Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Дървеници, въшки и войни
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:79 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
потребител,07
27 Апр 2017 11:21
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
(снимка: натиснете тук)
Georges Breittmayer (1859-1924) replacing Pierre Loti during the duel between the Bulgarian liutenant Archag Torcom (1878-1953). At Montmorency (Val-d'Oise, France). In November 1913.

ПП
пил_и_пял
2017-04-26 23:20:10
Търсете в Google images по ключови думи Archag Torcom.

Благодаря, пил_и_пял. Снощи търсих в Google images с ключови думи Артаг Торком, но не открих нищо. Днес вече намерих повече информация.
потребител,07
27 Апр 2017 12:56
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
бонго-бонго
25 Апр 2017 23:51
Мнения: 25,682
От: Swaziland
Скрий: Име,IP
От какъв зор такова глупаво обяснение. при това най-банално клише в иначе приятната писаница? От мързел, наверно. Въпреки (би)сексуалността си, Лоти е просто един от множеството западноевропейци , увлечени по Изтока (не само Османската империя, но и Япония), представител на чисто интелектуалния, импресионистки Ориентализъм , който се явява опозиция на Ориентализма на Академизма , така добре описан от Е. Саид.

Не съм съгласен. Според мен не трябва да се прикриват зависимостите и сексуалната ориентация на политиците, военните, писателите, журналистите и др. публични личности.
бонго-бонго
27 Апр 2017 14:34
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Според мен не трябва да се прикриват зависимостите и сексуалната ориентация на политиците, военните, писателите, журналистите и др. публични личности.

Не иде реч да се прикриват в случая, а че със сексуалната ориентация и само с нея се обясняват такива неща. Още повече, Лоти е бисескуален, както цитатът на АнгелКандилото (правилно) показва. Лоти сам описва увлечението си както към турчин, така и една туркиня. Но ДИ решава, че "турските манафи" ( а защо не "турските манафи и ханъми" ) са факторЪТ за пристрастната му позиция. Аз конктрирам, че "турските манафи" не може да се обясни един цял феномен на влечение по Ориента (и Турция в частност) от втората половина на 19 век, да не говорим за стотиците немски, френски, английски, австро-унгарски офицери, които преминават на турска служба, голямата част от тях приемат Исляма и стават натурализирани османлии.
Затова аз съм принципно скептичен към фройдистките обяснения и съм склонен да видя Лоти в контекста на романтичния и позитивен Ориентализъм в Западна Европа от втората половина на 19 - началото на 20 в., чийто маскирани следи и до днес могат да се отрият в авторитетни, но и пристрастни познавачи като Джъстин Макарти, Ноел Малкълм и др. , които не споделят сексуалността на Люти.
Но разбира се в писаницата по някакъв начин трябва да се навърже "млади и красиви" с "турски манафи" ....
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
потребител,07
27 Апр 2017 14:44
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
(снимка: натиснете тук)


На Пиер Лоти
***
Пет века ужаси, убийства и кланета,

пет века в дим и смрад потънали светини,

пет века с топла кръв обливани полета

и земни раеве превръщани в пустини,


пет века варварства, насилия безчестни

на твойте идоли светът дължи, поете!

Ти вийш венци на мор, за тигър пееш песни:

на Кочани и Щип не чу ти ревовете!

*

Свести се! Твоят химн жесток и светотатски

е храчка, фърлена въз бога и човека;

а наший меч лети да тури край на адски

тегла, да тури край на черний срам на века.

*

Не хищни замисли ни движат, нито злоба –

с кръвта си ний чъртайм велика епопея,

ний носим свобода в тъмницата на роба,

ний носим подвига свещен на Прометея;

*

ний носим слънце там, де гробен мрак царува –

в злочестите земи, де братя иго влачат –

и скоро нов живот ще там да заликува,

а ти си поплачи въз гроба на палачът.
Иван Вазов
http://artgitato.com/a-pierre-loti-poeme-divan-vazov/
маргаритка2
27 Апр 2017 14:45
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Мода. Просто мода.
Ред. Към бонго- бонго.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: маргаритка2
sim4o
27 Апр 2017 16:07
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
"стотиците офицери" минават на служба заради заплатата.
Че то и в източно румелийската милиция е имало чужденци.
Отишли са в Пловдив и Харманли заради романтика?
Лопатар
28 Апр 2017 19:45
Мнения: 916
От: 0
Лопатар
28 Апр 2017 21:34
Мнения: 916
От: 0
Победителя пише историята както си иска. Лошото е че победителя насилва победения да учи по неговата история. Както казва ДИванов и децата са знаели за циклона, но официалната история явно има причини да приеме че се е знаело след 42-ра година. Може би има какво да се крие от тия които се опитват да свържата нещата. И сигурно има причини, като например винаги да има добър и лош. Или като например за да се изгради култа към Чърчил, една доста противоречива и определено нечистоплътна личност. Участвал в бурската война или по скоро във заграбването на бурските обработваеми земи. Та кой измилсил концентрационните лагери? Правилния отговор е - англичаните. Справка - биографиите на Чърчил.
Иначе дървениците са си проблем и сега то в най-развитата цивилзация и нейната черешка или по скоро ябълка на върха на сладоледа.
TeoB
29 Апр 2017 09:14
Мнения: 130
От: Bulgaria
Благодаря за писаницата , човек все има какво ново да научи !
ivo kunchev
30 Апр 2017 04:20
Мнения: 5,363
От: United States
дървениците са си проблем и сега то в най-развитата цивилзация и нейната черешка или по скоро ябълка на върха на сладоледа.

Къде си спал в голематаЯбълка, бре лопатаре?В нeкой от изоставените блокове накрай Бронкс ли?? Тъжна работа...
И като говориш за концентрационни лагери къде забрави Русия??Руснаците показаха на света, че наистина ги бива в тази работа...
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: ivo kunchev
ivo kunchev
30 Апр 2017 07:42
Мнения: 5,363
От: United States
За статията - обикновената хвалипръцковщина в сряда, нищо ново...Само дето г-н мочайски забрави да разкаже на подрастващите тук, как немската гувернантка му скачала сутрин в леглото, където двамата усърдно тренирали - той гмуркане, а тя 2х50 гърбешката.. Брей да му се невиди, тоз г-н мочайски доста имотец е загубил от национализацията!Къща във Варна, друга в Асеновград, в Катуница имаше ли нямаше ли ще те излъжа!, апартамент в центъра на София!!А пък туй ниви!Елей сбора им го нема!!И какво получил г-н мочайски срещу всичко това? Една пършива тойота и една тръба да разтръбява лъжите на началника си.Е, верно по-после го туриха и на телевизора, където господина много сериозно обясняваше как капитализма бавно и безвъзвратно се скапва и се плъзга надолу в пропаста изкопана от робите на труда.И как робите много скоро щели да скачат отгоре му(на капитализма) и да скандират :Да живее първи Май! Ха, ми то утре е първи Май-празника на ТРУДОВИТЕ хора!! В България този празник неофициално е отменен от 09.9.1944 та чак до наши дни поради липса на хора-носители на определението на празника.Нищо и това ще го понесем, ние какво ли не сме понасяли - и турско присъствие и съветско натрисане, а сега и руско зомбиране.Здраве да е! Хайде с празником, както е модерно сега да се казва!
бонго-бонго
30 Апр 2017 18:58
Мнения: 26,313
От: Swaziland
"стотиците офицери" минават на служба заради заплатата.


И затова приемат и исляма? Несъмнено го има и това - не толкова заплатата, колкото възможността за кариера, но западната "Туркомания", както и Ориентализма не могат да бъдат отречени.
Впрочем Лоти нито е единственият, който - бидейки туркофил - защитава Турция в Балканската война, нито най-гласовитият. Но е едно от най-популярните и модни имена на времето си, та затова отзвукът у нас е толкова силен.
Drug
02 Май 2017 08:13
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Едни бисексуали (Пиер ЛотИ) станали ориентал-романтици и българофоби по съвместителство, други пък като Томас Лорънс станали туркофоби след като отнесли някой и друг романтичен манафски. Тук пък един българин с африкански корен не спира да възпява романтиката на ориента. Свят - широк, специмени - всякакви.
Drug
02 Май 2017 08:23
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
кунчев сопри се бре, златен. То бива злоба заради едната гувернантка и заради някаква Тойота, ама чак пък толкоз?! Ами нали си уж радетел на капитализма - имал си човека гувернантка, гмуркал се гърбешката, пък ти като си таквоз антикомуне какво си седнал да му правиш сметка на имането. Харесвало му да гепи тръбата - гепил я, пък ти с непризнатия талант и тогава и сега все едни ДС-та и комуняги из сбърканата ти главица ти виновни?! За разлика от теб, Димитри не хленчи, че не му дали допълнително комунягите в стола на завод 6-ти септември. Като си рекъл че си дисидент, така да бъде, но тази злоба ще ти изяде главата.
sega?
03 Май 2017 12:42
Мнения: 862
От: Bulgaria
Все на чист и учтив език ми е писаницата... Що ли тъй мъ фризероваха?
Антистен
07 Май 2017 12:02
Мнения: 1,473
От: Canada
nihil sub sole movum
риж
09 Май 2017 16:34
Мнения: 2,075
От: Bulgaria
"Чист еврейски сапун"? Сигурно е направен от маста на евреи?
Г-н авторът със сигурност си спомня такъв сапун. На него пише RJF. Точно така - абревиатура. Която не означава Reines Jüdisches Fett, ами Reichsstelle für industrielle Fettversorgung. Т.е. не означава "чиста еврейска мас", а "Държавно управление по снабдяване с промишлена мас".
Дори „Яд ва-Шем“ излезе отдавна с позиция, че промишленото производство на сапун от човешка мас е мит. Опроверган с безспорни научни доказателства. Може би е имало такъв експеримент с няколко килограма "човешки сапун" в Данциг, проведен от Rudolf Maria Spanner. Или поне има доказателства за такъв гнусен експеримент, но и спорове по тях. Промишлено производство обаче няма. Както няма и "абажури от човешка кожа" и пр.
Което не е оправдание за чудовищното насилие и изтребление на евреи и други - само заради произхода им.

Та така със спомените... Старческият маразъм, съчетан с напразните опити на паметта да изличи доносническото минало, водят до такива резултати.
Сапун, Дмитри, сапун - с обикновен сапън си се мил. И не, не си виждал "играчки-бомби" от англоамериканците, лъжеш като дърт... доносник.
Колкото и да си умен и начетен, това са фактите... и паметта си играе шегички с теб заради гузната ти съвест.
sim4o
13 Май 2017 18:29
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
риж 09 Май 2017 16:34
.
Дори „Яд ва-Шем“ излезе отдавна с позиция, че промишленото производство на сапун от човешка мас е мит. Опроверган с безспорни научни доказателства. И не, не си виждал "играчки-бомби" от англоамериканците, лъжеш като дърт... доносник.
Колкото и да си умен и начетен, това са фактите... и паметта си играе шегички с теб заради гузната ти съвест.

1.За сапуна-да!
Опровергано научно! .. а и е доста странно твърдението дори на пръв поглед - вместо от свинска , китова или друга мас, по-лесно и по-технологично ... ще събираш тънката подкожна човешка мазнина, на хора дето били май умъртвени с проникнал през кожата газ .. няма да пречистваш отровния цианид , а директно ще правиш сапун, па ще си миеш ръцете, та после-да обядваш спокоен.
Защо ,че то няма никаква логика ?? Военна английска пропаганда е това, само че първоначално не са споменавани точно евреи, още от Първата световна война е , основното май е било да се покаже на английското общество, как победата е на една ръка разстояние и Германия изнемогва блокирана ..

2.За играчките-бомби ..
МНОГОКРАТНО бе дискутирано , най-вече под статиите на ДИ.

Ще цитирам съфорумеца Анадолий :

.. " http://www.segabg.com/replies.php?id=211945&p=11 Натисни тук

Анадолий
25 Окт 2012 18:54
Мнения: 374
От: Bulgaria
Скрий: Име,IPBoatswain Spyder 24 Октомври 2012 21:15
Та да си дойдем на думата, де... к'во стана с играчките бомби, произведени да убият Мишел Константен?Ето тук:
Натисни тук
и тук:

Натисни тук
стр. 203
Превод на английски:


Translation:
According to a report of the Royal Bulgarian general staff, which was published in mid-July ,

disguised explosives (clocks, sweets bowls, cigarette cans, fountain pens etc.) were repeatedly dropped on Bulgarian territory which exploded when being uplifted or touched causing severe harm to the finder. The report 1) of the general staff mentioned describes two particular cases from June of this year and warns all citizens of touching such found objects. It also points out that under all circumstances the next police or military office must be informed .


-----------------------
Разбира се - за хората с по-различен интелект, е нужно да се повтаря, повтаря, повтаря .. с търпение и любов ....According to a report of the Royal Bulgarian general staff, which was published in mid-July, disguised explosives (clocks, sweets bowls, cigarette cans, fountain pens etc.) were repeatedly dropped on Bulgarian territory which exploded when being uplifted or touched causing severe harm to the finder.
The report 1) of the general staff mentioned describes two particular cases from June of this year and warns all citizens of touching such found objects. It also points out that under all circumstances the next police or military office must be informed. .."

3.Ето и още , това комай е по доклади на Министерството на народното здраве и вътрешните работи от 1944 :

... "историческите факти: на 16 юни 1943 г. в околностите на село Киселица 17-годишният Кирил Стаменов намира на полето луксозна кутия с бонбони. При отварянето й тя експлодира и откъсва пръстите на двете му ръце.
Десет дни по-късно в околностите на село Новоселци 14-годишният Геро Павлов Вутов намира в гората западно от селото красива писалка. При отвинтване на капачката писалката избухва със страшен трясък, откъсва пръстите на двете му ръце и обезобразява лицето му. През лятото на същата година продължават съобщенията за намерени играчки и други предмети, пълни с експлозив ..."
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: sim4o
Добави мнение   Мнения:79 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4