Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
ЕВН поиска поскъпване на тока със 7%
Добави мнение   Мнения:12 1
Пройчо
27 Фев 2015 19:14
Мнения: 1,846
От: Bulgaria
Руската държавна корпорация "Росатом" определи като "спекулация" твърденията за цена на АЕЦ "Белене" от 10 млрд. евро и повече, при положение, че подписаният в края на 2010 г. меморандум за създаване на проектна компания е фиксирана цена 6.297 млрд. евро за два блока на "Белене".

Та значи 6,3 милиарда евра за два реактора.. а сега САЩ ще ни построят един реактор за 10 милиарда лева! Ами какво повече да добавя?
mercury
27 Фев 2015 20:03
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
Ако правителството допусне повишаване на тока през 2015 година без компесаторно повишаване на доходите, да се пише умряло.
mick
27 Фев 2015 21:12
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Цените не ел. ток ще се вдигат постоянно докато имаме сбъркано ценообразуване, което товари само консумиращите. При толкова много абонати, толкова малко консумиращи и толкова големи постоянни разходи в енергийната система този начин на ценообразуване води до постоянни вдигания на цените и до все по-големи дефицити в енергийната система, щото всяко увеличение води до намаляване на консумацията, а пък постоянните разходи си стоят.
Patriot1965
27 Фев 2015 23:00
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Цените ще се вдигат, дотогава, докогато достигнат нивата в Германия.
Firmin
27 Фев 2015 23:49
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Ни Уестингхауз, ни Атомстройекспорт - Баце да ви грее на вас, тъпанари безпросветни. И като я закъсате с газа, да ви подпръдва с пандурския си дирник.
annetaz
28 Фев 2015 04:01
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Така, при едно и също потребление, ако даден клиент в момента плаща 49.35 лв. за месец, след увеличението сметката му би била 52.80 лв. с ДДС.


А, ако е зима и плаща 300-400 лв., колко повече ще плати?! Тази сметка къде е или през зимата няма да плащаме?
Българският парламент премахна преференциалните цени за нови възобновяеми енергийни инсталации, докато страната се опитва да намали дефицита в енергийния сектор и да контролира сметките на потребителите.

Това съобщава агенция Ройтерс в материал за България.

Вятърните електроцентрали и фотоволтаичните паркове започнаха да никнат като гъби през 2011 г., след като България въведе щедри субсидии за възобновяеми енергийни източници, с гаранция 20 години и обеща да купи цялата енергия, произвеждана от тях.

Но бонусите утежниха цените на елктроенергията в най-бедната страна в ЕС, която достигна целта си за 2020 г. за 16% дял на възобновяемата енергия в края на 2013 г.

Отпуснатите бонуси ще бъдат валидни за вече функциониращите вятърни и слънчеви енергийни централи.

Поправките в закона за енергетиката, одобрени от парламента, предвиждат, че държавният енергиен доставчик няма да е задължен да купува енергия на преференциални цени от ТЕЦ-овете, коио не могат да докажат енергийната си ефективност.

Бумът на възобновяемата енергия, бонусите за когенериращите електроцентрали и високите разходи при дългосрочни споразумения за купуване на електроенергия увеличиха дефицита на НЕК до 3.3 млрд. лева, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Миналата седмица, американските енергийни компании "АЕС" и КонтурГлобал" се съгласиха да преговарят за по-ниски цени на електроенергията, която произвеждат в България. Парламентът също така одобри промени, които ще увеличат независимостта на енергийния регулатор, а членовете му ще бъдат назначавани от парламента, а не от правителството, както е в момента.

Високите сметки предизвикаха протести, които събориха правителството на Бойко Борисов през февруари 2013 г.

Това вярно ли е? И защо тока се увеличава при това положение?
victorugo77
28 Фев 2015 05:29
Мнения: 5
От: Bulgaria
Защото Рапоня е поел ангажимент, който не е изпълнил и за това го връщат, да си го изпълни. А овцете трябва да се подстригват редовно.
гошо
01 Мар 2015 09:49
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
Не знам за рапоня, но преговорите с Уестингхаус ги правеше оня, червения, завършил Сорбоната. Май се казваше Стойнев.
wreckage
01 Мар 2015 10:06
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
"При съществуващите параметри за технологични разходи, норма на възвращаемост, амортизации, признати разходи на дружеството, ЕВН има нужда от 275 млн. лв. приходи, за да може да доставя близо 8 тераватчаса енергия до клиентите", добави Гочо Чемширов от управата на ЕВН.

Mи променете някои от същестствуващите параметри, примерно нормата на възвращаемосат и признатите разходи, muthafuckas...
Suzi1946
02 Мар 2015 15:45
Мнения: 472
От: Bulgaria
Цените ще се вдигат... и т.н. Нямам нищо против, но да се вдигат пенсии и заплати и да стигнат нивото на Германия. Не може с доход 200 лв + 450, да плащам всичко за 1 месец! И да не тръбят наляво и дясни, че са увеличили пенсията ми - с 6 лева. То вече ще преям!
ПлесNick
02 Мар 2015 19:56
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
За EВН - евикция от пределите на българската енергетика, същото и за ЧЕЗ - изчезване от енергетиката, за Енерго-ПРО - прогонване от енергетиката ни! Тяхната услуга е за изключителен държавен монопол - ако държавата НАИСТИНА (а не само по дефиниция) брани гражданите си, в т.ч. и от заробване от чужбински фирми, дето единствената им цел тук е да съдерат n-броя кожи от гърба ни и да репатрират, т.е. да ги пратят у дома си! На останалите дето го правят тока и го дават на ЕРП-тата да ни доставят по жиците - СЕКВЕСТИРАНЕ на производствените им мощности, и ги изритваме да си ходят домой (ако твърдят, че наистина са "американски" или каквито и да било други по произход инвеститори)! Нема аз и другите данъкоплатци да носим на гърба си ЯДРЕНИЯ риск от прескъпия блок на Уестингстауз (риска от Козлодуй ни е предостатъчен - ЧЕРНИТЕ ЛЕБЕДИ, се случват, както SHIT Happens!); няма да дишаме пушиляците на Мариците 1 и 3, няма перките и фотоволтаиците да бастисват единственото останало ни ОБЩОНАРОДНО богатство - ПЛОДОРОДНАТА ни земя (и държавна, и частна, тя ТРЯБВА да е САМО за земеделие, а не за производство на ток, защото световната криза за храни е неоспорим ФАКТ!!), а печалбите и на трите групи производители на еленергия да БЪДАТ САМО за тях! А за нас - гол К*УР! Айде, сиктир! Стига ви толкоз грабене! GO HOME!!!! И да не си забравите НАТО-то! То също НЕ ни трябва!!!! Не съм АТАКАджия, но Волен е прав! Да гътнем КОЛОНИАЛНИЯ терк, наложен ни от аншлуса, наречен САЩ-ЕС!!! Да се измъкнем от капана "фронтова държава", спретнат ни като последица от НАТО-члеството! Няма смисъл да харчим НАШИТЕ пари да пращаме контингенти по райна-си-майна, а недай боже и в Украйна, за защита на ЧУЖДИ интереси!!!

Ако не сторим горното - отиваме си от този бели свят като народ! И наистина ще докажем думите (изречени от на единия от Славейковите, няма значение на кого от двамата принадлежат), че не сме народ, а МЪРША!
TimeAndAgain
02 Мар 2015 23:22
Мнения: 569
От: Bulgaria
а как се аргументират крадците от ЕВН за повишението?
Добави мнение   Мнения:12 1