Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Икономика на един небостъргач
Добави мнение   Мнения:19 1
внимателният
07 Ное 2012 20:14
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
"В клуба на неботърсачите

Собствениците на "Форт Нокс" далеч не са единствените предприемачи, които са заровили глави в облаците над България. Кризата обаче приземи ентусиазма на повечето от тях. Отложено например е строителството на съвместния проект на германската компания ECE и братя Домусчиеви за 180-метрова кула върху терена на бившия завод "Балканкар Средец". В мъгла остава бъдещето и на проекта на братята Стефан и Красимир Джанкови за строителството на два небостъргача в квартал "Сердика". Неясна е съдбата и на стометровата кула "Ропотамо плаза" в близката до центъра част на бул. "Цариградско шосе", както и на 110-метрова офис сграда зад централна гара, която трябваше да изгради испанската компания "Риофиса".

В клуба на небостъргачите обаче има и съвсем нови попълнения, които не се отказват от проектите си. Броени месеци преди началото на строителството на Fort Capital мениджърите на дружеството "Арко тауърс" АДСИЦ платиха рекордната до момента строителна такса от 3.514 млн. лв., за да получат разрешително за изграждането на комплекс, включващ две 124-метрови кули. Проектът е в столичния квартал "Банишора" върху терен от 48 дка. Според неофициална информация предвидената инвестиция за изграждането му е над 250 млн. евро, като се очаква строителството да отнеме четири години. Към момента обаче не е ясно кога точно ще започне изграждането му."
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: внимателният
внимателният
07 Ное 2012 20:28
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Мисля, че "Форт Нокс" скоро ще построи небостъргача си. Компанията е много мощна и с много завършени проекти, включително и в България Натисни тук. "Капитал Форт" ще бъде продаден /нает в по- голямата си част, дори само от сегашните клиенти на "Форт Нокс", които биха пожелали и малък офис или втори имот в София. "Малък", от гледна точка на руснаци, разбира се
По- скептичен съм за "Милениум"- а. НИКМИ е далеч от мащаба на "Форт Нокс", а и глътна много вода покрай кризата. Но може пък вече да са продали проекта?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: внимателният
Damage_case
07 Ное 2012 21:21
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
Най-високата сграда в Европа вече е откритият преди седмица "Меркюри сити тауър" в Москва. А София е идеална за всякакви експерименти- от това по-отблъскащо и гадно място няма как да стане.
Apolitichen
07 Ное 2012 22:26
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
поставят въпроса доколко таксата за една техническа услуга в крайна сметка не се изражда в нещо като данък, още повече че инвеститорите сами се наемат да изграждат входовете към обектите и не получават допълнителни услуги от общината.
Срещу тая такса общината ще им "пусне" метро , градси транспорт, инфраструктура (съседните улици) за паркиране и най-вече "твърдо" ще хвърли гражданите си в задръствания.
Кокарачо
07 Ное 2012 23:26
Мнения: 178
От: Bulgaria
Срещу тая такса общината ще им "пусне" метро, ...

Едва ли ТОЧНО срещу тази такса общината ще пусне каквото и да е. Идеята на таксите е те да бъдат разходноориентирани. Което значи да покриват само действителните разходи по точно специфичната услуга. Ако не е така, таксите се превръщат в скрит данък (нарича се квазиданъчно облагане), а с това се затруднява определянето на действителното данъчно облагане. Така квазиданъчното облагане крие от гражданите действителния размер на данъците. Което най-малкото не е честно. Редно е таксите да са си такси (да са разходноориентирани), а данъците - данъци. То даже има и закон в този дух, но незнайно защо (ха-ха) той не се спазва. И е крайно време да се намери някой да започне да съди и общини и държава за нарушаването му. Все пак - закон е, не е пожелание. А ако на общините парите не им стигат да вдигнат данъците (ако им стиска).
Паисий
08 Ное 2012 08:44
Мнения: 3,940
От: Bulgaria
Кокарачо, хайде сега да погледнем такса паркинг в синя зона! До колко е необходимо таксата да е 2 лева на час при вложените в момента инвестиции? Както виждаш квазиданъците са широко практикувани в столицата, а скоро и във всички големи градове!
Mrx++
08 Ное 2012 08:58
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
А къде е на проекта-снимката наклонената кула (не в Пиза), която вече 20 години стои там.
Инак аз от Форт Нокс си купих гаража.
atlantis
08 Ное 2012 09:04
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Идеята в София да се строят "небостъргачи", може да се нарече идиотска, кретенска, инфантилна, дебилна и още и още и още .... Каквито епитети да се добавят от този род, ще са си на маястото. Колко висока трябва да бъде една сграда в София, че да може за изглежда "колосална" на фона на Витоша. Просто няма да бъде построена такава никъде по света. Идеята да се строят такива сгради е да има акцент в градове с равнинни терени, където ако си роден там и никога не го напуснеш, няма как да добиеш представа, какво е това височина. Дори в Ню Йорк тези сгради се намират на остров извън града. Останалият град е м/у пет и осем етажа. Париж също. Рим също. Да не изреждам повече красивите градове и столици, който избягват да се загрозяват от такъв тип чудовища. В Англия може да си строят на воля такива тъпни. Те планина и за цяр нямат. Но София е град, който се застроява без никаква логика и колкото повече се строи, толкова повече добива сиромашки вид. Спомням си на едно обсъждане на закона за строителство в София по времето на Борисов- с извинение- неговите застъпници на въпроса - Кък виждат озеленяването на София при това застрояване? Те ни отговориха, че ще има алтернативно озеленяване. На нашето очудване, какво имат предвид под "алтернативно", да не би сандъчетата по балконите? Отговорът беше - ми да. В момента поради кризата града е притегателен център, като място, където би могло да си намериш работа. Но при развитие на една нормална икономика много хора биха го напуснали веднага. Една голяма част от младите софиянци го напускат през терминал 2 завинаги. Сега една огромна част от новопостроените жилища и офиси пустеят. На този фон да резрешаваш каквото и да било ново строителство в града си е престъпление, а за "небостъргачи" съм споменала по-горе. Колкото и високо сграда да се построи в София, тя, ще си остане джудже в сравнение с Витоша и поради това е напълно безмислена. Няма красив град по-висок от осем етажа.
Balozi
08 Ное 2012 10:40
Мнения: 1,754
От: Bulgaria
Atlantis,
Братя Стругацки
08 Ное 2012 13:04
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Atlantis,
timbuktu
08 Ное 2012 13:30
Мнения: 3,986
От: Greece
Но при развитие на една нормална икономика много хора биха го напуснали веднага.

Т.е що е такава икономика? По цял свят тенденцията е да се концентрират хората в мегаполиси. Небостьргачите сьс сигурност не могат да станат по високи от Витоша и не вярвам това да е целта на занятието. Просто в големите градове земята е много скьпа.
Rakita
08 Ное 2012 14:02
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
На фона на пустеещите офиси основното притеснение е, че проектите икономически няма да издържат и ще се превърнат в поредните празни бизнес сгради.
Което означава, че има много пари за препиране в България.
Jovanni
08 Ное 2012 15:59
Мнения: 24
От: Italy
Най-високата сграда в Европа в момента е британският небостъргач Shard. Той е на 87 етажа и висок 310 метра. Площта е 56 000 кв.м. Инвестицията от 2.35 млрд. долара е на Националната банка на Катар. След няколко месеца обаче Shard ще отстъпи първенството на поредния небостъргач в Москва. 5 от десетте най-високи сгради в Европа са в руската столица.


За омаяните от СъвеЦко рядко щастие, да дадем ясна, точна и конкретна отправка за АМЕРИКАНСКИТЕ строители на скайскрепъри в радная Масква, за да не се получи ситуацията със Зи́мний дворе́ц, построен от "руснака" Francesco Bartolomeo Rastrelli, ***

Frank Williams graduated from the University of California at Berkeley and received a Master's degree from Harvard. He taught Architecture Design for four years at Columbia University before opening his architectural firm.

Currently, the firm has under construction MERCURY CITY TOWER, a 70-story office tower in Moscow, Russia.


Аман от кретени.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
atlantis
08 Ное 2012 18:35
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Мегаполиси има там, където има много население и малко територия която да изхранва населението. У нас територия бол, но население ... тцъ. И напълно вярно е, че целта не е да се конкурират с Витоша. Тук се наблюдава най-обикновенна парвенющина. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Пак, ще се повторя, няма никаква логика при застрояването на София. Няма никакво виждане как, ще изглежда в бъдеще и това нейно бъдеще дали кореспондира с възможностите и, като град и след това като столица. Всичко се прави на парче и юрболешката. Най-елементарната логика сочи, че нямаме никаква нужда от "небостъргачи". Всичко е за задоволяване на нечие его. А това, кой е построил нещо някъде е предмет на по различен разговор. Няма нещо построено в света, което да е от значение и в него да няма пръст поне един италианец. Арабите са пленявали италиански кораби за да си набавят безплатно италиански строители. Най-красивине образци на мюсолманската строителна култура са проектирани и построени от италианци. Тадж Махал е постороена от италианци, о не ми се изрежда, защото това, ще е един огромен списък. Това е свотовно известен феномен и да се радваме, че имаме бегли престави за него е излишно.
timbuktu
08 Ное 2012 18:45
Мнения: 3,986
От: Greece
Няма нещо построено в света, което да е от значение и в него да няма пръст поне един италианец.

Всеки луд с номера си. Оди се джавкай с оня по горе дето доказваше че руснаците не могат да построят и кьща. Господи ... и вересийте...
редник
08 Ное 2012 20:37
Мнения: 9,547
От: Bulgaria

atlantis
-
Djaba
08 Ное 2012 23:56
Мнения: 1
От: Andorra
atlantis, даже не знам какви 5-8 етажа те гонат.Направо пак да почнат пещери да прават, ще е много ФЕЦКО.
atlantis
09 Ное 2012 07:34
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Незнаеш? Ами разходи се по центъра на Париж, Рим, Амстердам, Лондон, Берлин, Виена, Будапеща ..... Да изреждам ли още?
_1812
09 Ное 2012 18:24
Мнения: 1
От: Bulgaria
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
Добави мнение   Мнения:19 1