Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
„Очите ти ще избодем, ръката ти ще отрежем"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
генек
02 Апр 2014 20:05
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Котка -
---------------------
Сайтът на Генек

Bay Hasan
02 Апр 2014 20:07
Мнения: 8,555
От: United States
"Крадат се пари предимно, никой не се затруднява да краде вещи - тежки са, неудобни за скриване, по-лесно се забелязват."


Kotka,
traikokitan4ev
02 Апр 2014 20:46
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Никога в 1333-годишния ни исторически път в България не е било възможно да се краде повече отколкото в наши дни, при това напълно безнаказано
eдин път и аз да съм 100% съгласен с този автор
Котка
потребител,07
02 Апр 2014 21:23
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Никога в 1333-годишния ни исторически път в България не е било възможно да се краде повече отколкото в наши дни, при това напълно безнаказано

По време на османо-турското иго османлиите са ни крали явно, открито, тотално и с признати от шериата средства. А сега крадат прикрито и уж било незаконно! Някои от крадците са така наречените престъпници с „бели якички".
OLDMAD
02 Апр 2014 21:59
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Не всеки път му се получава, но този път
vvatkov
02 Апр 2014 22:41
Мнения: 6,767
От: Bulgaria
Крадат се пари предимно, никой не се затруднява да краде вещи - тежки са, неудобни за скриване, по-лесно се забелязват.

Недейте лежа на тая. Насред София посред бял ден ми беше обран апартамента - уредба и др. джунджурии. На приятел - насред село -софийско, машините от работилницата му отмъкнаха гадовете - струг, бормашини, фреза и др. Полицията? . Нищо!
emo1971
03 Апр 2014 00:53
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Иван Петрински !
Т_Живков
03 Апр 2014 06:33
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Ау, това нищо не е! Да знаете само как крадяха по Живково време! Много беше лошо! И страшно лъжеха! Лъжеха ни, че капитализмът бил лош!...
Азъ
03 Апр 2014 08:09
Мнения: 1,848
От: Bulgaria
Къмто 1 милион нашенци са под границата на екзистенц минимум.
Котка
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Азъ
Bay Hasan
03 Апр 2014 08:36
Мнения: 8,555
От: United States
Ау, това нищо не е! Да знаете само как крадяха по Живково време! Много беше лошо! И страшно лъжеха! Лъжеха ни, че капитализмът бил лош!...

Ай с`я,Тодаре ... нема смисол да ни се правиш на росна китка неоросена.
Истината е,че по времето на управлението на твоя адаш българските граждани и селяни усвоихме до съвършенство изкуството на присвояването.
До такава степен,че да си сервитьор у "Тримонциум" и месар у "Родопа" беше къде-къде по-престижно от тва да си лекар или даскал.
До такава степен,че самият пръф държавен и партиен ръководител /къде волно,къде-не/ почна да говори не за усвояване,а за присвояване на отпуснатите средства.
И лошото е не,че усвоихме тоа табиет,а тва,че и четвърт век след падането на Тошо манаталитетът на болшинството бълагарски граждани и селяни си остава непроменен.
***
P.S. Преди около седмица па се прочухме у Америка.
Не,не с гюловото масло или прекрасните ни ръченици,а с чета от шеснайсетина симпатяги-българи,решили да гепят на баницата мекото и на дебитните карти зеленото.
Традициите са живи,Тодаре.
Въпреки тоз толкоз много лош капитализъм.
Куманистан
03 Апр 2014 08:44
Мнения: 583
От: Bulgaria
Закано за съдене на хората - славянски превод. Славянски превод ?!

Славянски тъпанар.
щурчо
03 Апр 2014 09:17
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Защо историческият път на българите е точно 1333 годин, сал един Петрински си знае...
Инак императорът на ИРИ, който полага огромни усилия за кодифицирането на сите правни норми още от римско време е великият българин Юстиниан Управда.
И не само, че по негова воля са съставени Кодекс Юстинианус и Corpus Iuris Civilis, но също така са създадени училища за юристи, които да прилагат законите.
KIRMAN
03 Апр 2014 09:43
Мнения: 259
От: Bulgaria
Едва ли в днешно време е нужно да вземаме терк от Крумовите закони! Имаме си достатъчно световни и европейски примери както за законодателства,така и за начините на прилагането им! Само че,можеби освен многото фирми за внос на разни неща,да се създаде и фирма за внос на висши полицаи,прокурори следователи и съдии,защото нашите явно не могат да преборят крадците. Или пък повечето от тях са техни ортаци,а?
aminali
03 Апр 2014 11:13
Мнения: 1,012
От: Bulgaria
Петрински - много елементарен, както повечето пъти, между впрочем...
Кражбите не се оправят само с наказания, наказанията са постфактум. Някой като излапа едни парички или ги изнесе в чужбина, все тая... И жив да го одереш, файда няма.
Наказания, естествено, трябва да има, но те са само част от схемата. Има ли бедност и мизерия, кражби винаги ще има, каквито и да са наказанията... Къде са работните места, добрите доходи, превенцията, вътрешния контрол, прозрачността, ценностната система.... Сложно, нали? Еми сложно е, то не е за всеки, друго си е да сечеш ръце и да избождаш очи....
щурчо
03 Апр 2014 11:27
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
...Еми сложно е, то не е за всеки, друго си е да сечеш ръце и да избождаш очи....

Ми то всичко си е записано в средновековното ни законодателство, ама нема кой да чете...
Едни са наказанията за бедняка откраднал по неволя и то за първи път, други са за богатите, трети са за закоравелите престъпници. Освен това е имало възмездие за пострадалия и често е получавал в двоен размер това, което са му откраднали и т.н.
И най-важното - тези справедливи правила са се знаели, а присъдите са изпълнявани.
vladoffff
03 Апр 2014 15:42
Мнения: 397
От: Bulgaria
"Разбойническо нападение. ...." В стария учебник, същатаминиатюра фигурираше като "Наказание на крепостни селяни". Последно какво е?
Т_Живков
03 Апр 2014 18:28
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Къде са работните места, добрите доходи, превенцията, вътрешния контрол, прозрачността, ценностната система..

aminali, така де, ти май за социализма тъгуваш. Щото тогава имаше работни места бол, доходите бяха В ПЪТИ по-добри, имаше добра превенция(Белене!!!), вътрешен контрол също, прозрачността единствена малко куцаше и ценностната система на българина беше НА ДОБРО НИВО. Такива ми ти едни работи...
VOCI
03 Апр 2014 19:31
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Пари се крадат кой както може - 2 млрд. лева губи държавния бюджет, разбирай всички ние, само от измами с ДДС, заедно с контрабандата загубите се удвояват.
Чекай бе Петрински , от година сте на власт , още ли не сте пресекли схемите на ГЕРБ
XGan4ev
03 Апр 2014 21:45
Мнения: 1,530
От: Bulgaria
Воцка, те сега я разрешиха/разшериха наново контрабндата...
XGan4ev
03 Апр 2014 21:56
Мнения: 1,530
От: Bulgaria
Тато,
То че си беше убаво при соца ама скука бе...и незряло някак си безвкусно... а сега е друго...
emo1971
04 Апр 2014 01:01
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Едва ли за някого днес е тайна, че кражбите бяха и все още са, негласната "квинтесенция" на нашия преход. Кражбата се превърна в институция. Просто имаше нужда от капиталисти, демек хора с капитал и то за кратко време. Няма какво да се лъжем- кражбата у нас е държавна политика и до днес. На това се дължи и търпимостта към нея. Очевидно преходът още не е завършил...
Според мен средновековното правосъдие при днешната ситуация е неприложимо. Рязането на ръце и избождането на очи ще бъде много по-малко превенция, отколкото генератор на инвалиди. Следствени методи, като:
съдията го бие по главата с бич и друг боде ребрата му с железни шишове, докато изтръгне от него истината . . ."

също не гарантират справедливост, поне не повече от СЕГА прилаганите или от детектор на лъжата. Ами ако някой е кекав и не носи на бой, ама е и невинен за конкретното престъпление? При такива методи, най-малкото ще стане задължително и здравеопазването отново да стане безплатно, като по Татово време когато и боя и лечението си бяха безплатни. То тъй и последните останали лекари ще се разбягат...
Все пак мисля, че бързината на средновековното правосъдие би била позитивен фактор и днес. Може би това ще е началото на края, на вече струващия ми се безкраен преход...
В средновековното ни законодателство обаче, има и още нещо изглеждащо занимателно:
На всеки, който проси, да не се дава малко, но да бъде достатъчно задоволен за да не изпадне пак в нужда. Или пък който не постъпи така, да му бъдат отнети имотите . . .

Даже Хитлер доколкото помня е споделял пред Херман Раушинг, че според него евреите са най-умната раса (според Хитлер така е понеже са съумели да съхранят расовата си чистота). Ако те наистина са най-умни, не би било неразумно и ние да се поучим от тях. При евреите закони за взаимопомощ, наподобяващи посочения в цитата, дори са не само институционализирани, ами направо сакрализирани и то още в дълбока древност от равина им Йоханан бен Закай. Спазват си ги и до днес. Някой да познава беден евреин? Аз не мога да се сетя за такъв.
Този средновековен закон, може би леко осъвременен в частта му касаеща конфискацията на имотите, несъмнено би бил много полезен. Подобните нему еврейски закони, изковани още в Явне, са спомогнали за оцеляването на евреите при кризи, чийто кошмар граничи с немислимото. Днес мнозина от най-умните българи се съмняват дали ние изобщо ще оцелеем. Оказва се, че и ние някога сме имали такива закони. Разумно ли е било да се отказваме от тях?
Добави мнение   Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща