Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Мажоритарната система ще разбие модела на централизиран партиен грабеж
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:23 Предишна Страница 2 от 2 1 2
аиг
12 Май 2017 17:11
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
Още като прочетох примера му с Франция(тоя поне реши да не спомене Британия) и как исторически изборът бил мажоритарен, ми стана ясно, че е поредният чукча НЕчитател.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: аиг
tryy
12 Май 2017 17:56
Мнения: 1,325
От: Andorra
tatyana1
12 Май 2017 12:08
tryy, ще ти дам един много прост пример, за да разбереш колко не си прав. Костадин Костадинов, партия "Възраждане". Според мен е честен човек, и интелигентен. Само че докато беше в Общинския съвет - Варна, единствения законопроект, който успя да докара до дневен ред, но не го гласуваха, беше за смяна на турските имена на местности и улици. Симпатичен ми е, но никога няма да гласувам за него- неговите приоритети не са мои. Освен това съм убедена, че повечето избиратели гласуват за партии и няма да си направят труда да се запознават с 10-тина кандидати


Как този пример доказва, че не съм прав?

Аз ще ти дам друг пример (и няма да твърдя че съм прав, но той най-малкото оспорва твърдението, че избирателите гласували за партии)
Аз винаги (веднъж) съм гласувал само за хора чиято лична почтеност съм считал за неукорима. За партии (а какво остава за партии чиято, вътрешна реална структура и йерархия не познавам) не съм и не бих гласувал. То би било все едно да гласувам за някого само защото ме уверява, че ми е приятел или вярва в марсианци.
Де факто - пропорционалната система е мажоритарна система между лидерите (овластените лица) на отделните партии. Срамната превръзка прикриваща голотиите на една олигархично-партийна система с послушковци на лидера, назначени за депутати.

Не твърдя, че мажоритарната система е съвършена. Но, ако беше както казват някои нейни противници, днес Цецка Цачева щеше да е президент - тя беше подкрепена от партията, която според същите критици щяла да спечели над 60% от местата в парламента на мажоритарни избори.
Най-малкото - мажоритарната система ще изкара дипломите на мажоритарните Цецки на показ, както изкара цецкината! Та чак за дядо и научихме, лека му пръст...

Прави ми впечатление, че сред поддръжниците на пропорционалната система (вкл. тук във форума) се срещат твърде много екземпляри - демократи, на които "матриала" им е калпав. А аз нямам такива впечатления, па и мога да сравнявам с други "матриали"... Което ме навежда на мисълта, че не в "матриала" е проблема, а в т.нар. елит, оказал се не "каймак" на обществото, а утайката изтикана нагоре от вълненията и твърдяща, че се бори за идеи.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: tryy
Добави мнение   Мнения:23 Предишна Страница 2 от 2 1 2