012 16:39
Мнения: 2
От: Bulgaria
Геноцидът извършен срещу Турците в България трябва да се осъди ! Сменени бяха насилствено имената на 1,5 милиона, забранен бе майчиният Турски език, затвориха джамиите,забраниха религията,стотици невинни бяха убити,други бяха хвърлени по затворите без съд и присъда.През 1989г. 360 000 хиляди бяха прокудени от родните си места. Е това ако не е геноцид какво друго може да бъде ??? Османците не са забранявали религията и езика, ако бяха го направили то днес нямаше да има българи...
бонго-бонго
01 Окт 2012 17:54
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Е това ако не е геноцид какво друго може да бъде ???

Ми не е геноцид. Виж, ако бяха избили тези хора, щеше да е. Изясни си понятията.
moni
01 Окт 2012 21:15
Мнения: 3,972
От: Bulgaria
Чичо Фичо, браво, браво! Да можех, лично бих ти стиснал ръката за думите, които си написал.
paragraph39
02 Окт 2012 05:44
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
KONUR,
/:/ "paragraph39,ти още ли не си разбрал,защо смениха имената на турците"доброволно"?Не защото бяха "нелоялни" към държавата,а защото бяха нах-голямата малцинствена група.
Държавата(БКП) беше започнала да се "страхува" от това малцинство,да не би утре да искат някакви права?"
.............................................................................
Ама ти още ли не си разбрал,защо смениха имената на турците"доброволно"?
Смениха ги, защото, като най-голяма малцинствена група, бяха "нелоялни" към българската Нация и държавата й(България)!!!
Държавата(БКП) беше започнала да се "страхува" от това малцинство , да не би утре да искат някакви противоконституционни и антинационални на българската Нация права(автономия, независимост, присъединяване към турската Нация и държавата й Турция и прочие)!!!
Впрочем, те и сега искат(чрез ДПС и сие) Права- искат права на "национално Малцинство", каквото те НЕ са в България, понеже в България, де юре(по Конституция) и де факто, НЯМА национални Малцинства, а има само етнически(и разни други, де: религиозни, хомо, нуди, луди и т.н.) Малцинства!
Но многото други етнически Малцинства в България НЕ са искали и НЕ искат такива права- затова и нямаше "Възродителен процес" в България спрямо тях!!!
Схвана ли?!
konur
02 Окт 2012 14:46
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Вярно, за червените и а-садистчетата,правата и свободите са "противоконституционно".Това е деградирало мислене и прилагане.Ей заради това мислене и прилагане България изостана в своето развитие.Според това мислене , прилагането на етническо прочистване(геноцид) е "конституционно",браво машаллах,точно по параграфски.
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: konur
бонго-бонго
02 Окт 2012 14:50
Мнения: 26,313
От: Swaziland
в България, де юре(по Конституция) и де факто, НЯМА национални Малцинства, а има само етнически(и

Попитах и другия титан на мисълта, да те попитам и теб: каква е тънката разлика между национално и етническо малцинство , според международните договори, по които България е страна и организациите, в която страната е член?
injenercheto
02 Окт 2012 17:42
Мнения: 907
От: Bulgaria
Ибриците нямат наяждане!!! Само да им дадеш пръст и ти налапват ръката! Да направим като Турция, отрича геноцида над арменците,защото е било дело на друга държава : Османската империя,която вече не съшествува. Ами да си търсят правата от Социалистическа България или най-добре от техния коалиционен партньор: БСП!Тия изроди,които масово са плод на любов между първи братовчеди освен да искат,но да не дават нищо друго не могат. Много добре им го каза Каракачанов в лицето на Лютви Местан по ПАНОРАМА,че с тия кърпи на кофите жените им приличат само и единствено на пингвини!
Drug
03 Окт 2012 08:12
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
бонго-бонго
29 Сеп 2012 22:18
Мнения: 6,872
От: Swaziland
Скрий: Име,IP

Но видях с очите си опашките пред гишетата на "Паспортна служба", когато "екскурзиантите" доброволно си вадехе международни паспорти, за да заминат доброволно за Турция!


Е и, и аз видях с очите си опашките на бедни за раздаваните брашно и боб с изтекъл срок на годност преди две години.
===
Такива като тебе трябва да ги съдят в Хага, а не България.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
Nebol
30 Сеп 2012 04:59
Мнения: 1,499
От: United States
Скрий: Име,IP
Бонго
Няма да можеш да се справиш с фанатизма на предразсъдично обременените. Бог с ними.
***
Ашколсун, машаллах бонго! Изпрати параграфа в Хага. Направо в килията на Милошевич за радост на онова фанатично-предразсъдично-обременото турче. Поне сте си лика-прилика. Генома вода не става...
paragraph39
03 Окт 2012 12:35
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
БОНГО-БОНГО,
/:/ "Попитах и другия титан на мисълта, да те попитам и теб: каква е тънката разлика между национално и етническо малцинство , според международните договори, по които България е страна и организациите, в която страната е член?"
.............................................................................
Разликата беше уточнена от управляващото Мнозинство на СДС и Правителството на Ив. Костов, които подписаха и ратифицираха със ЗАБЕЛЕЖКА европеската "Рамкова конвенция за защита на НАЦИОНАЛНИТЕ малцинства"- за което им казвам "Евалла!" на Костов и СДС, въпреки, че съм им политически противник! А забележката беше, че в Република България НЯМА "национални Малцинства", а има само "етнически Малцинства"- т.е., България приема идеята и целта на тази конвенция за защита на Националните мацинства, но тя е НЕприложима за Република България по причина, че в Република България НЯМА такива малцинства! Което си е точно така!!!
А иначе разликата аз тук, в този форум, съм я обяснявал НЕеднократно, вкл. и в тази тема сега!
Националните Малцинства са в резултат на прекрояване(промяна) на междудържавните граници след двете световни войни- когато територии от една държава и нейните Граждани там преминат към друга държава и тези хора стават Граждани на другата държава! В новата им държава тези й Граждани стават и са "Национално Малцинство"!
Етническите Малцинства са резултат от генна, кръвна, племенно-родствена, културна, битова, религиозна и т.н. връзка между хора- и това НЯМА нищо общо с държава, граници, Гражданство и прочие!!!
Впрочем, моята скромна персона твърди, че има 2(два) вида Етноси: Национален Етнос и НЕнационален Етнос! Национален Етнос е който има(или е имал) държава, на която е бил "държавнотворен" или в която преобладаващ! НЕнационален Етнос е който няма и НЕ е имал "негова" държава( циганите, например!)!
Изобщо, става ли въпрос за Нация, Националност, Национално малцинство и т.н., значи става въпрос за връзка "човек-държава"!
Нацията е съвкупността от хората, които имат Права и Задължения по една и съща Конституция и закони- а Конституция и закони има при Държава!!! Човек може да си сменя и смени Националността, Националната принадлежност(обективната, тази която сочи Гражданството му по паспорт), но НЕ може да си смени обективната Етнническа принадлежност(която му е една за цял живот!)! Например, Наим Сюлейманоглу беше и си е "турчин" по Етнос и след когато си смени Националността- от българска на турска(т.е., от Гражданин на България стана Гражданин на Турция- вкл. за да може да се състезава за НАЦИОНАЛНИЯ отбор на Турция, защото в НАЦИОНАЛНИ отбори могат да бъдат състезатели и играчи само Граждани(по паспорт) на съответната държава! Ерго, и черен негър може да бъде "швед" по Националност, ако има или получи шведско Гражданство! И "българин" по Етнос може да бъде "турчин" по Националност, ако има или получи турско Гражданство! И обратно- и "турчин" по Етнос е БЪЛГАРИН по Националност, ако е, или стане, Гражданин на Република България!!!
В държавата България, всички нейни Граждани са БЪЛГАРИ по Националност, независимо от Етническата им принадлежност- така както всички Граждани на САЩ са сащци("американци" по Националност, независимо от етническата им принадлежност!!!
Схвана ли?!
konur
03 Окт 2012 15:21
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
paragraph39,американска нация няма,в Америка има хора от 72 националности,има американски граждани и американски народ.Фичо като е американски гражданин от американската нация ли е?Неговото се нарича двойно гражданство,но не и двойна националност.По време на комунизма имаше признато турско малцинство в България,по-късно се отмени при прилагането на неуспешната насилствена асимилация.Сега ако не се признава турското малцинство,трябва да се признае.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: konur
Добави мнение   Мнения:270 « Предишна Страница 13 от 14 11 12 13 14 Следваща