Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Семиотиката и Мао
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Mr_Pitkin
02 Апр 2018 20:23
Мнения: 234
От: Bulgaria
мрежата на съгледвачеството в колективи, семейства, кръчми, университети и т.н. Дати, печати, подписи, донесения, вербовки, оценки - човек не може да не се подиви на бюрократичната енергия

Не е имало компютри бе, бате, всичко се е правело на ръка.
Ако намекваш, че сега не е така, ами няма да ти повярвам. Разликата е само в това, че сега се прави от софтуер.
Дорис
02 Апр 2018 20:44
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Както и да е - сега ще се върна към заглавието на този материал. Юлия Кръстева и съпругът и Филип Солерс са били ядро на радикална философска и политическа група. За нас днес е трудно да помним, че в края на 60-те по света е имало и други големи вълнения, освен нахлуването на съветските танкове в Чехословакия, но е имало.

Гуру, пише ли в досието, че Кръстева е била маоистка? (Какъвто със сигурност е бил Барозу!) Щото за семиотичка - то си се знае. Май и структуралистка - споменаваха ни я в лекциите за Сосюр, Клод Леви-Строс и Ролан Барт. Това във факултета по западни филологии. С благоговение.
Хр_Атанасов_2
02 Апр 2018 20:57
Мнения: 116
От: Bulgaria
... Прави впечатление и непродуктивността на харча - безброй безсмислени срещи и битови подробности, които днес са просто скучни. ...
- Повече по въпроса - вж. книгите на Жерминал Чивиков: "Наблюдение и разработка: Художествената проза на Държавна сигурност" и "Конспиратори"...
провинциалист
02 Апр 2018 21:30
Мнения: 1,055
От: 0
„Чудно ми е само защо изниква тъкмо днес.„

Дочу се, че др.Си се бил „разправил„ с Маоистката група в Партията..
Да не би да са погнали маоистите и по Света и у нас?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: провинциалист
Д-р Тормозчиян
02 Апр 2018 22:04
Мнения: 8,152
От: Botswana
А и продуктът на Мао - днешен Китай, не отъна в калта при жабите и врабчетата, а взе да трупа неподобаваща мощ и богатство.


Днешен Китай започна да трупа богатство и мощ едва след като се отърва от Мао и маоизма, които бяха направили Китай неподобаващо смешен, и гладуващ до смърт.
Begemot
02 Апр 2018 22:55
Мнения: 4,428
От: Bulgaria
... на благообразието и софистицираното потребление, на мирното развитие, на абсолютната неприкосновеност на собствеността, на непрестанен растеж на богатството, на внимателно отношение към отделната личност с всичките й особености.
И какви хора, ако мога да запитам, поражда това сегашно статукво? В най добрия случай - квалифицирани потребители, разчовечени егоисти и джендърни експериментатори, чията "креативност" опира до това какъв вид секс искат днес. В масовите по-лоши случаи - илитерати, тъпаци, наркомани, лишени от морал, цел и извън времето. Юлия Кръстева не е нито от едните, нито от другите.
По същество - абе, я оставете я на мира жената, тя се е научила да пише неразбираемо и невъзможни за четене текстове- ами то си е интелектуално постижение отвсякъде. Оцапаха я и нея, все с идеята, че разузнаването, видите ли, е писане на доноси. Ами не е. Идеите, които се носят в нейния кръг през 70-80 години моделират Европа и провиждат падането на Берлинската стена. Много интересен за всяко разузнаване сюжет, а не кой с кого е спал или не е могъл да спи.
JollyRoger
02 Апр 2018 23:07
Мнения: 12,108
От: Belize
"Софистицираното потрбление" - мечтата на съвременния каскет. Абсолютно неприкосновена е собствеността единствено на единия процент. Другото са брътвежи и заклинания за забълбукване на прекариата. И още нещо - ПГУ никога не се е занимавало с доносници в трудови колективи. Аман от тъпни и простотии!
Васуки
03 Апр 2018 07:49
Мнения: 3,605
От: India
Даже ми е жал, че не мога да се туря при някои от стигматизираните днес; сигурно не съм бил достоен, па и тогава вероятно бих отказал
Смешно Не е въпрос на достойнство, а на наличност на разузнавателни възможности. Ако ги има дадено лице, появява се оперативен интерес, прави се разработка и т. н., после няма "не искам, няма недейте!" дори и да си философка, преводачка или стихоплетец. Поетична душа е авторът, не отбира от шаячната материя
Прави впечатление и непродуктивността на харча
Само Научно-техническото разузнаване (НТР) при ПГУ-ДС издържа, по-точно връща на бюджета разходитена още две-три управления на ДС. През 1981 г. на закрито съвместно заседание на ЦК с ДКНП ТЖ казва, че от НТР носи 57% от приложения в икономиката н-т продукт. Цели заводи и фабрики работят с такива продукти, ще спомена само ДЗУ Ст. Загора и "Верила". Отделно контраразузнаването колко саботажи и вредителства е предотвратило, което също следва да се калкулира като избегнати загуби, т.е. като ползи. За другите ползи от тайни служби не споменавам, но ще наблегна на обстоятелството, че първите държавни структури, които бяха разрушени след 1990 г. по искане на новите ни "приятели", бяха на ДС. А от години народът вопие именно за Държава и за Сигурност.
Досието изглежда достатъчно автентично
Тук "издглежда" е напълно уместно Особено след като си
поизчел това-онова
[/quote]
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Васуки
america1332002
03 Апр 2018 10:14
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
въобще нищо не разбрах какво е искал да каже авторът? ако някой е разбрал може ли да го обясни накратко.
и какво е това семиотика? аз и тази юлия не я знаех, сега за първи път я чувам.
Nickolas
03 Апр 2018 10:28
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Не беше по темата. Изтрих.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Nickolas
генек
03 Апр 2018 11:44
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Америката с многото цифри,
по-добре кажи какво си чувал - освен цените в кварталното магазинче, че е по-лесно...
--------
Блогът на Генек

провинциалист
03 Апр 2018 18:07
Мнения: 1,055
От: 0
„Трудно ни е днес да повярваме, че част от интелигенцията на Париж е могла да вземе за свои идеолози освен Маркузе, то и каскетлията Мао, при когото населението гонеше врабчета с кречетала и носеше цитатници с напътствия. Чудно, но е част от феномените на социалното..„

Ми тя и сегашната интелигенция на Париж, че и на Брюксел, и на цялата Западна Европа все на каскетлията Мао се кланя и до сега. Даже сега и по-силно.
Какво има тук за вярване!
Дорис
03 Апр 2018 18:25
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
и какво е това семиотика?


Мани, черна магия е.
Чок觧
03 Апр 2018 18:52
Мнения: 7,337
От: Israel
Четох само коментарите - стана ми ясно , че е някаква тъпня !
За Юлия Кръстева чух отдавна - още пишех коментари в "Монитор" , ще рече 1998-99г . Възмути ме това , че "не искала да говори на български , а само на френски" . После се оказа , че не е баш така , прочетох от тук от там и разбрах , че е доста интелигентна жена .
Не зная на кого и с какво е попречила и кой какво ще спечели от цялата смрад , но колкото и да я клепат , това , което е постигнала като учен - не могат да и го вземат !
Д-р Тормозчиян
02 Апр 2018 22:04
Мнения: 7,864
От: Botswana
Скрий: Име,IP
...................................................................
Днешен Китай започна да трупа богатство и мощ едва след като се отърва от Мао и маоизма, които бяха направили Китай неподобаващо смешен, и гладуващ до смърт.

Днешен Китай започна да трупа богатство , след като направи "Китайският скок" , под ръководството на Мао ! Имаше един кратък период на залитане , когато власта взе "бандата на четиримата" , но с идването на Дън всичко си дойде по местата . И никога след 1949 г Китай не е бил неподобаващо смешен и гладуващ до смърт !
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Чок觧
Памфуций
03 Апр 2018 22:01
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Трудно ни е днес да повярваме, че част от интелигенцията на Париж е могла да вземе за свои идеолози освен Маркузе, то и каскетлията Мао, при когото населението гонеше врабчета с кречетала и носеше цитатници с напътствия. Чудно, но е част от феномените на социалното, политическото и философското битие тук, на Земята. Интелектуален Париж обича да върти глава наляво - така е през последните векове, за велика досада на статуквото, каквото градим днес. И нека кажем за това статукво - то в идеалния си вид

След смъртта на Сталин, след Унгария и Чехословакия - тогава левите интелектуалци на Запад се увлекоха по Мао и то по ирония - точно по времето на т.нар. Културна революция. Естествено това увлечение съвпадна с цялостната ориенталистична вакханалия , която обзе западните общества по онова време, така сполучливо портретирана в "Калки" на Гор Видал.
Това левичарство направи сексуалната революция, създаде съмнителни теории като "мултикултурализма", и макар да се провали с хашиша и ганджата , е на път да наложи марихуаната.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Памфуций
провинциалист
03 Апр 2018 22:04
Мнения: 1,055
От: 0
е постигнала като учен -[/quote
]Ето тук е въпросът - що за наука; ще да е тази Наука?
Наука или шарлатанство.
Или нещо друго.
провинциалист
05 Апр 2018 14:50
Мнения: 1,055
От: 0
Що никой не коментира „науката„ на картинките?
А се оплаквате от нивото на образователната система, от неграмотността на по-младите поколения, от изпростяваето на обществото...
проф. дървингов
05 Апр 2018 15:01
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Чудно ми е, че при толкова много познавачи както на творчеството на Кръстева, така и на Мао и на политическите движения в Европа през последната третина на ХХ век, никой не споменава т.н. "еврокомунизъм".
Направих си труда да "прелистя" 20-на страници от т.н. досие - действително няма собственоръчно написани от Кръстева материали, няма и как да има, тъй като справките там са изготвяни от съответния сътрудник - обикновено на първата страница, долу, в ляво пише "Източник" и се споменава нейното име. И повечето теми са свързани именно с позициите на френските и някои други западноевропейски "евро"комунисти.
провинциалист
05 Апр 2018 21:45
Мнения: 1,055
От: 0
"евро"комунисти.

Нито са евро, нито са комунисти.
sluncho6
09 Апр 2018 10:16
Мнения: 10,597
От: United States
провинциалист

05 Април 2018 21:45

"евро"комунисти.

Нито са евро, нито са комунисти.


Ами, получават си заплатата в Евро, а са и комунисти...ко да праиш?
sluncho6
09 Апр 2018 18:37
Мнения: 10,597
От: United States
>>>><<<<
и какво е това семиотика?
Това е когато мотиката сама се вдигне и те прасне, а ти викаш "оти?"
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща