Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Авторитетът пада, или Гераците 2
Добави мнение   Мнения:11 1
toly
26 Фев 2018 21:36
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
Не знам дали сме повели на Европа. Скоро четох, че в Швеция поколението от деца, възпитавани в егоизъм и своеволие са вече около 20 годишни и са се качили на главата на държавата . Отделен е проблемът с неуправляемите имигранти.
хикса
26 Фев 2018 21:45
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Да, педагогиката е много важна. Щото въпросният Павел не е бил възпитаван да контролира удоволствието и да се труди, затова така. А с брат му Петър бай Данчо съвсем либерално се е отнасял, щото оня беше смотан като малко дете.
Minderbinder
26 Фев 2018 22:49
Мнения: 5,159
От: Bulgaria
Eisblock
27 Фев 2018 00:32
Мнения: 9,157
От: Iceland
Хубава статия - точно в целта.

Обикновено се казва, че с поднасяне на Проблемът следва да се предположи и някакво решение. Поне толкоз, колкото ще е необходимо за да се започне някакъв диалог.

От друга страна, следва да погледнем в корените на тази криворазбрана "модерност" и да продължим, може би всеки за себе си, с разсъжденията около и за нея. Която сама по себе си може много неща да декларира, но по-важното е какво предлага съдържанието 'и и от там - какви са всеобщите последствия. Тук все пак става дума за една от глобалните тенденции. А точно такива "тенденции" са по дефолт много далеч от щастливо самозараждане. Следващата крачка е да разберем, доколкото е възможно, какви са корените 'и. Най-малкото защо и с каква цел те се обгрижват, поливат в услуга на определен кръг хора. Друг вариант няма именно заради факта поднесен от уважаемият Автор: - Как тези хора, с много власт и обскурни цели, си възпитават поколенията за да не допуснат кривване настрана от Главната линия. Те са именно от онзи 1%, който заради желязната воля, целеустременост, безжалостност, без да си "губят времето" с разни Печорински колебания, са двигателят за установяването на този именно хаос, на планетата!...
КЛЮЧАРЪ
27 Фев 2018 02:03
Мнения: 1,229
От: Albania
Показателни са изследванията, проведени сред американски ученици и студенти, посочващи огромните разлики в постигнатите резултати между бели, черни, латино и азиатци от една страна, както и зависимостите между успеваемостта и това дали родителите са първо, второ и т.н. поколение имигранти.
Ха познайте, кои са най-напред с материала...

Източно-азиатската дисциплина сгигане няма.
sluncho6
27 Фев 2018 02:50
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<

Затова поведохме в Европа по един показател. Но поведеш ли по-знаещи и можещи от тебе, е за стряскане, не за ура.


Поведохме я по един, а ще я подведем по много. Много ни се удава това!
Kinks
27 Фев 2018 10:45
Мнения: 524
От: American Samoa
Бойко Ламбовски
ИлияНиколов
27 Фев 2018 10:47
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
"Умира старият Герак, братята се изпокарват, а непрокопсаникът Павел, развратен от привидната лекота на живота в големия град, досъсипва морално и всякак фамилията."

Старият Герак умира накрая; разпадът започва със смъртта на майката, баба Марга.

"Но на пролет баба Марга се помина съвсем ненадейно. Заедно с нея от къщата на Гераците изчезна добрият и строгият дух, който държеше всичко в ред. Косата на дядо Йордан бързо посребря, неговата силна господарска ръка отслабна, отпусна юздите, и домашната колесница, която вървеше толоква равно и спокойно, изскочи от пътя си и затропоти по камъняка.
В къщи изпълзяха като змии, незнайно откъде, сръдни, недоразумения, крамоли и отровиха мекия домашен покой, сладко сгряван толкова дълги години от любогрейната топлина на общото огнище."

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ИлияНиколов
ИлияНиколов
27 Фев 2018 10:49
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
"И плащат луди пари, за да третират питомците им там като редници новобранци първи месец обучение - дрехите сгънати под конец, четката за зъби на три сантиметра от пастата, ставане в 6.30? "

6.30 е късно, ние ставахме в 5 и 20.
генек
27 Фев 2018 12:19
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Добра статия...
И, все пак - кой е виновен? Ясно - не е капитализмът, казва авторът. Предполагам, че е социализмът. Или Путин - за да сме либерално модерни...
-------------
Блогът на Генек
ИлияНиколов
27 Фев 2018 12:31
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Генек, според мен това е градът, с неговите порядки, несъвместими със стария селски бит. Градът, в който всичко е на показ, шарении, реклами, светлини, градът с удобната си анонимност. Не като селото, всичко да ти е на показ, всички се познават, всички са роднини, всички са задружни, помагат си, заедно оцеляват.
Не бих казал виновност - просто градът ти предлага едно, селото друго. В града всичко се продава и купува, той е нахален и агресивен, с една дума: градът е пазар.
Не помня да са ни учили в училище, че капитализмът бил виновен за разпада на стария патриархален бит. Може и така да е било, зависи от учителя.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ИлияНиколов
Добави мнение   Мнения:11 1