Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Европейските пари няма да стигнат до магистрала "Хемус"
Добави мнение   Мнения:11 1
риболовец 5
29 Юли 2013 19:55
Мнения: 3,280
От: Bulgaria
В-к СЕГА, можеше и по-смело. Министъра е казал още и това: "Последните три отсечки са съобразени с най-високите стандарти за опазване на животинските видове, а настилката и използваните материали също не поставят съмнение за качеството на магистралата", отбеляза Десислава Терзиева. В строителството са участвали над 10 000 души, 500 строителни машини и 660 тира. "Натрупаният опит ще ни помогне да се справим с бъдещите предизвикателства на автомагистрали "Струма" и "Хемус", каза министърът.
ЗОРКА
29 Юли 2013 20:11
Мнения: 494
От: Malta
Ама какво става бе, другари, нали знаете, асфалт не се яде?
9101
29 Юли 2013 20:44
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Значи сухопътния път до Варна е най-най-последна грижа на софиянци.
Асол
30 Юли 2013 01:03
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Зорче,
европейски пари никога няма да бъдат дадени за Хемус. Чети Европа 2020 и проекта за новия регламент, без да се отдаваш на тиквени пристрастия. Тиквата още февруари го отрязаха по този пункт. И преди да пишете, се подгответе предварително - не боли
mick
30 Юли 2013 07:41
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Е разбира се, че няма да стигнат при сегашните балонирани цени на строителните дейности. При наличието на един нормален данък имоти - нещата биха изглеждали много по-добре. Тогава даже без помощи от Европа ще можем да си поддържаме инфраструктурата. А с помощите наистина бихме могли да подобрим много по-голяма част от инфраструктурата на България. А не като сега, та ние сме спрели сами да си поддържаме активите и това вече 23 години.. и чакаме Европа да ни върши работата.

Натисни тук
dobadoba
30 Юли 2013 08:57
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
Много 'ще'-та в статията, много.
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш.

Хемус готова до 2018?
Ха дано, ама надали...
гошо
30 Юли 2013 15:18
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
В интерес на истината, пътят от София до Варна (и по-специално от Велико Търново до Шумен) не е претоварен дори сега, и единствената досада са ограниченията заради крайпътни заведения и кръстовища към близките села.

Естествено, много по-бързо и удобно се пътува по магистрала, друг е въпросът дали изграждане на магистрала там е икономически обосновано.
Пикачу
30 Юли 2013 21:30
Мнения: 8,152
От: South Africa
Столицата пък се надява, пак от програма "Транспорт", на над 1.4 милиарда лева за третия лъч на метрото.


Е, да де, Столицата няма какво да се надява, тя направо може да бъде сигурна, че парите от "Хемус" ще хлътнат в ненаситното столично Метро. Който и да дойде на власт, засмуква всички жизнени сокове на страната в търбуха на столичани. Да им приседне , дано !!!
Kamat
30 Юли 2013 21:43
Мнения: 2,365
От: Spain
Асолката още не може да се съвземе от катеренето и спъването в бастуните на Бузлуджа
Преди Кутев да ви даде указания- прочетете поне еврорегламентите и последните решения на ЕК.
То бива -бива червената връзка как гърдите ми пръска и един чугун в главата , ама ......
Ей затова хората не ви искат - сляпа вяра и кланови назначения , да не останат децата на улицата след 4 г. суша....
И тъпизми за 2020.
Асол
30 Юли 2013 22:12
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Преди Кутев да ви даде указания- прочетете поне еврорегламентите и последните решения на ЕК.


Хубаво ще е да следваш съветите си и още по-хубаво ще е, ако не коментираш теми от които нищо не разбираш. Последни решения на ЕК и последни регламенти за новия програмен период все още няма
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Асол
citarella
05 Авг 2013 01:05
Мнения: 7
От: Aruba
Асол,

Всъщност Хемус е основната част от еврокоридор 8 на българска територия - за това дори герберите се бяха сетили със закъснение през зимата. Това, че не са осигурени еврофондове, е истинско престъпление на предишните кабинети. Румъния направи невъзможното да включи всички свои пътища до Черно море в различни еврокоридори (създадени са специални отклонения).

Интересен "колатерален" фактор с отношение към м-ла Хемус е изграждането на Южен поток през 2013-15-18 г. На българска територия той ще минава от Галата до Брегово (с междинни компресорни станции в Лозен, Стражишко, и Расово, Ломско) като 60-метров коридор с 40-метров right of passage в средата, в който 40-метров участък няма да има дървета и трайни насаждения, само трева и храсти, местни видове. Това ще е една равна зелена магистрала, по-широка от асфалтовата, в която сигурно ще се заселят много диви животни и птици. В нея на дълбочина 2 м ще бъдат зарити хоризонтално една до друга, на разстояние 10 м между центровете на сеченията им, четирите тръби с диаметър 81.3 см и дебелина на листа 3.9 мм, заварени от 12-метрови секции и предназначени за налягане от 300 бара. ЮП ще пресече и м-ла Хемус, и м-ла Черно море, и много други пътища, както и много жп линии, и то много пъти. Около ЮП ще се построят стотици километри нови обслужващи пътища и ще се ремонтират стари. Ще се развият пристанищата и жп връзките в региона. Във Варна трябва да се осигури разтоварище и склад за около 400 хиляди тръбни секции, фабрика за префабрикация, многобройни кейови места за докуване на тръбополагащите и другите обслужващи кораби, съоръжения за поддръжката им, през варненските гари ще минава част от оборудването. Това ще е най-скъпото, важно и перспективно, както и най-голямото по размери, видимо от космоса, транспортно и всякакво съоръжение на българска територия. По трасето му, особено на входа и около компресорните станции, които ще са сред най-големите по рода си в света, ще се развие бъдещата българска индустрия, свързана с природния газ като енергия и суровина и с поддръжката на самия газопровод. На фона му м-ла Хемус ще изглежда като нищо и няма да е проблем да се построи. А натовареността й и сега не отстъпва на Тракия и значително превъзхожда Марица.
Добави мнение   Мнения:11 1