Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Учебниците по история все още са продукт на идеологии
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:138 « Предишна Страница 6 от 7 4 5 6 7 Следваща
Как`Сийка
09 Май 2013 09:02
Мнения: 675
От: Bulgaria
Когато има война и жертви, няма победени и победители. Има само жертви.
Да почиват в мир всички загинали, от двете страни на фронтовата линия.
Наздраве и... Никога вече!
АВАКУМ
09 Май 2013 09:03
Мнения: 12,358
От: Bulgaria"Притеснява ме как ще мине операцията на жена ми... Нищо друго.."


Летец
товарищМаузер
09 Май 2013 09:12
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
Феерия, ама феерия. И от година на година става все по-феерично. Малце скромен принос към феерията:
1. Не е важно колко са били партизаните на 09.09.1944, а колко са били на 09.09.1945. С други думи - не бройте партизаните, а абепефекетата (АБПФК). Щото те разтаковаха фамилията на България, че и продължават.
2. Девети май е празник на руснаците, може би най-големият им празник. Ако погледнем трезво - дребният корсиканец стига много по-далеч и е много по-успешен завоевател от шашавият ефрейтор, но той не води война на унищожение, нито обяснява как руснаците трябвало да бъдат редуцирани с 70%. Най-много да беше принудил родата си Александър да подпише поредният неизгоден и унизителен мир. Затова руснаците имат основание да празнуват победата си, въпреки че воюват с един от най-близките си народи.
3. Понеже широката руска душа е общевалидно понятие, за някой от следващите юбилейни паради е време да поканят не само американци, англичани и французи, но и нас, румънците и сърбите. Съзнавам, че рубладжийско-задунайската агитка ще реагира на това с колективно рубашкопорвание, но фактът си е факт. Ние участваме и ако не се бяхме подложили на един от последните сериозни контраудари на германците, за да спасим фланга на Втори фронт, Парадът на Победата можеше да го провеждат през юли. Или дори през септември.
4. И като стана въпрос за юбилейни паради - въпрос на време е (Дай Боже на 70-годишнината, но по-вероятно на 100-годишнината) в парада да участват и войници на Бундесвера. И да покажат на цял свят, че най-накрая тази най-кървава страница от историята е затворена и са си простили едни-други.
Дорис
09 Май 2013 09:39
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Натисни тук

letec55
09 Май 2013 10:06
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
Историята не е книга... Тя трябва да се знае и да се помни. Цялата, а не удобоните половинки... А прошката е работа на Господ. И привилегия на благородните... Но мерзавците и глупаците рядко страдат от това достоинство...
Бай Илия
09 Май 2013 10:11
Мнения: 2,234
От: Bulgaria
Какво толкова го обсъждате, колеги - "победителите" си празнуват победата, "победените" си ближат раните и се усмихват през сълзи на надеждата, че най-после една кървава война е приключила, няма повече да има убити, ранени и безследно изчезнали.
Най - точно го е казала Как' Сийка - няма победители и победени, има само жертви. Как' Сийке,
Генек, товарищ Маузер,
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Бай Илия
ЗИП
09 Май 2013 10:16
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Парада беше грандиозен и брилянтен!
От сега футуризирам какво ще бъде през 2015 г. Това ще бъде нещо нереално и по мащаб и по продължителност. Колкото повече се отдалечават парадите във времето толкова по-грандиозни ще стават! Не бих се учудил ако през 2015г има 70 000 пехота, 700 единици сухопътна техника и 700 самолета.....

товарищМаузер
09 Май 2013 10:20
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
Не бих се учудил ако през 2015г има 70 000 пехота, 700 единици сухопътна техника и 700 самолета.....

Може! Тя, КНОА по принцип си пада по грандиозните паради, колко му е да избачка един в подмандатната на Поднебесната, да се радват хун-мао
letec55
09 Май 2013 10:27
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
Когато има война и жертви, няма победени и победители
Може и така да е... В чисто човешки план. Но в политически все пак има международноправна дефиниция на термините "агресия" и "агресор"... Които обикновено се тълкуват от ... победителите... Така че все пак може и да има такива... Респективно и победени...
hamer
09 Май 2013 10:39
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Натисни тук
читатель
09 Май 2013 10:45
Мнения: 9,158
От: Bulgaria
Поздрав за всички, които се радват на победата над хитлеризма!
Натисни тук
Специално за letec55 Натисни тук. Навярно си го гледал 100 пъти, но не се сещам за по-добър поздрав.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: читатель
Дорис
09 Май 2013 10:46
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Hamer,

Сега ми долетя и откъм Паметника. Полагат венци.
Baskerville
09 Май 2013 10:58
Мнения: 2,057
От: Spain
На тези които искат да си припомнят това което не се е случило с тях препоръчвам да потърсят филма на Елем Климов от 1985 "Иди и смотри".
Ако нямаше Победа през 1945 може би Денят на Европа щеше да е с друго име.Нещо в стилистиката на хилядолетния Райх.
трейлър: Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Baskerville
Michael_P
09 Май 2013 11:17
Мнения: 1,767
От: Bulgaria

За Прибалтика.
От времето на Иван Грозни се водят войни.
Генек, направо смехория! Преди Иван Грозни пък пасторална картинка! Зелени поля, диви коне и бизони (пардон зубри) препускат през прерията.
Michael_P
09 Май 2013 11:35
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
Да, Кант не само е живял в Кьонигсберг, но и се е разхождал! За това пък Михаил Иванович Калинин не се е разхождал. Лично на мен Ойлер ми е по интересен с неговите седем "Калининградски" моста (Königsberg- ски).
Michael_P
09 Май 2013 11:44
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
"Защото Сталин не играе по свирката им. Сключва договор за ненападение, взема своето /земите до линията Кързон/, продължава да наблюдава."
Това наистина е интересна хипотеза! Защото имплицитно заявява директна кръвна връзка между фамилията Джугашвили и фамилията Романови.
XYZxyz
09 Май 2013 11:48
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Според проф. Баева през първите години на демокрацията е имало политически натиск към авторите, докато в последните години няма цензура, а по-скоро автоцензура.

Политически натиск, автоцензура, ... така е при демокрацията и пазарната икономика ...
Yantar
09 Май 2013 12:01
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
България е победена страна във Втората световна война. Също, както и в Първата. Трябвя ли да честваме победата на другите над нас ? Загубата на национални територии в Македония и Тракия ? Плащането на репарации ? Трябва ли въоръжени терористи подкопаващи бойните способности на страната си в интерес на врага в тази война да са герои ?
От всички коментари мисля че този най-добре синтезира арогантното невежество на подрастващите както и на идеологично обременените. Ами нека да обясня - тогавашната нацистка Германия обявява славяните за низша раса - "тор за немската нация" и се опитва да наложи нов световен ред, в който арийците (в смисъл, всеки който е техен човек) ще са господстваща раса, славяните ще са роби, а евреите и циганите... няма да ги има. В същото време в България управлява нелегитимен (според Търн. Конституция) авторитарен немски цар и шайката му. Те правят България съюзник на нацистка Германия и обявяват война на Великобритания и САЩ (които впоследствие сриват градовете ни с бомби). Междувременно приемат расистки закони и депортират ок. 11 хил. невинни хора на сигурно изтребление в лагерите на смъртта (тези лагери не са концентрационни като в СССР или в САЩ - а именно за изтребление). Междувременно България подпомага логистично немската войска и разпродава продукцията си за нещо наречено райхмарки, които след войната имат само колекционерска стойност. Та, като се каже победата "над нас" - за кои "нас" става въпрос? Защото аз, а и бая други по никакъв начин не се идентифицираме с нацисткия режим, с тези обявили война на Англия и САЩ, с тези приемали расистки закони, с тези рязали глави по площади или избивали деца.
*
Малкото чест, която България си запазва по време на войната е именно благодарение на съпротивата - т.нар. легална (включае и личности като Пешев, митрополит Кирил и мн. др.), както и т.нар. нелегална - партизанското движение. Още по време на войната целия цивилизован свят ни е обяснявал, че тези които са начело на страната по времето на войната са престъпници и ще бъдат съдени. Англичаните пращат майор Томсън (добър поет между впрочем) при партизаните, не при царо. Но основно - България се включва във войната с армия имено на страната на антихитлериската коалиция през 44та и хиляди българи дават живота си, за да избавят света от нацизма. Така че са смешни подмятанията, че България била загубила войната, сякаш че ако нацистка Германия би спечелила щяло да бъде много хубаво (само подсказвам - не всеки щеше да бъде ариец с плантация от славяни роби да му работят - някои щяха да бъдат именно робите... стига да не са цигани или евреи). Тогава такъв 'убав Ден на Европа щеше да се празнува че ум да ти зайде.
бонго-бонго
09 Май 2013 12:44
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Ами нека да обясня - тогавашната нацистка Германия обявява славяните за низша раса - "тор за немската нация" и се опитва да наложи нов световен ред, в който арийците (в смисъл, всеки който е техен човек) ще са господстваща раса, славяните ще са роби, а евреите и циганите... няма да ги има.

Българите тогава бяхме от източния клон на арийската раса.
генек
09 Май 2013 13:11
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Майкъл,
мислех, че сериозно нещо казваш, пък това...Извинявай, ама се нарича дървена философия. Пуберско наддумване.
Но да сляза на нивото ти. Войни се водят от Иван Грозни между Русия и различни германски образувания.
Кьонигсберг и Троцки да го наречаха, и Путинград - все си е плячка на победителя. Бил е крепост на колонизаторите, отнет е.
"Своето"...Мисля, че не си чак толкова зле с мисленето и ти е ясно за какво става дума. "Линията Кързон" е от...? Ха провери. Тоест - дели комунистическа вече Русия от Полша. През 1939 година Русия си е все комунистическа, Полша още е там. И?
Ако има нещо да кажеш - смислено, на място, факт...Моля! А не като точно обратното сега...
-----------------------------------
Блогът на Генек
Добави мнение   Мнения:138 « Предишна Страница 6 от 7 4 5 6 7 Следваща