Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Литъл инглиш, спик бългериън
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:104 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »
Manrico
27 Юни 2017 21:06
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Само отчасти съм съгласен със статията. Защото се смесват две различни теми. Едната са езиците. Вярно е, в по-цивилизованите страни по-масово се говорят чужди езици и по-специално де факто международният английски. Но не е повсеместно. Попадал съм на много места, където не съм могъл да се разбера на английски. Но не и на места, ориентирани към туристи - там имат грижата да назначат персонал, който се справя с езици. Големият проблем е славянско-балканският ни манталитет - да не ни дреме за другите, особено ако са от цивилизацията, да не се опитваме да им помогнем или дори да си изпълним задълженията. Щото са европейци, чужди, мразим ги. Те в това е голямата разлика между евразийците и европейците и големият приблем.
Гладиатор
27 Юни 2017 21:15
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
И някак не е редно да се гордеете, че НЕ знаете никакъв чужд език, би трябвало даже да се срамувате от това"
И защо да се срамува ??? Смайващо. Във все повече млади хора се изявява някакво робско мислене ... дори не се усещат. И не само робско мислене, а и липса на себеуважение.
Тука за пореден път си личи, че в училище авторката са я назобали с Бай Ганьо и са и внушили че тя като българка е някакво нисше същество, което е длъжно да величае и възнася всеки чужденец проговаряйки на свещения му език или поне на свещения английски.

Човек може да се срамува, ако е извършил волно или неволно нещо нередно. В случая, донякъде нередно е да не намериш начин да ориентираш клиентите, и да не им обърнеш внимание. Но да се срамуваш че не знаеш чужди езици ...

Когато отидем в чужбина се подготвяме, купуваме разговорници, научаваме дори някои изрази и думи. Обратно, идва някой в България, без да си направи труда с един разговорник да се сдобие... е ли всеки трябва да му заговори на английски ... И заради такива, ние трябва да си плюем в самоуважението и да не назначаваме дори продавачка на билети, ако "НЕ знае някакъв чужд език" ...

Отделно е внушението, че служителката "се е гордеела че не знае чужд език" . Това е лъжливо внушение и точно авторката трябва да се срамува. Да се срамува и че се държи като нисше същество самувнушило си, че непременно трябва да знае чужд език и да внушава собствените си комплекси на другите.
лаборант
27 Юни 2017 21:25
Мнения: 94
От: Bulgaria
Друго си е децата мъц да не знаят чужд език и да виснат за информираността си на прас прес и псевдо-патриотари, а, Гладиатор?
Кайзер Созе
27 Юни 2017 21:28
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Лелката в Лондон дали ще ме упъти на български? А в Рим? В Рим може да се окаже по-трудно с английския от колкото в София.
Гладиатор
27 Юни 2017 21:33
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Големият проблем е славянско-балканският ни манталитет - да не ни дреме за другите
Това е обикновена лъжа. Такива хора има по цяла свят, не само сред "славяно-балканците',
особено ако са от цивилизацията
От коя цивилизация ?... .
от цивилизацията дето започна няколко световни войни и Студената война.
от цивилизацията, която използва атомно оръжие срещу цивилни и химическо оръжие срещу цивилни
от цивилизацията дето колонизира и ограби целия свят
от цивилизация, която (по американски данни) терминира над 100 000 000 (сто милиона) индианци.
от цивилизацията дето е опасала света с около 800 военни бази
от цивилизацията, която продължава политиката си с военни средства, бомбейки всеки, който не е съгласен с налаганата му политика...
от цивилизацията, която измисли фашизма, комунизма, либертаризма ...
от цивилизацията, която допусна частни фамилни кланове да печатат световните пари, а чрез тях да правят и световната политика
от цивилизацията, която допусна този, който има парите да налага и въздейства каквото си иска в която и да е област
от цивилизацията, която измисли сексуалните революции и гей паради и ги налага и на другите
от цивилизацията, която покани мюсулмани и африканци на гости и допусна същите да изнасилват жените им пред собствените им катедрали, при това прикривайки случаите на изнасилване

Майната и на тая гнила цивилизация. Тя и без това тъне в развала -- духовно-умствена и нравствена, а от там -- и повсеместна
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
лаборант
27 Юни 2017 21:35
Мнения: 94
От: Bulgaria
Тука сработи агит-проп закалката на пълна революционно-омразна мощ. Нема отърване...
Гладиатор
27 Юни 2017 21:42
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
лаборант 27 Юни 2017 21:25
Друго си е децата мъц да не знаят чужд език и да виснат за информираността си на прас прес и псевдо-патриотари, а, Гладиатор?
Какво ли правят и какво ли са правили милионите живущи по земята, не знаещи друг език, освен родния си ... завалиите.
Ти гледай да възпиташ децата ти да са добри, честни и здравомислещи хора. Останалото ще го натаманят и без да знаят чужди езици.
И най-важното -- научи ги, че естествения смисъл на човешкия живот е във възпроизводството -- така работи природата -- там всиичо живо се стреми към размножаване. Научи децата си да се задомят, да направят читави семейства и да си хванат поне по 3-5 деца.
С такова да се занимават, а не с учене на чужди езици ...
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
лаборант
27 Юни 2017 21:46
Мнения: 94
От: Bulgaria
Предимно са ги колонизирали и окупирали и са ги смятали за второ качество. Както нас.
Д-р Тормозчиян
27 Юни 2017 21:53
Мнения: 8,152
От: Botswana
Големият проблем е славянскобалканският ни манталитет


Не че съм славянофил, ама славяните нямат никаква вина за нашия манталитет, който е формиран изцяло през ония злощастни 5 века.

Славяните по принцип са услужливи хора. Наскоро присъствах на подобна сценка, само че на Централна автогара в София. Младеж се опитваше да разбере с какъв рейс може да се върне, та да си купи билет и за него. Продавачката на билети поназнайваше английски, но подобно обяснение се оказа твърде сложно за нея. И тъй като усети по акцента, че младежът не е англичанин, го попита откъде е. Той ѝ казва, че е от Сърбия. "Ами говори на сръбски тогава", иронично му казва тя. Почва той на сръбски, обаче и така не стана работата. В този момент до гишето се приближава момиче, което само за секунди схвана каква е ситуацията и предложи да помогне на младежа. И тя се оказа от Сърбия, обаче говореше отлично и български. Та с нейна помощ младежът се сдоби със заветния билет.

Същото би сторил и поляк, руснак, словак, но за българин не съм сигурен. В масовия случай той е зле настроен не само към чужденците, но триж повече и към своите.


Гладиатор
27 Юни 2017 21:55
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
лаборанте, 21.46, ако се имаш за второ качество, проблемът е в някъде в главата ти ...

Добре е да знаеш чужд език, както е добре да имаш каквото и да е умение в повече. Но със значението на чуждия език се преиграва, както се преиграва и с доста други неща
Отделно е унизително, при среща с чужденец, да започнеш да говориш на езика му, оставяйки и пренебрегвайки своя си език.

Иван Хаджийски дава такъв пример, накратко -- край огъня няколко българина и 1 чужденец. И цяла вечер си говорят на чуждестрантски.
Всяка прилика с действителни лица и разбиранията им е случайна

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гладиатор
лаборант
27 Юни 2017 22:01
Мнения: 94
От: Bulgaria
Говорили са на чужбински, защото сме добри хора (освен към сънародниците си, а по-простите и към всички). Какво го извърташ, за да звучи зле?
Нещо май ти убегна заигравката, а?
Пий две бири, виж звездите - светят и на тези, които не са като теб.
Гладиатор
27 Юни 2017 22:01
Мнения: 8,326
От: Bulgaria

Д-р Тормозчиян 27 Юни 2017 21:53
Същото би сторил и поляк, руснак, словак, но за българин не съм сигурен. В масовия случай той е зле настроен не само към чужденците, но триж повече и към своите.
Тц,тц,тц, тц... Понякога се чудя форумците де са расли, де са пасли.
Рядко съм срещал сънародник да го попитам нещо и да не се е отзовал. Даже, не си спомням инакъв случай ...
Май проблема е в мърморковщината и оплаквачковщината на една малка част от сънародниците ни, които създават впечатление че и останалите са като тях.
Гладиатор
27 Юни 2017 22:05
Мнения: 8,326
От: Bulgaria

лаборант 27 Юни 2017 22:01
Говорили са на чужбински, защото сме добри хора (освен към сънародниците си, а по-простите и към всички). Какво го извърташ, за да звучи зле?
Нещо май ти убегна заигравката, а?
Заигравката не е моя, а на един народен изследовател на народо- психологията ни.
И говоренето им на чуждестрански, според Хаджийски, не е само поради доброта и любезност ...
а главно поради остатъци от робството, както се изразява д-р Тормозчиян

Тези остатъци, още са видни у някои вманиачили се, така да се каже, на тема чужд език
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
лаборант
27 Юни 2017 22:07
Мнения: 94
От: Bulgaria
Не говорех за заигравката на народния изследовател на народо- психологията ни.
Whatever.
Patriot1965
27 Юни 2017 22:26
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Отвратително е да критикуваш сънародниците си за незнанието им на чужди езици.
Още по-отвратително е да изписваш имената на всички държавни институции и на столичните улици и булеварди на езика на държава, с която нямаме обща история. Поне да бяхме нейна колония. Не видях подобно нещо във Варшава, в Будапеща или в Букурещ.
Ако някой чужденец е дошъл да се забавлява евтино в родината ни, нека да е така любезен сам да се справи с езиковото предизвикателство. Както всички българи се справят, пътувайки по света.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Patriot1965
SgtTroy
27 Юни 2017 22:36
Мнения: 6,667
От: Mauritius
Лелката в Лондон дали ще ме упъти на български?


там е работата, че лондон си има достатъчно туристи. софия - не толко. и ако софия иска повече туристи и повече приходи от тях, не е зле да положи некви усилия.
бургас също, особено след DISABLED TO USE THE STEAM ROOM WITHOUT SHOWER, което, прочее, в оригиналния замисъл май не е трябвало да значи инвалидите да ползват парната баня без душ.
Д-р Тормозчиян
27 Юни 2017 22:48
Мнения: 8,152
От: Botswana
Още по-отвратително е да изписваш имената на всички държавни институции и на столичните улици и булеварди на езика на държава, с която нямаме обща история.


Имената на улиците и булевардите не се изписват на чужд език, а се транскрибират на латиница (има специална наредба за тази дейност). Каквато, прочее, ползват и турците, с които, за жалост, имаме най-дълга обща история.
ddantgwyn
27 Юни 2017 22:51
Мнения: 8,551
От: Bulgaria
Поздравът ми увисва в пространството. Така или иначе у нас рядко отговарят на "добър ден" от непознат, сякаш за всеки отговор държавата им отнема по десет лева от заплатата.

Това просто не е вярно. Колкото пъти съм поздравил с „добър ден“ шофьора на рейс № 94, когато се качвам от предната врата, толкова пъти съм получил отговор „добър да бъде“. Може да е бил по-стреснат, по-изненадан или по-усмихнат, но отговор е имало.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ddantgwyn
Patriot1965
27 Юни 2017 22:52
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Интересна наредба. В никоя страна, използваща латиницата, не съм виждал транслитерация (или транскрибиране) на кирилица.
Д-р Тормозчиян
27 Юни 2017 22:56
Мнения: 8,152
От: Botswana
Ако някой чужденец е дошъл да се забавлява евтино в родината ни, нека да е така любезен сам да се справи с езиковото предизвикателство.


Дълги години мрънкането беше как чужденците не знаели къде е България и я бъркали с Белгия. Сега, когато взеха да идват повече чужденци, които вече ще знаят къде е и каква е България, мрънкането се измести в посока, че им излизало евтино. Ами това са предимно млади хора, все още любопитни свят да видят. Ясно, че ще спят в хостели, ще ядат улична храна. Те няма как да извадят пачки, за да спят в "Маринела". Пък и да извадят, защо мен трябва да ме е грижа за печалбите на Ветко Арабаджиев?
Д-р Тормозчиян
27 Юни 2017 23:19
Мнения: 8,152
От: Botswana
В никоя страна, използваща латиницата, не съм виждал транслитерация (или транскрибиране) на кирилица.


Ето, да видиш

http://www.bg-voice.com/public/files/articles/611x343/6821.jpg

Даже и в Тайланд има, макар че те ползват друга азбука

http://olgatravel.com/wp-content/uploads/2015/02/Pattaya_1.jpg
Добави мнение   Мнения:104 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »