Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Битката за патриаршеския трон осветли лобитата в църквата
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:45 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
Grund40
14 Ное 2012 08:25
Мнения: 1,510
От: Bulgaria
Прави чест на изпълнителната власт,че не се намесва в църковните скандали за разлика от правосъдните.
Видимо правителството е дистанцирано, дано няма и подмолна намеса.
Няма да е зле държавата да озапти икономическите интереси кък имотите на църквата на войнстващите групировки,чрез репресивните си инструменти,които е правителството е показало, че добре може да използва.
Натисни тук
гого2012
14 Ное 2012 08:33
Мнения: 3,185
От: Bulgaria
Ако за мнозинство се счита броят на всички владици - не е ли възможно Григорий да е осъзнал грешката, че е обявил за намстник Кирил в противоречие на Устава, и затова да се оттегля от протокола? Това автоматически изисква нов избор. всъчщнот - въпросът е юридически, няма какво да се дърлят политици и които и да са. А щом има изисквания за Патриарх, те не би ли трябвало да са и за Наместника? наистина - при таенвот - няма как да се гласува по телефон или интернет... Миаля че въпросът се преекспонира. Просто - има неуспешен избор, да си го правят наново и това е. Ами на Кирил може да не му се разделя с Линкълна - той си остава във варна например...
Fanagorian
14 Ное 2012 09:22
Мнения: 15
От: Bulgaria
Според доклад на фондация "Покров Богородичен" стойността на църковните имоти е 8,6 млрд. лв., като се очакват постъпления и от еврофондовете.

Виж тук

"БПЦ представлява миниикономика, която се управлява неефективно. Никой в България не знае какво влиза и какво излиза от тази черна кутия", каза директорът на фондацията Пламен Сивов. "Нашата църква може би е в списъка на поместните православни църкви, които никога не правят годишен отчет за направените разходи и получените приходи", добави Сивов.

Митрополитите толкова отдавна са милионери, че вече чак се учудват как някой може да ги пита за разни Линкълни и ролекси. Те са над тия неща.
zzz07
14 Ное 2012 09:39
Мнения: 5,983
От: Luxembourg
Тъжно и грозно беше през последните десетилетия, и не само, но нататък ще е ужасно и долно... Православието е пълно с проблеми, трупани от столетия, и няма намерение да ги реши. Допълнително парите и имотите, влиянието на руснаците и т.н. ще съсипят БПЦ. Колкото до политиците те са дребни и нищожни и нямат дума или поне достатъчна тежест.
Musashi
14 Ное 2012 09:39
Мнения: 198
От: Bulgaria
А защо е нужно за патриарх да се избира между двамата най-големи търгаши в БПЦ? Може би това е поредната игричка на ДС - разиграва се напрегната обществена борба между двете им мекерета, за да се избегне въпроса защо изобщо трябва да избираме един от тях.
The Bulgarian Lion
14 Ное 2012 09:42
Мнения: 13,869
От: Antarctica
Чичо Фичо
14 Ноември 2012 03:56

На нас православните пък ни харесва отношението на Отец Николай към папата.
А ти на чия страна беше Чичо Фичо, шиптърите и другите ислямски терористи, като гориха православни църкви в Босна и Косово, A? Bсички знаем не сме забравили.
Намерил се, кой да се изказва за БПЦ и кой какъв бил.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: The Bulgarian Lion
The Bulgarian Lion
14 Ное 2012 09:45
Мнения: 13,869
От: Antarctica
Mитрополит Николай - Патриарх !
Black Swans
14 Ное 2012 10:01
Мнения: 1,901
От: 0
Фичо

--
По статията - никакви лобита не са осветлени. Тепърва ще излизат ключови играчи.
Garabed
14 Ное 2012 11:00
Мнения: 565
От: Bulgaria
Ееее питахме вече - избърза Агоп - ключаря до арменското кафене къде е наистина ключа. Той се подсмихна и каза - бе кьорави и глухи ли сте - кой пя заупокойно на Максим - Вселенския патриарх - а руснаците от кого бяха представени - от владиката на Ташкент хе хе.
НЕРВЕН
14 Ное 2012 11:42
Мнения: 4,269
От: Bulgaria
The Bulgarian Lion
Изгледай това и си представи участниците с бръснати глави,черни дрехи и очила..
Натисни тук
Devil
14 Ное 2012 11:42
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
В церкви смрад и полумрак,
Дьяки курят ладан.
Нет! И в церкви все не так,
Все не так, как надо
ТиМуГоворишТоТиПриказва
14 Ное 2012 13:09
Мнения: 261
От: Argentina
Млад е за патрика дядото пловидвски. Нека оставим божите дела на божите хора.
Grund40
14 Ное 2012 13:18
Мнения: 1,510
От: Bulgaria
"Изборът на патриарх си е работа на църквата" каза на пресконференция Бойко Борисов и още"Днес съм извикал Велинов на дирекцията за вероизповедания и категорично съм му казал, че една дума, свързана с избора на патриарх на България, ще му коства позицията."
Обаче Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ вече лобира за странния пловдивски митрополит Николай още на 10 ноември.
Държавният служител вече грубо се намеси в църковните дела и обяви,че има възможност уставът на църквата да бъде променен и възрастта да не е пречка пред Николай той да поеме и официално църквата.
Натисни тук
Поп Кръстю
14 Ное 2012 13:30
Мнения: 155
От: Bulgaria
Много ми хареса наивната, но абсолютно вярна грешка на автора, че Борислав Цеков е автор на Закона за БПЦ, който всъщост беше маскиран като Закон за вероизповеданията, т.е. - за всички вероизповедания в страната. Това е истината. Така си го възприемат хората. Максим го спаси БСП, а после царят с въпросния закон и бруталното насилие на полицията, в една неизбежна конкуренция на поредните власти, кой да язди църквата. Десните реформатори и те по инерцията на политическата реформа решиха да я овладеят през задния вход, но бяха избрали един твърде непрактичен път. Вместо да си накупят владици от официалния синод те само ги уплашиха до смърт. През това време владиците - разглезени отрочета на държавата се налапаха с подаръци и сега палавниците, се бият кой да вземе играчките на патриарха. Възниква наивен въпрос - някой усеща ли в цялата тази тупурдия присъствието на Бог и Христос? Какъв е този масов интерес към властта в църквата, при положение,че никой не стъпва в нея?
67AF
14 Ное 2012 15:20
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
На нас православните пък ни харесва отношението на Отец Николай към папата.

Лъве, не така с голямата баданарка! Аз съм православна и НИКАК НЕ МИ ХАРЕСВА отношението на Пловдивския митрополит нито към папата, нито към автомобилната и часовникарската промишлености, нито към иконописта, нито към охранителните организации, нито към произвоството на "архонти" и "орденоносци", нито към придържането към буквата на устава при съвършенно пренебрегване на духа му, нито гръмогласните му медийни изяви колко бил смирен и мълчалив, нито отмятането от гласуване, абе изобщо не харесвам този непочтен човек!
tent
14 Ное 2012 15:51
Мнения: 1,145
От: Hungary
Авторката да ме извини, но така и не е посочила лобитата в БПЦ. Защото те са съвсем други . И спрямо тях Устава на БПЦ , и позоваването му при анализ на процесите, е само опорна точка за лаици в тази област. Устава е само формална стартова позоция в интригите. Играта е друга.
Брат Карамазов
14 Ное 2012 16:51
Мнения: 140
От: Bulgaria
Църквата разполага с много имоти. Това е прчината за т.н. алтертативен синод и сегашното разцепление. Имах нещастието да познавам въздигнатият от Николай архонт Петър Манджуков. Той е приет за член на БКП 18 годишн. Първото му партийно поръчение бе да следи кой от съучениците и състудентите му посещават църковни служби.
бонго-бонго
14 Ное 2012 17:21
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Бонго,
В устава също е така - Чл. 38. (1) Българският патриарх е и Софийски митрополит. Респ. изборът на наместник на патриарха е и избор на наместник на Софийския митрополит. Гавриил посочва в особеното си мнение, че избирането на две различни лица на двата поста на 6 ноември (се прави с цел да) компрометира и бъдещия избор на патриарх (например с номинирането на делегатите на събора от Софийската митрополия, които са двойно повече от тези от другите митрополии), а това е в интерес на Николай - той иска да се протака изборът. Но уставът ясно казва - 4 месеца, март 2013 г. Николай навършва 50 г. през май 2019 г. А църковен събор за промяна на устава, обясни Кирил, се свиква само от патриарха или от упълномощен от него наместник, какъвто явно няма. Т.е. няма начин Николай да се кандидатира уставно на предстоящия избор.

Не харесвам Николай заради идиотщините му с католиците и глупостта му за трагедията на Охридското езеро. Явно е мракобес, а сега виждаме, че е и твърде напорист, невъздържан, правен нихилист, че лъже и явно е склонен към манипулиране и изнудване на колегите си. Досиетата тук явно нямат роля - другите двама без досиета не са с Николай, а самият той няма досие, защото е твърде млад, на 20 г. в 1989 г. Баща му обаче е офицер от ДС.

А сините (изглежда и Борисов) агитират за Николай, въпреки, че не е избираем, и пак наливат вода в мелничката на Инокентий, който самият едва ли знае.



И същевременно виж
Чл. 93. Овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила.

И понеже патриархът е и Софийски митрополит, вижда се, че в устава има разминаване в сроковете за избиране на Софийски митополит и патриарх.


Йори
14 Ное 2012 17:24
Мнения: 2,656
От: Bulgaria
Лобитата в синода са ясни.
А как са разделени силите при архонтите?
Манджуков е за Николай, Сл.Бинев - против, като Галактионова семка, а другите?
бонго-бонго
14 Ное 2012 17:32
Мнения: 26,313
От: Swaziland
НИКАК НЕ МИ ХАРЕСВА отношението на Пловдивския митрополит нито към папата,

И на мен не ми харесва, макар и аз да съм православен. Католическата църква е инославна и в схизма с православието, но приравняването и към еретическа е доста горделиво.
Иначе видими са нехристиянските мотиви на мнозина, които предпочитат един или друг владика да стане патриарх.
Все пак, недейте очаква много от новия Патриарх, неговите правомощия са силно ограничени.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
Добави мнение   Мнения:45 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща