Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Германски политици искали да узаконят педофилията през 80-те години
Добави мнение   Мнения:2 1
Nickolas
19 Сеп 2013 12:01
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Всичко вече върви към голяма коалиция CDU/SPD. Жълтите даже не се споменават като коалиционери в последно време. Канцлерката призова официално избирателите да датат и двата си гласа на CDU.
Върви битка за мобилизиране на колебаещите се и за гласовете на негласуващите. Във всеки случай върви битка за повече депутатски места в парламента за в случая на голяма коалиция. Чудесата не са изключени, но са малко вероятни.
CarpeDiem
19 Сеп 2013 12:24
Мнения: 1,076
От: Cuba
23 Февруари 2009

Джендърни акценти

ПСЕ=ПЕС. ЛГТБ=М и Ж (като в клозетно упътване)

Снимка: 30.01.2009, "Позитано". Кристиян, Мартин, Сергей.

Фокус: Интересна е темата за ПЕС и за политиката на БСП. Ще бъдат ли включени идеите от платформата на ПЕС и у нас?

Кристиан Вигенин, БСП: Аз ръководя работната група, която започва работа по платформата на Коалиция за България. Първото ни събиране е сега, в понеделник. Да, самата ПЕС вече има платформа за евроизборите, в чието изработване ние АКТИВНО участвахме! Въпросът е дали да вземем едно към едно платформата на ПЕС, което също има някаква логика, или ще извадим някои наши акценти, които са по-лесно разбираеми, тъй като самата платформа на ПЕС е сравнително кратка, но малко тежка за четене като такъв документ.

Фокус: И няма да бъде разбрана от българския избирател?

Кристиан Вигенин: Вероятно и това. Има и специфични наши въпроси, които ще бъдат защитавани от нашите евродепутати и затова трябва да си намерят място. Затова вероятно ще се ориентираме към един допълнителен документ, който да бъде разпространяван заедно с платформата на ПЕС, в който да ги има нашите български акценти.

---

С цел осветляване на някои специфични акценти при ПЕС, привеждаме един лек за четене и разбираем от българския избирател формат: задушевен разговор между соцактивисти с Мартин Шулц, председател на групата на ПЕС в Европейския парламент:Катрин: Каква е разликата между ПСЕ и ПЕС? Едно и също ли е?

Мартин Шулц: Никаква. Чисто лингвистична.

Aлександер: Мили Мартин, мислиш ли, че аджендата както на ПЕС, така и на Парламентарната група са правилно артикулирани?

Мартин: Мисля, че аджендите са добре артикулирани.

Иън: Разбрах, че има предложение за създаване на ЛГБТ (Лесбийки, Гейове, Бисексуални и Транссексуални) група в рамките на ПЕС. Какви са твоите възгледи по този въпрос? Как според теб ние като социалисти можем да лобираме ефективно за правата на ЛГБТ в Европа, особено в новите страни членки? Може ли Европейският парламент да спомогне за уравняване на партньорските права за всички?

Мартин Шулц: Мисля, че е добра идея да имаме такъв орган в рамките на партията, който да осъществява мониторинг в страните членки на ЕС и да оказва натиск, когато е нужно! Групата на социалистите в Европейския парламент винаги се е борила срещу хомофобията и винаги е била много пряма, когато се е сблъсквала с тревожни тенденции в някои държави членки... и ще продължаваме да го правим. Вярваме в равнопоставеността и недискриминацията до мозъка на костите си.

---

Тази раздумка е водена през септември 2006 г. Речено-сторено! Още на 22 ноември същата година Президиумът на ПЕС дава статут на наблюдател на "Роза на дъгата" - ЛГБТ мрежа в ПЕС.

Вероятно в платформата за предстоящите избори ще залегне издигането на наблюдателския статут на "Розите на дъгата" до абсолютна равнопоставеност.

И най-сетне разликите между лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, мъже, жени, псета, песове и кучки ще си останат само лингвистични.


Натисни тук

Добави мнение   Мнения:2 1