Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Дали България ще се оправи, когато политиците започнат да слушат "Народа"?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:24 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Калки
11 Дек 2014 20:38
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Това като че ли е писано от самата Айн Ранд. Или поне Милтън Ф.
ВладиГео
11 Дек 2014 20:41
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Правилно, Заяков, народът не трябва да има думата.
А понеже и ти си част от него
щурчо
11 Дек 2014 20:48
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Заяков не беше ли Пирински...
Billy-Joe Winchester
11 Дек 2014 21:01
Мнения: 2,255
От: Bulgaria
galia2
11 Дек 2014 21:47
Мнения: 1,418
От: Bulgaria
Има и трета категория - тези, които се опитват да убедят останалите, че има само една вярна и безпогрешна икономическа теория. Никакви доказателства не могат да повлияят на тяхната вяра и страст да убеждават останалите. Те са същинските последователи на Т.Живков.
маргаритка2
11 Дек 2014 22:00
Мнения: 21,348
От: Bulgaria


И четирите примера показват как "държавата" при изпълняване препоръката на "народа" се отказва от своите регулаторни функции.

България ще се оправи, ако слуша "Народа".
Дали политиците са тъпи или корумпирани.- това е въпросът.
Sir_Lanselot
11 Дек 2014 22:21
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Пред Живков сегашните политици са жалки, посредствени, алчни и крадливи посредствености.
Бай Тошо бил ходел сред хората да им говори. Глупости на търкалета.
Той беше политик от класа, защото умееше да балансира между държавите от противоположните
политически системи.
Нашият СОМАТ например караше оръдия от КРУП и за Иран и за Ирак.
Само сменяха паспортите.
В арабския свят го уважаваха, в Германия го посрещаха.
През Гърция доставяхме агнешко за 6 американски флот. Винаги държеше на
добросъседските отношения между балканските държави.
А агнешко и пилешко не можехме да изпълним поръчките. Къде е сега това бе умници?
Погледнете само как постепенно ни тласкат към война с Русия. Това политици ли са?
Какво са за тях хората - нищо освен пушечно месо.
Не ги интересува нищо. Откраднаха КТБ и сега ни я тръсват на гърба да
им плащаме магариите с мизерията си.
Заради едни долари са готови да продадат и баща си и майка си.
Прави е Тренчев - трябва да им се начупят кратуните.
Miranda
11 Дек 2014 23:38
Мнения: 14,000
От: Bulgaria
http://www.highviewart.com/articles/view/1763
lisana
11 Дек 2014 23:53
Мнения: 652
От: Bulgaria
1. Като се обсъжда МРЗ, редно е да се споменат и цените на стоките.

2. Проблемът с продажбите на земите е по-скоро проблем с КРАЖБИТЕ на земите.

Нали знаете, че собствеността върху земеделските земи се възстанови с решения на поземлените комисии, които се съхраняват в земеделските служби? Е, земята може да бъде продадена зад гърба на собственика с препис от решението.

Измамниците толкова са се разпасали, че продават с преписи от решения дори земя, за която има надлежно вписани нотариални актове, издадени въз основа на тези решения. Такъв е случаят с откраднатите земи на майка ми. Подадох жалба в прокуратурата. Цяла година се води досъдебно производствo, а разследващите все още не разбират какво е станало. Наложи се да им обяснявам.

Из писмо до наблюдаващ прокурор:

"Няма нищо сложно в случая, който смятате за много сложен. Не може земя с нотариален акт да се продава с препис от решение на поземлена комисия, а точно това е станало. Майка ми има нотариални актове и за двата си поземлени имота, а земите й са продадени с преписи от решения на ПК. Нотариалните актове продължават да са у нея.
Ако не разбирате какво означава това, представете си как утре пак някой хитрец изважда преписи от същите решения и отново продава същите имоти. После трети, четвърти. И пак, и пак. Ясно е, че така не може. За щастие, от 07.11.2014 г. Правилникът за вписванията е променен така, че да се пресекат подобни опити за злоупотреба."

Сега очаквам отговор, като се надявам да повдигнат обвинение.

Би било добре да се даде гласност на такива случаи.


Meat
12 Дек 2014 00:06
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
Още по-лошото е, че държавата няма собствени пари


Четох дотук. Баба му Пена ли на тоя да му каже, че "държавата" печата пари, които не са на филанкишията? Същата конфискува повече от 40% от брутния продукт и го разпределя както им кефне на разни станишевци, бойковци и обикновени разбойници. А се имат за финансово и икономически грамотни, пфу
mechok
12 Дек 2014 06:22
Мнения: 426
От: Bulgaria
При най-зверския капитализъм, в най-мразената страна:

http://www.infoplease.com/ipa/A0774473.html

Дали са тъпи капиталистите и затова не си претрепват коня от бой и недояждане? Или просто знаят как да си правят сметката?
И кой всъшност търкаля милиардите - борсите или купувачите, вкл. и тези с минимална заплата?
генек
12 Дек 2014 07:50
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Потоци кална вода - без опит дори да се вложи мисъл и идея...
Въпрос. Лош народ - добре. А добрите политици, дето не трябва да го слушат - от де се вземат? От оранжерията, дето се развъждат айнрандки?
------------
Сайтът на Генек
blomar
12 Дек 2014 08:40
Мнения: 314
От: Canada
Народа се управлява от медиите, чиято задача е да промиват мозъци - за да може богатите, да стават още по-богати, а бедните още по-бедни. Обърканото стадо и неговите лъжливи овчарчета.

http://chitanka.info/text/8935/3
Mrx++
12 Дек 2014 08:51
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Политиците са много склонни да избягват належащите, но болезнени реформи и с охота да предприемат популистки действия, защото така се харесват на "народа".
Каквито рИформи бяха направени всичко съсипаха. Още повече рИформи, още поеве съсипия. Докато икономистите се п-ридържат към нео-либералния икономически модел, няма да прокопсаме. И други глупости на този автор, че ако сме свободни хора и ще си осигурим природни ресурси. Голяма част орт природните ресурси се коландрисват от фирми на САЩ, Единствено свободните са в Русия, ама ние сме против Русия. И затова сме зле. Цялата статия е мътна вода и кал в ушите.
Mrx++
12 Дек 2014 09:02
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
При най-зверския капитализъм, в най-мразената страна:

http://www.infoplease.com/ipa/A0774473.html

Момше, като цитираш това, дали го разбираш. Големите заплати са хубави, ако ги получаваш в САЩ и ги харчиш в България. Не си ли разбрал, че колкото повече ти дават, толкова повече ти вземат. Като се пенсионираш в САЩ със пенсия между 700 и 1500 долара и трябва да изплащаш ипотека 2100 долара, говоря за реален случай, и се озъбваш. Ако нямаш ипотека, трябва да плащаш наем. Ако вземаш заплата 4000 долара от тях чисти 2000 и кусур и плащаш или ипотека или наем и разни консумативи, пак се озъбваш. Пък ако си вземал заем от банките, когато си следвал и него трябва да изплащаш цял живот.
XYZxyz
12 Дек 2014 09:36
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Целия този буламач ни внушава едно - колко добре сме си, че досега 25 години демократите не слушаха народа, а си развяваха байрака, както те си искат.
---
В българския народ има много здрав разум. Разбира се има много изключения всякакви, но като цяло здравият разум преобладава. В този смисъл ако се слуша какво казва народа, би дало добър резултат, но демократите управляващи в България през последните 25 години, никога не са го правили, а и едва ли някой в България слуша какво казва народа. Трудна работа е да се слуша народа. При всеки такъв опит на преден план, избутвайки останалите, се наместват някакви странни изключения от народа, които започват да избиват собствените си комплекси, а журналистите в захлас казват - ето това казва народа.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: XYZxyz
tatyana1
12 Дек 2014 10:00
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Само една забележка: остава някой да докаже,че икономически грамотните са наистина такива.Досега по нищо не личи. Отначало разправяха че като стегнем коланите ще изплатим дълговете, макроикономическата среда ще се стабилизира и започва растеж нагоре. Къде сме ? Пак на изходната позиция отпреди 20г- започва ново трупане на дългове. И "икономически грамотните" ми обясняват че нее, положението не е като 1996-97. Не е, наистина, много по- лошо е, вече никой не вярва в светлото бъдеще, а младите избягаха.
Rakita
12 Дек 2014 10:07
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Авторът като че ли се опитва да запълни с много думи зейналата пропаст между политиците и обществото. Няма друга страна в Европа, в която антагонизмът между тези две категории да е така явен и то във вреда на втората. Авторът носи вода от девет дерета, за да оправдае неграмотността, крадливостта и продажността на родната политическа класа и да ни внуши, че тя трябва да продължи да властва над обществото и над "простия народ", защото нямало нищо по-добро. Глупости на търкалета!
Подгряването на обществените нагласи за следващата политическа криза, която неминуемо ще настъпи до година - година и нещо (а може и по-рано) и окончателно ще докаже насъстоятелността на актуалната ни политическа класа и ще извика необходимостта от промяна на политическия модел, явно започва още от сега.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Rakita
Патагонец
12 Дек 2014 10:27
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
За съжаление това не е така - според едно изследване на Gfk три четвърти от българите са финансово неграмотни. Броят на икономически неграмотните вероятно е подобен, а дори и по-висок. Един от големите проблеми също така е, че дори добре образовани хора с висше образование, които обаче не са се задълбочавали да четат сериозни книги на икономическа тематика, правят грешката да мислят, че специализацията в собствената им сфера (например медицина, право или инженерство) може да се пренесе и в икономиката и дават широка гласност на икономическите заблуди, в които вярват.

И да ги прочетат, какво от това? Виждаш, че икономическата политика на правителството е лишена от всякаква логика и какво можеш да направиш? Да спествяваш в долари и марки, както правехме през 96-та или да си подсигуриш старините като си купиш апартамент, който да даваш под наем? Това последното пак не гарантира сигурен доход. Освен това, ако държавата отново фалира, заплатите и пенсиите пак ще се рестартират, но от много по-ниско ниво. При икономически сътресения самонаетите и дребните и средните предприемачи също са потърпевши и изложени на опасност от фалит.
Колкото и човек да е предвидлив и икономически грамотен няма как да повлияе на процесите в икономиката. Единственото, което може да направи е да минимизира негативите и загубите, защото каквото и да прави винаги ще бъде прекаран.
Vicomte
12 Дек 2014 11:15
Мнения: 96
От: Bulgaria
Kalki
bat izo
12 Дек 2014 16:05
Мнения: 1,366
От: Bulgaria
Баба Пена не осъзнава защо заводът в селото е бил затворен - той поначало е бил нерентабилен

Голям смях пада когато се сравняват две системи по критерии имащи различен смисъл във всяка от тях. Според капиталистическите постулати рентабилността се измерва със съотношение вложено/спечелено за някакъв времеви интервал. В една съвършено различна от гледна точка на цели икономическа система, където не печалбата, а задоволяването на необходимостите и постепенно относително равномерно надграждане над тях е изведено като цел на първо място нещата са съвсем различни. Въпросът в такава с-ма е има ли нужда от такова производство и след като има къде да се направи и то къде съобразено с по-важни въпроси от "рентабилността" като напр. отраслови, демографски и др. особености на съответното населено място. В крайна сметка най-важното е да имаме задоволена необходимост от продукцията на такъв завод - на регионално, национално или интернационално ниво. Оттам нататък най-естественото (и то се случваше най-често) е да се разгледа завода като тип, да се види коя държава принципно е определена да развива конкретния отрасъл и надолу да се вземе решение на национално и регионално ниво. така че единственият проблем в онази с-ма би било ако съответния завод поради местоположението си предизвика нетърсени значими промени напр. от демографско естество, трудова миграция и др. Провал би било ако поради местоположение, климат, пътища и т.н. такъв завод не може да подава ритмично продукцията си към нуждаещите се. Провал би било ако като нетърсен страничен ефект се наложи в околните населени места да се строят цели квартали. Но в система, чиято цел не е едноличната печалба и прахосничество за луксозни стоки на собственика, а задоволяване на нуждите (не говоря за желанията и капризите) на всички, тогава всяка дейност априори е по-рентабилна от всяка в другата система, щом няма човек, който да му липсва произведеното от един завод. Енергийната ефективност е типичен пример. Преди парното работеше както трябва и струваше пренебрежимо малко съответно от сегашна гледна точка имаше прахосничество при отворените прозорци, същото се отнася и за тока. Обаче сега пък имаме другия тъп нерентабилност - имение с 1500 кв. РЗП, населявано от 3-4 човека, където обаче навсякъде се поддържа топло т.е. се прахосва огромно количество енергия, тъй като 4 човека в крайна сметка спят максимум в 4 стаи. И пак там имаме вместо 2-3 крушки улично осветление около цял блок, цели 20-30 светещи градински, наддуварни, декоративни и др. фенера за кво? за субективния кеф на 3-4 човешки същества. Ами никой няма да ме убеди, че сегашната с-ма на мултипрахосване от микроброй човешки същества е по-рентабилна от предишната!!!
Добави мнение   Мнения:24 Страница 1 от 2 1 2 Следваща