Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Община и прокуратура си прехвърлят Луковия марш
Добави мнение   Мнения:17 1
emacs
11 Фев 2014 21:11
Мнения: 7,577
От: Bulgaria
Щом болшевиките и рязаните им другарчета са против нещо, струва си човек да иде да види. Може да е свястно.
Firmin
11 Фев 2014 21:18
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Е, със сигурност твоето присъствие няма да придаде свяст на това сборище. Но пък ще му придаде автентичност.
hick
11 Фев 2014 22:23
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
(2) Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.
(3) За събрания на закрито не се изисква разрешение.


Срам ме е да го кажа, но нашата конституция е възможно най-робският и унизителният документ от такъв характер. Вместо да гарантира основните граждански права и свободи, тя изрично казва за тях, че могат да се ограничават със закон, и в крайна сметка да зависят от нечие разрешение.

По този повод се питам, вярна ли е историята, че през 18-та година този мръсен фашист Луков сам-самин е удържал позицията на Кюстендил с четири оръдия и няколко овчари, които да му подават снарядите? Защото ако е истина, и този марш вземат да го забранят, двойно си заслужава да се спретне един хубав ариергарден бой със силите на "прогреса". Както в негова памет, така и за свободата на събиранията. Баста на тоя закон, който кара кмета да решава дали някакви простаци могат да си упражнят исконното (и уж конституционно пракламирано) гражданско право.
Лопатар
12 Фев 2014 04:36
Мнения: 916
От: 0
Луков може и да е бил герой, ама после негови другарчета са набивали на кол рязани глави.
И как мислиш Луков какво е мислил за свободните събирания?
delli
12 Фев 2014 06:42
Мнения: 100
От: Bulgaria
Луков може и да е бил герой, ама после негови другарчета

´
Това за аргумент ли трябва да мине?
Или трябва да се протестира срещу убийците му?
Всеки убит без съд и присъда от сатрапите на червените цървулски кхмери трябва да има паметник и да бъде честван.

Нито ген. Луков, нито легионерите, някога са проливали кръвта на български граждани. Техните противници от терористичната БКП, обаче са останали в историята ни като едни от най-големите касапи.

Никога на шествието в чест на генерал Христо Луков не са издигани антисемитски, расистки или някакви забранени от закона призиви и лозунги. Освен, че правилата на Луковмарш го забраняват, за това следят различни държавни органи всяка година.
- от сайта на мероприятието, единственото публично такова, което има разписани правила за провеждането му.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: delli
q357
12 Фев 2014 09:25
Мнения: 557
От: Bulgaria
Hick, не е вярно, измислица за героизиране/ама че дума/!!
Бай Любен
12 Фев 2014 09:45
Мнения: 916
От: Bulgaria
Firmin 11 Февруари 2014 21:18
Е, със сигурност твоето присъствие няма да придаде свяст на това сборище. Но пък ще му придаде автентичност.
myrmorko
12 Фев 2014 09:46
Мнения: 3,230
От: 0
Легенда го сочи като отговорен за спасяването на град Кюстендил от окупация и анексиране към Сърбия в края на Първата световна война, когато на 28 септемрви 1918 г., останал на позицията напълно сам с четири оръдия и няколко местни овчари и козари, които му подават снарядите, открива огън по настъпващите между Царев връх и Калин камък сръбски войски, с което спира настъплението им към българските окопи, опразнени от участващите във Владайското въстание войници.[9][10] Историческите данни от онова време, обаче, опровергават тази легенда. На посочената дата, майор Луков се е намирал далеч от района на Кюстендил.[11]
myrmorko
12 Фев 2014 09:46
Мнения: 3,230
От: 0
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: myrmorko
q357
12 Фев 2014 09:51
Мнения: 557
От: Bulgaria
Мърморко
DolniKomunisti
12 Фев 2014 09:55
Мнения: 96
От: Bulgaria
А кой тогава е спасил Кюстендил? - Може би Мая Манолова, или Кюстендил е в сръбско, пък ние не знаем?
myrmorko
12 Фев 2014 10:34
Мнения: 3,230
От: 0
А кой тогава е спасил Кюстендил?

Не знам. Цитатът ми е от Уикито.Натисни тук
Легендата за Луков обаче си е живо плагиатство на героичната постъпка на друг български офицер по това време:
В участъка на отбраната на 22-ри полк действа само една батарея, командвана от поручик Владимир Заимов - бъдещ генерал от артилерията и политически секретар на Военния съюз, син на големия наш възрожденец и националреволюционер Стоян Заимов. За да повдигне духа на пехотата, поручик Заимов разполага две от оръдията си сред окопите, откъдето с точната си стрелба разстройва неприятелското настъпление. В неравната борба с многочислената сръбска артилерия, когато четири от оръдията му са повредени и е имал право да бъде сменен, поручик Заимов поправя на място две от тях и остава на позицията сред възторженото "ура" на защитниците. Батареята му изиграва решителна роля за спасяването на калиманските позиции. След раняването му при Калиманци Владимир Заимов е посетен от престолонаследника княз Борис Търновски, който, виждайки го проснат окървавен на платнище, коленичи и го целува по челото с думите:"Спасителю на Калиманци!" Цар Фердинанд изпраща телеграма до бащата Стоян Заимов в Плевен с думите: "Да бъде благословен бащата на спасителя на Калиманци!"
Княз Борис коленичи пред поручик Заимов
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: myrmorko
wreckage
12 Фев 2014 10:45
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Община и прокуратура си прехвърлят Луковия марш
Екип на "Сега"


Екипе на "Сега", а какво мислите вие?
Смътно си спомням, че вестникът беше най-общо ляв. Според мен, което и ляво да вземем - вашето, моето, това на firmin, все някъде по етикета със съдържанието му ще има и думичката "антифашизъм".

Изразете някаква позиция, моля.
Mikele
12 Фев 2014 11:33
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
wreckage, не мисля че "правилната" медия е необходимо да изразява отношението си към определена тема. Достатъчно е да я извади на показ да я анализира и да отрази мненията и аргументите на отделните участващи в спора. Читателите в повечето случаи са достатъчно интелигентни за да си направят сами изводите, а в конкретния случа във форума и да изразят позицията и аргументите си. Проблемът на българските медии е именно в това, че те винаги вървят след "победителите" затова сме след 100 място по свобода на медиите. Конкретно за "Луков марш" считам, че това е поредния опит на някой, който систематично се стреми да разделя нацията и да я противопоставя. Накратко "разделяй и владей". И за да бъда по образен ще използвам пример от предаването на Ники Кънчев "Стани богат", където той не можа /или не поиска да отговори/ на последния му зададен въпрос. Вие wreckage, приемате ли, ако да защо, ако не защо "Мила Родино ти си земен рай" да се изпълнява под звуците на еврейска мелодия. И смятате ли, че химна да държавата Израел би могъл да бъде по музиката на "Шуми Марица"? Защо това при нас може да стане, а при тях не може? Не случайно давам евреите за пример. Колкото те са обединени като народ, реципрочно ние сме разединени. Можете ли да си отговорите защо?
wreckage
12 Фев 2014 12:33
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
wreckage, не мисля че "правилната" медия е необходимо да изразява отношението си към определена тема. Достатъчно е да я извади на показ да я анализира и да отрази мненията и аргументите на отделните участващи в спора.


Ъ? Ква "правилна" медия(sic), кви участници в какъв спор?
Това не е институционален спор, а вече направен цивилизационен избор, който между другото е залегнал в законите и конституцията.
Мизевирджилъкът не е журналистика.
Лопатар
12 Фев 2014 17:26
Мнения: 916
От: 0
delli
"Всеки убит без съд и присъда от сатрапите на червените цървулски кхмери трябва да има паметник и да бъде честван."
Абсолютно прав си, но неточен - просто добави и жълто кафявите фашисти
към кхмерите.
Ти що си мислиш че червените цървули точно Луков са били нарочили? Порови да видиш кои са му били най-близки разни Жековци и други изверги. Те са се смятали за над закона - какъв съд каква присъда, разстрелвали са на място. Сега улици на тяхно име кръщаваме.
читатель
12 Фев 2014 18:47
Мнения: 9,158
От: Bulgaria
myrmorko 12 Февруари 2014 10:34,
Княз Борис коленичи пред поручик Заимов
.Но нищо не е попречило после да бъде разстелян при него.
Добави мнение   Мнения:17 1