Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
За "Кое е по-тежко, мокрият или сухият пясък?"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:57 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Eisblock
06 Май 2015 21:52
Мнения: 9,157
От: Iceland
Днес взех да прочиствам стари списания от преди 10 и повече години и за моя изненада измежду тях изпадна една папка. Пластмасова, зелена на цвят, с джобчета отвътре на лицевата 'и част. Имаше две вложки: една визитна картичка и едно листче от бележки с нарисуван лост от 1-ви род с две кофи с пясък в двата му края - едната с мокър, другата - със сух.

Визитката ме подсети за какво става дума. Тя бе от Англия с име и отдолу, цял ред титли - едната на инж, - представяше Евгени П. Д., ака Църни Шопара.

Присетих се, че някой от старите форумци ми бе дал своя екземпляр от едно изследване, направено от Джелебов. Трябва да допълня, че получателите на само 4-те екземпляра, са Мунчо, Геновева, Естета и Работника. На времето имахме форумни срещи, весели моменти и въпреки осезаеми антагонистични напъни в някои от нас, все пак спазвахме т.нар. "Бон тон". За себе си трябва да кажа, че Шопара не ме долюбваше и на края, преди да се представи пред св. Петър, бе доста нападателен. То и аз не му прощавах, така, че когато той почина, още преди да бях чул или разбрал за кончината му, той ме посети пътьом към (надявам се силно) едно по-добро място, отколкото е настоящето, за всички нас, тук. Изживяването не бе приятно и до днес днешен не знам дали "посещението" бе акт на враждебност или обратното.

Както и да е, спорът навремето бе и си мисля че остава: - "Кое е по-тежко, мокрият или сухият пясък?" в две еднакви кофи; едната напълнена със сух, а другата - с мокър пясък. Началото бележи задявка от страна на "проф. Поповски" (вероятно също отпътувал в отвъдното) към Слона. На общо 12 стр. Църни Шопара развива инженерно изследване за теглото и накрая прилага още 20-на копия от сериозни книги и учебници.

На това място трябва да се извиня, че неволно съм задържал тази папка. Най-вероятно ми я дал Работника, с когото имах добри, приятелски взаимоотношения. За жалост се позагубихме и след края на участието ми в "оня" форум, връзката се прекъсна. Сега преследвам две цели:

1. Папката може да е само на двама останали живи до сега: Естета и Работника - надявам се че са, но аз нямам връзка с тях, най-вероятно папката е на Работника. Искам да я върна обратно, може би тя остава скъп спомен от отишъл си Приятел. А те бяха приятели с Шопара, докато аз - не. Въпреки това, не искам просто да я изхвърля.

2. Би ми било интересно дали от новопоявилите се десетки ника в този тук форум някой би си спомнил (ако е реанимиран стар форумец) за онези славни времена? Може би и за споровете около пясъка...

Сега си мисля, че с добри или лоши спомени, това минало остава, то е наше, общо. На Вестника, на форумците от тогава и на самото "Бойно поле" - форума. Нека, моля по възможност, да оставим отминалите негативности на страна и да се съсредоточим в отговора на въпроса:

- Кое е по-тежко!?

От своя страна ще се постарая последователно да представя в отделни постинги увода и доказателствата на Църни или ако успея - сканирани страниците. Това не е поради някакво поето задължение или от добри чувства, а просто защото така трябва.

Защо, "така трябва"?

- Не знам.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Eisblock
idproxima
06 Май 2015 22:16
Мнения: 3,960
От: Czech Republic
Точно така е - така трябва! Освен това ние не знаем кога и как точно се е разгорял спора, а само това, че Църни може да е доказвал, че черното е бяло или обратното. В стила си му беше. Иначе, може да питаме децата, които си ииграят в пясъчникака. те знаят отговора не по-лошо от нас.
Работникът се яви наскоро в кръчмата при Президента и и после пак зачезна май...Но...може би е оставил следа на кръчмаря.. питай!
Аз...
С най-добри чуства към по-старшите.
!!+??=5
07 Май 2015 00:43
Мнения: 179
От: 0
Хич не ви е лесна....
На времето другаря ЗКПЧ, на питане от моя страна, кое е по тежко - един килограм памук или един килограм желязо, философски отговори:
"Некои школник старшини никога нема да разберат, че един килограм памук е в пъти по-лек от един килограм желязо."
Оттогава зная, че понякога 1 < 1, така както 1 > 1 !
Firmin
07 Май 2015 09:24
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Първо, хубаво е да се внимава за какво точно се говори - за маса, за тежест, за тегло ...

А иначе, сравняваме две нехомогенни дисперсни системи - пясък и въздух, пясък и вода. В първата система - пясък и въздух - свободният обем между частиците на пясъка е зает от въздух (е, и малко вода, заради влажността на въздуха). Във втората система - пясък и вода - свободният обем между частиците на пясъка е зает от вода (навярно, все пак, в реалния случай и с известно количество въздух).

Ако поставим задачата експериментално, нещата даже малко се променят. Ето как. Нека имаме две кофи, напълнени до горе при еднакви условия с пясък. В едната започваме да наливаме вода, изчаквайки да пропие. Наливаме, докато водата попива в пясъка. Само че ... Само че, ако твърдо следваме условието кофите да са пълни с пясък догоре, ще се окаже, че комай трябва да досипем пясък (!). E, колкото повече, толкова повече, би казал Пух. Повече пясък си е повече пясък, нали?

Разбира се, можем да усложняваме условието на задачата, прецизирайки факта на нехомогенност на пясъка - големината на частиците му съвсем не е еднаква, както и съставът им. В морския пясък, например, ще откриете не само раздробени скали, но и парчета от черупки на морски организми. Но все пак да предположим, че сме избрали за експеримента си определена фракция сух кварцов пясък - например, този, който използват при филтрите. При него силициевият двуокис е над 90%, а над две трети от частиците са под 400 микрона. Това е важно за две неща - мокрене и свободен обем.

Защо мокрият пясък намалява обема си и трябва да досипваме ли? Заради капилярните явления и заради повишената "мобилност" на фракцията, когато е в дисперсна система. Свикнали сме да мислим, че при капилярните явления съдът "дърпа" водата. Само че ... Нютон би ни поправил, че и водата "дърпа" Така че, водата не само се възползва от свободния обем, изтласквайки въздуха от него, но и го ... намалява. От възможността, която дава за движение, действайки като "смазка" за големите и разтворител за най-малките частици на фракцията, пясъкът се възползва и заема по призива на ... Боце (банкенски физик, материалознател и народовед) състояние с най-ниско разположен център на масите (тежестта) и потенциална енергия. Сляга, демек.
sluncho6
07 Май 2015 16:17
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<

(Класически домашен експеримент)

Опит с една кофа:

1. Взимате поцинковна кофа и я напълвате 3/4 обем с мокър пясък.
2. Претегляте кофата на домашна везна за напълняване. Записвате теглото върху
сух бял лист приблизително 21/29 см в горната част на листа.
3. Слагате кофата на печка или котлон и "на слаб огън" нагрявате до изпаряване на всичката вода.
Отнема много време, но в името на науката го жертвате.
4. Слагате кофата с изсушения пясък на везна за отслабване и претегляте. Записвате теглото в средата на
същия лист, ако сте го запазили. Ако не сте, отново повтаряте 1 до 3 и вече пазите листа.
5. От първия резултат - тегло изваждате втория. Записвате резултата най-отдолу независимо с какъв знак е.

Резултати: Резултатът- разлика в теглата е п оложително или отрицателно число..
Интерпретация:

А. Ако числото e положително, мокрия пясък е по-тежък.
Б. Ако числото е отрицателно, сухият пясък е по-тежък.

За научна достоверност правим експеримента поне 5 пъти и на пет листа записваме датите и получените резултати.
На шести лист намираме средното аритметично от резултатите и питаме някой знаещ как да се изчислят средното стандартно отклонение и някои други любими статистъически показатели.

Публикувате крайния резултат тук
и глей кво стаа!

По-натаък може да помислите за превод на английски и немски и публикуване в реномирано издание...
Успех!

!>>> <<<

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: sluncho6
sluncho6
07 Май 2015 16:41
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
Забравих да добавя. В никакъв случай не движете кофата много бързо насам-натам по време на повторенията на експеримента, защото от релативизма знаем, че могат да настъпят изменения в масите.
Правете всичко бавно и така ще намалите грешката на експеримента, а и запазвате т.н. "прозрачност", та не е лошо и комшиите да гледат. После може да подпишат и протокол за еспериментите, което повишава достоверността и намалява страха от корупция.
Firmin
07 Май 2015 16:48
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
... не ползвайте пластмасова кофа ...
fierce
07 Май 2015 17:28
Мнения: 10,605
От: Bulgaria
здравей айс,
помня добре сагата с проф поповски и пясъка!
светла да е паметта на църни шопара!
според мен тетрадката е на работника, той беше по-редовен в алваро!
имах му телефона, но сменях сим-картите и може да съм го затрил,
ако го открия ще ти го пусна на мейла.
то верно от скайфорума останахме единици!
kaily
07 Май 2015 17:54
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
според мен много по-лесно е да се напълни кофа догоре със сух пясък, да се изравни и да се премери
После да се налива вода, докато поеме, пак да се изравни и да се премери
И ум не ми го побира що винаги съм мислела работника за Мето от интернето.
Пък естета е лесна работа да се намери из форума
idproxima
07 Май 2015 18:19
Мнения: 3,960
От: Czech Republic
според мен много по-лесно е да се напълни кофа догоре със сух пясък, да се изравни и да се премериПосле да се налива вода, докато поеме, пак да се изравни и да се премери


Дори няма защо да се изравнява, ако пясъка не е избягал някак.

Кайли, в науката не се търси лесното , а това което науката носи като пари, ако изобщо. Ако направиш нещата чак толкова очевидни, къде ще се дене науката и страниците на Шопара?!
tester
07 Май 2015 19:07
Мнения: 756
От: Bulgaria
Пясъкът по принцип е неслегваем материал и затова се използва за пясъчна възглавница под фундаменти. Но за целта първо трябва да е добре уплътнен, а това се прави или с трамбоване, или с поливане. Не 20 страници, а цяла книга да се напише, пак мокрият пясък е по-тежък, защото въздуха е заменен с вода.
Eisblock
07 Май 2015 19:54
Мнения: 9,157
От: Iceland
Благодарности на всички писали тук и на обадилите се по телефона!

Интересното е, че в изминалите години съм погребал под пластовете на годините спомена за хубавите и приятните сбирки - в "Алваро", Троян, Варна и пр. Мисля си, че те също са ни обогатили някак си, въпреки и най-вече, заради интересните разговори, разпивки и други веселби - дори веднъж в Алваро бях докарал приятели да посвирят за компанията, пък и аз се включих за малко...

Вече имам тел. номер на Работника - Благодаря на моят приятел обадил се днес!! Преди малко позвъних, но вероятно Мето е нейде зает. Пак ще опитам.

Както обещах, ще ви пусна тук увода на Шопарата, написан до получилите по една папка: - Мунчо, Геновева (Бог да с тях!), Естета и Работника.

27 юли ЧЕЛМСФОРД

Скъпи приятели и съфорумци - Мунчо, Геновева, Естете и Работник,

Първо ви поздравявам от сърце и се надявам да сте починали поне малко - всеки има нужда от това. Съжалявам, че няма да мога да дойда, за да участвам поне в една от срещите ви. За разлика от някои форумци за мен виртуалното е част от реалното и аз поне не намирам причини да се лишавам от реалните ракии и салати, консумиранни в добра компания. Но разни хора - разни идеали...

Тъй като от 8 месеца почти се спекулира с темата МОКРИЯ ПЯСЪК, реших да напиша мнението си. Не ви задължавам да го четете - просто аз сега ще имам вътрешното спокойствие, че съм опитал да обясня на приятелите си моето разбиране. Или както е казвала баба ми - "Рекнах им го"!

Без да обиждам на професия и интелигентност - все пак темата е доста елементарна - смятам, че Мето и Естета биха могли като строителни инженери ПГС да коментират евентуално възникнали въпроси от страна на не-инженерната, по-красива и по-добра част.

За мен е повече от ясно, че форумния ник поповски няма техническо образование. Но това не е толкова важно. По-важното да не мислите, че съм ви излъгал. Ако пък съм го направил, това е било от погрешно убеждение.

Бъдете здрави!
Да ни даде Бог пак възможността да се видим в реалното!

Църни Шопара
Геновева, сигурно е пълно с грешки - няма да се обидя, ако споделиш поне кои са характерните и повтарящите сел


- Преписал съм го 1:1 без изменения.

Не се стърпях и прочетох заключенията на Църни: - По-тежък е ....я пясък!!

/следва/
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Eisblock
KOKO
07 Май 2015 19:58
Мнения: 915
От: Bulgaria
Ако не си се свързал с Методи, можеш да му пишеш на мейла на Маги Стралска, активен е, той ми писа оттам.
Gan(ю)гоТрий
07 Май 2015 20:12
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
На луди млади години много сме спорили Мокра ли е водата?.
Май за нещо такова става дума?
Eisblock
07 Май 2015 20:13
Мнения: 9,157
От: Iceland
Малко разравяне на гуглето и хоп... други ентусиасти по оно време на същата тема:

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=Phisics&Number=1936701184&page=7&view=collapsed&sb=6&part=all&vc=1 - три страници.

Съвсем пък да не споменавам, че само подквичавах четейки словесните дуели между Църни и професора, май сега ще започна от самото начало да чета, за да преора всички, над 800, страници...
idproxima
07 Май 2015 20:42
Мнения: 3,960
От: Czech Republic
Мокра ли е водата?.


Ще кажа като учен - зависи. Ако си човек. може и да е мокра, ако си водомерка - суха. Водомерката си ходи по водата, както ние по дървен под.

Айс, голями благодарности за ретроинспекцията!
Firmin
07 Май 2015 21:26
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Ами хайде да продължим традицията ...

Когато се пие турско кафе едно от неприятните неща са малките частички кафе. Редно е да се утаят. Но ако чакаш, кафето изстива, а и ароматът не е същият. Номер, който печените кафеджии знаят, е капването на капка-две студена вода в джезвето.

Е, въпросът е как става номерът.
Кире
07 Май 2015 21:45
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Да, помня тая разправия И професора много го биваше да попържа, и Църни. Ма някак елегантно ставаше, с финес. И най-паче увлекателно. Аз лично никой не познавам, но веднъж в самолета за Лондон попаднах до един симпатяга, дето ми разказва надълго и нашироко за мокрия пясък. Беше си църен, но не знам дали беше Шопара.

Та във всички случаи ще ми е интересно да разбера истината за тоя спор.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Кире
бонго-бонго
07 Май 2015 21:50
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Firmin
07 Май 2015 09:24
Gan(ю)гоТрий
07 Май 2015 21:56
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Тъй като Айса е ноо готин потърсих следи в байо Гоогльо и резултатът надмина очакванията. Второто май има връзка с неговото:
2001
Кое тежи повече – мокрият или сухият пясък, събран в единица обем
2003
Тук се разливайте на воля, наспроти лъжепрофесора!
2007
Въпрос за пясък
Heat
07 Май 2015 21:56
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Странен спор се е водил. Учудващото е че и хора представящи се за строителни инженери са участвали, единственото възможно обяснение е да са били поне триоки.
Хайде малко просветление.
При типичен пясък, с нарастване на влажността от 0 до някакъв дял на влагата от порядъка на 6-7% обемът се увеличава, тоест при равен обем сухият пясък тежи повече. След това обемът намалява докъм влажност около 20% и сухият пясък продължава да е по-тежък от мокрия за еднакъв обем. Над 20% влажност вече мокрият пясък става по-тежък за един и същи обем.
За различните пясъци процентите са различни но принципът е сходен.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Heat
Добави мнение   Мнения:57 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща