Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Битката за патриаршеския трон осветли лобитата в църквата
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:45 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
Deqerven
14 Ное 2012 18:11
Мнения: 2,161
От: Bulgaria
Все пак, недейте очаква много от новия Патриарх, неговите правомощия са силно ограничени.
Да бе ограничени. На крива ракета...Какво значи ограничени. Може да се изправи и да каже каквото си иска, срещу когото си иска. Пожизнен,независим,богат...Е кое му е ограничено? Революция може да вдигне.Топки само да има. Същите глупости и за президента- правомощия нямал.Топки ли казах, грешка- пи$ки си нямат цялата пасмина, дето се прави, че ни управлява 23 г.
бонго-бонго
14 Ное 2012 19:59
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Може да се изправи и да каже каквото си иска, срещу когото си иска. Пожизнен,независим,богат...Е кое му е ограничено?


Дали? Патриархът по Устава на БПЦ е пръв между равни.
Натисни тук

Чл. 5. Българската православна църква – Българска Патриаршия се управлява от Свети Синод, а всяка епархия – от своя архиерей, който носи титлата митрополит.

Чл. 6. (1) Върховен ръководен орган на Българската православна църква – Българска Патриаршия е Светият Синод, който се състои от Българския патриарх и епархийските митрополити.
...
Чл. 8. Законодателната власт в Българската православна църква – Българска Патриаршия се упражнява от Църковния събор, който се състои от архиереите и от избрани по реда на този Устав клирици и миряни.

Чл. 9. Върховната съдебна и управленска власт на Българската православна църква – Българска Патриаршия се упражнява от Светия Синод.


Чл. 5ти е особено красноречив. Ръководството на Църквата е колективно, а на нейните поделения - еднолично. Един митрополит има далеч повече власт в митрополията си, отолкото патриархът в митрополията си. в Българската Православна Църква.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: бонго-бонго
Black Swans
14 Ное 2012 21:01
Мнения: 1,901
От: 0
Чл. 5ти е особено красноречив. Ръководството на Църквата е колективно, а на нейните поделения - еднолично. Един митрополит има далеч повече власт в митрополията си, отолкото патриархът в митрополията си.




??? Що за тълкуване?
Иначе текста е повече от ясен - властта на Патриарха, в качеството му на Софийски митрополит, е еднаква с тази на който и да е митрополит в епархията му.
бонго-бонго
15 Ное 2012 01:27
Мнения: 26,313
От: Swaziland
??? Що за тълкуване?
Иначе текста е повече от ясен - властта на Патриарха, в качеството му на Софийски митрополит, е еднаква с тази на който и да е митрополит в епархията му.


Но тази власт на Патриарха в качеството му Софийски митрополит се простира само в пределите на епархията му. Просто съм направил механична грешка - поправена.
Да повторя - митрополиите (вкл. Софийската) се управляват еднолично от владиците им, докато цялата Българска Православна Църква - колективно от Св. Синод. както казах - "пръв между равни".
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: бонго-бонго
Добави мнение   Мнения:45 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3