Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Пенсионната реформа предвижда ръст и на вноските, и на възрастта за пенсия
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:41 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Злата_катерица
20 Яну 2015 20:07
Мнения: 130
От: Bulgaria
От 7 кладенеца вода ще докарат, 1 милион работещи ще пр..бат само и само да не реформират пенсионирането на ченгетата

elviejo
20 Яну 2015 20:31
Мнения: 2,811
От: Bulgaria
Дали ББ е решил в близките години да направи България първата "страна без пенсионери"?!
velin_velinov
20 Яну 2015 20:33
Мнения: 1,682
От: Bulgaria
Бе направо 80 години правете пенсионата възраст, при поне 45 тодини трудов стаж.
kaily
20 Яну 2015 20:38
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
колко по го режат, толко по-късо ще става
маргаритка2
20 Яну 2015 20:40
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Дали ББ е решил в близките години да направи България първата "страна без пенсионери"?!

В.Каменов
20 Яну 2015 21:04
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
Икономиката ни е лишената от мисъл за техническо и технолигично развитие. Не личи никаква държавна стратегия за развитие и подпомагане на националния частен сектор,както и на обща стратегия за икономическо развитие на държавата. Имаме някаква БСК,която само плаче от осигуровки.....значи е импотентна в мисленето за развитие. Още по-импотентната "политическа класа" се разбра,че за нищо друго не става освен за мощна паразитна консумация. Каква пенсионна система може да се очаква тогава освен тя да прилича на каруца със стар кон?
kerena
20 Яну 2015 21:08
Мнения: 385
От: Bulgaria
Какво общо имат ченгетата?Формулата по която се изчисляват пенсиите е много елементарна.Толкова по толкова по толкова по 100 по 1000 върху толкова по толкова.Нищо сложно,или свръх естествено.Колкото са по високи стойностите множителите на това толкова по толкова ,толкова е по висока пенсията.На кого да се сърдим.Имали сме избор и сме го направили!Всеки е имал някакви съображения и е избрал,или се е съгласил да работи за някаква заплата.Е, точно от тази заплата и от отчисленията от нея зависи и евентуалната бъдеща пенсия.
Отдавна ,беше време да вземем съдбата си в собствените си ръце!Какъв ББ,какъв Ив.К.
Пенчо бре
20 Яну 2015 21:22
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
Едва след 2037 г. се предвижда въвеждане на автоматичен механизъм, който да отразява продължителността на живота.

Чел съм, че около гробищата имало погребална кантора "Последна грижа", а предприемчив бизнесмен отворил преди нея кръчма "Предпоследна грижа".
hick
20 Яну 2015 21:47
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
През следващите 25 години населението в работоспособна възраст ще намалее с 30-40%. Трета категория, които са на възраст под 45 в момента, просто да забравят, че на стари години ще получават някаква пенсия. Да спестяват, да правят деца (ако не е късно) или каквото друго там измислят. Както се казва, спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се :-)
hick
20 Яну 2015 22:07
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
Някой би ли ме светнал за обяснение на изискването за стаж от гледна точка справедливост? Имам предвид, че 15 години осигуряване на максималния осигурителен доход са по-голям финансов принос към осигурителната система от 40 години осигуряване на средната за страната заплата. Питам се по коя логика е справедливо да не се получава пенсия в първия случай?
ПлесNick
20 Яну 2015 22:25
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
проект с мерки за установяване на справедлива, устойчива и адекватна пенсионна система, по които вчера започнаха преговори на синдикати, работодатели и политици.


Справедлива, устойчива и адекватна пенсионна система, или (от първите букви) СУАП-система: "отчуждаваме" от себе си доход днес за да го ЗАМЕНИМ за доход в бъдеще... Който да е в приемлив (за нас!) размер, към бъдещия момент приемлив!

Аз съм от родените ПРЕДИ 1959 година и вече съм пенсионер - така че МОЯТ интерес е НЯКОЙ да покрива дефицита на НОИ за да може Институтът безпроблемно на 7-о число всеки месец да ми плаща пенсията... По възможност индексирана по швейцарското правило, и непроменена (при дефлация или, недай Боже, при криза-Greek style)

Синовете ми са родени СЛЕД 1959 година - 2/3 от тяхната вноска отива в НОИ за моята и на майка им пенсия (или whosever), а другите 5 п.п. - в съответния (избран от тях или служебно определен УПФ)... ТЕХНИЯТ интерес е а/ ако може нищо от цялата им 17.8-процентова вноска да не отива в НОИ, а всичката - само в УПФ, и б/ пенсионното д-во, дето управлява парите в техния УПФ, да е читаво, и всичките му експерти да са, ако може, CFA (chartered fynancial analysts) че умело и благоразумно но да инвестират кинтите на капиталовите пазари...

Та, трябва ние, пенсионерите, и кандидат-пенсионерите, които са родени преди 1959 трябва да сключим с родените СЛЕД 1959 година някакъв, взаимно приемлив ПАКТ помежду си ПО ВЪПРОСА ЗА ПЕНСИИТЕ и УПРАВЛЕНИЕТО НА ПЕНСИОННОТО ДЕЛО като такЪво!!! Взаимноприемлив!!! Иначе ще се стигне до истинска война между поколенията! Не хибридна! А с бастуни от наша страна, а от тяхна - не знам!

Въпросният ПАКТ трябва да включва положения (договорки), които да "успоредяват" интересите на преди-59-ниците с интересите на след-59-ниците! Една такава взаимноприемлива договорка ще трябва се изработи по ГИГАНТСКИЯ въпрос как точно да се финансира дефицита в бюджета на НОИ - с вдигане размера на вноската в ДОО, или с вдигане на подоходния данък и корп.данък печалба, или всичко изброено плюс ВДИГАНЕ и на ДДС... Второ важно положение в Пакта е да се договорим за РАЗмразяването (обратно на ЗАмразяването, което Горанов силом налага!) на тавана на пенсиите и на размера на максималния осигурителен доход!
По този въпрос преди време Деница Сачева от "Десните" беше писала в ТРУД, че ЕДИНСТВЕНА смислена реформа на пенсионната система е ПРЕМАХВАНЕТО на тези два тавана! Съгласен съм с нея! Даже смятам, че таванът на пенсиите трябва да е РАВЕН на размера на максималния осигурителен доход. Вдигането на този максимален доход наистина да е ежегодно (както Калфин предлага) и съобразно този негов ръст да расте и тавана на пенсията! Това да важи за сегашните пенсионери и кандидатите за такива, които са от групата на родените преди 1959 година. За да имат стимул родените СЛЕД въпросната 1959 година за тях да се въведе ГАРАНЦИЯ, че НЯМА да има таван върху пенсията им, стига писмено да се съгласят и да започнат да правят вноските си в НОИ НЕ според максималния размер на осигурителния им доход, а съобразно ФАКТИЧЕСКИЯ му размер! Така по-младите генерации ще имат ДЕЙСТВЕН стимул да се правят вноски в ДОО/НОИ! Ако не искат да правят вноски в НОИ да ги внасят в УПФ но на СОБСТВЕН РИСК и ОТГОВОРНОСТ и да НЕ търсят държавата в случай, че големите експерти на пенсионните дружества, управляващи УПФ по някакви си причини (обективни и субективни) профукат парите от вноските на след-59-ниците в лоши инвестиции на капиталовите пазари!

Въпроси като горните наистина изискват всенародно, между-поколенческо обсъждане! Без намирането на примливите формули ни чакат яки социални турбуленции!!!
Davidoff
20 Яну 2015 23:06
Мнения: 844
От: Bulgaria
Звучи приемливо. А и 2037 е далеч. Единствено е необходимо да се договарят, че правилата няма да се сменят. А не като с влаковете. ..
fraxinus
20 Яну 2015 23:13
Мнения: 852
От: Bulgaria
Плесник, цялата твоя теория предполага не само сътрудничество между поколенията, но и коректност на държавата. Това второто засега не оправдава надеждите, поне конкретно по отношение на парите за пенсии.
constelation
20 Яну 2015 23:27
Мнения: 91
От: Spain
Трябва да се приложи челния опит на братска Индия. Там пенсионна система почти няма /някои държавни служители получават пенсия, но те са малък процент от населението/. Децата се грижат за родителите си и затова родителите се стараят да имат колкото може повече деца. Това е прекрасен начин за решение на демографския проблем / ако не вярвяте, вижте нарастването на населението на братска Индия/
Горскио
20 Яну 2015 23:55
Мнения: 1,819
От: Bulgaria
Какви пенсии сънува Калфин, сганта около него, а и доста от форумците!
.
След 15 години в България няма да има трудоспособни Българи. Ще има мургави младежи от нашата черга (цигани) и емигранти от най-неквалифицираната прослойка, които не могат да се пласират в Щатите и Западна Европа.
Застарелите българи, които не са успели да напуснат страната ще обитават 5-6 големи градове (гета за пенсионери), а по пътищаъа ще господствуват банди от имигранти и цигани.
.
Който разчита манговците да му плащат пенсия е глупак.
constelation
21 Яну 2015 00:14
Мнения: 91
От: Spain
Горскио е абсолютно прав. Най-добре е да се закрие пенсионната система.
Meat
21 Яну 2015 01:21
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
Какво общо имат ченгетата?
д

Нищо, в частта за финансирането. Но в потреблението нямат/е стигане!
aldycrown
21 Яну 2015 01:22
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
velin_velinov
20 Януари 2015 20:33
Бе направо 80 години правете пенсионата възраст, при поне 45 тодини трудов стаж.

Справедливо ще е да е 80 години пенсионна възраст при 80 години трудов стаж. Другото са исканията на комунягите, червените прашки и враговете на народа. Да живее Тиквариятът!
dementor
21 Яну 2015 07:03
Мнения: 3,992
От: Bulgaria
Основният извод е, че БВГДЕЖЗ е натирен да изговори това което ЦЦББИФДПРПиТН иска, но не смее да го направи от свое име.

Относно МнО и МВР пенсионерите - за тях са тези пари, а именно за Драшков, Флоров, Цветанов, Танов, Николов и т.н.

Приблизително 20% от населението в трудоспособна възраст не се осигурява изобщо, а иска и очаква да получава плащания (социални, пенсии, помощи, субсидии, и др. подобни).

Приблизително 5-10% раждат деца, но не за да ги гледат на старини, а за да вземат детски надбавки СЕГА и да не работят изобщо.

Тези същите 5-10% след 25-30 години ще поискат всички ние да ги гледаме и да им плащаме достойни пенсии иначе ви влизат в къщите и се самообслужват, ако не и нещо по-директно направо на улицата

В крайна сметка излиза, че 30% от трудоспособното население няма никакъв принос в ДОО/НОИ.

От останалите работоспособни 35% получават минимална заплата - съответно само се надяват някога да взимат пенсия.

Едни 30% вземат заплати около средните, НО понеже са държавни и партийни служители не се плащат осигуровки от Държавата.

Остават едни 5% от които СЕГА се иска да платят сметката. В тези 5% влиза и ЦЦББИФДПРПиТН - сетете се дали ще плати.

А Калфин не го мислете, вижте на сайта на ЕП колко ще бъде бъдещата му пенсия, а и човекът си работи за себе си. Още от времената на Мулти
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: dementor
генек
21 Яну 2015 07:24
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
А въжетата от профсъюза...
----------------
Сайтът на Генек
Лунатик
21 Яну 2015 07:52
Мнения: 2,959
От: Bulgaria
Калфин покрива сегашни дефицити за сметка на бъдещите пенсионери.
Нищо ново под слънцето.
Добави мнение   Мнения:41 Страница 1 от 2 1 2 Следваща