Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Не ние влязохме в Европа - тя се върна към корените си
Добави мнение   Мнения:15 1
hubavetza
08 Авг 2014 19:50
Мнения: 3,500
От: Bulgaria
Има причини тук да възникват цивилизации...
щурчо
08 Авг 2014 20:09
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
За нас стана ясно в хода на проучванията за последните 25 години, че днешна България лежи в центъра на една зона, в която се е развила европейската цивилизация. Аз ги наричам "двете златни хилядолетия на българските земи" - това са шесто и пето хилядолетие. Успяхме да наложим тази теза пред чуждите специалисти и те вече използват нашата терминология. Така че аз се занимавам с корените на първата европейска цивилизация. Това е такова удовлетворение, каквото не бих изпитвал, ако проучвах тракийския период. Навремето, когато България влезе в Европейския съюз, много се дразнех от заглавията "България влезе в Европа". Ама как така ще е влязла?! Ние сме наследници на първите европейци. Правилно е да се каже: "Европа просто се върна към корените си".




Те това се казва археолог!
Четеш ли Петрински, четеш ли...

Slava
08 Авг 2014 20:22
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
Благодаря, проф. Николов! Жив и здрав да сте Успех и пари ви пожелавам!
генек
08 Авг 2014 21:16
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Градски! Малко по-голям... Личи си...
--------------------------------
Сайтът на Генек
wreckage
08 Авг 2014 23:34
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Село Мурсалево е известно със своите богати традиции в областта на древните цивилизации, но това, което го постави на картата на света е прочутият случай с мурсалевския слон:

Преди да стане мурсалевски и прочут, слонът е бил най-обикновен цирков слон, но в един момент, когато циркът гастролира в Благоевград, добичето остава без надзор и се запилява в землището на общ.Мурсалево, където е забелязано от наследниците на древните цивилизации, които са предмет на патриотичния материал по-горе. Наследниците, които за по-кратко смятам оттук-нататък да наричам "селяни" примамват животинчето с мамули в центъра на селото, зашеметяват го с тъп предмет и го утрепват, след което разфасоват трупа и го обръщат на луканки, а когато след известно време циркаджиите се появават в селото и почват да подпитват в смисъл на абе да сте виждали наоколо да се шляе един слон, селяните отговарят с вдигане на рамене и контравъпроси от типа къв слон бе, вие кво пушите и така нататък.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Meat
09 Авг 2014 05:18
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
И това във време на безкласово общество, когато няма собственост, няма икономически различия между хората; различията са били на базата на престижа, както някои животни са по-силни от другите.


Това не зная в кой у-т се изучава, вероятно народния на Бяла Слатина.
Zmeja
09 Авг 2014 08:08
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Meat 09 Август 2014 05:18
Защо, политически некоректно ли ти звучи?
Сгугню
09 Авг 2014 11:00
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Във връзка с казаното от Meat - именно.
Убедеността на съвременните учени, дето някогашните хора са били едва ли не полумаймуни, каквото усещане се промъква от цитираните от Meat думи от статията, но пък, същевременно, пак като извод от статията, са имали развита социална организация и са осъществявали например градско планиране, е просто трогателна!
Откъде съвременните учени вадят тия изводи е загадка, предвид липсата на писмени източници от онзи период, или поне такива, които да са разчетени. (защото знаци от ония времена навеждащи на изводи за писменост има - вж. плочката от Караново в Нац. ист. музей).
По темата има много интересно четиво, за тези, на които е любопитно - "Изгубените цивилизации на каменната ера" на Ричард Ръдгли.
posledna
09 Авг 2014 13:12
Мнения: 4,721
От: Bulgaria
Навремето, когато България влезе в Европейския съюз, много се дразнех от заглавията "България влезе в Европа". Ама как така ще е влязла?! Ние сме наследници на първите европейци. Правилно е да се каже: "Европа просто се върна към корените си"


ludo-mlado
09 Авг 2014 14:47
Мнения: 2,466
От: Bulgaria
"България влезе в Европа". Ама как така ще е влязла?! Ние сме наследници на първите европейци. Правилно е да се каже: "Европа просто се върна към корените си".

Възторг! Цвили форума от удоволствие.
Логически бихме били наследници на първите европейци, ако в действителност е останало нещо от тяхната култура и ген тука.
Ама едва ли.
Нашата култура и мироглед са байганьовски - на оцелелият под петвековен турски гнет народ, съхранил едва мъждукащата си идентичност, религия и език, но с "адета" на поробителя - с неговия мироглед, азиатско възприятие на живота, политиката, съжителството с останалите, да не говорим за обичаи, кухня, архитектура и т.н. Под фрака си личат потурите, под цилиндъра - феса, под лъскавите кондури - скъсани навуща.
Така е, "неразумний", нищо не Ви пречи да "храните" самочувствието си с вяра, че нещо от преди 6 хилядолетия е докретало до сега и това Ви дава право да се пъчите комично, ама знайте - битието определя съзнанието. И изкуствената гордост от подобни гръмки фрази не чини нищо пред това, че поради една или друга причина за последните 20 години милион и половина български граждани напуснаха страната, за да търсят по-добро битие в чужбина.
Foxy
09 Авг 2014 15:21
Мнения: 598
От: Bulgaria
Територията на България заема много
специално място в енергийно-вселенски аспект.
Това, за което нямаме достатъчно познание,
не означава, че не съществува!
Има и други такива територии на планетата.

Наследници сме на древни цивилизации,
на предци - носители на висока кулутура и
хуманизъм в обществените отношения.

Трудно и с насмешка се възприемат
подобни твърдения, за каквито обаче в последните
20 г. се вадят стотици артефакти.

Причината за нашия скептицизъм е, че "външните" знаят
много за величието на предците ни,
обаче целенасочено ни мачкат, мачкат, мачкат всякак.
И най-вече финасово - за да мислим само за храната,
а духовното просветление да тъне в мрак!

В последните години хора като проф.В.Николов
проявяват патриотизъм и полагат много часове доброволен труд
за да извадят на светло ценното ни и богато историческо минало.

Многопариимащите - останете в историята и помогнете!

Nor1
09 Авг 2014 15:24
Мнения: 728
От: Bulgaria
Ваййй, "гнет" ... Няма да "внисате" такива политнекоректни думички, дрОгарЕ. "Присъствие" се казва. Мултикултурализъм и обогатяване. Че вие така утре като нищо ще наречете Кончита Вурст "гнусен педераст".
Хр_Атанасов
09 Авг 2014 21:27
Мнения: 992
От: Bulgaria
... В последните години хора като проф.В.Николов...
- Ами да добавя и аз още няколко: Л. Перничева, М. и Ил. Кулови, Мечислав Домарадски, Д. Серафимова, Б. Цветков, Марион Лихардус - тези на прима виста. Покрай и около Струма е пълно със селища от онуй време - след Мурсалево следват Бучино, Дамяница, Ковачево....
жолодиа
10 Авг 2014 08:18
Мнения: 810
От: Bolivia
Сигурно са дошли от Македония, там им близо! А щом са македонски, значи са от преди Сътворението...
генек
10 Авг 2014 08:27
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
И защо да коментирам някой, признаващ си, че е луд и млад /неопитен/?
А виж - за байганьовщината му не споря. Най-добре си се познава...
---------------------------------------
Сайтът на Генек

Добави мнение   Мнения:15 1