Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Българският валутен борд има хищен нрав
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:53 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
Роки Балбоа
24 Окт 2012 10:22
Мнения: 880
От: Bulgaria
...Точно така - не бихме могли, а БИ ТРЯБВАЛО да помолим ЕК да контролира усвояването и на нашите средства по същия начин както контролира харченето и на европейските средства!
Бай Илия
24 Окт 2012 10:23
Мнения: 2,234
От: Bulgaria
"Ако на българския вътрешен пазар се пуснат в обращение допълнителни 3 млрд. лв., от което паричната база ще нарасне до около 12 млрд. лв., покритието на българския лев с валутни резерви ще е 150%. Тоест българските пари ще имат своето покритие доста над логичните 100%, съответно разменният им курс с германската марка ще се запази без проблем 1:1."

Прощавайте, колеги, аз ли не виждам добре, за каква германска марка става въпрос?
Роки Балбоа
24 Окт 2012 10:27
Мнения: 880
От: Bulgaria
Аз не съм съгласен да се увеличава масата на пари в обръщение (М3) без да има съответните стоки и услуги срещу тези пари

Професоре, да попитам:
А. Влагането на пари по начина, по който се влагат парите от европрограмите води ли до увеличаване на парите в обръщение? Ако да - колко? Има ли някакви изчисления?
Б. Ако парите се вложат пряко в развитие на българската икономика (напр. по програма "Конкурентноспособност" ), това няма ли да доведе до увеличаване на съответните стоки и услуги срещу тези пари?
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Роки Балбоа
havamal
24 Окт 2012 11:08
Мнения: 2,630
От: Bulgaria
Само с пускане на повече пари в обращение-нищо няма да стане, (а може да стане и по-зле..."да купуваме коли от Германия" Ако се предлагат пари-те трябва да са насочени правилно... за увеличаване на заетостта, производството, българското ...........може и Държавата за закупи някоя приватизирана стратегически важна за страната фирма...
Brightman
24 Окт 2012 11:10
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Тези пари могат да се "похарчат" на принципа на европрограмите.

Роки Балбоа
добра идея, но вероятно няма да бъде достатъчна, без национална програма за развитие на нови конкурентоспособни технологични производства, в която някъде преките държавни инвестиции трябва да са и 100 %.
-
И веднага се сещам за един проект, съчетаващ технология и бизнесноухау, който може да започне от България и да продължи, като български инвестиции в чужбина - производството на масови електромобили в съчетание със зарядна мрежа и обмен на батерии.
-
Обсъждали сме го, но да го припомня. Електромобилите се продават без батериите, което ги прави евтини и гарантира сигурност на потребителя. Батериите са собственост на зарядна мрежа и са на обменни начала. На зарядните станции не зареждаш батерията си, а просто я заменяш със заредена за секунди.
-
Тогава голямата инвестиция е в мрежата и батериите нейна собственост. След България, такива мрежи могат да се изградят и в чужбина, като български инвестиции и да носят приходи за България.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
проф. дървингов
24 Окт 2012 11:12
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Роки, не знам;
На мнение съм, че средства трябва да се влагат или в сферата на материалното производство, или в сферата на услугите, само там, където можем да бъдем конкурентноспособни (много пъти сме я дъвкали тази тема) ...
Brightman
24 Окт 2012 11:15
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Пропуснах, че зарядните станции са независими от електропреносната мрежа и са на соларна и вятърна енергия, което автоматично предполага да развием и производство на слънчеви и вятърни системи, вместо да ги внасяме.
-
Имаме бизнесидеята и модела т.е. имаме и гарантиран практически неограничен пласмент и на елементите й.
Роки Балбоа
24 Окт 2012 11:18
Мнения: 880
От: Bulgaria
Държавата за закупи някоя приватизирана стратегически важна за страната фирма...

В това също има логика. Ако погледнем вече придобилия широка известност пример с ТЕЦ-овете Марица 1, 2 и 3, ще видим, че държавния ТЕЦ е най-ефективен (при това с близо 50-100% по-ефективен от частните такива)! Следователно, има резон държавата да инвестира и пряко. Но само на конкурентни пазари - където да може да си "сверява часовника" с частните предприятия. Защото има и обратни примери - БДЖ.
Роки Балбоа
24 Окт 2012 11:23
Мнения: 880
От: Bulgaria
...производството на масови електромобили в съчетание със зарядна мрежа и обмен на батерии...

Звучи добре! Доста по-добре от това тук (малък електромобил за 24'000 лв.).
havamal
24 Окт 2012 11:35
Мнения: 2,630
От: Bulgaria
ми така де: я да си представим - да се раздадат пари на калпак......
Brightman
24 Окт 2012 11:39
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Роки Балбоа,
цените на електромобилите (без батериите) трябва да са съпоставими с цените на автомобилите втора употреба. За България, това ще рече не повече от 5 000 лв.. Мисля, че цената е повече от постижима, при положение, че конструкцията на електромобилите е значително по-проста от тази на автомобилите и е въпрос на технологична концепция да се правят само с броени сглобки, от композитни материали, като играчки, но в по-голям мащаб.
Роки Балбоа
24 Окт 2012 11:45
Мнения: 880
От: Bulgaria
цените на електромобилите (без батериите) трябва да са съпоставими с цените на автомобилите втора употреба

Точно! Затова дадох и примера с бургаския елмобил - като пример за това как НЕ трябва да бъдат нещата (най-вече заради цената).
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Роки Балбоа
Роки Балбоа
24 Окт 2012 11:47
Мнения: 880
От: Bulgaria
...което автоматично предполага да развием и производство на слънчеви и вятърни системи, вместо да ги внасяме

Това също звучи добре, но не знам как ще погледанат на него "братята" европейци. Може да виждам призраци, но ей го на - Гриша Ганчев направи някакъв завод за сглобяване на някакви мижави* китайски коли и започнаха да му се случват случки.
____________________
* Казвам "мижави коли" защото поне засега, не ми изглеждат като сериозна алтернатива на статуквото (германските и френски коли).
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Роки Балбоа
Advokat33
24 Окт 2012 11:47
Мнения: 1,907
От: Bulgaria
Мда....около кутята на Пандора винаги първи са иноватори,мечтатели,с наи често алтернативен разум.Припомнете си емисията "Водородна енергетика"..." "Председателят на сдружението разкри още, че в края на ноември на пазара се очаква да излезе електромобил, сглобен в България на цена 10 000 евро без ДДС. " http://www.spekulanti.com/industrii-...liza_na_pazara"; ps Повечето фирми,получили държавна помощ за "Водородна енергетика" и акумулатори (В УС над 20 милярда) предлагат виcша мода,или само диплянки,или са пред фалит.
22.10.2012, 20:08 Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Advokat33
Brightman
24 Окт 2012 11:49
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
я да си представим - да се раздадат пари на калпак

Ами ще има общо три ефекта:
Първият - около 6 милиона българи ще почнат да си дояждат малко повече и по разнообразно;
Вторият - около 1 милион ще си купят нови плазми, хладилници, климатици и лаптопи;
Третият - около 200 хиляди ще увеличат спестяванията си.
-
Резултатът:
Понеже нямаме свободна икономика и конкуренция, а картели, то цените на хранителните стоки ще скочат;
Понеже не произвеждаме нито плазми, нито хладилници, нито климатици, нито лаптопи, то освободената валута ще изтече към Китай;
Понеже тези 200 хиляди и без това не могат да си похарчат парите, то ще направят нови депозити и ще почнат да ревът, че им облагат лихвите.
---
Всяка монета има две страни Гиризмата
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Brightman
Brightman
24 Окт 2012 12:09
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
ей го на - Гриша Ганчев направи някакъв завод за сглобяване на някакви мижави* китайски коли и започнаха да му се случват случки.

Не е заради автомобилите и електромобилите, а заради захарта. И не му дойде отвън, а от вътре.
Роки Балбоа
24 Окт 2012 12:10
Мнения: 880
От: Bulgaria
Дано си прав...
Кокарачо
24 Окт 2012 12:16
Мнения: 178
От: Bulgaria
Третият - около 200 хиляди ще увеличат спестяванията си.
-
Понеже тези 200 хиляди и без това не могат да си похарчат парите, то ще направят нови депозити и ще почнат да ревът, че им облагат лихвите.

Интересно, а какво би станало ако гаранцията по влоговете вместо да я увеличават (както направиха), я намалят драстично? Примерно до 10 хил. лв. И то не само в една банка. Дали тогава, под страх, че могат да бъдат загубени, парите ще излязат от банките и ще бъдат употребени по предназначение? И ако това стане, тогава с освободените от борда пари (които се чудим как да вложим), при нужда, ще могат да се рекапитализират банките (но до едно значително по-ниско ниво).
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Кокарачо
Brightman
24 Окт 2012 12:22
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Повечето фирми,получили държавна помощ за "Водородна енергетика" и акумулатори (В УС над 20 милярда) предлагат виcша мода,или само диплянки,или са пред фалит.

Напълно обяснимо, като се има предвид, че това са и големи производители на автомобили, свързани и с петролната индустрия. Те нямат никакъв интерес да правят конкуренция на автомобилите, които произвеждат и да загробват предните си инвестиции.
-
Ако преди дестина години производството на електромобили в САЩ е било фактически забранено, то е защото корпорациите установяват, че електромобилите са прекалено здрави и икономични, а те печелят най-вече от резервни части и гориво-смазочни материали.
-
Но пак повтарям - там това са големи производители и на автомобили.
-
При нас този проблем отсъства. Нашият проблем е, че до сега не произвеждаме нищо конкурентноспособно с което да заемем ниша на световният пазар.
Brightman
24 Окт 2012 12:25
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
а какво би станало ако гаранцията по влоговете вместо да я увеличават (както направиха), я намалят драстично?

Нещо съвсем просто и елементарно - влоговете ще бъдат нацепени на повече на брой, но със суми до гарантираната. Един човек (или фирма) може да притежава неограничен брой влогове.
Добави мнение   Мнения:53 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща