Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
GSM оператори получиха забрана да държат насила клиенти
Добави мнение   Мнения:18 1
хикса
18 Яну 2016 19:50
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Може ли да кажат кой е операторът с лоялни търговски практики, той нема да се разсърди, може би?
pipito1
18 Яну 2016 20:12
Мнения: 11
От: Bulgaria
Добре де, нали като изтече договора става БЕЗСРОЧЕН и можеш да го прекратиш по всяко време с 1 месец предизвестие.
pipito1
18 Яну 2016 20:12
Мнения: 11
От: Bulgaria
Добре де, нали като изтече договора става БЕЗСРОЧЕН и можеш да го прекратиш по всяко време с 1 месец предизвестие.
iva71
18 Яну 2016 20:28
Мнения: 18
От: Bulgaria
Всеки договор трябва да може да се прекрати с едномесечно предизвестие и да няма значение на коя дата е подадено, в кой офис на оператора и с каква бланка, стига да е ясно че клиента не иска повече да бъде договорно обвързан от определена дата с този оператор. И що за прекратяване ще е ако те накарат в този случай да платиш неустойки, равни на месечните вноски до края на уж прекратения договор. Това си е точно нелоялна практика на едни монополисти и трябва да се сложи край. Всичко е в ръцете на Върховния административен съд - да внесе справедливост.
маргаритка2
18 Яну 2016 20:51
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
А дано, ама...

Това с офиса наистина е тотално безумие, нали непрекъснато ги сменят.. Поне моя вече не съществува.
Han
18 Яну 2016 21:02
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Нали Пазарът, таковата, щеше да донесе благодат за потребителите?Агитаторите за пазарна икономика все забравят да обяснят на доверчивата публика, че пазарната икономика е само кратък преход (5-10 г) към истинската икономика - на Монополите.

А Комисията за защита на конкуренцията са й объркали името - тя е Комисия за защита ОТ конкуренцията...

Han
18 Яну 2016 21:03
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Всеки договор трябва да може да се прекрати с едномесечно предизвестие и да няма значение на коя дата е подадено, в кой офис на оператора и с каква бланка, стига да е ясно че клиента не иска повече да бъде договорно обвързан от определена дата с този оператор.
Това противоречи на принципите на феодалната икономика и няма да мине.

hamer
18 Яну 2016 21:09
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Това за неустойките си го има и сега. Вижте в сайтовете на операторите.
AzUrAL
18 Яну 2016 22:13
Мнения: 4,451
От: Bulgaria
Какви неустойки? Пускам си предизвестието и след един месец не съм техен клиент. Какво странно има тук?
Казуса
18 Яну 2016 22:21
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
Този оператор, дето иска прекратяване на договор на "фирмена" бланка и точно месец преди края на срока на договора, е "Глобул".
Преди три години им прекратих договор заради тази простотия. После някакви колектори ми звъняха. Надявам се, че няма да ме занимават повече с глупостите си.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Казуса
щурчо
19 Яну 2016 00:13
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Любиш, не любиш, плащай парите. Целата ни държава е такава. От здравеопазването, винетките, парното, застраховките и так далее...
Дежурния
19 Яну 2016 09:06
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Пазарът ще дисциплинира всички мобилни оператори. Глобул правеха големи номера при прекратяване, но откак станаха норвежци се поцивилизоваха малко. Най-големите цигании прави Мтел, номера с точния офис е техен, въвеждането на предизвестие дори при изтекъл и безсрочен договор също е тяхно "изобретение" как да издоят още една такса. Като резултат вече купища хора имат дълбоко забито в съзнанието "никога повече Мтел", а приходите им спадат с едно интересно темпо от стотици милиони годишно. Същите номера правеше и БТК, но пазарът ги понаучи.
Освен компаниите-андрешковци и потребителите-андрешковци ще се понаучат. Има договори и схеми при които казваш "чао" и хвърляш ключовете максимум за месец или веднага без да даваш нищо повече, но цената на разговорите и на нета са по-височки. При договорите с по-малко плащане за услугите и с "евтини" устройства си има и задължения, добре известни на доста над 90% от мрънкащите.
Stern
19 Яну 2016 09:28
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
Описаните номера са от типа "ако мине".
А при масовия българин често минава. Затова и ги правят. И не само мобилните оператори.
Като си подписал договор си длъжен да го изпълняваш. Ама първо е добре да го прочетеш. В него пише, примерно, че ти дават някакви бонуси като минути, СМС-и, МВ-айти извън стандартните за срока на договора, но пък ти се задължаваш да го изпълниш иначе неустойка, която е също вписана. В този случай операторите са прави.
А след това ставаш безсрочен. По всяко време можеш да се откачиш с едномесечно предизвестие. И е добре да се напише грамотно (на основание това и това) за да се избегне именно прилагането на "ако мине" в магазина. Мацката като види грамотно написан текст няма как да си помисли, че може да те хързулне с усмивка и многословие.
Моят опит с МТел показва, че тези номера се практикуват от служители в магазините, явно така са инструктирани. Но когато знам, че искането ми е резонно, просто звъня на *88, държа разговорът да се запише и казвам какво ми е искането, базирано, най-вече, на ОУ и договора. Докато изпуша 1 цигара пред магазина въпросът ми е решен.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Stern
Дежурния
19 Яну 2016 10:00
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Моят опит с МТел показва, че тези номера се практикуват от служители в магазините, явно така са инструктирани. Но когато знам, че искането ми е резонно, просто звъня на *88,

Естествено, че огромната част от простотиите не са по инициатива на служителите в магазините. От недоучили алчни търговски мениджърчета са (както и в другите компании). Дай да изкараме много пари сега, а утре или догодина компанията ДГД. Не могат да схванат, че правенето на почтен бизнес е печелещата стратегия за години, а дърпането на дребни пари на момента с цигански номера е копаене на гроб. Имаше един доставчик на интернет - Мегалан. Собственикът Иво лично влизаше във форума и обясняваше какво става и какво ще се прави. Имаше времена когато практически нямаше писмени договори и трябваше да се сключват. Имаше едно естествено противопоставяне на клиентите, питаха - ами какво ще стане сега. Собственикът Иво лично каза - нищо не се променя, на който не му харесва не си плаща следващата вноска и договорът е прекратен без всякакви претенции. Цената на нета им беше малко по-висока от другите, но не съм чул някой да се откаже от договора по тази причина. Работеха така, че клиентите не искаха да се отказват. После ги купиха Мтел и не веднага, но с годините разкапа тази система, алчните мениджърчета вече искаха само повече пари, без да доставят услуга за която клиентите са готови да дават тези повече пари.
dral4i
19 Яну 2016 16:45
Мнения: 326
От: Bulgaria
Прекратяването на договора е само началото. Преди години аз и родителите ми имахме 3 договора към единия оператор. Договорите прекратихме по надлежния ред - с предизвестие, на точната дата ( един месец преди да изтече), с код за отказ, бланки, разговори от типа "ама защо..." и всичките им глупости. Всичко изчистено- пито, платено. Да, ама не. Няколко години по-късно получихме писма от колекторска фирма и за трите номера. Интересното беше, че за единия дължахме 32лв. и някакви стотини, за другия, 33 и нещо и за третия - 36 и нещо. И това при различни услуги с различни месечни такси и потребления през годините. Та и с рекетьорите от колекторската фирма доста ми се наложи да поспоря, докато ме оставят намира. От две години чакам да ме осъдят, ама нещо май се отказаха.
Amazon
19 Яну 2016 16:54
Мнения: 5,842
От: Congo, the Democratic Republic of the
Глобъл така ми взимаха пари три години. Не можело да прекратя договора дистанционно или с упълномощен представител. Трябвало ЛИЧНО! И понеже ми бяха вързани за кредитната карта три години цоцаха грешни пари.
borony
19 Яну 2016 17:13
Мнения: 1,984
От: Bulgaria
Имах договор-срочен... уж изгоден. Изтече му срока. Сега съм на същия план, същите пари, но нямам договор. Мога да се махна когато реша. Значи рекламите за ползата от 2 годишните договори е измама.
бонго-бонго
19 Яну 2016 18:37
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Една година ми отне да се откача от Вива, вкл. че "изгубиха" заявлението ми за отказ от услугите им.
Добави мнение   Мнения:18 1