Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Поради что бре?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
zzz07
16 Яну 2017 19:33
Мнения: 5,983
От: Luxembourg
Поради что бре?

Поради туй че българите заминаха бре.... Или някои ги прогониха, успешно и с гордост.
Рики Еповери
16 Яну 2017 19:38
Мнения: 5,553
От: United States
Ловим бримки на клиентките.
zzz07
16 Яну 2017 19:53
Мнения: 5,983
От: Luxembourg
"Аз български филми не гледам", "Аз българска музика не слушам", "Аз български автори не чета", "Аз български политици не признавам", "Български спорт няма"


Българските филми напоследък са особено калпави и са правени от едни и същи хора, защото...са вашите хора.
Коя българска музика по-точно визираш уважаеми, поименно със заглавия, автори и изпълнители, ако обичаш. Ама надали.
Български автори четеМЕ, ама много калпаво пишат.

Аз български политици не признавам Ако туй е цялото упражнение, не си е струвало дунанмата.

За кой български спорт и спортист напоследък иде реч че не се сещам нещо? А?
генек
16 Яну 2017 20:07
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Банална повторяемост... Важността на проблема се губи под слабото му изразяване...
--------------------------------
Сайтът на Генек
щурчо
16 Яну 2017 20:27
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Нека си припомним, че само Варна преди има няма век, век и половина, е била гръцки, турски, еврейски, арменски, цигански, дори татарски град. Българите в нея били само една, при това неголяма махала.

Ми, убаво. Начи българете там пак ша са под една маала...
z-men
16 Яну 2017 20:40
Мнения: 1,891
От: Bulgaria
Тук е царство на слободията. Тук няма единен национален стандарт. Тук на никого не му пука, това е free територия


От авторовите уста в Божийте уши! Дано някой ден България наистина стане свободна страна (free country), където измислени национални стандарти и псевдео-морални норми не съществуват, страна в която гражданите свободно и спокойно участват в социално-икономически отношение така като им харесва. Дано наистина доживея да кажа на децата си:

България това е свободна страна!
Mladya hqsh
16 Яну 2017 21:23
Мнения: 7,050
От: Bulgaria
Този бардак пред очите възпитава и съобщава важни неща. Той казва и на българи, и на чужденци следното: "Тук е царство на слободията. Тук няма единен национален стандарт. Тук на никого не му пука, това е free територия; дармадан зона; всеки да се весели както може, всеки да кара по своя си устав - немски, френски, турски, китайски, руски, арабски или американски - защото местен няма.

Така е. То и държава вече няма - бардак някакъв, управляван от мутри.
Гойко Горисов
16 Яну 2017 22:24
Мнения: 2,639
От: Bulgaria
РАРИТЕТ,а ? Руски автори четем значи...Александър Бушков.
Don
16 Яну 2017 22:32
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Споделям безпокойството на Бойко.
Светът се е глобализирал и не знам дали има път назад.
Искам да споделя свое впечатление, което ме накара сериозно да се замисля дали светът, който обитаваме е същият, който си представяме, че е. Моят внук играе някаква игра на XBOX-a, нещо със сценарий, повян от Великолепната седморка - бандити тормозят десетина села, а децата-герои въздават справедливост. И трябва да кажа, че детският мозък много ясно разпознава кое е справедливо и кое не.
И както сега е прието, играта се играе от петима - шестима малчугани, всеки от различна страна, даже и континенти, свързани в група, си приказват, планират действия, нападат, отбраняват се и това със странна смесица на езици, удивително леко двете българчета си комуникират на български, в следващия миг минават на английски, за да наредят на антипода да взриви склада с мунициите на бандитите.
Но това, което ме смути, беше една фраза на моя внук - Дядо, прикривай ме, аз отивам да либерейтна онова, далечното село. Признавам, че тоя глагол ме направи разноглед, но по-важното е, че детето въобще не осъзна какъв гаф е това.
И какво можех да му кажа?
z-men
16 Яну 2017 23:01
Мнения: 1,891
От: Bulgaria
Don, защо да е толкова голям гаф? Вярно използването на чуждици не е приятно, но се случва.

Ако те притеснява значението на "либерейтна", особено в смисъла насочен към чуждо село, уф, какво да ти кажа, преди векове пък са либерейтвали "свещения" град и папата пръв е надавал глас за това. Ако нещо те притеснява, то трябва открито да говориш с внука.

Твое задължение и отговорност е да го възпитаваш, без да бягаш от неудобни теми или теми табута!
Don
16 Яну 2017 23:08
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Не само моя е вината, че не казва освободя, а либерейтна. И на родители, и на учители, на цялата интонационна среда.
rorik
16 Яну 2017 23:38
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Светът се е глобализирал и не знам дали има път назад.

Някъде прочетох че единствения начин да победиш нещо, е да му се отдадеш.
Единственият начин да оцелееш е да му въздействаш.

В новия свят , внука ти ще наложи тази дума и учени глави ще си бъхтят мозъка от къде се е пръкнала.
rorik
16 Яну 2017 23:55
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Ми, убаво. Начи българете там пак ша са под една маала...


Значи не си прав .
Блъгарете там мое да са само двама , градът ще си е български , ама маалите ще са турски , гръчки, татарски,цигански ...
Чул ли си некъде да има блъгарска маала?

1.Чуждинец само минава и заминава през българско.

2..Блъгарете където и да са по света няма да създадат маала.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: rorik
rorik
17 Яну 2017 00:01
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
[size=3]алфабетен пурист[/size=3]

Мх! ???
Drug
17 Яну 2017 02:30
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
"Манталитет от типа на: "Аз български филми не гледам", "Аз българска музика не слушам", "Аз български автори не чета", "Аз български политици не признавам", "Български спорт няма". Тя прави от българския свещеник предпочитан обект за телевизионна глума под имена като "Нафърфорий", от народните ни представители "дупетати", а от националното ни самоуважение - shit."

***

Срам, не срам - ами и аз български филми не гледам. Няма ги, даже повече от български хранителни продукти в арабски магазин във Вашинготн, ДС. Ням ги и на"Нетфликс". Единственият, който има злощастното любопитство да гледам до някъде бе "Дзифт". В резултат повръщах няколко дни при спомена за "нещастното си детство. Обаче, в своя защита "Аз и турски филми не гледам - а тях ги има на "Нетфликс".

"Аз българска музика слушам" - или Владигеров или други класици или евентуално с умиление някои български деца тук-там по света. А, забравих - и Кен Лий, също (макар и да не гледам туркси филми).

"Аз българкси автори не чета." Е, как да не чета? Ей го, на автора бисерите ката ден чакам да се явят на виртуалние Сега.

"Аз български политици не признавам". Добре де, покажете ми този неполитик неформатиран и нерегистриран на 4-ти км българин дето ги признава. Или представете ми този 'български" политик дето да призная.

"Български спорт няма". Колкот и парадоксално да е - май само български спорт артиса - тук, там спорадично. Изхвърлил се Бойко, като... той си знае.

"Тя прави от българския свещеник предпочитан обект за телевизионна глума под имена като "Нафърфорий", от народните ни представители "дупетати", а от националното ни самоуважение - shit."

Ноп! Не манталитета, авторе. Българските политици и дУпетати с мръсните ръце и усти на "бг" списователите от всякакъв ранг направиха от националното ни самоуважение - bullshit!
Drug
17 Яну 2017 05:43
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Don, преди да създадеш нещо, трябва да разрушиш това върху, което изграждаш. В случая значението на глупавите X-box игри в съзнанието на внука ти. Успех!
JollyRoger
17 Яну 2017 09:05
Мнения: 12,108
От: Belize
Мдам... Глобализация ни била налазила... Една българка от трънско, оженила се "по снимка" през 1939-та за емигрирал след 23-та година в Торонто българин, казваше 50 години по-късно "Английскиа го не научиеме, а българскиа го забраииме". Казваше също "Го парках кара на лайната", но винаги посрещаше с три вида баница, държеше голям портрет на Левски в дневната си и беше повече българка от мнозина обитатели на бантустана днес. Милееше за родината си, въпреки десетилетията емигрантство.
tatyana1
17 Яну 2017 10:06
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Ми щом най- пусканата музика на "Музикаутор" били: как се казваше малолетната сензация, Криско, Мария Илиева; и аз не слушам българска музика. За политиците- без коментар. За спорта: в нормалните държави има условия за масов спорт за младежите, елитен развива който си намери спонсор, обратното е тъпо.
Nafarr
17 Яну 2017 10:27
Мнения: 2,780
От: 0
Реших, че е добро.


Преди двайсетина години шетах из Париж с фотоапарата си, от район на район, и ми бе направило впечатление постепенното навлизане в китайския квартал на Италианската порта (кварталът първоначално бил строен за итал. имигранти, но е населен с китайци). Та надписите първо са само на френски, после - на френски и китайски, а накрая - само на китайски... И всичко става китайско, разбира се, дори будистките храмове в подземията на небостъргачите или в магазините на търговските центрове...

Можеш при следващото пътуване до Париж да ги посетиш, атмосферата е страхотна!

Водачката ни при първото ми посещение из квартала, историк и синолог (китаевед), казваше, че на въпроса ѝ защо са в Париж, фризьорката, ресторантьорът, продавачът отговаряли, че било добре за бизнеса им; като станело добре другаде, щели да се преместят, било то в Нова Зеландия или Индия (примерно)...

Ако си живял дълго време в космополитни градове, в които населението е свободно, наистина надписите за теб са само това, което са: указателни, спомагателни... Така ми се струва, де. В Мадрид ги има, например, и на български...
Mars Attack
17 Яну 2017 12:52
Мнения: 12,996
От: Bulgaria
Така е. То и държава вече няма - бардак някакъв, управляван от мутри.

Народ, който не тачи езика и азбуката си, е осъден да изчезне !
Дорис
17 Яну 2017 14:35
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
РАРИТЕТ,а ? Руски автори четем значи...Александър Бушков.


Бушков не е раритет /от RARE]/ - като него бол.
Добави мнение   Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща