Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
МОН проверява училище в Благоевград за отказ да приема роми
Добави мнение   Мнения:11 1
хикса
02 Юли 2018 20:09
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
По думите й според неясно каква квота се допускат до 2 деца роми в клас и ако те бъдат повече, има опасност от вторична сегрегация,


Логично е, вместо да проверяват жената, не е лошо да направят така, че да стане ясно откъде е квотата и действително да няма вторична сегрегация.
9101
02 Юли 2018 20:26
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Ще задължат директорката да приеме всички циганчета, в резултат на което българите ще преместят децата си в други училища.
И така... Както навсякъде става.
sydran4o
02 Юли 2018 20:43
Мнения: 263
От: South Georgia and the South Sandwich Islands
К'ва квота? К'ва проверка?
Апартейдът да не е станал официална политика на Министерство на образованието?
Уво...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sydran4o
Stern
02 Юли 2018 20:46
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
реагираха възмутено от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе"
А как реагираха, когато циганчета намушкаха с нож в трамвая момчето, което им направи забележка за люпене на семки? Че съм забравил.
А тези хубавци да не харчат грантовете за вдигане на шум, а да ги използват да разберат защо, когато успеят да посадят 2-3-4 чавета в някой клас, родителите местят децата си от него.
len
03 Юли 2018 07:54
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Абе, хубаво си имаше цигански училища, кумата ми работеше в такова.
Beast_of_Gevaudan
03 Юли 2018 08:50
Мнения: 215
От: Bulgaria
Мисля че и на последния глупак му стана ясно че интеграцията на циганите се извършва посредством циганизация на всички останали. Да живее мултикулти бойко благодарим ти.
Патагонец
03 Юли 2018 09:44
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Първично сегрегираните училища се получават съвсем ествствено поради териториалния принцип на разпределение на децата. Аз не виждам в това нищо лошо, защото там могат да се въведат допълнителни часове по български език и по други дисциплини с цел изравняване на нивото с другите училища.
Трябва да се разбере, че практиката да се записват няколко циганчета в други училища, започвайки от първи клас е тотално погрешна. Много от тези деца имат нужда от по-целенасочено обучение с повече часове за да могат след това поетапно да се преместват в други училища/класове веднага щом покажат добро ниво на знания. Иначе губят интерес към училището, защото им е трудно.
Децата, които нямат нужда от допълнителни часове и биха могли да се справят добре да се записват заедно с българчетата.
Същото важи и за децата с интелектуални затруднения, които също би трябвало да бъдат в специализирани училища, където да са по няколко деца в клас и повече учители. Така чението им ще бъде по-пълноценно.
сип
03 Юли 2018 11:26
Мнения: 881
От: Bulgaria
Трябва да се разбере, че практиката да се записват няколко циганчета в други училища, започвайки от първи клас е тотално погрешна.


Разбира се, че е погрешна и сте напълно прав във всичките си разсъждения, само че изхождате от презумпцията, че целта на "реформите" и на НПО-тата е да образоват
циганите, а това съвсем не е така. Други са им целите и задачите, не за това им плащат.
Утринен зов
03 Юли 2018 15:40
Мнения: 1,538
От: Bulgaria
Проблемът няма решение в обозримо бъдеще. Или ще бъдат прецакани способните циганчета, на които се отнема шанса да се цивилизоват, или някои българчета ще учат в неблагоприятна, циганизираща се среда. Но това не е закон.
Пример от първа ръка, че нещата не са чак толкова страшни - моя братовчедка води втори клас с 9 българчета и 7 циганчета и всичко е наред. Най-ученолюбивото било циганче.
Здравка
03 Юли 2018 15:46
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Пример от първа ръка, че нещата не са чак толкова страшни - моя братовчедка води втори клас с 9 българчета и 7 циганчета и всичко е наред. Най-ученолюбивото било циганче.

Писала съм и друг път - за циганите не трябва да има общ знаменател. Те си се различават на племена, кланове...Тук трябва сериозна експертиза и точно сред тях да се отделя зърното от плявата вътре в етноса.
***
Патагонец -
Здравка
03 Юли 2018 16:14
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Натисни тук
За неварненци - последното в класацията училище ''Отец Паисий'' е в най-голямата ни циганска махала - ''Максуда''. Там по местоживеене е почти невероятно да има деца от други етноси. Предпоследното в класацията - ОУ ''Иван Рилски'' е на границата на махалата. Там някои ''заблудени'', или незаинтересовани ''бели'' хора са записали по недоглеждане децата си. Училищата на чело в класацията са далеч от смесените райони на града.
Добави мнение   Мнения:11 1