Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
По-доброто училище не се постига само с двойни заплати
Добави мнение   Мнения:8 1
генек
24 Май 2017 21:04
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Отначало увеличението на заплатите беше предизборно обещание. Сега вече се разглежда като каруцата с коня в бъдеще реално. И се говори - напълно сериозно, не може да е просто пропаганда, нали? - че недаденото увеличение трябва да е ефимерна база за реални натоварвания...
И нищо по същественото - ученикът субект или обект е, ролята на родителите и семейството, на обществото, на държавата, подобряване условията за работа и т.н., и т.п. ...
Но - важното е, че се обещава...
------------------
Сайтът на Генек
Firmin
24 Май 2017 21:17
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Възнагражденията трябва да са обвързани с реално положения труд и резултатите от него. В момента абсолютно не са. Илюстрирам. Учител в средно училище в малък град. Стаж близо четвърт век. Награждаван. Води два тежки предмета в няколко класа, горните, единият - профил. Паралелките са по една-две. На ден готви до пет различни теми. Децата не са лесни за работа - след седми и осми клас успяващите вече с в големия град, остават тези с проблеми, семейни, здравословни познавателни. Но, забележете! На външно оценяване резултатите нареждат училището в първата петица в областта. Разлика в поставените оценки и тези от външно оценяване - в стотни. Половин дузина деца награждавани по различни национални конкурси. Написани статии по методика. Включително и за приложени на информационни технологии в обучението.

Въпрос (с повишена трудност): Кое от всичко това формира ... възнаграждение? Отговор: Нищо от това!

Синдикати и директор плюс държавата са се погрижили за удовлетворяваща масата ... уравниловка.

Е, още ли се чудите за хала на образованието ни?

П.П.: Днес десетки колеги, настоящи и пенсионирани, родители и съграждани и ... ученици, много ученици, деца и деца на изучени от него деца, го поздравиха и му рекоха какъв добър учител и човек е. Пък той ... той се просълзи щастлив. За пореден път. Това му остава.
mitkomm
25 Май 2017 09:01
Мнения: 347
От: Bulgaria
Браво, много добре написано!Не съм учител, само искам да споделя:Трябва да се ограничи приема на така наречените елитни училища във всеки град, като ЕГ и ПМГ до 4 паралелки, действително да влизат тай- добрите.Останалите да се насочват към професионалните училища.Хора, утре ще има голям глад за специалисти и работници по много специалности- стругари, фрезисти, заварчищи, монтажисти.Поради тази причина инвеститори няма да идват в провинциалните градове, защото няма квалифицирана работна ръка.Ще дойде време да се въведат двегодишните ПТУ-та, както преди 50 години.Обърнете внимание на тия въпроси, които не са никак маловажни.Навремето циганите учиха занаят в казармата, а сега го учат по кофите и в чуждите дворове.Изобщо всичко, ама всичко в тази държава е обърнато обратно.Как ще продължаваме- не ми е ясно.Трябва да се вземат много сериозни мерки, жестоки, в целия общественно- икономически и политичиски живот на държавата, защото загиваме като нация и държава.За правосъдната система изобщо не ми се говори...!
аиг
25 Май 2017 10:16
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
Оплакват се, че префесията застарявала, че нямало млади хора, но не е точно така. Условията, които са осигурени за учителите, особено в сравнение с положението в провинцията са достатъчно добри. Има млади хора, които искат да стават учители. Но хора достигнали пенсионна възраст се държат за местата си и не пускат. В един областен град, например, за да успееш да станеш учител се изискват връзки.
дъртреалист
25 Май 2017 10:59
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
Не съм педагог, но разбирам малко от управление на социални системи.
И в тази връзка припомням крилатия лаф на един чичко, че кадрите решават всичко.
Не тяхното наличие, а тяхното качество.
Една нация има ограничен елитен състав на млади хора и за професионалното им ориентиране за тях има голяма конкуренция между възможните бъдещи реализации.
АКо обществото не цени високо учителската професия, тя няма да получи елитни кадри, съответно масата учители няма да упражняват модернизиращ натиск върху системата, а ще се снишава и службее.
Така че високите заплати са водещо условие за подобряване на системата.
Няма как да не се мисли дългосрочно. НЯма как утре да имаш добри учители ако днес елитния младеж не вижда достоен живот за себе си като учител.
aldycrown
25 Май 2017 13:02
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
По-доброто училище не се постига само с двойни заплати
Ако не се обвърже с качеството на образованието, ръстът на учителските възнаграждения ще се окаже наливане от пусто в празно

Това обичайно преливане от пусто в празно ясно показва, че отново на учителите показват пластмасов морков, а истински ще получат само "наши" хора. Още партийните секретари в училищата навремето "обвързваха" и "развързваха" учителите и им теглеха постиженията в килограми и сантиметри. Ама от слабоинтелигентни хорица, родени за разсилни, толкоз...
Братя Стругацки
25 Май 2017 19:36
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Ако не се обвърже с качеството на образованието


Авторката би ли била така любезна да даде дефиниция на качество на образованието? И едва тогава да пише за двойните заплати, дето щели да станат след 4 години.
sluncho6
25 Май 2017 23:41
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
За да стане качеството на образование в училищата двойно по-високо*, заплатите на учителите трябва да се вдигнат тройно!
------
*Примерно от 3 единици по десетобалната система на 6 такива единици.
Добави мнение   Мнения:8 1