Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Българският валутен борд има хищен нрав
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:53 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
Кокарачо
24 Окт 2012 12:38
Мнения: 178
От: Bulgaria
Ами значи гаранцията трябва да е още по-ниска и да е общо за всички влогове. Така, ако не друго (дори и да останат в банките), парите ще се разпределят в повече банки и ще бъде разбит олигопола. Съответно ще живне банковата конкуренция.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Кокарачо
Бай Илия
24 Окт 2012 12:40
Мнения: 2,234
От: Bulgaria
Само набързо да уточня:

Съгласно текста на чл. 8, ал.2 от Закона за БНБ, БНБ образува фонд "Резервен" чрез отчисления (25 на сто) от годишното превишение на приходите над разходите. Средствата от фонда се използват за покриване на загуби на банката.
Това е за резерва на БНБ. В чл. 38, ал. 5 от посочения закон се споменава и за брутен международен валутен резерв на БНБ и се определя на сумата на кои банкови активи тряба да се равнява.
Сега за фискалния резерв, защото това е различно понятие от споменатите термини по горе.
Според проф. Христина Вучева това понятие не е законово определено и всъщност става дума за бюджетно салдо - излишък - превишение на законово определените приходи над законово разписаните разходи (чл. 3, ал. 2 от ЗУДБ). Според нея от този бюджетен излишък би трябвало да се формира резерв за непредвидени разходи, но на практика се е получило нещо съвсем друго: чрез промени в ЗУДБ (чл. 35, ал. 2) се увеличават правомощията на министрите за сметка на нар. представители да харчат бюджетни пари и по този начин се дава възможност на министрите да коригират бюджетните кредити за сметка на излишъците. Всъщност излишъкът трябва да се проявява след като се изпълни закона за държавния бюджет т. е. закона за приходите и разходите и в края на годината се тегли чертата и се установи салдото. А така се харчи предварително (кредит един вид) и после се покрива с излишъка в края на годината. Ако има такъв.
Отплеснах се малко, но накратко казано говорим за две различни понятия. И кате се каже или напише, че министрите са харчили резерва, да се знае, че не става дума за резерва на БНБ, а за бюджетно салдо - излишък по смисъла на ЗУДБ.

Роки Балбоа
24 Окт 2012 12:43
Мнения: 880
От: Bulgaria
Бай Илия,
не си прочел форума - вече двама души преди теб ги уточниха разликите между двата резерва...
Бай Илия
24 Окт 2012 13:23
Мнения: 2,234
От: Bulgaria
Да, да, прав си, единият беше професор Дървингов, другият май че, Манрико.
Е, престарах се.
проф. дървингов
24 Окт 2012 13:40
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Бачо, хубаво си го написал, ясно, белким разберат амбразурчиците;
...готви се още един път да го пишеш - застъпва втората смяна...
Yankov
24 Окт 2012 15:05
Мнения: 3,370
От: Bulgaria
Пропуснах, че зарядните станции са независими от електропреносната мрежа и са на соларна и вятърна енергия, което автоматично предполага да развием и производство на слънчеви и вятърни системи, вместо да ги внасяме.


Да си дойдем на думата...Краставицата съдържа ...89% вода.
Brightman
24 Окт 2012 16:01
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Yankov,
ако краставицата е, че е по-добре да произвеждаме и изнасяме, отколкото да не произвеждаме и внасяме, то да, тази краставица е важна.
-
Въпреки, че видно нещо си се объркал.
Rakita
24 Окт 2012 16:31
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Под надзора на МВФ и СБ, в България се провежда типична болшевишка политика: "Защо да подобряваме живота на мужиците, след като те и при царя живееха зле?"
Шако
24 Окт 2012 18:07
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Например програма "Конкурентноспособност".

Човече, не си губи времето с европейски пари.
Точно за тая програма яза загубих два дена и половина да им проучвам документацията и дали пък не може да се ползва наистина.
Вятър и облаци. пълн а лъжа и измама.
Чиновниците в Брюксел са имали някакакви идеи за нещо си, без и капка представа да имат от реалния бизнес.
седнали и засилили няколко милиарда и кво?
По тая програма телевизионери от комсомолска ДКМС лесно забърсаха по два милиона суха пара да правят Биг Брадър и Море от Либоф и подобни.
Два милиона за "повишаване на конкурентността" за Маги Халваджиян да си купи там камери и пр.
Нема лошо.
На мен например ми трябват едни 100 000 евро да си купя техника и софтуер (европейски) и тръгна да завладявам девствении арабски страни в борба с китайчетата. Прекършвам им вратлетата на китайчета и пакистанчета на арабския тепих на мига щот съм на светлинни години напред от тях.
100 000 евра - нема проблем по принцип за нашата фамилия. Залагаме половината от наличните земи и апартаменти и ги имаме. Дори само 50 000 ще ни оправят, защото другите са просто налични по сметка.
И сега внимавай - тия хубостници ме карат да лъжа за някви високи уникални технологии, патентни удотоверения и регистрации и прочие простотии.
Това е европейската програма "Конкуретноспособност".
Аз такива игри не играя. Пичове не се лъжете и не си продавайте душите на тия фалирали европейски мизерници.Гладиатор
24 Окт 2012 18:51
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
се множат доказателствата, че приватизацията на подземните ни богатства е била заграбване.
Добрютру... Едно от най-богатите златни находища в Европа -- Челопеч, с което може се изплати дълга ни няколко пъти е харизано за концесия. Според договора, за държвата остава 0.075% а за "канадския"концесионер 99,925 %. Няма грешка -- на 100 кила изкарано злато за държавата остава 75 грама а за навънка отива 99 кг 925 грама.
Как после да няма Народен съд и подписалите тая кражба да не се обесят публично с главата надолу.
И такова не е само с тази концесия. Повечето златни и всякакви други са в тоя дух -- пладнешки обир. Възниква простия и нормален въпрос -- защо не вложим пари в добива на това злато или в което и да е подземно богатство и да си ги вадим ние обществото и според обществен договор да ги разпределяме -- нали това е държавата, това е една от възловите и цели -- разпределяне благата между народа. А ако временно нямаме възможност, да си седи там в земята --- има ли по сигурна банка от земните недра.
Истината е тази че глобалния елит се сдушва с местните малки елитчета и заедно крадат народите. Разни ми ти масони, клубове, ордени и вся останлая сволач, както и чрез други начини, формират от най- суетната част на политиците подходящ "елит", чрез който да се крадат благата на народите.
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гладиатор
внимателният
24 Окт 2012 19:05
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Беше интересно да прочета фактите, представени от г- н Събев. От своя страна, като икономист, ще му върна жеста и ще предложа решението- целеви държавни инвестиции в МСП за справяне с младежката безработица. Може да види подробности в бележките ми от 22 октомври.
Zritel69
27 Юни 2014 13:54
Мнения: 66
От: Bulgaria
Колко невярна и дори вредна статия
Добави мнение   Мнения:53 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3