Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Три стъпки към по-чист въздух в България
Добави мнение   Мнения:17 1
тошето
16 Яну 2018 19:44
Мнения: 3,655
От: Bulgaria
Вулджев, аре земи си измий... ушите...
дъртреалист
16 Яну 2018 20:07
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
Ъ-ъ... безпредметна статия.
И ... слабоподготвена.
София е в котловина, има Т инверия, от това се образува смога,
учи се в училище.
... тръгнал да мачка бедните...
Бе я виж първо какво правят ЦИГАНИТЕ...
Ама не ти стиска.
Те са табу.
Mochila
16 Яну 2018 20:27
Мнения: 448
От: Bulgaria
тошето
16 Яну 2018 19:44
Вулджев, аре земи си измий... ушите...

И очите... https://bg.fuelo.net/prices/date/2018-01-16?lang=bg
Къде ги видя по-ниските цени за дизела?
9101
16 Яну 2018 20:34
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Така е. Много слаба статия. Колегата е написал преди мен.
Само да допълня: В София единствената алтернатива на дървата там където няма топлофикация е газта.
Обаче трябва да се газифицира масово. Ама не се прави.
Значи много хора все още нямат никаква алтернатива за отопление освен твърдо гориво. Забраната му, както и спирането на помощите за отопление на бедните просто ги обрича на студ и бяла смърт.
Автора идва ли му на ум тази мисъл като прави предложенията си?
Дежурния
16 Яну 2018 20:59
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Покрай коментарите взех, че прегледах и "статията".
Ако има музей на 80%, текстчето ще е виден експонат.
pirx71
16 Яну 2018 21:38
Мнения: 687
От: Bulgaria
Газификация има ама... Съседът преди три години, въпреки че е добре платен, изпищя на умряло за месечна сметка от 800 кинта за газ. Къщата му не е голяма.

А с тъмнозелените, които горят от гуми до парцали ща ще радим ?
TT
16 Яну 2018 22:13
Мнения: 84
От: Bulgaria
Както вече са казали пишещите преди мен, никой не обръща внимание какви боклуци горят орките. Изгарянето на ПДЧ, дрехи, боядисани дограми и всякакви други боклуци е пагубно.
От автомобилите основните замърсители са някои от автобусите и много от тежките камиони, които обслужват строежите в София.
И част от леките автомобили, разбира се.
Но най-големите замърсители са строежите. Никой в столична община (нарочно е с малка буква) не се интересува и не контролира замърсяването с прах на въздуха и с кал и строителни отпадъци на улуците. Аз самият съм внасял не един сигнал за строежи в квартала, където живея и познайте какъв е резултатът... Получавах отговори, където ми се обясняваше с много членове и алинеи, че нищо не може да се направи.
Преди 1989 центъра на града се миеше всяка нощ, централните булеварди поне веднъж седмично, дори кварталните улички се миеха веднъж на месец. Сега това се прави веднъж на всяка високостна година.
Не е необходимо да си голям специалист, за да съобразиш тези основни неща.
Преди около месец кметството в Скопие (това в бедна Македония, над която имаме навика да се подиграваме) спря всички строежи и обяви градския транспорт за безплатен, като мерки за борба със смога.

А малоумната статия въобще не заслужава коментар!
duzov
17 Яну 2018 01:51
Мнения: 9,106
От: Bulgaria
pirx7116 Януари 2018 21:38
Газификация има ама... Съседът преди три години, въпреки че е добре платен, изпищя на умряло за месечна сметка от 800 кинта за газ. Къщата му не е голяма.

Интересно все пак колко му е голяма къщата?

Бих попитал, защо като дизелови и бензинови коли замърсяват въздуха, няма данъчни облекчения за тези, преминали на газ?
Още. Защо, както казва колегата 9101 по-горе, не се газифицират домакинствата масово? Не говоря за незаконните цигански коптори, които трябва да се разрушат.
Държавата или Соф. община могат да отпуснат ниско или безлихвени заеми за газифициране на жилището. Да не говорим, че при по-голяма консумация на газ е възможно и намаляване на цената му.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: duzov
Devil
17 Яну 2018 02:35
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
Ето моите стъпки:

1.Направи широкия център на София лукс за коли. Като заиграе финансовата тояга, мого селяни ще се откажат да влизат с трошките си в центъра;
2. Цяла София в административните си граници става Зелена зона. Селяните ще продадат 4-ри от 5-те си стари коли и ще останат с една.
3. Забрани стриктно каквото и да е паркиране със Синя и Зелена зона, както и спиране на основни булеварди в пикови часове. Класически пример са булевардите, които се събират на Петте кьошета. Там трябва да се премахнат паркоместата.
4. Пусни частни паяци, които ще имат огромен интерес да вдигат до 5 мин. нарушителите;
5. Направи градски транспорт като във Виена, супер редовен, чист, електрически и значително евтин, ако си вземеш карта за 1 седмица, месец или година. Годишната карта за Виена например е много по-евтина от тази за София.

Някои си мислят, че горното е утопия. Не, отдавна действа в много европейски и американски градове. Мои приятели, които в София имат по няколко коли, не са имали никога кола, когато са живеели в Ню Йорк(Манхатън) или в Токио. Познайте защо. Какъв е проблемът да го направим и в София?
Devil
17 Яну 2018 02:38
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
Статията е пълна скръб, защото теоритизира, без да посочва реални мерки а решаане на проблема. Като онзи доклад и анализ на трафика в София, за който общината беше платила 50-100 хил. евро преди години на някаква измислена фирма.
podanichka
17 Яну 2018 07:17
Мнения: 211
От: Bulgaria
Проблемът със замърсяването на въздуха е не само в София, а и във всички големи градове. И на някои се иска друг да е виновен, но основно са виновни твърдите горива и старите дизелови двигатели, като едните или/ и другите се използват от всички слоеве на населението. Само трябва да използваме опита на другите, а не да се мъчим да откриваме топлата вода.
atlantic1
17 Яну 2018 08:01
Мнения: 406
От: Andorra
Статията е съставена от една коректна част и една манипулация с коварна посока... Твърдите горива безспорно са най-вредните замърсители. Тяхното ограничаване и санкциониране е абсолютно наложително. Как ще стане , не е ясно по очевидни причини. Но трябва да се върви в тази посока ! ... Втората част е спусната някъде от към Брюксел. Върви повишаване на данъци и такси за дизеловото гориво в западна Европа. Има и ограничения за дизелови автомобили в някои големи градове. "Директивата" е подадена към балканските аборигени и с такива статии се "сондира терена"... Авторът обаче не иска да обясни какво ще стане с ценовото равнище в България при едно увеличение на дизела с двадесет процента... Хитрите зони в ЕС , например някои автономни области на Испания , вървят в обратна посока. Те премахват такси и акцизи върху горивата /специално дизела/ и така стимулират както икономиката , така и туризма.
Krivcho
17 Яну 2018 08:14
Мнения: 1,658
От: Bulgaria
Единствения въпрос който възникна след прочитането на тази статия е, тоя автор някога излизал и живял ли е извън София.Препоръчвам му първо да се запознае колко човека са субсидирани с енергийни помощи за твърдо гориво в цялата страна и тогава да каканиже тирирамби за забрана.Статията е в стил Мария-Антоанета.
Пикачу
17 Яну 2018 11:34
Мнения: 8,152
От: South Africa
На второ място се нареждат колите,


А камионите и автобусите ?
Защо минават метър постоянно ?
Че са си ги купили трета младост от моргите на Европа !
aldycrown
17 Яну 2018 13:28
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
На тази база е възможно по един или друг начин да бъдат санкционирани тези граждани, които замърсяват най-много, т.е. които използват енергийни източници, които емитират най-много фини прахови частици.

Отоплението с дърва и въглища не емитира фини, а бая едри прахови частици. И въпросът не е само в тези фини прахови частици. Автомобилите са опасни с въглеродния окис и азотните окиси, пряко застрашаващи здравето на хората. Но такивя като горния списувач основно се занимават с подлайване на господаря. Те нямат капацитет и познания за предлагането на работещи решения. А имам съмнение, че същото се отнася и за господаря. Защо погнаха автомобилите на пропан-бутан? Ами защото това гориво е много по-евтино от бензина. Какво, като е далече по-екологично? Защо газификацията е безумно скъпа, след като е логично отоплението директно на природен газ да е по-евтино, от отопление от топлофикация, която също така работи на природен газ? Имам впечатлението, че си имаме работа с патета в кълчища, които не са в състояние да направят нещо читаво...
deadweight
17 Яну 2018 13:29
Мнения: 648
От: Antarctica
Повечето от коментарите са в стил: "Не знам как трябва да стане, ама няма да стане така, както ти казваш.."
Mixy
17 Яну 2018 21:58
Мнения: 1,080
От: Bulgaria
Всите коментиращи явно са големи разбирачи, но никой не коментира той самия каква кола кара и с какво се отоплява. Което явно е защото всички са колоездачи и се топлят със слънчева енергия.....
Добави мнение   Мнения:17 1