Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Бизнесът очаква фалити и по-високи цени заради данъка за вредните храни
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:32 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Mladya hqsh
21 Окт 2015 20:18
Мнения: 7,050
От: Bulgaria
че вместо предлагания данък трябва да се разглежда възможността за намаляването на ДДС за полезните храни и за драстично увеличаване на санкциите за продукти със забранени за употреба съставки, както и наказанията при измами в етикетирането

Това е разумното решение.
И другото разумно решение е със закон да се забрани допускането на РъБове до властови позиции поради изключителната им вредност за живота и здравето на българите.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mladya hqsh
Slava
21 Окт 2015 20:23
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
Според Българската стопанска камара налогът би увеличил разходите за храна боклук на хората с най-ниски доходи
aver4e
21 Окт 2015 20:30
Мнения: 12,201
От: Bulgaria
Така "бежанците" ептен ще ни заобикалят. Втренченият го измисли гениално !
mick
21 Окт 2015 20:49
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Въобще някой правил ли е анализ как тоя данък ще се отрази на различните групи хора - бедни, средна класа, богати? На кои храни ще се отрази, и на кои не?

Взимат артикулите на един голям супермаркет и правят сметки. Искам да им видя анализите/макар, че съм сигурен, те за такова нещо и не са и чували/.

Както изглежда даже баничките ще се вдигнат 2 пъти!! Това е храна най-вече на бедните и работещите. Богатите пак ще щракат с пръсти.

Едва ли не всичко ще се облага с тоя данък - няма да се учудя ако и туршиите, соевият сос даже.

То бива простотии ама чак пък толкова.


---

http://mickideas.blogspot.com
mick
21 Окт 2015 20:51
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Искам публикувани анализите, артикул по артикул - как ще се отрази тоя безумен данък при сегашните им рецепти.

Озаптете тия от РБ вредни са. Тоя данък реално е данък храни. Нещо като данък въздух. Уж ще се облагат само вредните храни.. ама то реално както са го дефинирали.. че то няма да остане необложена храна.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: mick
AzUrAL
21 Окт 2015 21:01
Мнения: 4,451
От: Bulgaria
Втренченият
beagle
21 Окт 2015 21:10
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Без фалити в "едрото и дребното" няма да мине ...
houp57
21 Окт 2015 21:24
Мнения: 753
От: Bulgaria
То бива простотии ама чак пък толкова


Аааа, mick , можееее, може, даже и още повече може! Щом е за простотии, седерастите са недостижими!
Д-р Тормозчиян
21 Окт 2015 21:40
Мнения: 8,152
От: Botswana
даже баничките ще се вдигнат 2 пъти!! Това е храна най-вече на бедните и работещите.


Дискусията започва обещаващо, с проникновени социално-антропологически наблюдения
ablepsia
22 Окт 2015 02:33
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Тоя с втренчения поглед защо удря балтията на всички наред? Ами ако някоя баничарница, да речем, не използва вредни мазнини и баничките са с извара, която не е солена? Една по една ли ще ги проверяват? По тия земи хората са яли баници векове наред, без да питат туй втораченото с пръстовите му отпечатъци. И сладкарските цехове ще хлопнат кепенците? Или целта все пак е да се надуят всички цени?

Докога всякакви ще си присвояват правото да решават вместо нас как да живеем, какво да ядем, дали да пушим тютюн или марихуана, кое е вредно и кое не? Имат ли вид на по-акъллии от нас? Надали, ако се съди по приказките на тоя с друсаните очи. Или си говорят директно с Господ, та са в течение кое как е в природата и в човешкия свят?

Като е толкоз загрижен за здравето ни, що не се притесни първом от софийските улици, дето ги мият веднъж годишно, а не всяка нощ, както е в Европа и както беше у нас, допреди да ни се натресат таквиз вторачени управници, с остатъчните им тротоари с дупки, кал, треволяк (който скубят с ръце някакви тумби от цигани два пъти годишно, трупат го на купчини, които после вятърът разнася навред, като че ли си няма специална машинка, за която е достатъчен един-единствен човек), засъхнали от месеци изпражнения, мъртви плъхове и размахващи метли по обяд в краката на минувачите циганки, вдигащи кърски прахоляк до втория етаж, та който не е хванал туберкулова или кучешка тения, да не остане незарезен

А що не се погрижи за повече и по-евтини общодостъпни басейни в София, вместо от банята с трите й готови басейна и полезната й минерална вода да се прави музей? Значи траки, римляни, българи, турци са ползвали векове наред туй благо, но взе, че се домъкна таз много загрижена за нас управляваща ни четвърт век шайка и ни отне онова, с което Господ ни е дарил безплатно, а дедите ни са се погрижили да облагородят и оползотворят!
Редактирано: 5 пъти. Последна промяна от: ablepsia
Пенчо бре
22 Окт 2015 07:32
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
Значи различни ставки на ДДС не могат да се администрират, но този толкова вариантен акциз - може!
Къде сте виждали мутри да си служат с моркова, а не с тоягата?
mr_self_destruct
22 Окт 2015 07:53
Мнения: 545
От: Bulgaria
"Десните" в България нас данъци не свалят, само вдигат. В резултат ще се вдигнат цените на всички храни. Вместо захар ще се слага глюкозо-фруктозен сироп. На другите работи ще им измислят по-вредни аналози. Накрая цените ще са по-високо, а храните по-вредни от сега. Ама оцъкления се интересува само от своето джобче.
ruff
22 Окт 2015 08:08
Мнения: 3,415
От: Bulgaria
странен подход?! ще се облагат храни с определено съдържание на кофеин, а кафето не?! храни, с определено съдържание на сол, но сиренето не?!
интересно защо би се наложило облагането на баничката, щом вложеното в нея сирене няма да се облага?
нищо няма да е ясно, ако не се определи за всеки краен продукт поради каква конкретна причина се облага. за всеки! защото, осолената сланина каква би била причината - солта или мазнините? защото ако е солта, сланината ще започне да се продава сурова и електората ще започне да си "забърква" в къщи отрови. и за други храни вероятно така - туршиите. което ще е по-полезно, вероятно, отколкото крайните продукти, "забъркани" от производител, чиято технология може да се наблюдава... всичко се "измисля" за "дборото" на електората. важно е да падат кинти.
идиотизми всякакви. в крайна сметка ако изходните продукти са обложени, каква трябва да е причината, краен продукт създаден от тях да бъде обложен още веднъж? а ако от безвредни вещества или продукти може да се забърка нещо вредно, каква следва да е причината подобно нещо да бъде разрешено за производство? доколкото знам има правила за БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ! няма ли плащането на данъци за вредни храни по предлагания ред да легитимира производството на вредни храни?

ПП и другия идиотизъм - държавата събира данък, а парите ще се харчат от ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ?! ми аз не искам парите ми да се харчат от някакъв "съвет"?! то сега не съм сигурен как ЗАКОННИЯТ орган - Парламента, който трябва да следи как ми се харчат парите от данъци, го прави както трябва, а сега ДЪРЖАВАТА ще събира едни пари под формата на ДАНЪК и ще ги даде на някакъв СЪВЕТ да ги харчи?! пълно беззаконие!
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: ruff
Firmin
22 Окт 2015 08:17
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Кресливата сектичка се опитва с поредната щуротия да привлече внимание към себе си, манкирайки реформа. И го прави в неподражаемия си "аристрократичен стил", препоръчвайки ни да ядем ... пасти по причина лошия хляб
Mrx++
22 Окт 2015 08:30
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
че вместо предлагания данък трябва да се разглежда възможността за намаляването на ДДС за полезните храни и за драстично увеличаване на санкциите за продукти със забранени за употреба съставки, както и наказанията при измами в етикетирането
Аз не знам да има храни по щандовете с вредни съставки. Да кажеш, че хидрираните мазнини т.е., маргарините са вредна съставка е доста пресилено. Сега има методи, с катализатори които да водят процеса към получаване само на цис-формата при хидриране на растителните мазнини.
В момента, обаче, на особенна атака е хлябът. Според някои много опасен е глутенът в бялото брашно. Преди беше маята. Глутенът водел до гъбични заболявания, които били причина за повечето модерни болести, като се почне от екземите и се стигне до рака. Хайде да цапнем и на хляба един акциз, като вреден.
В момента в правителството има двама министъра, на които само глупави идеи им се раждат между ушите. Това са Танев и Москов.
trunk
22 Окт 2015 09:07
Мнения: 891
От: Bulgaria
Всичката пара във свирката.Блесналия поглед от първия ден реформира и резултатът е налице -нищо.Искрено се надявам и СЕГА да е така.
alin
22 Окт 2015 09:27
Мнения: 10,233
От: Bulgaria
Т'ва оня същият "бизнес", дето вече фалира преди месец от повишението на ел.енергията ли е, или е друг?
БирникЪ
22 Окт 2015 09:35
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
А защо направо да не криминализираме производството, съхранението, търговията и консумацията на вредни храни ? Щом са вредни, значи са насочени против живота на потребителите. Направо производството, съхранението и търговията с вредни храни да се приравни към опит за убиство на повече от две лица, а хората, които ги консумират, да се въдворяват за принудително лечение. Хора, като д-р Емилова ще направят добър бизнес.
А бе, направо създаваме стандарт за българин. Ръст, тегло, размер на главата, дължина на краката, цвят на очите, ......можете да допълвате.
А на първо време оборудване на НАП с кантари. И който е с наднормено тегло, да плаща по-големи здравни вноски.
Патагонец
22 Окт 2015 09:51
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Не мога да си представя как една храна или напитка, съдържаща захар би била вредна при положение, че се консумира рядко и в малки количества. Това е като с отровите и лекарствата, важна е дозата, която се поема от човек.
Или пък баницата, която е в традиционното меню на българина. По-хубава баница става като се сложи и масълце, не само олио. Маслото вредно, защото съдържа животински мазнини, сиренето и то вредно, защото е солено, яйцата пък съдържат холестерол. Излиза, че столетия българите са яли и ядат изключително вредна храна.
Само че баниците са ги хапвали по празниците, т.е. отвреме навреме.
А чрез този закон се наказват и глобяват и умерените потребители на т.нар. "вредни" храни, които ги консумират рядко и с мярка, което е неприемливо и несправедливо. Още повече, че само няколко страни са опитвали подобни мерки, като някои след това са се отказали поради абсолютната им безполезност.
Патагонец
22 Окт 2015 09:52
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
А на първо време оборудване на НАП с кантари. И който е с наднормено тегло, да плаща по-големи здравни вноски.

И по-ниски пенсионни....
dobadoba
22 Окт 2015 09:56
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
Данък 'здраве', ,
След като Румъния намали ДДС за храните, Москов иска да вземе 150 000 000 от залъка на народа!
Срам, срам, срам!

Форумът по-горе е категоричен - този налог ще удари най-бедните главно.
Това ли е 'реформата' на РБ?..
Добави мнение   Мнения:32 Страница 1 от 2 1 2 Следваща