Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Учебниците по история все още са продукт на идеологии
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:138 Предишна Страница 2 от 7 1 2 3 4 Следваща »
щурчо
08 Май 2013 21:23
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
славянската мая на българите (въпрос от преди 1000 години)Туй нещо е измислено чак през 17в. от хърватски и австрийски историци. Маята на българите си е тук още отпреди 5000 години, както показват съвременните археологически, лингвистични и генетични изследвания. С което се доказва всичко написано приди 160 години от великият български енциклопедист и историк Георги Раковски.
suhar
08 Май 2013 21:26
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
Баща ми казваше: "не им вярвай на глупостите. България воюваше заради териториите - Македония и Беломорието. Който ги обещаваше, към него се присъединяваше". Впрочем, на присъединяването им се е гледало като на продължение на делото на Левски и Ботев за освобождението на България.
Данил
08 Май 2013 21:27
Мнения: 5,850
От: Poland
Е, затова ще натискат България да си поеме вината за беломорските евреи. Защото никъде по света не обичат и не уважават политическата проституция.
Данил
08 Май 2013 21:31
Мнения: 5,850
От: Poland
Щурчо, я кажи нещо на тракийски/старобългарски/ език. Например , " Аз съм тракийче, обичам свойте планини зелени. Тракиец да се наричам, първа радост е за мене".
бонго-бонго
08 Май 2013 21:31
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Много ясно, че още през септември 1923г. съветските агенти Димитров и Коларов правят първи опит за гражданска война, прелюдия към комунистическата революцията в Германия, Европа и целия свят.

Това не е "съпротивата"
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
щурчо
08 Май 2013 21:39
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Тракиец да се наричам, първа радост е за мене".


Ами на иврит не щеш ли? Или тепърва ще го тананикате?
ЗИП
08 Май 2013 21:48
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Истинска феерия по улиците на Москва. Абцолютна блокада за генералната репетиция.

Навсякъде танкове и самолети. The green is colour. Все едно е някъква компютърна игра.....

Натисни тук
Натисни тук

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: ЗИП
Данил
08 Май 2013 21:55
Мнения: 5,850
От: Poland
Представям си какво е било в Москва. Тук, в северната столица, чаках 2 часа на Пискаревка за да се изтеглят военните машини от тренировъчните центрове.
Drug
08 Май 2013 22:00
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Аааа, и у нас май щеше нещо да има цели 100 човека и 3 хеликоптера... парад ама на какво?!
щурчо
08 Май 2013 22:10
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Ето едно кратко списъче с "учени", дето си позволяват да списват историята на България след 1944г.:

Конкретни надзорници и ръководители на историята стават Туше Влахов и Тодор Павлов. При прегледа на документи и архиви, прави впечатление появата на специфични еврейски имена в българската историческа наука след 1944 г. като - Рубен Аврамов Леви, Леон Соломонов Асланов, Ели Хаим Ешкенази, Жак Натан Примо, Берта Якова Калаора, Давид Буко Коен, Исак Самуилов, Ана фаденхехт, Давид Беневенисти, Давид Соломон Елазар, Клара
Йосиф Пинкас, Самуел франсес, Димитрина Митова Джонова, Ашер Ханакел, Домна Кристин, фидел Барух, Роберт Меламед, Ребека Клейтман, Жак Рафаел Ескенази и др., всички яростни активисти и идеолози на БКП! Тези "български историци" пишеха и фалшифицираха нашата история и затова тя беше не само осакатена, но и опорочена! Механизмите по които ставаше това в общи линии са обобщени в книгата на Стефан Чурешки . Авторът се спира и върху някои конкретни нови гимназиални учебници (за IX, Х и XI клас), като анализира и критикува техните автори, които продължават да се носят по инерцията и шаблоните, очертани по заповед от Москва и кой знае от къде другаде, от комунистите - "историци" с чуждоземни имена!
Леля Фичка
08 Май 2013 22:11
Мнения: 149
От: Bulgaria
оценката за Червената армия е различна и няма еднозначен отговор на въпроса дали еосвободител или окупатор.

Когато на 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България и след 2 дни нахлува в нея, то от това освобождение или окупация следва ? Още повече, че дори няма немски войски в България, а българското правителство прави всичко възможно да избегне войната и кръвопролитията. Когато има окупационна комисия, а страната е третирана, като победена и плаща репарации чак до 1980 г. това окупация или освобождение е ?

България е победена страна във Втората световна война. Също, както и в Първата. Трябвя ли да честваме победата на другите над нас ? Загубата на национални територии в Македония и Тракия ? Плащането на репарации ? Трябва ли въоръжени терористи подкопаващи бойните способности на страната си в интерес на врага в тази война да са герои ?

Може ли Коледа да е празник и за прасетата ?
тото
08 Май 2013 22:20
Мнения: 714
От: Bulgaria
Бонго, много си прав! Събитията през септември 1923 г. не са съпротива, ами болшевишки, антибългарски метеж....
Vicomte
08 Май 2013 22:47
Мнения: 96
От: Bulgaria
До Щурчо:
Написаното от вас е обикновен фашизъм, особено с добавката за "чуждестранните имена". Очевидно вие сте "истински българин", нещо като Сидеров
suhar
08 Май 2013 22:47
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
Даниле,
териториите не са били присъединени към България, а дадени за администриране. Т.е. можело е да бъдат взети обратно от немците, заедно с живеещите там евреи. Повърхностно е да се мисли, че цар Борис и Богдан Филов са били глупави и са вземали решенията си без обмисляне.
щурчо
08 Май 2013 22:57
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Написаното от вас е обикновен фашизъм
Някъде да сте прочели от мене нещо за фашизма, създаден от Бенито Мусолини? Или елементарното образование, не ви позволява да правите разлика с национал-социализъм, ционизъм, болшевизъм...
БатВаню
08 Май 2013 22:58
Мнения: 3,463
От: France
Леля Фичка rules!
АВАКУМ
08 Май 2013 23:29
Мнения: 12,358
От: Bulgaria

генек
08 Май 2013 19:50
бонго-бонго
08 Май 2013 23:33
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Бонго, много си прав! Събитията през септември 1923 г. не са съпротива, ами болшевишки, антибългарски метеж...

Тези палчета може да си ги смучеш, докато четеш:

Поради что вий комунизи се срамите от собствената си оценка на събитията?
Ето какво решава Висшият партиен съвет на БКП през април 1923 г.:
трудещите се маси от градове и села да бъдат будни и готови и в момента, в който старите партии посегнат на властта и когато градската и селската буржоазия в борбата си за власт разразят гражданската война в страната, да продължат, разширят и водят с най-голяма решителност борбата както против градската, тъй и против селската буржоазия за завладяването на властта и за създаването на .... работническо-селско правителство.

Ето как БКП оценява 9тоюнския преврат веднага след провеждането му:
{Превратът е} замяна на една военно-полицейска диктатура - тая на селската буржоазия - с друга военно-полицейска диктатура - тая на градската буржоазия.

Едва на 14 юни генералният секретар на Коминтерна, Васил Коларов праща телеграма в която инструктира ЦК на БКП. В нея пише:
"Разтревожени сме от известието, че спъвате борбата против новото правителство. Доколкото можем да съдим от тук (от Москва) положението изисква бързи и решителни мерки даже и със Стамболийски, иначе сегашното правителство ще се укрепи и ще смаже комунистите. Обмислете сериозно положението, спомнете си тактиката на болшевиките в момента на Корниловското въстание и действайте без колебание.

Във всички учебници и справочници по история на БКП, издадени от самата БКП периодът между потушаването на юнският опит за контрапреврат от страна на БЗНС и септемврийското въстание от 1923 се нарича прелом в процеса на болшевизация на БКП. Тогава Г. Димитров нарича новото правителство за пръв път "фашистко" и се опитва да приложи на практика теориите си за "единния фронт". От всички български политически партии, само обезглавеното и реваншистки настроено БЗНС, и то не цялото, а лявата му фракция се съгласява да участва в "единния фронт" с вече болшевишката БКП, здраво тръгнала в руслото на ленинизма. особено е важно да се подчертае, че другите партии в условно левия политически сектор, Радикалната и Социалдемократическата категорично отказват да участват в планирания метеж. Че как да участват - нали те самите подкрепят, а Димо Казасов от БСДП и практически участва в 9тоюнския преврат.
===
Та болшевишки ли е метежът от септември 1923 г. - несъмнено да, щом самата БКП в продължение на повече от половин столетие го даваше като пример за успешната болшевизация на партията! Анти-български ли е - несъмнено е инспириран, финансиран, въоръжен и ръководен от Москва.

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: бонго-бонго
duende
08 Май 2013 23:38
Мнения: 69
От: Bulgaria
Просто:
1. издателствата огладняха, очакват конкурси за нови учебници от 2012 (и ги написаха тогава),
2. такива конкурси може и да няма до 2015 и
3. сега ще ни организират медийна вълна от публикации за "проблеми с учебниците".

Искра Баева водеше талантливо най-дисидентския семинар в ИФ преди 1989г. (Пражката пролет беше една от пиронните теми).
Как се оказа във висшите ешелони на БСП за мен си остава просто любопитна мистерия. Но да говори за съвременната история на България щуротии подобни по ръст на тези на Петър Петров, като ни "обосноваваше" "възродителния процес" ми идва много отгоре над прага разумното разнообразие. Май наистина й е време за пенсия.

АВАКУМ
08 Май 2013 23:54
Мнения: 12,358
От: Bulgaria"Много ясно, че още през септември 1923г. съветските агенти Димитров и Коларов правят първи опит за гражданска война, "


Абе вий луди ли сте? На 9 юни 23 г.група некадърни военни които не са имали доблестта да се самоубият заради поражението презПСВ правят преврат ,като свалят законно избраното правителство на Ал. Стамболийски като обезглавяват министър председателя и го насичат на 72 части. Те това е повода за гражданска война която не спира и днес!
Та кой от тез офицери е савеЦки агент? Да припомням ли ,че същите тези "херои" през 25 г. душаха невинни сус сиджимки в подземията на казармите? Ай сиктир!
Добави мнение   Мнения:138 Предишна Страница 2 от 7 1 2 3 4 Следваща »