Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
"Чародейният възел" на цар Самуил
Добави мнение   Мнения:15 1
генек
30 Юли 2014 20:30
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Котка -
-----------------------
Сайтът на Генек
анастаси сиров
30 Юли 2014 20:55
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
Котка -
VOCI
30 Юли 2014 21:12
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Kotka
Yantar
30 Юли 2014 22:46
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
а в съвременна Атина и в предградията й поне пет улици и булеварди са назовани "Василий Българоубиец".
Oтдавна не са. Иначе е редно костите на Самуил най- накрая да бъдат погребани - може във Видин, където е започнал военната си кариера, може и в София, където е днешната столица на неговата държава. А може и обратно на остров Св. Ахил, където е бил положен преди 1000 години. Не в Гърция, а в новата обединена Европа.
чичата
31 Юли 2014 08:01
Мнения: 5,225
От: Bulgaria
авторе, да не изпаднеш в положението на дебелия"професор"/ остави белетристиката на фердинандовите шекспировци на "националистите" ни/ на тях им приляга
Bay Hasan
31 Юли 2014 08:28
Мнения: 8,555
От: United States
"Селището под Самуилова крепост загива след като е опожарено нацяло. Макар разкопвачите да ни уверяват, че това се е случило в края на Х в., трябва да признаем, че в случая разлика от десетилетие и половина-две не може да бъде уловена археологически. Понеже всичките 18 раннобългарски жилища в селището загиват едновременно и еднообразно, ще се наложи да предположим по-скоро, че по царска заповед селото е унищожено, за да се разгърне укрепителното строителство тук, а населението е преместено другаде."
***
Вече даже не е интересно да дигаме палци на Писанка под секо откритие на Петрински,ама аре от мен да мине ... за последен път :

Kotka,
Angel Kandiloto
31 Юли 2014 08:40
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Котка !
Да връщат костите , че кое време стана !
И да престанат да си наричат части от държавата с чужди имена !
Ромеи такива !
dardan
31 Юли 2014 09:34
Мнения: 311
От: Bulgaria
Българските историци когато пишат история или някоя статия на историческа тема ,влагат повече чуства отколкото разум.Много често Василий 2 се споменава с ослепяването на 15000 български воини,а това нещо са правели и българските ханове и царе, и още много владетели ,това е военна тактика и се прилага .Големинса заслугите на Василий 2 за укрепването на самата Византия,след неговата смърт започва и цялостната разруха на империята.
Diver N
31 Юли 2014 10:09
Мнения: 4,004
От: Bulgaria
Разкритите общо 18 вкопани и полувкопани жилища носят белезите на обичайното славянско жилище

Личи си Московската школовка!
Още едно доказателство,че българите са славяни живели в землянки.
Азъ
31 Юли 2014 13:01
Мнения: 1,848
От: Bulgaria
И до Самуиловия паметник да се издигнат статуи на тракийския Цар Филип ІІ и сина му Александър Велики, трайно покорили и облагородили Елада - дорде да я налазят римляните.
Котка
timbuktu
31 Юли 2014 18:33
Мнения: 3,986
От: Greece
И до Самуиловия паметник да се издигнат статуи на тракийския Цар Филип ІІ и сина му Александър Велики, трайно покорили и облагородили Елада - дорде да я налазят римляните.


Абе татарин за макенскио цар ли па пишете. Оди в Скопие да видиш дали е бил тракиец - 20 метра паметник му се издигна.
Азъ
31 Юли 2014 19:55
Мнения: 1,848
От: Bulgaria
То и на магарето чепа се издига, ма това не го прави грк или скопянин
emo1971
31 Юли 2014 20:17
Мнения: 6,620
От: Bulgaria

dardan
31 Юли 2014 09:34
Мнения: 282
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Българските историци когато пишат история или някоя статия на историческа тема ,влагат повече чуства отколкото разум.Много често Василий 2 се споменава с ослепяването на 15000 български воини,а това нещо са правели и българските ханове и царе, и още много владетели ,това е военна тактика и се прилага .

Това ме заинтригува!
Преди всичко искам да спомена, че не ми се вярва да са били чак 15 000, но това не е толкова съществено. И 1500 да са били, пак си е сериозно военно престъпление, даже за тази мрачна епоха. Тогава също е имало някакъв военен код на честта. Да ги беше изклал разбирам, ама ослепяване... Не мога да се сетя български владетел, да е правил подобно нещо, но не съм историк и е възможно просто да не съм се натъквал на такава информация. Сещам се само за Симеон, който отрязал носовете на някакви хазарски съюзници ли бяха, наемници ли, не ми се рови СЕГА, на ромейте. Позорно, болезнено, жестоко, но все пак не ги е осакатил в степен загуба на пълноценна функционалност, ако мога така да се изразя, като хора. Ще бъда благодарен ако ме осветлите за постъпки на български владетели наподобяващи изродщините на Василий II (нещо ми се мержделее, че той е имал и други подобни изпълнения, даже с арменци, ама не помня точно) !
Иначе сте напълно прав, че и други владетели също са постъпвали по подобни начини, донякъде и от чисто тактически съображения, но не мога да изключа и садизъм. Интересно, но такова поведение често се свързва с титлата "Римски император" и то не само намиращ се в Константинопол. Няма да разправям какви ги е вършил Хайнрих IV (този дето подсмърчал под Каноса), че някой може да се лиши преждевременно от обяда си, ама например Фридрих II Хохенщауфен, дето понякога ни го представят едва ли не като своеобразен средновековен хуманист, като превзел Гаета наредил всички мъже да бъдат ослепени, да им бъдат отрязани носовете и да бъдат прогонени от града. На жените им се разминало само с отрязване на носовете и прогонване. Децата от мъжки пол били скопени, след което милостиво им било позволено да останат в града, за момичетата не е ясно какво ги сполетяло, но като имам предвид какви мъже е използвал за наемници императора, имам някои напълно "обосновани предположения". Уви сурови времена, ама прави впечатление, че прекалено често, колкото за по "цивилизован" ни представя историята някой тогавашен владетел, толкова по-голям изверг се оказва, че е бил.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: emo1971
Nigel
01 Авг 2014 20:59
Мнения: 93
От: Bulgaria
За арменците съм чел някъде че след поражение на пленниците им били отсечени десните ръце, но не мога да се сетя къде съм го чел и доколко е било достоверно.
Не съм сигурен и че е било по времето на Василий или преди него.
Все пак личната му гвардия е била от арменци.
emo1971
02 Авг 2014 19:01
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Nigel
01 Авг 2014 20:59
Мнения: 14
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Възможно е да греша за престъпления на Василий II срещу арменци. Имам смътен спомен, че съм чел нещо подобно, но е много отдавна, още от ученическите ми години. Василий II обаче е воювал срещу арменци, а също и срещу грузинци (ивери). Там е използвал български войски, а е имал и руски, и скандинавски телохранители. Някъде бях чел, че вероятно е ослепил пленените българи, защото е считал България за част от Ромейската империя, а тях за изменници. Наказанието за измяна в Константинопол било ослепяване. В Грузия и Армения, Василий II също отива да воюва срещу противници които счита за изменници. Нищо чудно и там да е ослепявал военнопленници, но ме мързи да се ровя. И да греша обаче, това няма да го направи по-малък военнопрестъпник.
За тази си обсесия към ослепяването, ромейте много скъпа цена са платили накрая. Както се казва, Бог вижда, а аз бих добавил, че него е нямало как да го ослепят.
Две ослепявания са се оказали решаващи. Едното е извършено по заповед на Мануил I Комнин, а другото от Алексий III Ангел, но трябва да се съчетаят и с още едно престъпление на Василий II- отказът му да се притече на помощ на Йерусалим, заради войната си срещу християните- българи, когато Ал Хаким разрушава Божи Гроб , което е една от най-важните причини за Кръстоносните походи.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: emo1971
Добави мнение   Мнения:15 1