Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Един цялостен преглед и задълбочен анализ върху перспективите в отношенията между Китай и ЕС
Добави мнение   Мнения:17 1
Шако
25 Сеп 2012 20:09
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Нашата (на моето поколения е ясна) д аму мислят младите. Те ще трябва да се конкурират с китайчетата за хляба си.
Един съвет от мен:
Когато става въпрос за бизнес с китайци и ги усетите, че за нещо не вдяват по технологията и трябва повчеко да им се обяснява, искайте си тройна цена.
Плащат маниакално да научат нови неща.
И трябва да сте наясно, че научат ли нещо - повече няма да ви извикат.
mercury
25 Сеп 2012 20:28
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
Един цялостен преглед и задълбочен анализ върху перспективите в отношенията между Китай и ЕС

Хах! Какво заглавие! Дисертация!
Шако
25 Сеп 2012 21:37
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
На втори прочит се открояват областите където ги стяга чпика китайчетата:
- военните технологии и
- дъмпинга на фотоволтаиците.

За военните технологии ще има да почакат.
За фотоволтаиците аз им се кефя, щото сецнаха мераците на швабските тарикати, дето бяха се нагласили да остъкляват света зараз тоя дето духа.
Agent_Provocateur
25 Сеп 2012 22:23
Мнения: 152
От: France
Дори и Мао Цзедун не би могъл да направи подобно червено и френетично "есе".
(Изръкоизплясквания)
щурчо
25 Сеп 2012 23:29
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Ами то, търговският обмен между Римската и Китайската империя си е още от времето, когато е създаден Пътя на коприната. Нищо ново за Поднебесната.
Gozambo
26 Сеп 2012 04:00
Мнения: 7,892
От: 0
Подобни комюникета не ми се четат. Посланикът като иска да каже нещо, да го каже, а не да ни преписва партийни сводки.
Протекционизмът бил само от ЕС към Китай, а не обратното! Никакви военни технологии! Западът стига сам си е създавал проблеми. Тези военни технологии утре ще са срещу нас.
Чичо Фичо
26 Сеп 2012 04:51
Мнения: 24,838
От: United States
КНР е в навечерието на големи сътресения. Предстои до седмици конгресът на ККП, който ще избере ново ръководство - борбата е безмилостно жестока. Колегите, надявам се, са чули вече и за партийните процеси, които седяха по първите страници на световната преса от година насам.

На второ място КНР изпитва сериозен промишлен свръхкапацитет, който се задълбочава. Износът намалява, затварят се фабрики, вчера в световната преса имаше централна новина за поредната безредица между хиляди работници и полиция в завод на Фокскон (тайванска копорация, голям доставчик на части за Apple, Дел, Майкрософт, ХП и др.) в сверен Китай със 79 хил. (не е грешка) работници (Фокскон имал в КНР общо над 1.1 млн работници).

На трето място имотно-кредитната криза в КНР е на път да избухне със страшна сила. Цели новопостроени градове седят празни, банките продължават да отписват лоши кредити със стотици милиарди долари.

На четвърто място, КНР наблюдава кризата на еврото с голямо напрежение - еврозоната е най-големият вносител на китайски стоки и всяко по-сериозно сътресение в нея ще означава нови милиони безработни китайски работници и нови вълнения, пред които сегашните и тези в 2010 г. ще бледнеят.

На пето и т.н. място, КНР ще страда все повече от последиците на демографската, социалната, климатичната и водната криза, от недостига на земя, както и от външнополитически проблеми като сега с Япония за островите и от растяща нестабилност в Третия свят, отдето КНР се снабдява със суровини.

И на последно място, но не и по значение, в момента САЩ няма абсолютно никаква нужда да продава дълг на Китай - дефицитът на САЩ се покрива изцяло от излишъка на американския частен сектор - американските корпорации, които държат планини от кеш и не харчат, защото няма търсене. Обратното - КНР има голяма нужда да купува американски дълг, защото това си остава (особено предвид предстоящите в еврозоната развития) най-надеждната инвестиция за китайските излишъци от пари.
Gozambo
26 Сеп 2012 08:31
Мнения: 7,892
От: 0
Чичо Фичо добре го е казал.
Четивото, представено ни от г-н посланика, се отличава с шаблонно мислене и вътре няма една дума, която да излиза от г-н посланика. Всичко е преписано. Този път сме го минали и подобни бози сме ги чели много по комунистическо време, където пишещият не смее да каже една дума повече, отколкото са му спуснали отгоре.
На Китай военни технологии не бива да се дават в никакъв случай. Вижте какво става с Япония, където я докараха со война. Китай има териториални спорове с всичките си съседи. Китайската комунистическа /роботърговска/ партия пусна китайските лумпени да трошат японските магазини и фабрики. Това е нагледен пример какво ще се случва един ден с евпорейските и американските фабрики. Според мен вече е даден сигналът за изтегляне на западните инвеститори от Китай. Амбициите на Китай вече надхвърлиха търговските. Тръгват да се милитаризират и да завладяват. А и като гледаме изпочупените витрини на японските магазини, виждаме доколко Китай е надежден търговски партньор. А и нашенските глобализатори трябва да разберат, че вече е време да мислим за националната сигурност и търговията и инвестициите трябва да се подчинят на сигурността. Западът направи достатъчно за Китай, даде му граждански технологии, като го извади от летаргията, която трая около две хиляди години. Китайската цивилизация просто бе консервирана за две хиляди години. Китай отделно накраде каквито технологии можа. Сега тръгнаха да си надскачат боя. 800-900 милиона китайци още се облекчават на чист въздух, Китай се напери да става световен лидер.
Между другото, САЩ вече излизат на първо място в света по производство на газ и то няколко пъти по-евтин от газа на Газпром. И много заводи, изнесени в развиващите се страни, започват да се връщат обратно заради евтината енергия.
Но с вандалските актове на големи тълпи от лумпени, под ръковоството на партията, Китай загуби доверието в чуждите инвеститори. Всеки от тях вече ще се замисли доколко сигурна е инвестицията му в Китай. Но това не е всичко. Китайските управляващи си вкараха автогол. Утре същите тези тълпи ще щурмуват партийните офиси. Нека сегашното го считат като генерална репетиция. Дадеш ли веднъж възможност на тълпите да се организират, изобщо не е сигурно, че винаги ще можеш да ги разпуснеш или да ги ръководиш.
Европата трябва да мисли как да произвежда онова, което в момента внася от Китай, а не да се моли за китайски пари.
ЗИП
26 Сеп 2012 08:35
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Китайската Народна Република мисля, че е крайно време да заеме лидиращо място в геополитическия дневен ред на света.
Не просто икономически но и военнополитически! Вчера бе пуснат на вода един съществен аргумент в тази насока!
Натисни тук
tub
26 Сеп 2012 09:57
Мнения: 1,267
От: Italy
Gozambo
26 Септември 2012 08:31
Чичо Фичо добре го е казал.
Чичо ти Фичо, добре го е казал, и ти добре си ги наредил отдолу...ами не ти ли хрумва на какво "пахне" всичко това?
Къде 30-те години на миналия век, в центъра на Европа, една държава точно тъй се "задъхваше" в хватката на пазарите...
Въпрос на време е и там да се появи "правилният лидер", който да посочи "правилният път".
Поднебесната...хилядолетният...все са си социалисти...
дъртреалист
26 Сеп 2012 11:09
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
А бе, да, клишета, общи приказки, но поне не ни поучава на тема демокрация и граждански права.
И няма високомерно и пренебрежително отношение, техниката която ни прилага една друга "велика" сила.
Слагам кавички, защото нищо велико не виждам във извиването на ръце, подкупи под масата, изнудването и завладяването на пазар със сила. във вреда на местното население.
НЯМА величие, когато има желание за ПОРОБВАНЕ, смазване на населението.
А налагането на ГМО и добив на шистов газ, и то чрез натиск на междудържавно ниво, не е нищо друго.
Да, Китай ВЕЧЕ е велика сила, но не защото заплашва с военна сила, или да принуждава света да купува енергийните си ресурси с неговата национална валута,
а защото ПРОИЗВЕЖДА, работи.
Но да пази Бог от прекалено близки отношения с азиатския гигант, прекалено близката прегръдка с него може да се окаже даже по-задушаваща и от тази с по-малкия му северен брат.


дъртреалист
26 Сеп 2012 11:14
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
Иначе приветствам - търговията да се развива.
Даже се надявам, че именно Китай единствено може да не се съобрази с омертата срещу човечеството която монополите поддържат, като блокират в чекмеджетата изобретенията и иновациите от десетилетия.
Rakita
26 Сеп 2012 11:49
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
След обтегнатите отношения Китай-Япония напоследък и предвид трудното положение на американските финанси (Китай е един от най-големите кредитори на САЩ), запазването на доброто ниво на отношенията между Китай и ЕС сякаш изглежда като логичен приоритет за двете страни. В този пъзел България би могла да заеме своята подобаваща позиция на врата на китайсикте стоки и инвестиции към ЕС, така както Япония започна да инвестира и да изнася своите производства в някои американски щати преди 30-40 години.
VAERINGJAR
26 Сеп 2012 13:56
Мнения: 1,700
От: Bulgaria
Ще се стимулира напредъкът в реформите на световната финансова система, ще се поддържа взаимното откриване на клонове от банките в Китай и ЕС и предоставяне на банкови услуги, ще се обсъдят възможностите за извършване на трансгранични разплащания в китайски юани и др.
Що ли ми се чини, че в това изречение се крие най-важната тема от разговорите на Уън Дзябао с европейските ръководители? Да не би да текат последни доуточнявания около статуса на т. нар. банка на БРИКС? Почва да става наистина интересно.
Gozambo
26 Сеп 2012 14:21
Мнения: 7,892
От: 0
Въпрос на време е и там да се появи "правилният лидер", който да посочи "правилният път".



Появата на такъв не се очертава в обозримо бъдеще, докато в Китай хаосът вече настъпва.
Между другото, добра е аналогията с 30-те години на виналия век в Европа. И там започна с погроми над евреите. Днес виждаме подобни погроми на националстическа основа над японците в Китай.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Gozambo
Gozambo
26 Сеп 2012 14:25
Мнения: 7,892
От: 0
В сравнение с другите статии на г-н посланика, в тази участието на форумците и никаква. Май се позагуби вярата във Велик Китай?
Между другото, карате ли вече китайски автомобили в България? Как вървят продажбите?
Rakita
26 Сеп 2012 14:49
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Между другото, карате ли вече китайски автомобили в България? Как вървят продажбите?
Срещат се тук-там, но не особено масово. По-важно е как вървят продажбите в Зап. Европа, а оттам нямам наблюдения. Струва ми се, че китайските коли скоро няма да пробият масово на европейския пазар, доколкото винаги ще се измислят нови нетарифни ограничения (Евро 6, 8, 10 и т.н.; минимум 10 въздушни възглавници; устойчивост на удар при 200 км/ч; специфичен размер на огледалата за задно виждане, на задния теглич и пр., и пр.), така че да върви европейската продукция - тук конкуренцията и протекционизмът са жестоки, доколкото с автомобилната промишленост са свързани още множество свързани производства, с милиони заети в тях, които могат да станат лесна плячка на евтината и с все по-добро качество китайска продукция (неслучайно дадох примера с изнасянето на японското производство в САЩ преди 30-на години).
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Rakita
Добави мнение   Мнения:17 1