Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Сталинчетата*
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:145 Страница 1 от 8 1 2 3 Следваща »
Leooo
11 Май 2018 17:27
Мнения: 234
От: Bulgaria
колко такива има и днес около нас :

Вие може да разговаряте с кучета, коне, птици или с камъни, но не можете да разговаряте със сталинчето. Просто няма ответ, няма контакт. То се е барикадирало зад най-отчайващи клишета и тъпи лозунги...... Как всичко е преповтаряне до лудост на едно и също клише. И, разбира се, това човече не може да понесе, ако някой друг заговори със собствения си човешки глас.


67
11 Май 2018 18:14
Мнения: 7,197
От: Benin
От казаното от тях излиза, че бившият велик вожд, баща и учител на цялото прогресивно човечество, е бил един дълбоко анти интелектуален тип, посредствен във всички възможни творчески направления, безчестен страхливец, подлец, паникьор, суетен до тъпоумие, лош държавник, слаб политик, безнадежден военачалник, скрил се зад успехите над другите. Но въпреки това - наистина гениален, изумителен, блестящ талант на терора.

Няма начин да не е бил, така погледнато. Нито ходел на театър - е, ся, една постановка на "Бялата гвардия" гледал документирано 23 (двайсет и три, не два-три, да не стане обърквация) пъти, занимавал се лично с делата на Ахматова, Маяковската Лиля Брик, Булгаков (тези са най-известните, на първо четене), наругал идиотите, които извели цяла теория от една негова правописна грешка (пролетарската сурова любов без мягкий знак срещу буржоазната недостатъчно устойчива любовь). Писал кофти стихове на младини - но този грях го носи башка народ. Суетен, суетен, колко да е бил суетен, когато починал, се оказало, че има от одеждите следното:
"6. Китель белого цвета - 2 шт. (На обоих прикреплена звезда Героя Социалистического Труда).
7. Китель серый, п / дневной - 2 шт.;
8. Китель тёмно-зелёного цвета - 2 шт.;
9. Брюки - 10;
10.Нижнее бельё сложено в коробку под № 2."
А, и четири шинела и четири фуражки.

Не пише дали са били Балман или Шанел, не намерих информация.
генек
11 Май 2018 18:20
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Сталин, видян през очите на западни учени, които добросъвестно и от различни гледни точки го характеризират въз основа на налични документи, сведения и множество факти.

И спрях с четенето. Добросъвестни западняци през Студената война? Бе, слушахме добросъвестните радиостанции, четяхме туй и онуй... И отдавна сме наясно колко са "добросъвестни"...
Отделно, че някои са историци и имат, меко казано, повече знания за Сталин от агента на ДС Марков...
Пътем минах с едно око по текста и видях - злоба, злоба, злоба... Уж бил в Лондон, а говори като ЕЖК - "един комунист", "един началник", един...
Жалка картинка!
Между другото, изтеглих си от Либрусек с познавателна цел цялата "Библиотечка военных приключений" - 73 книги. Четох я бързо - изцяло само четири, наполовина нейде около 20, останалите по диагонал, за общ поглед. Авторите са все от СССР. С три изключения - китаец, поляк и българин. Георги Марков, "В поисках цезия". На български - "Цезиева нощ", ДВИ, 1957 г. Вътре - две повести за борбата на другарите от ДС с вражески шпиони и наши предатели...
И се питам - абе, как съветските таварищи са допуснали демократа, бореца срещу тоталитаризма, европееца Марков в идеологическа, добре контролирана и пресявана поредица?
-----------
Блогът на Генек

Ганий
11 Май 2018 18:24
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
И тук му е мястото... (от Туш!)
--------
Включвам се с един ден закъснение...
То вчера си беше 9-ти Май...

Винаги съм се чудил, особено по 9-ти Май, в световната и нашта преса, какво е съотношението на карикатурите (през цялата година!, 9.05 дава повод за размислите ми),
1) на Сталин и на СССР
2) на Хитлер и на фашистка Германия

Все уж ги сравняват Сталин и Хитлер, СССР и фашистка Германия, пък все ми се струва, че карикатурите на Сталин и на СССР са десетки хиляди пъти повече от карикатурите на Хитлер и фашистка Германия, което предполага десетки хиляди пъти по-голям укор към Сталин и СССР и съвсем благосклонно отношение към Хитлер и фашистка Германия.

Просто си мърморя, не ми обръщайте внимание.

------
Днешна бележка под линия - не съм ли гений!?
генек
11 Май 2018 18:30
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
67,
това стихотворение
Утро
Раскрылся розовый бутон,

Прильнул к фиалке голубой,

И, легким ветром пробужден,

Склонился ландыш над травой.



Пел жаворонок в синеве,

Взлетая выше облаков,

И сладкозвучный соловей

Пел детям песню из кустов:



“Цвети, о Грузия моя!

Пусть мир царит в родном краю!

А вы учебою, друзья,

Прославьте Родину свою!”


заедно с още няколко големият грузински поет Иля Чавчавадзе отпечатва в "Иверия" и "Квали", а специално "Утро" препоръчва да бъде включено в буквара и поколения грузински деца учат родния език и по него. Запазени са само 6 стихотворения на Сталин - писани все на 16 години. Има ги в Батуми - в дома-музей и в градския музей. Има ги в Гори, както и в Тбилиския музей.
Когато нещо не разбираш - опитваш се да го демонизираш. Което виждаме в текстчето горе... Стил "Тома Биков§ Антон Тодоров"...
-------
Блогът на Генек

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: генек
Butch
11 Май 2018 19:00
Мнения: 6,934
От: United States
67
11 Май 2018 18:14

Много ги боде по очите Сталин. Не е оставил яхти, сметки в офшорки, имоти да се карат наследници. Оставил е СССР. Западът трябваше да се бори с "комунистическата зараза" и банкстерите там бяха принудени да отделят от печалбите си, за да живее народа по-добре. Тъй наречената "социална държава" от това се появи. Не защото банкстерите са алтруисти.
Значението и влиянието му е било далеч зад границите на СССР.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Butch
Eisblock
11 Май 2018 19:24
Мнения: 9,157
От: Iceland
Началото на 80-те купих двата тома на Марков. Признавам, на някой от есетата му съм подквичавал. На лице бе удачно и точно пресъздаване на някои от глупаците довели соца до гроба му. Много съм се смял на опуса с онези двамата комици, които си ушили лодени досущ тези на другарите от ЦК. Пък после обикаляли, яли и пили на корем в известни ресторанти - никой не посмявал да им поиска пари за сметката...

Но това бе тогава в кротките 80-те.

Сега изпитах досада от стила, повърхностното драскане на щампи, дребни истини и много повече полуистини, изкривени през престараваща се злоба и откровено посредствените знания за Света - тогава. Тези закриват и маскират истинската Действителност много повече, отколкото биха могли да окажат помощ за проглеждане в момента, да я обяснят и не дай Боже - да я анализират. Сега можем да сравним опуса с потопа катадневни щампи на кап. Грантовите дечица от Козяшката кошарка. И да, те са сякаш изляти в един и същи калъп. С тази разлика, че при Г. Марков има талант и обиграна писмовна изразност, докато от другата, в модерноста, има подчертана убогост.

Да се анализира в дълбочина този Опус би било само загуба на време. Явно, авторът тогава, по време на писането все още не е прогледнал още зад фалшивата "златна" фасада на Запада, защото чак след озарението него го е сполетял "приятелският огън". Досущ замислен, изпълнен и консумиран дезинформационен акт, подобен и съвпадащ с Аферта Скрипал от тези последни месеци. В този смисъл, подхващайки "подходящата" двусмисленост в съдържанието за момента, може да се каже, че с опуса на Марков се прехвърля мост, не - даже нещо като тръба чрез която се изравняват нивата на идиотщините от тогава като понятия, със сегашните. Докато мащаба на последствията, съдбовността и трагизма по поетият път към Краят на Историята, са несравними с времето, страховете и обстановката преди убийството на Марков...

Но за да се напаснат детайлите точно и до най-малкият щрих в двете картини, въпреки дистанцията във времето, би трябвало да се опитаме да не забелязваме съществителното "сталинчета" и да го заместим с "евро-атлантичета". Тогава и по смисъл и по съдържание, още повече и по изпълнители - но с обратен знак на внушението, ще имаме на лице едно предсказание, осъществено прозрение на Автора за Героите на нашето Време!
hamel
11 Май 2018 19:31
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
В този смисъл, подхващайки "подходящата" двусмисленост в съдържанието за момента, може да се каже, че с опуса на Марков се прехвърля мост, не - даже нещо като тръба чрез която се изравняват нивата на идиотщините от тогава като понятия, със сегашните. Докато мащаба на последствията, съдбовността и трагизма по поетият път към Краят на Историята, са несравними с времето, страховете и обстановката преди убийството на Марков...
броневик
11 Май 2018 19:38
Мнения: 98
От: Bulgaria
Rumen
11 Май 2018 20:02
Мнения: 32
От: Bulgaria
... бати бойковите червенотиквенишковчета...
Неверния Тома
11 Май 2018 20:06
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Есето на Георги Марков е непълно, повърностно. Посочил е греховете на "вожда и учителя" и на "сталинчетата". Пропуснал е следващото ниво - "милионите прости хора" които (предполагам искрено) се въхищаваха и още се възхищават от сталинизма, които оценяват спартанския бит на Сталин, но пропускат сталиновия гладомор.
Те пеят "я другой странь1 не знаю, где так вольно дь1шит человек" за страната на "архипелага". Сигурно са искрени (нямат полза), но съм убеден че им липсват разум и морал.
Неверния Тома
11 Май 2018 20:12
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Eisblock
11 Май 2018 19:24
А не ти ли се струва че "евроатлантичетата" за просто днешни "сталинчета"? Сталин жив!
Не забелязах че вече си го казал. Извинявай!
Лошото е че сталинисчета има не само между "атлантичетата".
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Неверния Тома
hamel
11 Май 2018 20:16
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
А не ти ли се струва че "евроатлантичетата" за просто днешни "сталинчета"? Сталин жив!
Извинявам се, че се намесвам. Да, "сталинчетата" днес са €партнерите. Виж, сталинистите - те са по-друга ария.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: hamel
Sine_metu
11 Май 2018 20:26
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Eisblock
11 Май 2018 19:24
Сега изпитах досада от стила, повърхностното драскане на щампи, дребни истини и много повече полуистини, изкривени през престараваща се злоба и откровено посредствените знания за Света

Ти си безкрайно търпелив и великодушен човек. И любознателен. Що за птичка е бил др. Марков се вижда от 5 реда, от която и да е негова страничка.

По темата. Още през 1960-те именно на Запад са публикувани безброй свидетелства за умствените способности на Хитлер и Сталин. Всички подчертават, че не са известни други съвременници с памет като техните. Само те, двамата.
Документирано е, че на Хитлер му оставят една вечер към полунощ новоизлязла книга за военноморските флотове. Книгата - фолиант, неколкостотин страници. На сутринта я връща на адютанта си, а след това седмици наред я обсъжда с военачалници и министри в невероятни подробности. Включително до калибрите на личното оръжие на матросите и броя на патроните.
Документирано е, че Сталин е познавал 16 000 човека - "познавал" означава разучил и запомнил личните им досиета, в подробности и най-вече с познаване отношенията на всеки един с останалите 15 999 - и нито веднъж не е сгрешил име или факт.
Знанията и на двамата за държавите им, армиите и военната обстановка са били феноменални. Всички свидетели отбелязват особения страх у подчинените им да не сбъркат макар и с една буква при доклад, както и че вождовете не са забравяли и една техна дума.
Те така те за... как го словоизвергваше др. Марков, че забравих

Forza NATO
11 Май 2018 20:35
Мнения: 11,582
От: Bulgaria

Сталинчета, грантничета, обикновени чиновничета и вся асталная повервала си посредственная...

Каквито са били преди, такива са били по-преди, такива са сега, такива и ще си останат.
Характеристиките са етно-културни, а не политически.

Още бай ви Алеко го е казал и описал - Пази, Боже, сляпо да прогледа.
Неверния Тома
11 Май 2018 20:40
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Sine_metu
11 Май 2018 20:26
Добре де, някой (вкл Г.Марков) твърди ли че Сталин (и Хитлер) са малоумни? Или лаф да става!
Впрочем последния кусур на Сталин са лошите стихотворения и на Хитлер - слабите картини.
Дорис
11 Май 2018 20:50
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
занимавал се лично с делата на Ахматова, Маяковската Лиля Брик, Булгаков (тези са най-известните, на първо четене)


И на Манделщам. В известния разговор с Пастернак. За онова отвратително физиологично стихотворение. Но не то е пратило Осип в ГУЛаг. След Воронеж той мирясва и дори получава путьовка за профсъюзен санаториум. Там перверзната му съпруга Надя си хапесва една съпрута на висш партиен деец и двамата с Осип я прелъстяват за любаовна тройка. Сталин ненавижда перверзиите. И му идва множко! Сега какво, да даде на Манделщамите квартира в Кремъл, що ли?!?

А Пастернак цял живот жали, че вместо да нарече Манделщам "Майстор", както е очаквал от него Й. В. С., пожелал да си разговарят за друго - за любовта и смъртта.

Такова ми ти сталинче е бил Борис Леонидович, само той "Майстор". А перверзното семейство... Ами съдете сами!

hamel
11 Май 2018 20:51
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Международные договоры с фашистской Германией

Источник: https://politikus.ru/articles/107410-mezhdunarodnye-dogovory-s-fashistskoy-germaniey.html
Politikus.ru
Sine_metu
11 Май 2018 20:55
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Неверния Тома
11 Май 2018 20:40
Sine_metu
11 Май 2018 20:26
Добре де, някой (вкл Г.Марков) твърди ли че Сталин (и Хитлер) са малоумни? Или лаф да става!

Зная, че на др. Марков не трябва да се обръща внимание - лаф да става, както казваш, но все пак ето какво твърди
един дълбоко анти интелектуален тип, посредствен във всички възможни творчески направления, суетен до тъпоумие
Ако ти разбираш това като нещо различно от малоумие

П.С. Почерненото е от текстчето на др. Марков по-горе, редове 6-9
Дорис
11 Май 2018 21:03
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
престараваща се злоба


Странно защо. Бил е галеник на "режима". Характеропатия.
hamel
11 Май 2018 21:12
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Характеропатия.
Той не е изключение - сички сегашни властници са такива.
Добави мнение   Мнения:145 Страница 1 от 8 1 2 3 Следваща »