Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
870 хиляди трудоспособни българи нито работят, нито учат
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:71 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща
doodle
13 Ное 2015 08:15
Мнения: 777
От: Bulgaria
mick
13 Ное 2015 07:21
Мнения: 5,527
От: Bulgaria
могат да си позволят да не работят. Значи не са бедни.

Всеки може да си позволи да не бъде работещ беден.
Ще работите ли вие за 2-3 лв. на час за да произвеждате боклуци, които после да си купите с тези 2-3 лева?
Живота е времето с което всеки разполага както намери за добре. Ама не, някой иска да го вземе и да ни го продаде.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: doodle
Mrx++
13 Ное 2015 08:18
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Елате хиляди младежи...!!!Обикновен капитализъм. Кога ще настигнем американците. Опаааа, вече ги настигнахме, па и задминахме.
Mrx++
13 Ное 2015 08:21
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Out of the topic. Защо Комарнитцки е закрил най-хубавата черта на Лилито с чукчето на Боко.
Mrx++
13 Ное 2015 08:28
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
С тия дебели заплати дето плащт, да се чуди човек как не могат да намерят нужните работници и специалисти.
Не са само заплатите. Фирмите не искат да обучават млади хора. Искат готови техници, мехаци, с не знам колко години стаж.
mick
13 Ное 2015 09:11
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
doodle
13 Ноември 2015 08:15

Когато няма риба - и цацата е риба.

Просто в България хората имат и други доходи. Които нито се облагат, нито се броят от статистиката.
kempes
13 Ное 2015 09:17
Мнения: 4,716
От: Argentina
870 хиляди трудоспособни българи нито работят, нито учат

... нито държавата има нужда от тях.
mick
13 Ное 2015 09:21
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Mrx++
13 Ноември 2015 08:28

Фирмите не искат да обучават работници, просто защото тъкмо го обучат и инвестират в него време и пари - поне 6 месеца. Идва друга фирма и с малко обещания го прибира научен. Това е така, защото в България - договорите не се изпълняват.
Теню
13 Ное 2015 09:24
Мнения: 838
От: Bulgaria
С този икономически и политически елит България е обречена на бананов тип държава!
bokoto1971
13 Ное 2015 09:24
Мнения: 502
От: Tokelau
Най-често срещаните дефицити в уменията на работещите у нас са в областта на търговските компетенции, личната ефективност, воденето на преговори, управлението на конфликти и процеси и вземането на решения, показват данните на БСК

Първо, не е много ясно как точно са установили това. Специално искам да обърна внимание на
в областта на търговските компетенции
по това според мен си личи кои е правил проучването - ми най-вероятно това е търговец. Това какво ще рече, че примерно 50% от професиите и съответно упражняващите ги са продавачи ли?
Второ, тези неща не се учат нито в училищата, нито в университетите и институтите. Това са лични качества (тъй наречените soft skills) дето се учат цял живот, така че работодателите няма как да очакват, хора на по 20 или дори и на 30, които никога не са работили или изобщо участвали в някакви колективни занимания с цел, да имат такива качества. Всъщност, за изграждането им най-голяма роля има средата - а такава кой знае защо в училищата, а и в университетите, просто липсва.
@ВладиГео
Те се култивират единствено в компанията и никъде другаде. Отговорните за "дефицитите" са единствено работодателите и никой друг.
това просто не е вярно, има и други места където подобни качества могат да се изградят - например колективен спорт или кръжоци в който има проекти с много участници - това което във фирмите му казват team building, което обаче не е тяхна (на фирмите) запазена марка. Тези качества много по-лесно се изграждат в юношеска възраст, отколкото по-късно. Ако щещ пионерските и чавдарските организации едно време, лагерите имахата такива колективни цели, но и много се опорочаваше, понеже беше задължително. Изобщо тази тема е дълга, засяга дори издигането в култ конкурентноста, не случайно писах по горе за колективните спортове.

bokoto1971
13 Ное 2015 09:33
Мнения: 502
От: Tokelau
Фирмите не искат да обучават млади хора. Искат готови техници, мехаци, с не знам колко години стаж

Така е, фирмите искат да печелят веднага, а обучението е инвестиция т.е. плащаш сега, получаваш след време. Същото се отнася и за задържането на кадрите, за това факторите са още повече.
Друг е въпроса защо наистина липсват добре подготвени технически кадри със средно образование.
Според мен, основния проблем изобщо с младите хора е в това, че очакват охолство веднага (след училище) съчетано с необосновано самочуствие, а тази комбинация е просто убийствена. Но и това е много дълга тема ....
homoludens
13 Ное 2015 09:42
Мнения: 500
От: Bulgaria
Пиша го за н-ти път за така наречените среднисти със заплати от минималната до 600 лв. бруто и то в реномирани производители на резервни части от автомобилостроенето 800-900 бруто за инженерите забравете. Заплатата на оператор на машина трябва да съответства нa производителността му на труд т.е. толкова колкото в Австрия, Германия, Франция и т.н. Не може за една и съща работа 10 пъти разлика в заплатата на ли се гледа производителността на труда!!!.

ЕС е грешен като концепция той е от полза за Големите и пагубен за държави като България ниe си плащаме доброволно ежегоден кръвен данък + всички останали екстри като източване на ДДС, цени на тока, злато и т.н.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: homoludens
zdran
13 Ное 2015 09:46
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
Българите в чужбина работят основно физически и нискоквалифициран труд.

Ъ? И Вие ли сте почитател на легендата за миячите на чинии?
Утринен зов
13 Ное 2015 09:52
Мнения: 1,538
От: Bulgaria
20 на хиляда е 20 на 500 жени, тоест 1 на 25 жени, сиреч 1 чаве на 1 жена за 25 години, с други думи за целия й фертилитет.
Малко ми се струва циганските семейства да имат по едно чаве

Влади, много странна математика. Това всъщност означава, че ако жените живеят средно 75 години раждат средно 3 деца. Колкото е и средната циганска раждаемост у нас. Даже вече е малко по-надолу. Защото в тая статистика участват всички жени, вкл. болни и бездетни.
Павката
13 Ное 2015 10:05
Мнения: 758
От: Bulgaria
От статията:
"Има "глад" за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др"
ако имаше такъв глад, това щеше да се усети от предлаганите заплати, които да насърчат хилядите емигрирали
специалисти с такива специалности да се върнат

"Най-висока е функционалната неграмотност по математика и с това нашите ученици изпреварват всичките си връстници в Европа"
... сега в Европа, скоро и в света. Важното е обаче, че имаме отгледано "гражданско общество" от конформисти готови да
надуват вувузели за щяло и нещяло, да окупират университет под аплодисментите на финансираните от 'Америка за България' медии. да протестират срещу извънсистемния Теодосиев и да раздават етикети и присъди без нужда от институции.


zzz07

bokoto1971


Neopol
"Глупости. Българите в чужбина работят основно физически и нискоквалифициран труд."
това според мен изобщо не е вярно - над 100 хиляди български специалисти в областта на точните науки се преориентираха да работят в ЕС не толкова заради заплащането, което у нас в тези сфери не е лошо, но поради липсата на 'управленска култура' (хареса ми описанието на ВладиГео 'Най-страшното в българската компания е върху човека да падне подозрението, че е сапиенс.' - аналогично с Алековото 'Пази боже сляпо да прогледа') и съвременна инфраструктура (детски градини, семейно подоходно облагане, качествено здравеопазване, сигурност)
bokoto1971
13 Ное 2015 10:07
Мнения: 502
От: Tokelau
Българите в чужбина работят основно физически и нискоквалифициран труд.

Ъ? И Вие ли сте почитател на легендата за миячите на чинии?


zdran, не знам дали е легенда, но съотношението предполагам е перето-во т.е. 80/20, та затова е основно написано. А че има и много квалифицирани българи, работещи по квалификация - има, но преобладаващите са другите.

homoludens
ЕС е грешен като концепция той е от полза за Големите и пагубен за държави като България

Но това не е модел само на ЕС, това е модела на глобалната икономика, където големите и силните изяждат малките и слабите - точно затова се опитват да насаждат модела точно върху слабите, а понякога и со малко кютек ако се налага.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: bokoto1971
bokoto1971
13 Ное 2015 10:18
Мнения: 502
От: Tokelau
Най-страшното в българската компания е върху човека да падне подозрението, че е сапиенс.

ВладиГео, това не е само в БГ компаниите, и по други места го има, и то в изобилие. Ти работил ли си с/в чужди компании? С/в големи, малки, средни? Питам, щото аз в момента работя за ... трябва да се напъна да преброя точно коя по ред ми е сегашната, но бройката наближава 10 - при това от различен калибър, повечето случай съм работил за средно големи фирми.
Според мен по-скоро по отрасли може да се направи по-добра преценка, отколкото по държави. Още през 2000г работих в БГ фирма, която имаше чудесна фирмена култура, както и за английска фирма, която беше отвратителна.
Pacem
13 Ное 2015 10:25
Мнения: 873
От: Bulgaria
Идеята да си осигурим 400 000 безработни, за да се оправяла икономикат ни принадлежи на мерзавците от БКП/БСП.Техният академик иван ангелов пръв предложи таци цифра още през 1987 г. във вестник "Икономически живот". Няма неработещ социалист, на всички намериха работа, уредиха семействата им. Същото правиха и СДС, а сега и тези, които държат лостовете на властта. Излиза, че може да си съставим следния извод: правото на труд се гарантира само за членове на политическа партия. Та, досещате се какво им тегля на ум...
Патагонец
13 Ное 2015 10:43
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Идеята да си осигурим 400 000 безработни, за да се оправяла икономиката ни принадлежи на мерзавците от БКП/БСП.Техният академик иван ангелов пръв предложи таци цифра още през 1987 г. във вестник "Икономически живот".

Спомням си и друга идея на въпросния академик по времето на управлението на Жан Виденов. Иван Ангелов беше негов икономически съветник.
По това време много малко фирми бяха приватизирани, а държавните фирми работеха на загуба поради системното им източване и липсата на пазари, където да си продадат продукцията. Иван Ангелов предложи банките да кредитират фирмите за да ги "съживят". Част от тези кредити моментално бяха източени, а другите раздадени на работниците като заплати и така до свършването им. После пак... Резултатите са ясни: неконтролируема инфлация и фалити на банките. Същият този Иван Ангелов като видя накъде отиват нещата подаде оставка и се измъкна.
Ето такива преподаватели обучават студентите.
Patriot1965
13 Ное 2015 11:12
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Мисълта, че някой друг ти е виновен за неудачния ти живот, е близка до мисълта за себеотричането.
Инициативните, търсещи, проактивни хора винаги са намирали начин да подобрят положението си. Във всички времена и епохи.
Vatamov
13 Ное 2015 11:32
Мнения: 1,217
От: Bulgaria
Инициативните, търсещи, проактивни хора винаги са намирали начин да подобрят положението си. Във всички времена и епохи.


Това е вярно, но както някой беше писал по друг повод - всеки планински водач, ще ви каже, че туристическата група се движи със скоростта на най-бавния. И тези "бавни" незнам си колко хиляди българи какво ги правим за да вървим някак малко по бързо?

И още - разбираме, че
Има "глад" за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др
и очевидно тези "специалисти" липсват, защото, когато е трябвало не са решили проблемите, свързани със собствените си дела
в областта на търговските компетенции, личната ефективност, воденето на преговори, управлението на конфликти и процеси и вземането на решения


Просто е задължително един заварчик или стругар да притежава търговски компетенции - правилно ли разбирам?
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Vatamov
Добави мнение   Мнения:71 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща